• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pięć restauracji za miastem, które łączy jeden ważny szczegół

Alicja Olkowska
1 marca 2024, godz. 07:00 
Opinie (80)
Golonka na desce z piklami kaszubskimi, chlebem, chrzanem i musztardą. Golonka na desce z piklami kaszubskimi, chlebem, chrzanem i musztardą.

Regionalna kuchnia ma się świetnie w Trójmieście - znaleźć możemy tu sporo restauracji, które kontynuują lokalną kulinarną tradycję. A jak to wygląda poza miastem? Poniżej zestawienie lokali z ciekawym klimatem, w których skosztujemy kaszubskich przysmaków.





Kuchnia kaszubska spodoba się tym smakoszom, którzy nie gustują w skomplikowanych daniach, bo dawni Kaszubi jadali prosto i bez udziwnień. Ich potrawy były smaczne, pożywne, często kaloryczne i sycące, idealne na większy głód, bazujące na rybach, mięsach, darach lasu i ziemi.

Gdzie zatem zjemy kaszubskie smakołyki w bliskiej odległości od Trójmiasta?

Mùlk Chëcz Kaszëbsko



  • Pikantny gulasz z żołądków gęsich w sosie pomidorowym.
  • Kaszubska czernina z owocami i kluskami ziemniaczanymi.
  • Placek po kaszubsku z gulaszem z dzika i warzywami.
  • Co weekend w Mùlku gra kaszubska kapela.
  • Mùlk Checz kaszubska mieści się w Miszewku.

Czy jesteś w stanie pojechać do restauracji za miastem tylko po to, aby dobrze zjeść?

W Miszewku działa restauracja Mùlk Chëcz Kaszëbsko, którą połączono z miejscami noclegowymi oraz sklepem z tradycyjnymi regionalnymi specjałami wytwarzanymi na miejscu. Spore menu zostało opisane także w języku kaszubskim. Co ciekawego w nim znajdziemy?

M.in. śledzia w trzech odsłonach: w occie, w śmietanie i po kaszubsku (slédz w trzech zortach: w òcce, w smiotanie i pò kaszëbskù); pikantny gulasz z gęsich żołądków w sosie pomidorowym (òstri gùlôsz z gãsëch żôłądków w tomatowim zósu); kaszubską czerninę z owocami i kluskami ziemniaczanymi (czarwina z kaszëbsczi gãsë z pipkam i bùlwòwé klósczi) i placek po kaszubsku z gulaszem z dzika i warzywami (plôck pò kaszëbskù z gùlaszã z dzëka, sërówka). Są też ruchanki (owalne racuszki z ciasta chlebowego) z cukrem pudrem i musem truskawkowym. W menu dominują dania mięsne i rybne, sporo z nich bazuje na swojskich wyrobach z mulkowej wędzarni.

Regularnie występuje tu też kaszubska kapela.

Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie

Chëcz Kòle Szpërka



  • Chëcz Kòle Szpërka mieści się w Rewie.
  • Chëcz Kòle Szpërka mieści się w Rewie.
  • Schab z dzika z tartą ziemniaczaną.
Pięknie położona restauracja z widokiem na morze - znajduje się w samym centrum Rewy, w pierwszej linii brzegowej. Słynie z autorskiej kuchni Bartosza Nowaka, który potrafi przemienić tradycyjne regionalne dania w nowoczesny majstersztyk. Sporo tu wpływów kaszubskich, ale też z innych części kraju, np. zjemy tu zaguby (rodzaj otwartych pierogów w kształcie zwiniętych spiralek), z których słynie kuchnia podlaska.



Tu nie tylko wnętrza nawiązują do kaszubskiej historii, ale także menu, choć we współczesnym wydaniu. I tak zjemy tu żołądki z gęsi, lecz szef kuchni połączył je z... wędzonymi mulami, karmelizowaną gruszką i miodem pitnym. Swojsko za to brzmi golonka na desce z piklami kaszubskimi, chlebem, chrzanem i musztardą lub smażone tuszki ze śledzia z szarymi kluskami.

Leśny Dwór Sulęczyno



  • Kaszubska restauracja Biôłi Trus to młodsza siostra Białego Królika z Gdyni.
  • Dania podawane są na tradycyjnej porcelanie z motywem kaszubskim.
  • Leśny Dwór Sulęczyno mieści się w pałacu z XVIII w.
Leśny Dwór to malowniczy pałac z XVIII w., elegancka restauracja Biôłi Trus, komfortowe pokoje, basen, jaccuzi i wiele więcej, a wszystko mieści się tuż nad jeziorem. Wpływy Kaszub są tu mocno odczuwalne, zwłaszcza w restauracji, której patronuje Marcin Popielarz. Tę kuchnię wyróżnia prostota, przywiązanie do tradycji oraz kultura kaszubskiej gościnności. Tu także, podobnie jak we wspomnianym wyżej Mùlku, menu opisane jest w języku kaszubskim.

