• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pięć restauracji za miastem, które łączy jeden ważny szczegół

Alicja Olkowska
1 marca 2024, godz. 07:00 
Opinie (80)
Golonka na desce z piklami kaszubskimi, chlebem, chrzanem i musztardą. Golonka na desce z piklami kaszubskimi, chlebem, chrzanem i musztardą.

Regionalna kuchnia ma się świetnie w Trójmieście - znaleźć możemy tu sporo restauracji, które kontynuują lokalną kulinarną tradycję. A jak to wygląda poza miastem? Poniżej zestawienie lokali z ciekawym klimatem, w których skosztujemy kaszubskich przysmaków.





Kuchnia kaszubska spodoba się tym smakoszom, którzy nie gustują w skomplikowanych daniach, bo dawni Kaszubi jadali prosto i bez udziwnień. Ich potrawy były smaczne, pożywne, często kaloryczne i sycące, idealne na większy głód, bazujące na rybach, mięsach, darach lasu i ziemi.

Gdzie zatem zjemy kaszubskie smakołyki w bliskiej odległości od Trójmiasta?

Mùlk Chëcz Kaszëbsko



  • Pikantny gulasz z żołądków gęsich w sosie pomidorowym.
  • Kaszubska czernina z owocami i kluskami ziemniaczanymi.
  • Placek po kaszubsku z gulaszem z dzika i warzywami.
  • Co weekend w Mùlku gra kaszubska kapela.
  • Mùlk Checz kaszubska mieści się w Miszewku.

Czy jesteś w stanie pojechać do restauracji za miastem tylko po to, aby dobrze zjeść?

W Miszewku działa restauracja Mùlk Chëcz Kaszëbsko, którą połączono z miejscami noclegowymi oraz sklepem z tradycyjnymi regionalnymi specjałami wytwarzanymi na miejscu. Spore menu zostało opisane także w języku kaszubskim. Co ciekawego w nim znajdziemy?

M.in. śledzia w trzech odsłonach: w occie, w śmietanie i po kaszubsku (slédz w trzech zortach: w òcce, w smiotanie i pò kaszëbskù); pikantny gulasz z gęsich żołądków w sosie pomidorowym (òstri gùlôsz z gãsëch żôłądków w tomatowim zósu); kaszubską czerninę z owocami i kluskami ziemniaczanymi (czarwina z kaszëbsczi gãsë z pipkam i bùlwòwé klósczi) i placek po kaszubsku z gulaszem z dzika i warzywami (plôck pò kaszëbskù z gùlaszã z dzëka, sërówka). Są też ruchanki (owalne racuszki z ciasta chlebowego) z cukrem pudrem i musem truskawkowym. W menu dominują dania mięsne i rybne, sporo z nich bazuje na swojskich wyrobach z mulkowej wędzarni.

Regularnie występuje tu też kaszubska kapela.

Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie

Chëcz Kòle Szpërka



  • Chëcz Kòle Szpërka mieści się w Rewie.
  • Chëcz Kòle Szpërka mieści się w Rewie.
  • Schab z dzika z tartą ziemniaczaną.
Pięknie położona restauracja z widokiem na morze - znajduje się w samym centrum Rewy, w pierwszej linii brzegowej. Słynie z autorskiej kuchni Bartosza Nowaka, który potrafi przemienić tradycyjne regionalne dania w nowoczesny majstersztyk. Sporo tu wpływów kaszubskich, ale też z innych części kraju, np. zjemy tu zaguby (rodzaj otwartych pierogów w kształcie zwiniętych spiralek), z których słynie kuchnia podlaska.



Tu nie tylko wnętrza nawiązują do kaszubskiej historii, ale także menu, choć we współczesnym wydaniu. I tak zjemy tu żołądki z gęsi, lecz szef kuchni połączył je z... wędzonymi mulami, karmelizowaną gruszką i miodem pitnym. Swojsko za to brzmi golonka na desce z piklami kaszubskimi, chlebem, chrzanem i musztardą lub smażone tuszki ze śledzia z szarymi kluskami.

