• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia kaszubska. Gdzie w Trójmieście spróbujemy tradycyjnych dań?

Magda Mielke
6 września 2023, godz. 07:00 
Opinie (96)
Szmurowany pomuchel, dziadówka, ruchanki, zylc i oczywiście śledź. To nic innego jak tradycyjne nazwy kaszubskich potraw, przyrządzanych od wielu lat według dawnych receptur. Szmurowany pomuchel, dziadówka, ruchanki, zylc i oczywiście śledź. To nic innego jak tradycyjne nazwy kaszubskich potraw, przyrządzanych od wielu lat według dawnych receptur.

Ruchanki z fjutem, dziadówka, szmurowany pomuchel, zylc i śledź. Kuchnia kaszubska to wiele tradycyjnych potraw, przyrządzanych przez lata według oryginalnych receptur. Podpowiadamy, gdzie w Trójmieście można spróbować tych regionalnych przysmaków.



Czy lubisz dania kuchni kaszubskiej?

Tradycyjne dania kuchni kaszubskiej nie są skomplikowane. Dawni Kaszubi gotowali skromnie i prosto, ich kuchnia była smaczna, zdrowa i pożywna, a często także owiana legendami czy związana z historiami, które potrafią zadziwić.

Aby spróbować tradycyjnych, kaszubskich potraw, wcale nie trzeba jechać na Kaszuby. Te regionalne przysmaki można znaleźć też w Trójmieście i restauracjach znajdujących się nieopodal - podpowiadamy gdzie.

Restauracje serwujące dania kuchni polskiej


Borowa Ciotka



Znajdująca się w Gdyni przy al. ZwycięstwaMapka restauracja Borowa Ciotka serwuje kuchnię polską i kaszubską. Można tu zjeść tradycyjne obiady domowe, a także dania o obniżonej zawartości glutenu i wegetariańskie. Restauracja korzysta z suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników.

W menu znajdziemy plince kaszubskie, czyli placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie, karbonadę, czyli panierowany schabowy, smażony na smalcu i pomuchel - dorsz w panierce z sosem z grzybów leśnych. Poza tym także zupy, ręcznie lepione pierogi, naleśniki, a także sałatka Kaszuba z kozim serem, burakiem marynowanym w winie różanym i czarnuszką czy talerz gbura (schabowy moczony w maślance, nagie kluski ziemniaczane łyżką kładzione i kapusta zasmażana).

  • Borowa Ciotka
  • Borowa Ciotka
  • Borowa Ciotka
  • Borowa Ciotka
  • Borowa Ciotka
  • Borowa Ciotka

Restauracja Polskie Smaki



Znajdująca się w samym sercu Sopotu restauracja Polskie Smaki może poszczycić się nie tylko fantastyczną lokalizacjąMapkawidokiem na morze i molo, ale także ciekawym wystrojem, nawiązującym do tradycyjnych, kaszubskich wzorów, jak i kaszubską kuchnią w nowoczesnym wydaniu.

Co tu zjemy? Zacząć można od śledzia, który podawany jest z piklowanymi cebulkami, wędzonym ziemniakiem i oliwą z niedźwiedziego czosnku, "ciszki Kaszubskiej" (potrawa podobna do kiszki ziemniaczanej), domowej zupy szczawiowej czy zupy rybnej. Ponadto w menu znajdziemy sałatki z kaszubskim zacięciem - z wątróbkami drobiowymi smażonymi w nalewce z malin lub z grillowanymi szparagami, piklowanymi buraczkami i marynowanym bobem, ryby prosto z Kaszub (np. smażone kotlety ze szczupaka, pieczony pstrąg czy filet z halibuta) i pierogi (z kaczką, pstrągiem lub ze smażonymi ziemniakami). Są też mięsne smaki Kaszub: skoki z królika duszone w domowym podpiwku, kotlet schabowy z młodymi ziemniakami z okrasą i duszoną młodą kapustą z wędzonym boczkiem, żeberka pieczone w piwie Starogdańskim, grillowana polędwica wołowa i babka z zielonego groszku.