Kaszubskie tapasy w Polskich Smakach Kaszubskie tapasy w Polskich Smakach

Skosztujemy w Leśnym Dworze m.in. kaszubską okrasę z młodymi ziemniakami i wędzonym twarogiem; potrawkę kaszubską z ryżem i rodzynkami; śledzia z kwaśną śmietaną, jabłkiem i plackiem ziemniaczanym czy kiszkę ziemniaczaną z kaszą gryczaną i burakami. W tym miejscu każdy detal ma znaczenie, także tradycyjnie zdobiona porcelana, która pochodzi z lokalnych Zakładów Porcelany Stołowej "Lubiana".

Restauracja i Hotel Spichrz



  • Rosół z kaszubskiej gęsi z pierożkami faszerowanymi gęsiną.
  • Tatar z gęsi.
  • W hotelu Spirz działa również browar Lubrow.
  • Restauracja i Hotel Spirz mieszczą się w odrestaurowanym XV-wiecznym zespole dworsko-parkowym w Borczu.
  • Restauracja i Hotel Spirz mieszczą się w odrestaurowanym XV-wiecznym zespole dworsko-parkowym w Borczu.
Hotel Spirz i jego restauracja mieszczą się w odrestaurowanym XV-wiecznym zespole dworsko-parkowym w Borczu. Działa tu też rzemieślniczy browar Lubrow. Goście restauracji mogą poczuć jak smakuje prawdziwa kuchnia kaszubska, choć i miłośnicy współczesnych smaków znajdą coś dla siebie. Ucieszą się zwłaszcza ci, którzy cenią dobrą gęsinę, bo menu pełne jest tego szlachetnego mięsa.



Zamówimy tu m.in. tatar z gęsi; smarowidło z gęsiny; rosół z kaszubskiej gęsi z pierożkami faszerowanymi gęsiną; barszcz z pasztecikiem z gęsiną; czerninę z kaszubskiej gęsi i szmurowaną gęsią pierś. Jest nawet tortilla z szarpaną gęsiną. Oprócz tego sporo tu dań nawiązujących do polskiej klasyki, m.in. pierogi (np. z kaczką w sosie borowikowym) oraz zrazy z sosem borowikowym.

Pałac Łebunia



  • Szef kuchni Pałacu Łebunia w każdej karcie menu nawiązuje do kuchni kaszubskiej.
  • Restauracja Bluszczowa 36 w Pałacu Łebunia.
  • Położony w Kaszubskim Parku Krajobrazowym Pałac Łebunia działa w zabytkowym obiekcie.
  • Polędwiczka z dzika z sosem myśliwskim.
Położony w Kaszubskim Parku Krajobrazowym Pałac Łebunia działa w zabytkowym obiekcie, więc łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. To miejsce słynie także z restauracji Bluszczowa 36, a tworzone przez szefa kuchni dania to swoisty hołd, który składa kaszubskim korzeniom, ale prezentując je w autorskim wydaniu.

W menu do kuchni regionalnej nawiązują m.in. pierś z kaczki z kaszubskimi zagubami czy polędwiczka z dzika z sosem myśliwskim. W karcie popularnością cieszą się również kaszubskie nalewki (np. z maliny i pigwy).

Miejsca

Opinie (80) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • jak chce kaszubskie jedzenie to jadę do babci. porcja taka jaką chce, a i za bóg zapłać da się posilić :D

    • 1 0

  • Kredens w Jastrzębiej Górze. (4)

    Mają obłędne ciasto bezowe, warto jechać taki kawał tylko na to ciasto. Po obiedzie nie do przejedzenia dla jednej osoby, więc zazwyczaj ludzie biorą je na pół. Nie to, co te malutkie trójkąciki na wielkim talerzu. W weekendy nawet po sezonie sporo ludzi, natomiast w sezonie zdarza się, że trzeba stać w kolejce przed wejściem.

    • 6 1

    • (3)

      Kredens był dobry 20 lat temu . Ach Jastrzębia latem... Ty o były czasy.... Taką dyskoteka tam była . Jak ona się nazywała...

      • 3 0

      • Faleza

        Wschód słońca z klifu ,coś pięknego.

        • 0 0

      • (1)

        Nie wiem, kiedy wprowadzili ciasto bezowe, ale od 7 lat, czyli odkąd poznałam tę knajpę, smak się nie zmienił, więc w tym poziom trzymają. Nie wiem, jak było wcześniej. ;) Dyskoteki na pewno były w hotelach, pewnie są nadal. ( Astor, Ara ).

        • 3 0

        • Tęż nie wiem Nicky. Jednak 20lat temu na randki tam jeździłem i tak wspomniałaś...

          • 0 0

  • (2)

    Może ktoś opowiedzieć o naszych regionalnych smakach? Produktach? Ale tak wprost. Nie piarowo. Kiedyś najlepsze z podmiejskich to była Podkowa w Przejazdowie i zajazd Jonatan gdzieś koło Sztumu to było. Z całej Polski jeździli tam jeść. Naprawde.

    • 18 2

    • Polecam Checz Rybacka w Borowie .Jestem klientką od 20-tu lat i nie zawiodłam się .Wszystkie dania są bardzo smaczne!!!!

      • 0 0

    • To trzeba koniecznie opowiadać tak no wiesz. Takie opowiadanie stworzyć . Dla młodych ,prężnych go podjadą suvem za miniratke i nie odróżnia dorsza od flądry.

      • 9 0

  • Poproszę o opinie na temat knajp. (4)

    Bo Polak chce zjeść dużo i tanio, a tego w restauracjach nie ma.

    • 19 5

    • Bar Mleczny, 2 kilo ziemniorów gotowanych. Duzo i tanio.

      • 0 0

    • Mulk w takim razie (1)

      zdecydowanie.

      • 6 2

      • Mulk i tanio?

        • 2 6

    • No i...

      • 3 0

  • Wypchnęli tradycję za miasto (4)

    A u nas za to są sushi, rameny, włoskie pizze, burgery, kebaby i masa innych egzotycznych kuchni

    • 53 2

    • Nieprawda. W Gdańsku zjesz dania tradycyjne, a poza Gdańskiem pełno jest pizzerii i burgerowni... Tyle że w mieście bardziej różnorodnie, ramenu na Kaszubach raczej nie uświadczysz.

      • 0 0

    • Problem w tym, że u nas nie ma egzotycznych kuchni. Pizza, sushi, ramen i burger są już raczej międzynarodowe

      • 1 1

    • i ukrainskie pierogi...

      • 11 1

    • jest światowo, obcy kapitał wypompowuje kasę - tak jest na każdym kroku

      • 12 0

  • Modry młyn

    Brakuje mi w tym zestawieniu restauracji modry młyn w Rumi. Pyszny zylc, kiszone warzywa, dużo obiadowych pozycji związanych z kaszubami.

    • 2 1

  • Najbardziej na Kaszubach znane sa kartofle bryzgane. Na pelki smietane. (5)

    • 6 6

    • to chyba poznanska potrawa? (1)

      ?

      • 1 0

      • Przepis na kartofle bryzgane: micha, kartofli, kubek mleka lub smietany, gospodyni zawartosc kubka

        nabiera do ust i bryzga zawartoscia po kartoflach. Smacznego.

        • 0 1

    • (2)

      Z Kaszub pochodzę, ale nie wiem o czym piszesz

      • 6 4

      • (1)

        zalezy z jakich kaszub

        • 1 2

        • tych kaszubskich

          • 1 0

  • Mulk (7)

    Menu od lat bez zmian, ale ile można?
    Rozumiem stałe pozycje, ale część może się zmieniać.
    Obecnie nie zachęcają do częstszych odwiedzin, chyba że jest ochota na coś konkretnego np golonkę.

    • 24 18

    • Jedzenie ciężkostrawne i tłuste

      • 3 0

    • Nie wiem z której konkurencyjnej knajpy jesteś, ale dla jasności - mimo tego marudzenia, tam zawsze jest ruch bo jakość jedzenia jest współmierna do rachunku. Trzymają poziom od wielu lat, a mi nie przeszkadza, że jest stałe menu gdyż to nie jest jedyna restauracja którą odwiedzam.

      • 14 4

    • obsluga. (2)

      Do tego przypadkowe ,niegrzeczne kelnerki. Nie mające pojęcia o obsłudze gości. Skutecznie zniechęcają do ponownego przyjścia.

      • 18 8

      • zależy na co liczy hrabia i buc a na co liczyć normalny człowiek w obsłudze.

        • 11 3

      • Dla mnie obsługa zawsze była miła...

        ...może inaczej się zachowuje jak ma buców za klientów.

        Co do niezmienności menu- to można zasugerować aby jakieś dania były zmienne w karcie.

        Moim zdaniem restauracja trzyma poziom

        • 21 9

    • Mulk jest moim zdaniem mocno przereklamowany, jedzenie ok i to jest max

      A ta kapela to już w ogóle porażka, nawet na siedząc na zewnątrz ciężko rozmawiać jak "piłują"

      • 18 6

    • Porcje za to są duże i dobre.

      I stosunek ceny do jakości bardzo korzystny.

      • 22 3

  • To do Rewy na te zakręcone pierożki.Tak,jestem w stanie pojechać za miasto na piekną wycieczkw zakonczoną sutym obiadkiem.

    • 3 1

  • Nieprawda że kuchnia regionalna ma się w mieście świetnie

    Jak głosi pierwsze zdanie. Nie ma gdzie z gośćmi pójść żeby było treściwie smacznie i nie dla Norwega, ujdą może dwa miejsca w Gdańsku. Wstyd. Pomijając to że miasto portowe a ryby nie ma gdzie w Śródmieściu kupić żeby w domu zrobić. Róbcie więcej foodhalli, tego nam trzeba

    • 6 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane