- 1 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelin? (6 opinii)
- 2 Grzechy gastronomii: kto winny? (205 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (56 opinii)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (101 opinii)
- 5 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Kuchnia kaszubska. Gdzie w Trójmieście spróbujemy tradycyjnych dań?
Ruchanki z fjutem, dziadówka, szmurowany pomuchel, zylc i śledź. Kuchnia kaszubska to wiele tradycyjnych potraw, przyrządzanych przez lata według oryginalnych receptur. Podpowiadamy, gdzie w Trójmieście można spróbować tych regionalnych przysmaków.
Aby spróbować tradycyjnych, kaszubskich potraw, wcale nie trzeba jechać na Kaszuby. Te regionalne przysmaki można znaleźć też w Trójmieście i restauracjach znajdujących się nieopodal - podpowiadamy gdzie.
Restauracje serwujące dania kuchni polskiej
Borowa Ciotka
Znajdująca się w Gdyni przy al. Zwycięstwa restauracja Borowa Ciotka serwuje kuchnię polską i kaszubską. Można tu zjeść tradycyjne obiady domowe, a także dania o obniżonej zawartości glutenu i wegetariańskie. Restauracja korzysta z suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników.
W menu znajdziemy plince kaszubskie, czyli placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie, karbonadę, czyli panierowany schabowy, smażony na smalcu i pomuchel - dorsz w panierce z sosem z grzybów leśnych. Poza tym także zupy, ręcznie lepione pierogi, naleśniki, a także sałatka Kaszuba z kozim serem, burakiem marynowanym w winie różanym i czarnuszką czy talerz gbura (schabowy moczony w maślance, nagie kluski ziemniaczane łyżką kładzione i kapusta zasmażana).
Restauracja Polskie Smaki
Znajdująca się w samym sercu Sopotu restauracja Polskie Smaki może poszczycić się nie tylko fantastyczną lokalizacją z widokiem na morze i molo, ale także ciekawym wystrojem, nawiązującym do tradycyjnych, kaszubskich wzorów, jak i kaszubską kuchnią w nowoczesnym wydaniu.
Co tu zjemy? Zacząć można od śledzia, który podawany jest z piklowanymi cebulkami, wędzonym ziemniakiem i oliwą z niedźwiedziego czosnku, "ciszki Kaszubskiej" (potrawa podobna do kiszki ziemniaczanej), domowej zupy szczawiowej czy zupy rybnej. Ponadto w menu znajdziemy sałatki z kaszubskim zacięciem - z wątróbkami drobiowymi smażonymi w nalewce z malin lub z grillowanymi szparagami, piklowanymi buraczkami i marynowanym bobem, ryby prosto z Kaszub (np. smażone kotlety ze szczupaka, pieczony pstrąg czy filet z halibuta) i pierogi (z kaczką, pstrągiem lub ze smażonymi ziemniakami). Są też mięsne smaki Kaszub: skoki z królika duszone w domowym podpiwku, kotlet schabowy z młodymi ziemniakami z okrasą i duszoną młodą kapustą z wędzonym boczkiem, żeberka pieczone w piwie Starogdańskim, grillowana polędwica wołowa i babka z zielonego groszku.
Gospoda Chata Chłopska
Gospoda Chata Chłopska od wielu lat funkcjonuje na placu Zebrań Ludowych. Restauracja specjalizuje się w daniach tradycyjnych, ale nie omija nowoczesnych dodatków oraz najnowszych trendów kulinarnych.
Gęś, kaczka, królik. Tradycyjne smaki w restauracjach
Zjeść tu można dania polskie, a także niektóre przysmaki kaszubskie. W menu m.in. rosół z lanymi kluskami i szczawiowa z jajkiem, pierogi ze szczupakiem, kotlet prezesa (tradycyjny kotlet schabowy podany z puree ziemniaczanym z boczkiem, jajkiem sadzonym i młodą kapustą zasmażaną), placek po zbójnicku czy wątróbka po kasztelańsku - z miodem, jabłkami, cebulą, czerwonym winem, podana z ziemniakami z wody i surówką.