  • Restauracja Polskie Smaki
  • Restauracja Polskie Smaki
  • Restauracja Polskie Smaki
  • Restauracja Polskie Smaki
  • Restauracja Polskie Smaki
  • Restauracja Polskie Smaki

Gospoda Chata Chłopska



Gospoda Chata Chłopska od wielu lat funkcjonuje na placu Zebrań LudowychMapka. Restauracja specjalizuje się w daniach tradycyjnych, ale nie omija nowoczesnych dodatków oraz najnowszych trendów kulinarnych.

Gęś, kaczka, królik. Tradycyjne smaki w restauracjach Gęś, kaczka, królik. Tradycyjne smaki w restauracjach
Zjeść tu można dania polskie, a także niektóre przysmaki kaszubskie. W menu m.in. rosół z lanymi kluskami i szczawiowa z jajkiem, pierogi ze szczupakiem, kotlet prezesa (tradycyjny kotlet schabowy podany z puree ziemniaczanym z boczkiem, jajkiem sadzonym i młodą kapustą zasmażaną), placek po zbójnicku czy wątróbka po kasztelańsku - z miodem, jabłkami, cebulą, czerwonym winem, podana z ziemniakami z wody i surówką.

  • Gospoda Chata Chłopska
  • Gospoda Chata Chłopska
  • Gospoda Chata Chłopska
  • Gospoda Chata Chłopska
  • Gospoda Chata Chłopska

Karczma Polska "Zagroda"



Karczma Polska "Zagroda" przy al. Niepodległości w SopocieMapka serwuje staropolską kuchnię. W menu znajdziemy takie pozycje, jak: grillowana kaszanka, pieczeń z daniela, deska pasibrzucha (golonka w rozmiarze xxxl - 800 g) czy uczta gospodarza, składająca się z aromatycznych mięs i dodatków (m.in. golonka duszona w piwie, grillowana karkówka, zraz wołowy, biała kiełbasa, krupnioki, puree ziemniaczane z kiełbasą i cebulą, zasmażana kapusta). Na zakąskę można tu spróbować swojskiego smalcu, bigosu hultajskiego, zimnych nóżek, tatara bałtyckiego ze świeżego łososia czy śledzia w oliwie lub śmietanie. Są też zupy, np. kwaśnica, wiejski rosół, żur w chlebie czy flaki wołowe, pierogi oraz szeroki wybór tradycyjnych da mięsnych i rybnych.

  • Karczma Polska Zagroda
  • Karczma Polska Zagroda
  • Karczma Polska Zagroda
  • Karczma Polska Zagroda
  • Karczma Polska Zagroda

Kucharia 2



Kaszubskich przysmaków można też spróbować w znajdującej się na osiedlu GarnizonMapka restauracji Kucharia 2. W menu m.in. czernina z suszonymi owocami i ziemniaczanymi kluskami, żurek na maślance, flaczki wołowe, gęsina po staropolsku z kartaczem i marynowaną dynią, wątróbka z gęsi z jabłkami i majerankiem, stek z halibuta, pierogi (m.in. z gęsiną, kaczką, mięsem czy kapustą), ruchanki kaszubskie, a także podpłomyki, placki ziemniaczane, cepeliny, kartacze i golce ziemniaczane.

  • Kucharia 2
  • Kucharia 2
  • Kucharia 2
  • Kucharia 2
  • Kucharia 2

Cały Gaweł



Choć znajdujący się w Sopocie Cały Gaweł to współczesne bistro, kojarzące się z nowoczesną kuchnią, w kuchni wykorzystywane są produkty z Kaszub, wiejskie masło, regionalne jaja z wolnego wybiegu, świeże ryby czy drób zagrodowy.

W menu znajdziemy kilka propozycji kaszubskich dań, serwowanych w odświeżonej formule. To: kaszubskie śniadanie, na które składają się dwa kaszubskie jajka z wolnego wybiegu (sadzone lub jajecznica), twaróg, jogurt wiejski, kaszubskie sery i kiełbasy, świeże warzywa, oliwa z ziołami i domowa konfitura, ruchanki z fjutem, czyli trzy tradycyjne kaszubskie placuszki z fjutem (bio syrop z buraków), jabłkami, domową konfiturą porzeczkową i jogurtem czy kaszubski burger z wołowiną, plackiem buraczanym, serem kaszubskim, pomidorem, domowym ogórkiem kiszonym, sałatą, domowym sosem musztardowym, frytami i domową konfiturą z rokitnika.

  • Kaszubski burger
  • Ruchanki z fjutem
  • Śniadanie polskie i kaszubskie

Mùlk



Aby skosztować tradycyjnych dań kuchni kaszubskiej, warto wybrać się też za miasto. Np. w MiszewkuMapka znajduje się restauracja Mùlk Chëcz Kaszëbsko. To restauracja połączona z miejscami noclegowymi oraz sklepem z tradycyjnymi, regionalnymi specjałami wytwarzanymi na miejscu.


Menu jest obszerne, pełne tradycyjnych dań, których nazwy zostały zapisane w języku kaszubskim. Na początek można tu zamówić m.in.: półmisek swojskich wyrobów z Mulkowej wędzarni, swojski smalec, pasztet z gęsi czy śledzia w oleju, podawanego z sałatką ziemniaczaną. W menu znajdziemy wiele dań mięsnych, np. kotlet schabowy z kością podany w chlebie na duszonej białej kapuście, gołąbki z kaszą i grzybami, smażoną kaszankę z cebulką, podawaną z prażonymi jabłkami i ogórkiem kiszonym, pieczoną golonkę w piwie na duszonej białej kapuście, smażoną wątróbkę drobiową, zrazy z jelenia czy michę Kaszuba dla czterech osób.

Zjemy tu także smażone ryby, babę kartoflaną, zupy - np. kaszubski żurek na swojskim zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem, suszonymi grzybami i puree podawany w chlebie czy kaszubską czerninę na gęsinie z owocami i kluskami ziemniaczanymi, pierogi - np. z kaszubską gęsiną lub z jagodami, a na deser lody cebulowe z karmelem i orzechami lub ruchanki z cukrem pudrem i musem truskawkowym.

  • Mùlk Chëcz Kaszëbsko
  • Mùlk Chëcz Kaszëbsko
  • Mùlk Chëcz Kaszëbsko
  • Mùlk Chëcz Kaszëbsko
  • Mùlk Chëcz Kaszëbsko
  • Mùlk Chëcz Kaszëbsko

Leśny Dwór



Wybierając się za Trójmiasto, warto odwiedzić malowniczo położony nad jeziorem Węgorzyno w Sulęczynie Leśny Dwór. Tutejsza restauracja - Biôłi Trus serwuje kuchnię kaszubską w autorskim wydaniu. Klasyczne receptury regionalne podawane są tu w tradycyjny sposób przez szefów Marcina Popielarza i Łukasza Miecznikowskiego. Dania podawane w restauracji Biôłi Trus, podobnie jak w siostrzanej restauracji Biały Królik w Gdyni, mają przede wszystkim zachwycać smakiem i przywoływać na myśl smaki dzieciństwa. Kuchnię cechuje tu prostota, przywiązanie do tradycji oraz kultura kaszubskiej gościnności i szczodrości.

W menu znajdziemy m.in. kaszubską zupę rybną na kwaśnej śmietanie, śledzia w kwaśnej śmietanie z plackiem ziemniaczanym, metkę kaszubską z picklami kaszubskimi i grzankami, pierś z kurczaka w kurkowym sosie z grillowanymi grzybami, żebro wieprzowe glazurowane wiśniami z kukurydzą i fondantem ziemniaczanym, filet z miętusa, pierogi w rosole z ziołami i kwaśną śmietaną, a na deser np. kaszubska cytronszpajza z lodami limonkowymi.

  • Restauracja Biôłi Trus w Leśnym Dworze
  • Restauracja Biôłi Trus w Leśnym Dworze
  • Restauracja Biôłi Trus w Leśnym Dworze
  • Restauracja Biôłi Trus w Leśnym Dworze
  • Restauracja Biôłi Trus w Leśnym Dworze
  • Restauracja Biôłi Trus w Leśnym Dworze
  • Restauracja Biôłi Trus w Leśnym Dworze

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (96)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane