• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pięć restauracji za miastem, które łączy jeden ważny szczegół

Alicja Olkowska
1 marca 2024, godz. 07:00 
Opinie (80)
Golonka na desce z piklami kaszubskimi, chlebem, chrzanem i musztardą. Golonka na desce z piklami kaszubskimi, chlebem, chrzanem i musztardą.

Regionalna kuchnia ma się świetnie w Trójmieście - znaleźć możemy tu sporo restauracji, które kontynuują lokalną kulinarną tradycję. A jak to wygląda poza miastem? Poniżej zestawienie lokali z ciekawym klimatem, w których skosztujemy kaszubskich przysmaków.





Kuchnia kaszubska spodoba się tym smakoszom, którzy nie gustują w skomplikowanych daniach, bo dawni Kaszubi jadali prosto i bez udziwnień. Ich potrawy były smaczne, pożywne, często kaloryczne i sycące, idealne na większy głód, bazujące na rybach, mięsach, darach lasu i ziemi.

Gdzie zatem zjemy kaszubskie smakołyki w bliskiej odległości od Trójmiasta?

Mùlk Chëcz Kaszëbsko



  • Pikantny gulasz z żołądków gęsich w sosie pomidorowym.
  • Kaszubska czernina z owocami i kluskami ziemniaczanymi.
  • Placek po kaszubsku z gulaszem z dzika i warzywami.
  • Co weekend w Mùlku gra kaszubska kapela.
  • Mùlk Checz kaszubska mieści się w Miszewku.

Czy jesteś w stanie pojechać do restauracji za miastem tylko po to, aby dobrze zjeść?

W Miszewku działa restauracja Mùlk Chëcz Kaszëbsko, którą połączono z miejscami noclegowymi oraz sklepem z tradycyjnymi regionalnymi specjałami wytwarzanymi na miejscu. Spore menu zostało opisane także w języku kaszubskim. Co ciekawego w nim znajdziemy?

M.in. śledzia w trzech odsłonach: w occie, w śmietanie i po kaszubsku (slédz w trzech zortach: w òcce, w smiotanie i pò kaszëbskù); pikantny gulasz z gęsich żołądków w sosie pomidorowym (òstri gùlôsz z gãsëch żôłądków w tomatowim zósu); kaszubską czerninę z owocami i kluskami ziemniaczanymi (czarwina z kaszëbsczi gãsë z pipkam i bùlwòwé klósczi) i placek po kaszubsku z gulaszem z dzika i warzywami (plôck pò kaszëbskù z gùlaszã z dzëka, sërówka). Są też ruchanki (owalne racuszki z ciasta chlebowego) z cukrem pudrem i musem truskawkowym. W menu dominują dania mięsne i rybne, sporo z nich bazuje na swojskich wyrobach z mulkowej wędzarni.

Regularnie występuje tu też kaszubska kapela.

Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie

Chëcz Kòle Szpërka



  • Chëcz Kòle Szpërka mieści się w Rewie.
  • Chëcz Kòle Szpërka mieści się w Rewie.
  • Schab z dzika z tartą ziemniaczaną.
Pięknie położona restauracja z widokiem na morze - znajduje się w samym centrum Rewy, w pierwszej linii brzegowej. Słynie z autorskiej kuchni Bartosza Nowaka, który potrafi przemienić tradycyjne regionalne dania w nowoczesny majstersztyk. Sporo tu wpływów kaszubskich, ale też z innych części kraju, np. zjemy tu zaguby (rodzaj otwartych pierogów w kształcie zwiniętych spiralek), z których słynie kuchnia podlaska.



Tu nie tylko wnętrza nawiązują do kaszubskiej historii, ale także menu, choć we współczesnym wydaniu. I tak zjemy tu żołądki z gęsi, lecz szef kuchni połączył je z... wędzonymi mulami, karmelizowaną gruszką i miodem pitnym. Swojsko za to brzmi golonka na desce z piklami kaszubskimi, chlebem, chrzanem i musztardą lub smażone tuszki ze śledzia z szarymi kluskami.