Karczma Polska "Zagroda"
Karczma Polska "Zagroda" przy al. Niepodległości w Sopocie serwuje staropolską kuchnię. W menu znajdziemy takie pozycje, jak: grillowana kaszanka, pieczeń z daniela, deska pasibrzucha (golonka w rozmiarze xxxl - 800 g) czy uczta gospodarza, składająca się z aromatycznych mięs i dodatków (m.in. golonka duszona w piwie, grillowana karkówka, zraz wołowy, biała kiełbasa, krupnioki, puree ziemniaczane z kiełbasą i cebulą, zasmażana kapusta). Na zakąskę można tu spróbować swojskiego smalcu, bigosu hultajskiego, zimnych nóżek, tatara bałtyckiego ze świeżego łososia czy śledzia w oliwie lub śmietanie. Są też zupy, np. kwaśnica, wiejski rosół, żur w chlebie czy flaki wołowe, pierogi oraz szeroki wybór tradycyjnych da mięsnych i rybnych.
Kucharia 2
Kaszubskich przysmaków można też spróbować w znajdującej się na osiedlu Garnizon restauracji Kucharia 2. W menu m.in. czernina z suszonymi owocami i ziemniaczanymi kluskami, żurek na maślance, flaczki wołowe, gęsina po staropolsku z kartaczem i marynowaną dynią, wątróbka z gęsi z jabłkami i majerankiem, stek z halibuta, pierogi (m.in. z gęsiną, kaczką, mięsem czy kapustą), ruchanki kaszubskie, a także podpłomyki, placki ziemniaczane, cepeliny, kartacze i golce ziemniaczane.
Cały Gaweł
Choć znajdujący się w Sopocie Cały Gaweł to współczesne bistro, kojarzące się z nowoczesną kuchnią, w kuchni wykorzystywane są produkty z Kaszub, wiejskie masło, regionalne jaja z wolnego wybiegu, świeże ryby czy drób zagrodowy.
W menu znajdziemy kilka propozycji kaszubskich dań, serwowanych w odświeżonej formule. To: kaszubskie śniadanie, na które składają się dwa kaszubskie jajka z wolnego wybiegu (sadzone lub jajecznica), twaróg, jogurt wiejski, kaszubskie sery i kiełbasy, świeże warzywa, oliwa z ziołami i domowa konfitura, ruchanki z fjutem, czyli trzy tradycyjne kaszubskie placuszki z fjutem (bio syrop z buraków), jabłkami, domową konfiturą porzeczkową i jogurtem czy kaszubski burger z wołowiną, plackiem buraczanym, serem kaszubskim, pomidorem, domowym ogórkiem kiszonym, sałatą, domowym sosem musztardowym, frytami i domową konfiturą z rokitnika.
Mùlk
Aby skosztować tradycyjnych dań kuchni kaszubskiej, warto wybrać się też za miasto. Np. w Miszewku znajduje się restauracja Mùlk Chëcz Kaszëbsko. To restauracja połączona z miejscami noclegowymi oraz sklepem z tradycyjnymi, regionalnymi specjałami wytwarzanymi na miejscu.
Menu jest obszerne, pełne tradycyjnych dań, których nazwy zostały zapisane w języku kaszubskim. Na początek można tu zamówić m.in.: półmisek swojskich wyrobów z Mulkowej wędzarni, swojski smalec, pasztet z gęsi czy śledzia w oleju, podawanego z sałatką ziemniaczaną. W menu znajdziemy wiele dań mięsnych, np. kotlet schabowy z kością podany w chlebie na duszonej białej kapuście, gołąbki z kaszą i grzybami, smażoną kaszankę z cebulką, podawaną z prażonymi jabłkami i ogórkiem kiszonym, pieczoną golonkę w piwie na duszonej białej kapuście, smażoną wątróbkę drobiową, zrazy z jelenia czy michę Kaszuba dla czterech osób.