Leśny Dwór Sulęczyno



  • Kaszubska restauracja Biôłi Trus to młodsza siostra Białego Królika z Gdyni.
  • Dania podawane są na tradycyjnej porcelanie z motywem kaszubskim.
  • Leśny Dwór Sulęczyno mieści się w pałacu z XVIII w.
Leśny Dwór to malowniczy pałac z XVIII w., elegancka restauracja Biôłi Trus, komfortowe pokoje, basen, jaccuzi i wiele więcej, a wszystko mieści się tuż nad jeziorem. Wpływy Kaszub są tu mocno odczuwalne, zwłaszcza w restauracji, której patronuje Marcin Popielarz. Tę kuchnię wyróżnia prostota, przywiązanie do tradycji oraz kultura kaszubskiej gościnności. Tu także, podobnie jak we wspomnianym wyżej Mùlku, menu opisane jest w języku kaszubskim.

Kaszubskie tapasy w Polskich Smakach Kaszubskie tapasy w Polskich Smakach

Skosztujemy w Leśnym Dworze m.in. kaszubską okrasę z młodymi ziemniakami i wędzonym twarogiem; potrawkę kaszubską z ryżem i rodzynkami; śledzia z kwaśną śmietaną, jabłkiem i plackiem ziemniaczanym czy kiszkę ziemniaczaną z kaszą gryczaną i burakami. W tym miejscu każdy detal ma znaczenie, także tradycyjnie zdobiona porcelana, która pochodzi z lokalnych Zakładów Porcelany Stołowej "Lubiana".

Restauracja i Hotel Spichrz



  • Rosół z kaszubskiej gęsi z pierożkami faszerowanymi gęsiną.
  • Tatar z gęsi.
  • W hotelu Spirz działa również browar Lubrow.
  • Restauracja i Hotel Spirz mieszczą się w odrestaurowanym XV-wiecznym zespole dworsko-parkowym w Borczu.
  • Restauracja i Hotel Spirz mieszczą się w odrestaurowanym XV-wiecznym zespole dworsko-parkowym w Borczu.
Hotel Spirz i jego restauracja mieszczą się w odrestaurowanym XV-wiecznym zespole dworsko-parkowym w Borczu. Działa tu też rzemieślniczy browar Lubrow. Goście restauracji mogą poczuć jak smakuje prawdziwa kuchnia kaszubska, choć i miłośnicy współczesnych smaków znajdą coś dla siebie. Ucieszą się zwłaszcza ci, którzy cenią dobrą gęsinę, bo menu pełne jest tego szlachetnego mięsa.



Zamówimy tu m.in. tatar z gęsi; smarowidło z gęsiny; rosół z kaszubskiej gęsi z pierożkami faszerowanymi gęsiną; barszcz z pasztecikiem z gęsiną; czerninę z kaszubskiej gęsi i szmurowaną gęsią pierś. Jest nawet tortilla z szarpaną gęsiną. Oprócz tego sporo tu dań nawiązujących do polskiej klasyki, m.in. pierogi (np. z kaczką w sosie borowikowym) oraz zrazy z sosem borowikowym.

Pałac Łebunia



  • Szef kuchni Pałacu Łebunia w każdej karcie menu nawiązuje do kuchni kaszubskiej.
  • Restauracja Bluszczowa 36 w Pałacu Łebunia.
  • Położony w Kaszubskim Parku Krajobrazowym Pałac Łebunia działa w zabytkowym obiekcie.
  • Polędwiczka z dzika z sosem myśliwskim.
Położony w Kaszubskim Parku Krajobrazowym Pałac Łebunia działa w zabytkowym obiekcie, więc łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. To miejsce słynie także z restauracji Bluszczowa 36, a tworzone przez szefa kuchni dania to swoisty hołd, który składa kaszubskim korzeniom, ale prezentując je w autorskim wydaniu.

W menu do kuchni regionalnej nawiązują m.in. pierś z kaczki z kaszubskimi zagubami czy polędwiczka z dzika z sosem myśliwskim. W karcie popularnością cieszą się również kaszubskie nalewki (np. z maliny i pigwy).

