- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (115 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (111 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (251 opinii)
- 4 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Pięć restauracji za miastem, które łączy jeden ważny szczegół
Regionalna kuchnia ma się świetnie w Trójmieście - znaleźć możemy tu sporo restauracji, które kontynuują lokalną kulinarną tradycję. A jak to wygląda poza miastem? Poniżej zestawienie lokali z ciekawym klimatem, w których skosztujemy kaszubskich przysmaków.
Kuchnia kaszubska spodoba się tym smakoszom, którzy nie gustują w skomplikowanych daniach, bo dawni Kaszubi jadali prosto i bez udziwnień. Ich potrawy były smaczne, pożywne, często kaloryczne i sycące, idealne na większy głód, bazujące na rybach, mięsach, darach lasu i ziemi.
Gdzie zatem zjemy kaszubskie smakołyki w bliskiej odległości od Trójmiasta?
Mùlk Chëcz Kaszëbsko
M.in. śledzia w trzech odsłonach: w occie, w śmietanie i po kaszubsku (slédz w trzech zortach: w òcce, w smiotanie i pò kaszëbskù); pikantny gulasz z gęsich żołądków w sosie pomidorowym (òstri gùlôsz z gãsëch żôłądków w tomatowim zósu); kaszubską czerninę z owocami i kluskami ziemniaczanymi (czarwina z kaszëbsczi gãsë z pipkam i bùlwòwé klósczi) i placek po kaszubsku z gulaszem z dzika i warzywami (plôck pò kaszëbskù z gùlaszã z dzëka, sërówka). Są też ruchanki (owalne racuszki z ciasta chlebowego) z cukrem pudrem i musem truskawkowym. W menu dominują dania mięsne i rybne, sporo z nich bazuje na swojskich wyrobach z mulkowej wędzarni.
Regularnie występuje tu też kaszubska kapela.
Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie
Chëcz Kòle Szpërka
Pięknie położona restauracja z widokiem na morze - znajduje się w samym centrum Rewy, w pierwszej linii brzegowej. Słynie z autorskiej kuchni Bartosza Nowaka, który potrafi przemienić tradycyjne regionalne dania w nowoczesny majstersztyk. Sporo tu wpływów kaszubskich, ale też z innych części kraju, np. zjemy tu zaguby (rodzaj otwartych pierogów w kształcie zwiniętych spiralek), z których słynie kuchnia podlaska.
Tu nie tylko wnętrza nawiązują do kaszubskiej historii, ale także menu, choć we współczesnym wydaniu. I tak zjemy tu żołądki z gęsi, lecz szef kuchni połączył je z... wędzonymi mulami, karmelizowaną gruszką i miodem pitnym. Swojsko za to brzmi golonka na desce z piklami kaszubskimi, chlebem, chrzanem i musztardą lub smażone tuszki ze śledzia z szarymi kluskami.
Leśny Dwór Sulęczyno
Leśny Dwór to malowniczy pałac z XVIII w., elegancka restauracja Biôłi Trus, komfortowe pokoje, basen, jaccuzi i wiele więcej, a wszystko mieści się tuż nad jeziorem. Wpływy Kaszub są tu mocno odczuwalne, zwłaszcza w restauracji, której patronuje Marcin Popielarz. Tę kuchnię wyróżnia prostota, przywiązanie do tradycji oraz kultura kaszubskiej gościnności. Tu także, podobnie jak we wspomnianym wyżej Mùlku, menu opisane jest w języku kaszubskim.
Kaszubskie tapasy w Polskich Smakach
Skosztujemy w Leśnym Dworze m.in. kaszubską okrasę z młodymi ziemniakami i wędzonym twarogiem; potrawkę kaszubską z ryżem i rodzynkami; śledzia z kwaśną śmietaną, jabłkiem i plackiem ziemniaczanym czy kiszkę ziemniaczaną z kaszą gryczaną i burakami. W tym miejscu każdy detal ma znaczenie, także tradycyjnie zdobiona porcelana, która pochodzi z lokalnych Zakładów Porcelany Stołowej "Lubiana".
Restauracja i Hotel Spichrz
Hotel Spirz i jego restauracja mieszczą się w odrestaurowanym XV-wiecznym zespole dworsko-parkowym w Borczu. Działa tu też rzemieślniczy browar Lubrow. Goście restauracji mogą poczuć jak smakuje prawdziwa kuchnia kaszubska, choć i miłośnicy współczesnych smaków znajdą coś dla siebie. Ucieszą się zwłaszcza ci, którzy cenią dobrą gęsinę, bo menu pełne jest tego szlachetnego mięsa.
Zamówimy tu m.in. tatar z gęsi; smarowidło z gęsiny; rosół z kaszubskiej gęsi z pierożkami faszerowanymi gęsiną; barszcz z pasztecikiem z gęsiną; czerninę z kaszubskiej gęsi i szmurowaną gęsią pierś. Jest nawet tortilla z szarpaną gęsiną. Oprócz tego sporo tu dań nawiązujących do polskiej klasyki, m.in. pierogi (np. z kaczką w sosie borowikowym) oraz zrazy z sosem borowikowym.
Pałac Łebunia
Położony w Kaszubskim Parku Krajobrazowym Pałac Łebunia działa w zabytkowym obiekcie, więc łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. To miejsce słynie także z restauracji Bluszczowa 36, a tworzone przez szefa kuchni dania to swoisty hołd, który składa kaszubskim korzeniom, ale prezentując je w autorskim wydaniu.
W menu do kuchni regionalnej nawiązują m.in. pierś z kaczki z kaszubskimi zagubami czy polędwiczka z dzika z sosem myśliwskim. W karcie popularnością cieszą się również kaszubskie nalewki (np. z maliny i pigwy).
Miejsca
Opinie (80) 6 zablokowanych
-
2024-03-01 22:36
Nieprawda że kuchnia regionalna ma się w mieście świetnie
Jak głosi pierwsze zdanie. Nie ma gdzie z gośćmi pójść żeby było treściwie smacznie i nie dla Norwega, ujdą może dwa miejsca w Gdańsku. Wstyd. Pomijając to że miasto portowe a ryby nie ma gdzie w Śródmieściu kupić żeby w domu zrobić. Róbcie więcej foodhalli, tego nam trzeba
- 6 1
-
2024-03-01 22:49
To do Rewy na te zakręcone pierożki.Tak,jestem w stanie pojechać za miasto na piekną wycieczkw zakonczoną sutym obiadkiem.
- 3 1
-
2024-03-02 20:53
Modry młyn
Brakuje mi w tym zestawieniu restauracji modry młyn w Rumi. Pyszny zylc, kiszone warzywa, dużo obiadowych pozycji związanych z kaszubami.
- 2 1
-
2024-03-05 14:03
jak chce kaszubskie jedzenie to jadę do babci. porcja taka jaką chce, a i za bóg zapłać da się posilić :D
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.