Zjemy tu także smażone ryby, babę kartoflaną, zupy - np. kaszubski żurek na swojskim zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem, suszonymi grzybami i puree podawany w chlebie czy kaszubską czerninę na gęsinie z owocami i kluskami ziemniaczanymi, pierogi - np. z kaszubską gęsiną lub z jagodami, a na deser lody cebulowe z karmelem i orzechami lub ruchanki z cukrem pudrem i musem truskawkowym.
Leśny Dwór
Wybierając się za Trójmiasto, warto odwiedzić malowniczo położony nad jeziorem Węgorzyno w Sulęczynie Leśny Dwór. Tutejsza restauracja - Biôłi Trus serwuje kuchnię kaszubską w autorskim wydaniu. Klasyczne receptury regionalne podawane są tu w tradycyjny sposób przez szefów Marcina Popielarza i Łukasza Miecznikowskiego. Dania podawane w restauracji Biôłi Trus, podobnie jak w siostrzanej restauracji Biały Królik w Gdyni, mają przede wszystkim zachwycać smakiem i przywoływać na myśl smaki dzieciństwa. Kuchnię cechuje tu prostota, przywiązanie do tradycji oraz kultura kaszubskiej gościnności i szczodrości.
W menu znajdziemy m.in. kaszubską zupę rybną na kwaśnej śmietanie, śledzia w kwaśnej śmietanie z plackiem ziemniaczanym, metkę kaszubską z picklami kaszubskimi i grzankami, pierś z kurczaka w kurkowym sosie z grillowanymi grzybami, żebro wieprzowe glazurowane wiśniami z kukurydzą i fondantem ziemniaczanym, filet z miętusa, pierogi w rosole z ziołami i kwaśną śmietaną, a na deser np. kaszubska cytronszpajza z lodami limonkowymi.
Miejsca
Opinie (96) 8 zablokowanych
-
2023-09-06 08:49
Opinia wyróżniona
(5)
Kaszubska kuchnia jest ciężka i monotonna. Fajnie, że w Trójmiejskich restauracjach serwowane są kulinarne wariacje na jej temat. Oczywiście, fajnie od czasu do czasu zjeść coś typowo Kaszubskiego, jednak nie oszukujmy się - na co dzień nikt dziś nie chciałby karmić się tylko takimi ciężkimi potrawami. Ja tam nie mam nic przeciwko kaszubskiemu burgerowi - to tylko forma podania wyrobów stąd pochodzących np. pysznych kaszubskich serów
- 27 34
-
2023-09-06 09:26
(4)
Kuchnia kaszubska jest bardzo biedna i uboga. To był bardzo biedny i oszczędny naród. Większość potraw nie pochodzi z regionu i pochodzi ze zwykłej kradzieży. Na pewno cepeliny i kartacze nie są z kaszub.
- 17 10
-
2023-09-06 09:52
Musiała być uboga (3)
Ziemia to same piaski, jedyne rozsądne urozmaicenie to ryby i dary lasu.
Co do typowej kuchni to nigdzie tu nie proponują zupy brzadowej z brukwii. Nie dziwię się dlaczego, nie bez powodu jest to najbardziej pogardzane warzywo. Ale tak naprawdę to była podstawowa zupa na Kaszubach. Dzisiaj można jej sobie spróbować z ciekawości, ale żaden szef kuchni do menu jej nie wstawi- 20 4
-
2023-09-07 06:36
A Szczaw i Mirabelki?
- 1 1
-
2023-09-07 00:37
dlaczego nie bez powodu? (1)
- 2 0
-
2023-09-17 12:53
brukwiową
Jedli osadzeni w obozach koncentracyjnych.
więc raczej marnie się ona kojarzy.- 1 0
-
2023-09-06 08:39
Opinia wyróżniona
Janek (5)
Polecam restauracje zajazd gniewko
Bardzo duże porcję, Bardzo pyszne jedzenie, kuchnia kociewska, Polecam każdemu Smakoszowi, szkoda że nie można dodać zdjęć, warto pojechać i spróbować- 8 6
-
2023-09-06 09:06
Tawerna Mestwin w budynku ZKP - pychota (4)
- 0 6
-
2023-09-06 10:25
Mestwin zakończył działalność (3)
- 11 0
-
2023-09-06 15:41
Niemożliwe. Dlaczego? (2)
- 0 3
-
2023-09-06 18:25
(1)
Będzie kuchnia ukraińsko-gruźińska
- 2 1
-
2023-09-07 06:37
Nie ma to jak zapach napalmu o poranku.