Miejsca

Opinie (80) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Mulk (7)

    Menu od lat bez zmian, ale ile można?
    Rozumiem stałe pozycje, ale część może się zmieniać.
    Obecnie nie zachęcają do częstszych odwiedzin, chyba że jest ochota na coś konkretnego np golonkę.

    • 24 18

    • obsluga. (2)

      Do tego przypadkowe ,niegrzeczne kelnerki. Nie mające pojęcia o obsłudze gości. Skutecznie zniechęcają do ponownego przyjścia.

      • 18 8

      • Dla mnie obsługa zawsze była miła...

        ...może inaczej się zachowuje jak ma buców za klientów.

        Co do niezmienności menu- to można zasugerować aby jakieś dania były zmienne w karcie.

        Moim zdaniem restauracja trzyma poziom

        • 21 9

      • zależy na co liczy hrabia i buc a na co liczyć normalny człowiek w obsłudze.

        • 11 3

    • Porcje za to są duże i dobre.

      I stosunek ceny do jakości bardzo korzystny.

      • 22 3

    • Mulk jest moim zdaniem mocno przereklamowany, jedzenie ok i to jest max

      A ta kapela to już w ogóle porażka, nawet na siedząc na zewnątrz ciężko rozmawiać jak "piłują"

      • 18 6

    • Nie wiem z której konkurencyjnej knajpy jesteś, ale dla jasności - mimo tego marudzenia, tam zawsze jest ruch bo jakość jedzenia jest współmierna do rachunku. Trzymają poziom od wielu lat, a mi nie przeszkadza, że jest stałe menu gdyż to nie jest jedyna restauracja którą odwiedzam.

      • 14 4

    • Jedzenie ciężkostrawne i tłuste

      • 3 0

  • To jakiś żart (3)

    "Regionalna kuchnia ma się świetnie w Trójmieście - znaleźć możemy tu sporo restauracji, które kontynuują lokalną kulinarną tradycję"
    Ale że niby gdzie w Trójmieście??? Chyba Wam budżety obcięli na wyjścia, bo tego już dawno nie ma - nawet Mestwina. Proszę o przykłady!!!

    • 28 4

    • Dajcie spokój z tym Mestwinem

      Jakby było tam dobrze, to by dalej istniał. A trójmiejskich knajp, w których zjemy kaszubskie jedzenie jest więcej niż myślisz, niektóre głównie właśnie na takiej kuchni bazują

      • 7 3

    • W trójmieście wszystko ma się tak wyśmienicie,że trzeba art spons co jakiś czas wrzucać. Nie tylko z gastronomii. Biznes okołomieszkaniowy tez zaczyna kuleć. I bardzo dobrze. Położenie kafelek w nalutkiej łazience,zeby kosztowało tyle kasy? Na dwa dni pracy ? Hehe. Oby im wszystkim sie wody do d nalało.

      • 20 0

    • pizza w 3M już stała się regionalną potrawą i kebsy też

      • 16 0

  • Poproszę o opinie na temat knajp. (4)

    Bo Polak chce zjeść dużo i tanio, a tego w restauracjach nie ma.

    • 19 5

    • Mulk w takim razie (1)

      zdecydowanie.

      • 6 2

      • Mulk i tanio?

        • 2 6

    • No i...

      • 3 0

    • Bar Mleczny, 2 kilo ziemniorów gotowanych. Duzo i tanio.

      • 0 0

  • Wypchnęli tradycję za miasto (4)

    A u nas za to są sushi, rameny, włoskie pizze, burgery, kebaby i masa innych egzotycznych kuchni

    • 53 2

    • jest światowo, obcy kapitał wypompowuje kasę - tak jest na każdym kroku

      • 12 0

    • i ukrainskie pierogi...

      • 11 1

    • Problem w tym, że u nas nie ma egzotycznych kuchni. Pizza, sushi, ramen i burger są już raczej międzynarodowe

      • 1 1

    • Nieprawda. W Gdańsku zjesz dania tradycyjne, a poza Gdańskiem pełno jest pizzerii i burgerowni... Tyle że w mieście bardziej różnorodnie, ramenu na Kaszubach raczej nie uświadczysz.

      • 0 0

  • Najbardziej na Kaszubach znane sa kartofle bryzgane. Na pelki smietane. (5)

    • 6 6

    • (2)

      Z Kaszub pochodzę, ale nie wiem o czym piszesz

      • 6 4

      • (1)

        zalezy z jakich kaszub

        • 1 2

        • tych kaszubskich

          • 1 0

    • to chyba poznanska potrawa? (1)

      ?

      • 1 0

      • Przepis na kartofle bryzgane: micha, kartofli, kubek mleka lub smietany, gospodyni zawartosc kubka

        nabiera do ust i bryzga zawartoscia po kartoflach. Smacznego.

        • 0 1

  • (2)

    Może ktoś opowiedzieć o naszych regionalnych smakach? Produktach? Ale tak wprost. Nie piarowo. Kiedyś najlepsze z podmiejskich to była Podkowa w Przejazdowie i zajazd Jonatan gdzieś koło Sztumu to było. Z całej Polski jeździli tam jeść. Naprawde.

    • 18 2

    • To trzeba koniecznie opowiadać tak no wiesz. Takie opowiadanie stworzyć . Dla młodych ,prężnych go podjadą suvem za miniratke i nie odróżnia dorsza od flądry.

      • 9 0

    • Polecam Checz Rybacka w Borowie .Jestem klientką od 20-tu lat i nie zawiodłam się .Wszystkie dania są bardzo smaczne!!!!

      • 0 0

  • możnba było się bardziej postarać (2)

    Mulk od lat trzyma swój poziom, to fakt, choć tym samym brakuje trochę świeżości
    Ale gdzie jest Gospoda u Szadego za Żukowem? Nawet Schabowy Raz, który mimo rewolucyjnej przeszłości naprawdę dobrze się trzyma.
    Leśny Dwór po przebudowaniu śliczny i elegancki, no ale trzeba mieć już grubszy portfel niż do wszystkich innych z zestawienia

    • 17 10

    • Wygląda na to, że Gospoda u Szadego i Schabowy Raz trzymają się na tyle dobrze, że nie potrzebują reklamy na portalu. ;)

      • 20 3

    • Ty wiesz jak się szykuje takie artykuły?

      • 14 0

  • Coś blizej (1)

    Tego co mamy pod nosem nie dostrzegamy tania bardzo smaczna zdobyła wiele nagród kulinarnych chata nad jeziorem w Kielnie tam zawsze w wolne dni trudno o wolne miejsca

    • 11 5

    • Szczerze mówiąc mi tam to tłuste jedzenie nie smakowało, ale faktycznie obłożenie mają, bo to jedna z niewielu restauracji w tamtej okolicy.

      • 9 0

  • Opinia wyróżniona

    Uuu czernina :) kontrowersyjna, ale pyszna! (5)

    Dobrze zrobiona czernina to rarytas, zupa pełna smaku, wspaniała :)

    • 60 23

    • tfu

      • 7 16

    • No podobno tak jest. Jednak nie ruszył bym.

      • 24 6

    • Czernina jest petarda. (2)

      Kwstia tylko dobrego przyprawienia . Ten balans octu i słodyczy musi być na odpowiednim poziomie.

      • 18 7

      • suszone owoce i goździki i koniecznie kluski kartoflane (1)

        pyszota

        • 7 4

        • w moich stronach domowy makaron

          .

          • 5 2

  • Dajcie już spokój z tymi Kaszubami - moda na etno się skończyła. (3)

    • 11 30

    • To nie jest moda,

      ludzie po prostu lubią takie rzeczy cały czas.

      • 13 0

    • Nadal jest wielu ludzi, którzy chcą iść do restauracji i poczuć, że coś zjedli, a nie wydawać majątku na malutkie porcje w modnej knajpie w Śródmieściu. Restauracje za miastem idealnie się do tego nadają. Ja od lat nie byłam w knajpie w mieście.

      • 10 1

    • skonczyla sie moda na dawanie sie wy*uchac w modnej knajpce dla fotki na insta...

      • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane