Ośrodek edukacji MMG oraz Judyta Warzecha-Grzymała z kolektywu 'Samo Dobro' zapraszają na wyjątkowe spotkanie kulinarne połączone z wspólnym śniadaniem na tarasie muzealnym. Będzie to świetna okazja do rozmowy na temat potrzeb kulturalnych mieszkańców Gdyni. Będzie pysznie i przyjemnie wspólnie z Wami spędzić śniadanie na muzealnym tarasie. Wspólnie przygotujemy wegetariańskie dania z sezonowych warzyw i owoców, bazując na przepisach kuchni świata.
Zapraszam na warsztaty kuchni roślinnej, gdzie dowiecie się jak zorganizować grilla bez mięsa. Zaczniemy od znanego dania kuchni meksykańskiej - taco, pełnego roślinnych dodatków, jak fasola, pomidory czy kolendra. Przygotujemy kilka rodzajów aromatycznych sosów, do tego boczniaki w wersji barbeque. Spotkanie zakończymy deserem - pieczonymi bananami z czekoladą.
Menu: Pieczarki portobello nadziewane // boczniaki bbq Sos bbq Pesto z pietruszki Sos satay Sos tzaziki Tacos Pico de gallo Zielona fasolka w pomidorach Sałatka z wędzonego sera, suszonych pomidorów i rukoli Banany z czekoladą i whisky
Czas trwania: 3 godziny 25 uczestników --- Judyta Warzecha-Grzymała - prowadzi małą wegetariańską firmę cateringową w Gdańsku. Stara się maksymalnie wykorzystywać produkty, gotując z sezonowych warzyw i owoców. W ramach Kolektywu Samo Dobro prowadzi warsztaty dla dzieci i dorosłych, pokazując jak smacznie jeść, bazując na produktach roślinnych.
Bilety: 10 pln. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc prosimy o wcześniejszą rezerwację: zapisy@muzeumgdynia.pl lub telefonicznie: 58 662 09 35/36/37