Leśny Dwór Sulęczyno



  • Kaszubska restauracja Biôłi Trus to młodsza siostra Białego Królika z Gdyni.
  • Dania podawane są na tradycyjnej porcelanie z motywem kaszubskim.
  • Leśny Dwór Sulęczyno mieści się w pałacu z XVIII w.
Leśny Dwór to malowniczy pałac z XVIII w., elegancka restauracja Biôłi Trus, komfortowe pokoje, basen, jaccuzi i wiele więcej, a wszystko mieści się tuż nad jeziorem. Wpływy Kaszub są tu mocno odczuwalne, zwłaszcza w restauracji, której patronuje Marcin Popielarz. Tę kuchnię wyróżnia prostota, przywiązanie do tradycji oraz kultura kaszubskiej gościnności. Tu także, podobnie jak we wspomnianym wyżej Mùlku, menu opisane jest w języku kaszubskim.

Kaszubskie tapasy w Polskich Smakach Kaszubskie tapasy w Polskich Smakach

Skosztujemy w Leśnym Dworze m.in. kaszubską okrasę z młodymi ziemniakami i wędzonym twarogiem; potrawkę kaszubską z ryżem i rodzynkami; śledzia z kwaśną śmietaną, jabłkiem i plackiem ziemniaczanym czy kiszkę ziemniaczaną z kaszą gryczaną i burakami. W tym miejscu każdy detal ma znaczenie, także tradycyjnie zdobiona porcelana, która pochodzi z lokalnych Zakładów Porcelany Stołowej "Lubiana".

Restauracja i Hotel Spichrz



  • Rosół z kaszubskiej gęsi z pierożkami faszerowanymi gęsiną.
  • Tatar z gęsi.
  • W hotelu Spirz działa również browar Lubrow.
  • Restauracja i Hotel Spirz mieszczą się w odrestaurowanym XV-wiecznym zespole dworsko-parkowym w Borczu.
  • Restauracja i Hotel Spirz mieszczą się w odrestaurowanym XV-wiecznym zespole dworsko-parkowym w Borczu.
Hotel Spirz i jego restauracja mieszczą się w odrestaurowanym XV-wiecznym zespole dworsko-parkowym w Borczu. Działa tu też rzemieślniczy browar Lubrow. Goście restauracji mogą poczuć jak smakuje prawdziwa kuchnia kaszubska, choć i miłośnicy współczesnych smaków znajdą coś dla siebie. Ucieszą się zwłaszcza ci, którzy cenią dobrą gęsinę, bo menu pełne jest tego szlachetnego mięsa.



Zamówimy tu m.in. tatar z gęsi; smarowidło z gęsiny; rosół z kaszubskiej gęsi z pierożkami faszerowanymi gęsiną; barszcz z pasztecikiem z gęsiną; czerninę z kaszubskiej gęsi i szmurowaną gęsią pierś. Jest nawet tortilla z szarpaną gęsiną. Oprócz tego sporo tu dań nawiązujących do polskiej klasyki, m.in. pierogi (np. z kaczką w sosie borowikowym) oraz zrazy z sosem borowikowym.

Pałac Łebunia



  • Szef kuchni Pałacu Łebunia w każdej karcie menu nawiązuje do kuchni kaszubskiej.
  • Restauracja Bluszczowa 36 w Pałacu Łebunia.
  • Położony w Kaszubskim Parku Krajobrazowym Pałac Łebunia działa w zabytkowym obiekcie.
  • Polędwiczka z dzika z sosem myśliwskim.
Położony w Kaszubskim Parku Krajobrazowym Pałac Łebunia działa w zabytkowym obiekcie, więc łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. To miejsce słynie także z restauracji Bluszczowa 36, a tworzone przez szefa kuchni dania to swoisty hołd, który składa kaszubskim korzeniom, ale prezentując je w autorskim wydaniu.

W menu do kuchni regionalnej nawiązują m.in. pierś z kaczki z kaszubskimi zagubami czy polędwiczka z dzika z sosem myśliwskim. W karcie popularnością cieszą się również kaszubskie nalewki (np. z maliny i pigwy).

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (80)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane