- 1 Połączyła ich miłość do jedzenia (15 opinii)
- 2 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 3 W maju króluje zielony afrodyzjak (85 opinii)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
- 6 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
Największa impreza kulinarna znowu w Trójmieście
Wiosenny Restaurant Week 2024 trwa w najlepsze. Udział w największej ogólnopolskiej imprezie kulinarnej ponownie wzięło Trójmiasto: tym razem festiwalowe menu zamówimy w 37 lokalnych restauracjach. Sprawdziliśmy, co tym razem przygotowała dla gości Villa Eva z Wrzeszcza.
Restaurant Week 2024: temat wiosennej edycji
Każda odsłona festiwalu ma swój motyw przewodni. Była już m.in. moda na fotografowanie dań i dzielenia się nimi w sieci, była filozofia niemarnowania jedzenia. Teraz przyszła pora na "sensację".
- Tematem tegorocznego Restaurant Week, festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach, są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie. To będzie najbardziej sensacyjna edycja (...), w której goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata - mówi Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu.
Restaurant Week - jak dokonać rezerwacji?
Zasady się nie zmieniły: w cenie 69 zł (+ opłata rezerwacyjna 5,98 zł) mieści się trzydaniowe autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru w zależności od restauracji w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej.
Ci, którzy chcą zarezerwować kolację w weekendowy wieczór, w niektórych lokalach będą musieli uiścić tzw. opłatę prime time, czyli dodatkowe 10 zł. Mniej oblegane godziny nie są już dodatkowo płatne.
W ramach zamówienia każdy pełnoletni gość festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Kinley Elderflower Zero Cukru oraz w wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja bez procentów).
Podczas rezerwacji należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Test menu Restaurant Week - Villa Eva
Na testową wizytę wybraliśmy się do działającej od ponad dwóch dekad wrzeszczańskiej restauracji Villa Eva, miejsca, w którym czuć historię Gdańska, m.in. za sprawą niemal namacalnej obecności ducha Güntera Grassa - noblista spędzał w willi dużo czasu, a nawet mieszkał przez miesiąc. We wnętrzach widać sporo nawiązań do słynnego pisarza, ale nie tylko: swój ślad w postaci zdjęć z autografami zostawili inni znamienici goście.
A co w festiwalowym menu? Dwie różne przystawki do wyboru: pierożki ravioli z mięsem raka, otoczone kremową zupą bisque, gotowaną na bulionie ze skorupiaków lub rozgrzewający i aromatyczny krem z karmelizowanej cebuli i sera. Na główne danie albo soczysty kawałek mięsa troci położony na puree z pietruszki i udekorowany krewetkami albo pokaźnej wielkości żebro wołowe z sosem demi-glace, purée chrzanowym i marchwią. Desery w obydwóch wersjach menu są takie same, czyli są to cieniutkie naleśniki Crêpes Suzette, zatopione w sosie maślano-pomarańczowym. Wspaniałe.
Oprócz tego w Villi Eva można za dodatkową opłatą zamówić dopasowany do menu alkohol (80 zł).
Łącznie w wiosennej edycji bierze udział 37 lokali z Trójmiasta, w tym m.in. Restauracja Harmonia, Cider Garden Papieroovka, Vinissimo Restaurant & Wine Bar, Aioli, Restauracja ArtBistro by Progres, Bistro Miasto, Cartel Mexican Streetfood, Elephant Club, Restauracja Filharmonia, Bistro Młyn, Oria Magic House, Ristorante Con Giardino i Yatta Sushi
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (40) 5 zablokowanych
-
2024-03-20 14:53
Opinia wyróżniona
Fajna impreza
Naprawdę można zjeść coś dobrego w przystępnej cenie. Odwiedziłam tak w ciągu kilku ostatnich lat kilkanaście knajpek w Trójmieście. Nigdy nie wyszłam niezadowolona. Dla mnie to ciekawa oferta.
- 16 24
Wszystkie opinie
-
2024-03-20 13:36
Coś tu nie gra
Co to za tydzień który trwa miesiąc . Bez sensu ️
- 20 7
-
2024-03-20 13:37
impreza-widmo
- 17 5
-
2024-03-20 13:43
Co to za międzynarodowa impreza, ile tysięcy cudzoziemców przyjedzie żeby to było nazwane po angielsku? Restałrant Łik... żałosne i pod publiczkę.
- 26 5
-
2024-03-20 13:45
Restaurant Week? Jak nowocześnie zachodnio brzmiącą nazwa. Od razu budzi zaufanie a nie jakieś śmieszne polskie wiejskie imprezy
- 16 6
-
2024-03-20 13:47
Ja z mojom żonom Andżelikom zawsze chodzimy na takie modne events jak restaurant week żeby potem się pochwalić stories na Insta
- 21 4
-
2024-03-20 13:59
(1)
Te naleśniki to wyglądają tak jakby ktoś na nie zwrócił zawartość poprzedniego talerza - mało apetyczne.
- 13 1
-
2024-03-21 09:01
To kolasy tak jedza
Nasypia na talerz i się podniecają
- 1 0
-
2024-03-20 14:19
(1)
Lepiej zabrzmi restaurant Month
- 8 1
-
2024-03-21 10:16
Lepiej to brzmi skrobanie paznokciami po tablicy
- 0 0
-
2024-03-20 14:36
(1)
UPKiK bedzie chyba caly w skowronkach. 69zl* (+5,69, +10, +15) xDDD czyli 99,69. Za to zjemy to co chcemy, i tez beda trzy dania.
- 10 2
-
2024-03-20 17:22
Nikt nie każe kupować w prime time. Są też różne zniżki. Za 2 osoby w Vis a Vis w ostatnią sobotę (na 15-tą) wyszło niespełna 140 zł. A wszystkie miejsca były zajęte, więc impreza cieszy się dużym zainteresowaniem.
- 1 1
-
2024-03-20 14:53
Opinia wyróżniona
Fajna impreza
Naprawdę można zjeść coś dobrego w przystępnej cenie. Odwiedziłam tak w ciągu kilku ostatnich lat kilkanaście knajpek w Trójmieście. Nigdy nie wyszłam niezadowolona. Dla mnie to ciekawa oferta.
- 16 24
-
2024-03-20 15:07
A to feler... (2)
Te porcje mają taką wielkość, że nie sposób się najeść tymi potrawami. Lepiej iść już najedzonym na tę imprezę kulinarną.
- 12 2
-
2024-03-20 16:36
Jeżeli Twój organizm...
...podczas jednego posiłku potrzebuje ponad 1000 kcal, to tak. Idź najedzony. A potem przemyśl sposób żywienia i obkurcz żołądek - wyjdzie na zdrowie.
- 3 0
-
2024-03-20 17:24
Wbrew pozorom zjedzenie tych 3 dań daje poczucie obżarstwa.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.