- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (111 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (111 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Największa impreza kulinarna znowu w Trójmieście
Wiosenny Restaurant Week 2024 trwa w najlepsze. Udział w największej ogólnopolskiej imprezie kulinarnej ponownie wzięło Trójmiasto: tym razem festiwalowe menu zamówimy w 37 lokalnych restauracjach. Sprawdziliśmy, co tym razem przygotowała dla gości Villa Eva z Wrzeszcza.
Restaurant Week 2024: temat wiosennej edycji
Każda odsłona festiwalu ma swój motyw przewodni. Była już m.in. moda na fotografowanie dań i dzielenia się nimi w sieci, była filozofia niemarnowania jedzenia. Teraz przyszła pora na "sensację".
- Tematem tegorocznego Restaurant Week, festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach, są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie. To będzie najbardziej sensacyjna edycja (...), w której goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata - mówi Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu.
Restaurant Week - jak dokonać rezerwacji?
Zasady się nie zmieniły: w cenie 69 zł (+ opłata rezerwacyjna 5,98 zł) mieści się trzydaniowe autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru w zależności od restauracji w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej.
Ci, którzy chcą zarezerwować kolację w weekendowy wieczór, w niektórych lokalach będą musieli uiścić tzw. opłatę prime time, czyli dodatkowe 10 zł. Mniej oblegane godziny nie są już dodatkowo płatne.
W ramach zamówienia każdy pełnoletni gość festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Kinley Elderflower Zero Cukru oraz w wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja bez procentów).
Podczas rezerwacji należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Test menu Restaurant Week - Villa Eva
Na testową wizytę wybraliśmy się do działającej od ponad dwóch dekad wrzeszczańskiej restauracji Villa Eva, miejsca, w którym czuć historię Gdańska, m.in. za sprawą niemal namacalnej obecności ducha Güntera Grassa - noblista spędzał w willi dużo czasu, a nawet mieszkał przez miesiąc. We wnętrzach widać sporo nawiązań do słynnego pisarza, ale nie tylko: swój ślad w postaci zdjęć z autografami zostawili inni znamienici goście.
A co w festiwalowym menu? Dwie różne przystawki do wyboru: pierożki ravioli z mięsem raka, otoczone kremową zupą bisque, gotowaną na bulionie ze skorupiaków lub rozgrzewający i aromatyczny krem z karmelizowanej cebuli i sera. Na główne danie albo soczysty kawałek mięsa troci położony na puree z pietruszki i udekorowany krewetkami albo pokaźnej wielkości żebro wołowe z sosem demi-glace, purée chrzanowym i marchwią. Desery w obydwóch wersjach menu są takie same, czyli są to cieniutkie naleśniki Crêpes Suzette, zatopione w sosie maślano-pomarańczowym. Wspaniałe.
Oprócz tego w Villi Eva można za dodatkową opłatą zamówić dopasowany do menu alkohol (80 zł).
Łącznie w wiosennej edycji bierze udział 37 lokali z Trójmiasta, w tym m.in. Restauracja Harmonia, Cider Garden Papieroovka, Vinissimo Restaurant & Wine Bar, Aioli, Restauracja ArtBistro by Progres, Bistro Miasto, Cartel Mexican Streetfood, Elephant Club, Restauracja Filharmonia, Bistro Młyn, Oria Magic House, Ristorante Con Giardino i Yatta Sushi
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (40) 5 zablokowanych
-
2024-03-20 14:53
Opinia wyróżniona
Fajna impreza
Naprawdę można zjeść coś dobrego w przystępnej cenie. Odwiedziłam tak w ciągu kilku ostatnich lat kilkanaście knajpek w Trójmieście. Nigdy nie wyszłam niezadowolona. Dla mnie to ciekawa oferta.
- 16 24
Wszystkie opinie
-
2024-04-02 16:01
Bardzo sympatyczna impreza ale nie dla maruderów.
Jak czytam opinie to większość chciałaby się objeść do bólu za te 75 zł ,a przecież to jest menu degustacyjne mające przede wszystkim zaskoczyć pozytywnie konsumenta. Chodzimy z małżonką od kilku lat na wiosnę i jesień po kilka razy żeby sprawdzić co tam kucharze wymyślą i oczywiście zdarzają się niedoskonałości i małe wpadki, ale generalnie jest bardzo ciekawie i smacznie. Głodni też nie wychodzimy. Przy okazji zaglądamy do normalnego menu i sprawdzamy czy warto też wpaść po festiwalu.
- 0 0
-
2024-04-01 13:27
nie znam angielskiego wiec olewam
- 0 0
-
2024-03-31 20:48
ale sensacja! nalezy sie spodziewac tłumow ludzi z zagranicy!!!!!
- 1 0
-
2024-03-29 21:00
za rezerwacje w jakimkolwiek czasie nie powinno sie brać żadnych opłat. Kogoś mocno pogięło.
- 2 1
-
2024-03-26 13:39
gdyby to miało ręce i nogi
Ciekawa idea, niestety wykonanie jest słabe, w podanej cenie te dania są mikro małe tylko na spróbowanie i na dowyglądanie, dodatkowe opłaty za godziny, stolik czy obsługę to już w ogóle jest brak szacunku dla gościa. Kto pierwszy ten lepszy i tyle, zwłaszcza na wydarzeniu, gdzie jest bardzo dużo chętnych. W Gdańsku coraz mniej koncepcji jest skierowanych do mieszkańca, za to wszystko jest planowane pod turystykę i to wydarzenie również takowe jest. Szkoda
- 2 5
-
2024-03-24 20:26
Dlaczego na zdjęciu są po dwa noże i dwa widelce do jednego talerza?
- 1 0
-
2024-03-21 19:06
pół za pół i pomazane talerze - tyle
nie po stokroc.
- 2 1
-
2024-03-21 14:27
Nie chodze na takie wydarzenia
Niedosc ze male porcje to zapewne jak w kilkunastu knajpach w trojmiescie dolicza wam obsluge kelnerska + napiwek dla barmana i na maselko dla szefa kuchni lub zbieraja na grupowy wyjazd na Madagaskar
- 2 2
-
2024-03-21 13:46
Tematem Restaurant Week jest...jak ogołocić do spodu każdego kto się na to badziewie kupi...
...kólko się zamyka,co roku to samo
- 4 1
-
2024-03-21 12:47
Jaka to impreza,myslalem ze zrobia zawody na bicie rekordu ginesa ile kto zje najwiecej hot dogow albo pizzy???
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.