- 1 0
-
2023-09-06 08:09
Opinia wyróżniona
Byłam w Leśnym Dworze (2)
I w życiu nie jadłam lepszej zupy z klopsikami, a ten burger.. poezja
- 11 7
-
2023-09-06 08:47
a Mestwin w Gdańsku na Straganiarskiej (1)
już nie istnieje?
- 7 2
-
2023-09-06 09:48
Kończy się, dlatego ten artykuł.
- 5 1
Wszystkie opinie
-
2023-09-06 07:12
Racjonalne odżywianie (3)
Bardzo ciężka i niezdrowa ta kuchnia !
- 10 22
-
2023-09-06 09:29
Polska zasadniczo też.
- 5 1
-
2023-09-06 13:41
Kto pytał (1)
- 1 1
-
2023-09-06 15:04
Nie błądzi
- 1 0
-
2023-09-06 07:16
Pani Magdo, (6)
Które z tych dań to tradycyjna kuchnia kaszubska? Burger że szlifem kaszubskim, schabowy z kością, czy bigos? A może babka kartoflana, albo sałatka z kaszubskim zacięciem? Samo nazwanie dania "kaszubskie" nie powoduje, że staje się tradycyjnym produktem regionalnym. W rodzinnym domu jadłem śledzia z pułkami, ziemniaki bryzgane, czy frykas, zwany u mnie w domu z przymrużeniem oka kaszubskim risotto.
- 72 0
-
2023-09-06 07:32
Dokładnie wymyślanie dań w celu marketingowym tylko z nazwą kaszubską.
- 26 0
-
2023-09-06 07:50
(1)
Ostatnio jadłam genialne pulki ze śledziem w Piaskownicy w Sopocie i o dziwo nie za miliony monet (chociaż ceny pozostałych dań trochę z kosmosu). Normalnie przypomniały mi się obiady u babci :)
- 3 0
-
2023-09-07 06:39
w Dachau
- 0 1
-
2023-09-06 09:48
Nic nikomu nie dokazując, zwłaszcza Tobie
Ale jak w kaszubskim domu się pojawiało mięso to się wszyscy odświętnie ubierali. Ziemia tu była licha, generalnie kuchnia biedna - bez fajerwerków na dzisiejsze oczekiwania
- 16 3
-
2023-09-06 10:39
Kuchnia kaszubska i w ogóle codzienna kuchnia polska były biedne! Polski, chłopski naród był biedny. W większości jadł ziemniaki, pił mleko, od święta było mięso. Staropolska kuchnia to mit spotykany jedynie na szlacheckich stołach, a Polacy w 80% wywodzą się z chłopstwa. Ale jakoś trzeba nadrobić, by w menu dobrze wyglądało ;)
- 8 2
-
2023-09-07 06:38
Lasagna kaszubska, napewno
- 0 0
-
2023-09-06 07:19
A jakie ceny tych dań?I wie ktoś skąd naswa tej ruch anki z fjutem?
- 2 10
-
2023-09-06 07:37
Dzięki za ten artykuł
Potrzebny
- 1 15
-
2023-09-06 07:43
Borowa Ciotka (1)
Sami w artykule pani Agnieszki W Punkt Haponiuk pisaliście, że Borowa Ciotka to słaba restauracja. A teraz polecacie?
- 30 0
-
2023-09-06 08:23
Kwestia $$ za reklamę od danej knajpy
Cały Gaweł nawet się znalazł po raz kolejny, co za przypadek.
- 13 0
-
2023-09-06 07:48
Typowe dla Trójmiasta (4)
Kuchnia kresowa albo galicyjska z dopiskiem "kaszubskie" to jakiś żart. Bigos, pierogi, babka ziemniaczana (!) to nie są potrawy z Pomorza, nie wiem czy to ignorancja czy kolejne próby spolszczania naszego regionu.
