Rokitnik coraz popularniejszy w restauracjach

Rokitnik rośnie w wielu miejscach w Trójmieście. Zbierać go na domowe przetwory można m.in. na Wyspie Sobieszewskiej.
Rokitnik rośnie w wielu miejscach w Trójmieście. Zbierać go na domowe przetwory można m.in. na Wyspie Sobieszewskiej. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Do niedawna zapomniany i kojarzony głównie jako roślina ozdobna, rokitnik wraca do łask. Dania z jego dodatkiem znajdziemy w kilku trójmiejskich restauracjach, a krzewy z pomarańczowymi owocami, na które właśnie jest sezon, m.in. na Wyspie Sobieszewskiej.



Wraca moda na miejskie zbieractwo. Poszukiwacze nowych smaków coraz uważniej rozglądają się dokoła w poszukiwaniu dzikich, ale jadalnych roślin. I nie chodzi tylko o zbieranie grzybów czy jagód w lecie, ale też dzikich jabłek w parku, jadalnych kwiatów na łące czy rosnących na przydomowym trawniku ziół. Co bardziej ciekawscy miejscy zbieracze szukają roślin mniej popularnych, m.in. rokitnika, na który sezon jest właśnie w pełni.

Barbara Głowacka, hobbysta-przyrodnik z Gdańska mówi, że Trójmiasto i Pomorze to jeden z mateczników tej rośliny w Polsce:- Rokitnik nad morzem rośnie naturalnie, m.in. na Wyspie Sobieszewskiej. Na wydmach jest pod ochroną. Polecam rozejrzeć się na łąkach podmiejskich czy po starszych osiedlach w mieście - w latach 70. krzaki rokitnika były powszechnie nasadzane na skarpach w roli zabezpieczenie przed osuwaniem się ziemi.
Choć do niedawna kojarzony głównie z ozdobną, rokitnik staje się coraz częściej jednym z głównych bohaterów domowych przetworów. Przecierając przez sito pomarańczowe jagódki zrobimy sok, rokitnik można również przerabiać na dżemy czy wykorzystywać do wyrobu nalewek.

- Przed zbieraniem warto zaopatrzyć się w rękawice, bo krzaczki mają spore kolce. Pościnane sekatorem gałązki najpierw mrozimy, a dopiero potem obieramy z owoców - tłumaczy Głowacka. - To pełen zdrowotnych właściwości owoc: jest antyoksydantem, zawiera ogromne ilości witaminy C i jest źródłem karotenu lepszym niż marchewka.
Rokitnik posiada również niebanalny, słodko-cierpki, czasem kojarzony z ananasową słodyczą smak, który przed kreatywnym kucharzem otwiera duże możliwości.

- Używam rokitnika do robienia lodów, konfitur czy jogurtu. Świetnie wypada jako dodatek do mięs, ale też jako element deserów. Dobrze przełamuje smaki. Można go komponować z czekoladą, mlekiem czy kawą. Dobrze sprawdza się we wszelkich wypiekach, m.in. bułeczkach czy tartach. Odważnym, ale ciekawym pomysłem jest zrobienie chłodnika z dodatkiem rokitnika - opowiada Mariusz Wolski, szef kuchni w gdańskiej restauracji Żabusia.
Właśnie w karcie Żabusi znajdziemy lody z rokitnika. W trójmiejskich lokalach tego składnika spróbujemy również w ciastkach Krzysztofa Ilnickiego w jego pracowni Umam, pod postacią polewy do sernika w kawiarni Z innej parafii czy jako dodatek do tarty w Eliksirze. Bywa też w karcie Mercato.

- Rokitnik to niedoceniony skarb regionu. Będziemy dążyć do tego, żeby pojawił się w kartach kolejnych lokali, nie tylko jako deser, ale również jako element dań wytrawnych, m.in. mięs - mówi Hubert Gonera z firmy Landbrand, która we współpracy z miastem prowadzi promujący gdańskie restauracje projekt Smaki Gdańska.

Opinie (33) 4 zablokowane

  • (2)

    Rokitnik jest typowym regionalnym produktem w niemieckim landzie pomorze przednie. Wszystko z nim mozna kupic. Fajnie ze w trojmiescie w koncu tez sobie o nim przypomnieli.

    • 43 2

    • Też z niego mydło robią?

      • 3 4

    • Pomorze to słowiańska

      ziemia najechana germaństwem.

      • 1 0

  • ) (5)

    Przecież to obrzydliwy chwast!

    • 3 44

    • Zielsko wszędzie (3)

      Pietruszka to też zielsko i marchew ...

      • 3 2

      • (2)

        Marchew jest czerwony, a nie zielsko.

        • 2 3

        • A Rokietnica jest pomarańczowy a nie zielsko

          • 2 1

        • Rokitnik* heh

          • 1 1

    • Chyba ty.

      • 2 1

  • Jak byłem mały zbierałem i jadłem owoce rokitnika prosto z krzaków (w Gdańsku).

    • 14 1

  • Olej z rokitnika, lnu, rzepaku. Samo zdrowie ale nie jest to rocket science tylko apteczka naszych babć.

    • 22 0

  • Jak mama mi wyprasuje rurki, to rusze sprawdzić jak to smakuje. (4)

    • 30 6

    • nie zapomnij o uczesaniu brody

      • 10 1

    • rurek się nie prasuje (1)

      • 2 2

      • to wyprasuj brodę i uczesz rurki

        • 10 1

    • Pouczymy sie prawa na naszych makbuczkach przy rokietniku?

      • 5 0

  • naleweczka rokitnikowa (3)

    poezja :)

    • 13 3

    • No to trzeba będzie przyrządzić.

      • 0 0

    • Poprosze przepis.

      • 0 0

    • szto ty kazhesh?

      • 0 0

  • (1)

    w tym roku na Żabiance mądry inaczej Zarząd rękoma jakiejś firmy wyciął kilka 40-to letnich krzaków rokitnika :( to powinno być karane...

    • 38 1

    • Norma na Żabiance

      Pewnie jak byś zapłacił, to by nie wycieli

      • 3 0

  • Wszystko ok. Tylko czemu nikt nie wspomniał, ze rokitnik podlega ochronie częściowej? Nie można go zbierać na wydmach, piaskach itp. Do 2014 ochrona byla całkowita.

    • 18 0

  • W Specku mnie nie zachwycił (2)

    • 6 2

    • Idzie (1)

      Się przyzwyczaić, tylko voltaż słaby

      • 1 0

      • Specjal z rokitnikiem - dobry.

        • 0 0

  • Rokitnik

    Chyba pod ochroną jest

    • 10 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
muzyka na żywo, degustacja
g. 19:00
Gdańsk, Restauracja Magiel

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie