- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (112 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (111 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (250 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Pięć restauracji za miastem, które łączy jeden ważny szczegół
Regionalna kuchnia ma się świetnie w Trójmieście - znaleźć możemy tu sporo restauracji, które kontynuują lokalną kulinarną tradycję. A jak to wygląda poza miastem? Poniżej zestawienie lokali z ciekawym klimatem, w których skosztujemy kaszubskich przysmaków.
Kuchnia kaszubska spodoba się tym smakoszom, którzy nie gustują w skomplikowanych daniach, bo dawni Kaszubi jadali prosto i bez udziwnień. Ich potrawy były smaczne, pożywne, często kaloryczne i sycące, idealne na większy głód, bazujące na rybach, mięsach, darach lasu i ziemi.
Gdzie zatem zjemy kaszubskie smakołyki w bliskiej odległości od Trójmiasta?
Mùlk Chëcz Kaszëbsko
M.in. śledzia w trzech odsłonach: w occie, w śmietanie i po kaszubsku (slédz w trzech zortach: w òcce, w smiotanie i pò kaszëbskù); pikantny gulasz z gęsich żołądków w sosie pomidorowym (òstri gùlôsz z gãsëch żôłądków w tomatowim zósu); kaszubską czerninę z owocami i kluskami ziemniaczanymi (czarwina z kaszëbsczi gãsë z pipkam i bùlwòwé klósczi) i placek po kaszubsku z gulaszem z dzika i warzywami (plôck pò kaszëbskù z gùlaszã z dzëka, sërówka). Są też ruchanki (owalne racuszki z ciasta chlebowego) z cukrem pudrem i musem truskawkowym. W menu dominują dania mięsne i rybne, sporo z nich bazuje na swojskich wyrobach z mulkowej wędzarni.
Regularnie występuje tu też kaszubska kapela.
Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie
Chëcz Kòle Szpërka
Pięknie położona restauracja z widokiem na morze - znajduje się w samym centrum Rewy, w pierwszej linii brzegowej. Słynie z autorskiej kuchni Bartosza Nowaka, który potrafi przemienić tradycyjne regionalne dania w nowoczesny majstersztyk. Sporo tu wpływów kaszubskich, ale też z innych części kraju, np. zjemy tu zaguby (rodzaj otwartych pierogów w kształcie zwiniętych spiralek), z których słynie kuchnia podlaska.
Tu nie tylko wnętrza nawiązują do kaszubskiej historii, ale także menu, choć we współczesnym wydaniu. I tak zjemy tu żołądki z gęsi, lecz szef kuchni połączył je z... wędzonymi mulami, karmelizowaną gruszką i miodem pitnym. Swojsko za to brzmi golonka na desce z piklami kaszubskimi, chlebem, chrzanem i musztardą lub smażone tuszki ze śledzia z szarymi kluskami.
Leśny Dwór Sulęczyno
Leśny Dwór to malowniczy pałac z XVIII w., elegancka restauracja Biôłi Trus, komfortowe pokoje, basen, jaccuzi i wiele więcej, a wszystko mieści się tuż nad jeziorem. Wpływy Kaszub są tu mocno odczuwalne, zwłaszcza w restauracji, której patronuje Marcin Popielarz. Tę kuchnię wyróżnia prostota, przywiązanie do tradycji oraz kultura kaszubskiej gościnności. Tu także, podobnie jak we wspomnianym wyżej Mùlku, menu opisane jest w języku kaszubskim.
Kaszubskie tapasy w Polskich Smakach
Skosztujemy w Leśnym Dworze m.in. kaszubską okrasę z młodymi ziemniakami i wędzonym twarogiem; potrawkę kaszubską z ryżem i rodzynkami; śledzia z kwaśną śmietaną, jabłkiem i plackiem ziemniaczanym czy kiszkę ziemniaczaną z kaszą gryczaną i burakami. W tym miejscu każdy detal ma znaczenie, także tradycyjnie zdobiona porcelana, która pochodzi z lokalnych Zakładów Porcelany Stołowej "Lubiana".
Restauracja i Hotel Spichrz
Hotel Spirz i jego restauracja mieszczą się w odrestaurowanym XV-wiecznym zespole dworsko-parkowym w Borczu. Działa tu też rzemieślniczy browar Lubrow. Goście restauracji mogą poczuć jak smakuje prawdziwa kuchnia kaszubska, choć i miłośnicy współczesnych smaków znajdą coś dla siebie. Ucieszą się zwłaszcza ci, którzy cenią dobrą gęsinę, bo menu pełne jest tego szlachetnego mięsa.
Zamówimy tu m.in. tatar z gęsi; smarowidło z gęsiny; rosół z kaszubskiej gęsi z pierożkami faszerowanymi gęsiną; barszcz z pasztecikiem z gęsiną; czerninę z kaszubskiej gęsi i szmurowaną gęsią pierś. Jest nawet tortilla z szarpaną gęsiną. Oprócz tego sporo tu dań nawiązujących do polskiej klasyki, m.in. pierogi (np. z kaczką w sosie borowikowym) oraz zrazy z sosem borowikowym.
Pałac Łebunia
Położony w Kaszubskim Parku Krajobrazowym Pałac Łebunia działa w zabytkowym obiekcie, więc łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. To miejsce słynie także z restauracji Bluszczowa 36, a tworzone przez szefa kuchni dania to swoisty hołd, który składa kaszubskim korzeniom, ale prezentując je w autorskim wydaniu.
W menu do kuchni regionalnej nawiązują m.in. pierś z kaczki z kaszubskimi zagubami czy polędwiczka z dzika z sosem myśliwskim. W karcie popularnością cieszą się również kaszubskie nalewki (np. z maliny i pigwy).
Miejsca
Opinie (80) 6 zablokowanych
-
2024-03-01 11:02
czy ryby to tylko śledzie?
innych nie dostrzegam
- 3 4
-
2024-03-01 11:11
Kredens w Jastrzębiej Górze. (4)
Mają obłędne ciasto bezowe, warto jechać taki kawał tylko na to ciasto. Po obiedzie nie do przejedzenia dla jednej osoby, więc zazwyczaj ludzie biorą je na pół. Nie to, co te malutkie trójkąciki na wielkim talerzu. W weekendy nawet po sezonie sporo ludzi, natomiast w sezonie zdarza się, że trzeba stać w kolejce przed wejściem.
- 6 1
-
2024-03-01 12:32
(3)
Kredens był dobry 20 lat temu . Ach Jastrzębia latem... Ty o były czasy.... Taką dyskoteka tam była . Jak ona się nazywała...
- 3 0
-
2024-03-01 12:50
(1)
Nie wiem, kiedy wprowadzili ciasto bezowe, ale od 7 lat, czyli odkąd poznałam tę knajpę, smak się nie zmienił, więc w tym poziom trzymają. Nie wiem, jak było wcześniej. ;) Dyskoteki na pewno były w hotelach, pewnie są nadal. ( Astor, Ara ).
- 3 0
-
2024-03-01 14:31
Tęż nie wiem Nicky. Jednak 20lat temu na randki tam jeździłem i tak wspomniałaś...
- 0 0
-
2024-03-04 21:24
Faleza
Wschód słońca z klifu ,coś pięknego.
- 0 0
-
2024-03-01 11:16
Pod brzozami
we Wdzydzach Tucholskich - smacznie!!!
- 5 0
-
2024-03-01 11:38
Łukasz
Już nie szefuje w Trusie,stare dane
- 6 0
-
2024-03-01 12:46
Mała Cegielnia w Miszewie
Pizza Burgery ....
- 1 7
-
2024-03-01 13:03
MULK .... kiedyś TAK teraz NIE (1)
Moja ostatnia wizyta w październiku zeszłego roku utwierdziła mnie w przekonaniu że jest to już tylko trochę lepsza stołówka gdzie liczy się ilość wydanych potraw a nie jakość. I tu jeszcze uwaga, to smak i forma podania świadczą o jakości dania a nie jego wielkość.
- 6 1
-
2024-03-01 13:31
Potwierdzam. Sztućce w koszu na stoliku. U mnie w szkolnej stołówce też tak było
- 1 0
-
2024-03-01 15:07
tak,tak.!!!!
Miszewko , to jest coś pysznego.!!! polecam.!!!! pychota.!!!
- 1 1
-
2024-03-01 16:42
Żeby tylko nie pozwalali wprowadzać psów
to było by dobrze...
- 7 5
-
2024-03-01 18:03
Wentylacja do całkowitej wymiany
Checz w Rewie jest fajna ale ma fatalną wentylację. śmierdzi frytami i olejem tak, że ciężko potem pozbyć się tego zapachu z ubrań To niestety częsty problem w polskich knajpkach serwujących jedzenie.
- 1 1
-
2024-03-01 19:53
Jak cos jest na desce i gazecie to omijam takie miejsce
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.