- 44 4
-
2023-09-06 08:24
Semantyka (3)
Nazwa kuchni "kaszubska" to często chwyt marketingowy - trzeba jakoś zainteresować turystów. Gdyby serwowano tylko typowe dania kuchni kaszubskiej, to byłby kiepski ruch w interesie. Ostatnio widziałem nawet hamburgery po Kaszubsku.
- 12 0
-
2023-09-06 10:08
Czekamy na "Kaszubski Kubełek" w KFC (2)
- 18 0
-
2023-09-06 13:31
Nóżki od śledzia w panierce pułkownika Sandersa (1)
- 9 0
-
2023-09-07 06:41
Skrzydełka że śledzia w McDonalds
I shake z flądry.
- 0 0
-
2023-09-06 07:50
Ferkase (4)
Ktoś może wie, gdzie zjem dobre kaszubskie ferkase z kurczakiem gotowanym? Były w Kafebe, ale już zniknęli :(
- 7 2
-
2023-09-06 08:25
Ja ostatnio jadłem w mulku.
- 2 0
-
2023-09-06 09:49
Było w karcie Kaszubskego Młyna w Wierzchucinie (2)
- 1 0
-
2023-09-06 09:58
(1)
Nordowi Mól w drodze na Puck, ale ostatnio się trochę pogorszyli. Ferkase trzyma poziom.
- 2 0
-
2023-09-07 06:42
Teraz syf.
Nie to co 11-12lat temu
- 0 0
-
2023-09-06 07:52
kuchnia fajna ,ale teraz głowna rola odgrywa cena . (1)
wyjscie rodzina na obiad to rachunek minimum 300 pln.
wiec takie artykuły maja ocieplić wizerunek ale ekonomia jest nie ubłagana- 18 2
-
2023-09-09 08:24
Kto nie ma miedzi ten na d...e siedzi i je w domu .
- 0 0
-
2023-09-06 07:57
Widać wszyscy sie specjalizują w Polskiej kuchni i regionalnych...ale.... (5)
ale tak na prawdę wszędzie robią takie błędy w gotowaniu i improwizacji że ciężko to zjeść a nawet zakwalifikować pod kuchnię Kaszubska czy Polską! Proponuje pojechać 30-40km za trójmiasto i tam poznać prawdziwa kuchnię regionalną.
Dla wszystkich tu wymienionych mówię "NIE"- 19 3
-
2023-09-06 08:18
(4)
Polecisz jakąś taką knajpę na Kaszubach?
- 6 0
-
2023-09-06 08:29
Stare Polaszki 13 (3)
Za Nowa karczma w kierunku Stara Kiszewa.
Osobiście w życiu nie jadłem tak rewaluacyjnej kuchni.
Trzeba wyło wrócić 3 razy aby spróbować wszystkiego bo na 1 wyjazd nie da się tego spróbować.
Maksymalna ilość punktów !.
Proszę sobie wyguglowac o tej restauracji- 4 0
-
2023-09-06 09:25
Z zup: (2)
rosół, żurek, krem z pomidora. Potem: schabowy, pierś kurczaka z grzybami, de volaille, żeberka itp. Gdzie tu Kaszuby?
- 10 1
-
2023-09-06 09:56
pewnie mają ceramikę z Lubiany
a resztę z Selgrosa
- 2 1
-
2023-09-06 11:32
A choćby Kaszubskie ru***anki i tatar ze sledzia.
Pychota!
- 0 0
-
2023-09-06 08:09
Opinia wyróżniona
Byłam w Leśnym Dworze (2)
I w życiu nie jadłam lepszej zupy z klopsikami, a ten burger.. poezja
- 11 7
-
2023-09-06 08:47
a Mestwin w Gdańsku na Straganiarskiej (1)
już nie istnieje?
- 7 2
-
2023-09-06 09:48
Kończy się, dlatego ten artykuł.
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.