• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Największa impreza kulinarna znowu w Trójmieście

Alicja Olkowska
20 marca 2024, godz. 13:30 
Opinie (40)
Restaurant Week ponownie w Trójmieście. Na zdjęciu danie główne w restauracji Villa Eva: żebro wołowe z sosem demi-glace, purée chrzanowym i marchwią. Restaurant Week ponownie w Trójmieście. Na zdjęciu danie główne w restauracji Villa Eva: żebro wołowe z sosem demi-glace, purée chrzanowym i marchwią.

Wiosenny Restaurant Week 2024 trwa w najlepsze. Udział w największej ogólnopolskiej imprezie kulinarnej ponownie wzięło Trójmiasto: tym razem festiwalowe menu zamówimy w 37 lokalnych restauracjach. Sprawdziliśmy, co tym razem przygotowała dla gości Villa Eva z Wrzeszcza.



Czy brałaś(eś) kiedykolwiek udział w Restaurant Week?

Restaurant Week 2024: temat wiosennej edycji



Każda odsłona festiwalu ma swój motyw przewodni. Była już m.in. moda na fotografowanie dań i dzielenia się nimi w sieci, była filozofia niemarnowania jedzenia. Teraz przyszła pora na "sensację".

- Tematem tegorocznego Restaurant Week, festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach, są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie. To będzie najbardziej sensacyjna edycja (...), w której goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata - mówi Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu.


Restaurant Week - jak dokonać rezerwacji?



Zasady się nie zmieniły: w cenie 69 zł (+ opłata rezerwacyjna 5,98 zł) mieści się trzydaniowe autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru w zależności od restauracji w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej.

Ci, którzy chcą zarezerwować kolację w weekendowy wieczór, w niektórych lokalach będą musieli uiścić tzw. opłatę prime time, czyli dodatkowe 10 zł. Mniej oblegane godziny nie są już dodatkowo płatne.

W ramach zamówienia każdy pełnoletni gość festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Kinley Elderflower Zero Cukru oraz w wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja bez procentów).

Podczas rezerwacji należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

  • Danie główne: troć, puree z pietruszki, krewetki.
  • Przystawka: pierożki ravioli z mięsem raka, otoczone kremową zupą bisque.
  • Przystawka: krem z karmelizowanej cebuli i sera.
  • Przystawka: krem z karmelizowanej cebuli i sera.
  • Deser: naleśniki Crêpes Suzette.
  • Dwa koktajle do wyboru: alkoholowy i bez procentów.
  • Dwa koktajle do wyboru: alkoholowy i bez procentów.
  • Villa Eva to także winiarnia.

Test menu Restaurant Week - Villa Eva



Na testową wizytę wybraliśmy się do działającej od ponad dwóch dekad wrzeszczańskiej restauracjiMapka Villa Eva, miejsca, w którym czuć historię Gdańska, m.in. za sprawą niemal namacalnej obecności ducha Güntera Grassa - noblista spędzał w willi dużo czasu, a nawet mieszkał przez miesiąc. We wnętrzach widać sporo nawiązań do słynnego pisarza, ale nie tylko: swój ślad w postaci zdjęć z autografami zostawili inni znamienici goście.

A co w festiwalowym menu? Dwie różne przystawki do wyboru: pierożki ravioli z mięsem raka, otoczone kremową zupą bisque, gotowaną na bulionie ze skorupiaków lub rozgrzewający i aromatyczny krem z karmelizowanej cebuli i sera. Na główne danie albo soczysty kawałek mięsa troci położony na puree z pietruszki i udekorowany krewetkami albo pokaźnej wielkości żebro wołowe z sosem demi-glace, purée chrzanowym i marchwią. Desery w obydwóch wersjach menu są takie same, czyli są to cieniutkie naleśniki Crêpes Suzette, zatopione w sosie maślano-pomarańczowym. Wspaniałe.

Oprócz tego w Villi Eva można za dodatkową opłatą zamówić dopasowany do menu alkohol (80 zł).



Festiwal potrwa do 24 kwietnia. Bezpośrednio rezerwacji można dokonywać tutaj.

Łącznie w wiosennej edycji bierze udział 37 lokali z Trójmiasta, w tym m.in. Restauracja Harmonia, Cider Garden Papieroovka, Vinissimo Restaurant & Wine Bar, Aioli, Restauracja ArtBistro by Progres, Bistro Miasto, Cartel Mexican Streetfood, Elephant Club, Restauracja Filharmonia, Bistro Młyn, Oria Magic House, Ristorante Con GiardinoYatta Sushi
.

Wydarzenia

Restaurant Week (2 opinie)

(2 opinie)
69 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (40)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane