- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (71 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Szaleństwo, wybitny smak czy genialny marketing? Te pączki budzą sensację
Zbliżający się tłusty czwartek nie tylko wzbudza wyjątkowy apetyt u miłośników słodyczy. Co roku dużo emocji wywołują ceny pączków. Medialni gracze typu Magda Gessler czy Kuba Wojewódzki dobrze wiedzą, jak wzbudzić sensację. Cukiernicy zaś prześcigają się w najoryginalniejszych nadzieniach czy rozmiarach pączków.
Test tanich pączków z marketów. Przetestowaliśmy czy są warte niskiej ceny
Największy pączek w Trójmieście
Nie tylko ceny pączków wzbudzają sensację. Zadziwiać może też ich... rozmiar. Pączki Giganty są częścią akcji prowadzonej w Sheraton Sopot Hotel, gdzie tłusty czwartek obchodzony jest w każdy czwartek. Co tydzień w Barze 512 można kupić świeże pączki w różnych smakach, smażone przez tamtejszych cukierników. Na 8 lutego cukiernicy postanowili przygotować coś specjalnego.
Pączki Giganty będą dostępne tylko w tłusty czwartek w smakach: malina, pistacja i kokos. Ważą około 800 g. Sprzedaż rusza 1 lutego - cena 59 zł/sztuka, zamawiać można poprzez stronę Vouchercart. Warto się pospieszyć, bo oferta jest limitowana.
"Skandalicznie drogie" pączki Magdy Gessler
Pączki od Magdy Gessler, znanej restauratorki i gwiazdy programu "Kuchenne rewolucje", cieszą się niemałą renomą. Niektórzy uważają je nawet za jedne z najlepszych w stolicy. To zasługa przepisu, w którym liczy się nie tylko ciasto, ale przede wszystkim nadzienie, którego - według restauratorki - nie wolno żałować. Co roku największe emocje wzbudza jednak cena tych pączków.
W zeszłym roku cena jednego pączka w cukierni Magdy Gessler "Słodki Słony" wynosiła 18 zł. Jak wynika z doniesień portalu eska.pl, w tym roku za jednego pączka w warszawskiej cukierni trzeba zapłacić aż 22 zł. To o 22 proc. więcej niż przed rokiem. Szaleństwo, wybitny smak czy genialny marketing? Chyba wszystkiego po trochu.
"Kuchenne rewolucje" w Gdańsku. Po emisji najnowszego odcinka
Najdroższe pączki w Polsce - u Wojewódzkiego
Zeszłorocznym rekordzistą, jeśli chodzi o najdroższe pączki w Polsce, okazał się jednak Kuba Wojewódzki. W jego gdyńskiej restauracji - Niewinni Czarodzieje TrzyZero - pączki sprzedawane były po 49 zł za sztukę. W dodatku akcja była limitowana - pączków deluxe powstało jedynie 25. Ciastka wyróżniały się także smakowo - były nadziane kremem pistacjowym, oblane różową czekoladą, udekorowane pudrem malinowym oraz jadalnym złotem i zapakowane w specjalne złote pudełka. Czy był to produkt wart swojej ceny? Według tych, którzy mieli okazję go spróbować, nie. Ale nie o to w tym całym zamieszaniu chodziło...
- Pomysł zrodził się jeszcze rok temu, na fali burzy, która zawsze pojawia się w internecie, radiu i telewizji wokół cen pączków. Postanowiłem, że zrobię najdroższego pączka w Polsce, by "wystrzelić" z tłumu i przygasić wszystkich. Patrząc przez pryzmat food costu, ta cena to właściwie promocja - mówił Paweł Chomentowski, szef kuchni w gdyńskiej restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero w rozmowie z serwisem Foodservice24.pl.
Wojewódzkiemu nie można odmówić sprytu i umiejętności robienia medialnego szumu. O jego najdroższych pączkach w Polsce można było przeczytać wszędzie - od serwisów plotkarskich po branżowe periodyki. Zainteresowanie mediów i kulinarnych influencerów było ogromne. Cel został osiągnięty.
W tym roku medialnego szumu wokół tłustego czwartku w Niewinnych Czarodziejach nie ma, bo i propozycja nie jest tak kusząca. Restauracja przygotowała specjalne boxy, których zawartość jest niespodzianką. Ciekawscy za tę słodką przyjemność muszą jednak słono zapłacić, bo cena tajemniczego pudełka wynosi 200 zł.
Najdłuższa kolejka w Trójmieście
Nikogo nie powinno dziwić, że wybierając się po pączki w tłusty czwartek, trzeba uzbroić się w cierpliwość i odstać swoje w kolejce. W końcu - jak głosi ludowe porzekadło - kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło w życiu. We wszystkich cukierniach tego dnia odnotowuje się wzmożony ruch, ale są takie miejsca, do których ustawiają się naprawdę długie kolejki, w których co roku czeka się 1 czy nawet 2 godziny. Dobrym przykładem jest tu gdyński "Pączuś". Jedni łapią się za głowę, jak można spędzać tyle czasu w kolejce, aby kupić coś, co każdego innego dnia dostanie się od ręki. Stoi za tym szereg czynników - od aspektów społecznych, przez psychologię tłumu, po rytualizację tego święta. Jest to też doskonała reklama - widok długiej kolejki przykuwa uwagę i budzi ciekawość, ponadto świadczy o popularności i jakości oferowanych produktów. Taki społeczny dowód, że warto czekać.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-02-01 08:04
i bardzo dobrze! (23)
Patologią są pączki z Biedronki (i wszystkie jej pozostałe produkty) a nie pączki premium. Jesli nie stać Cię lub jesteś boomerem - tradycjonalistą to przynajmniej nie hejtuj. Takie pączki są po prostu dla innej grupy społecznej. Więc jak krytykujesz to krytykuj jakość w biedrze a nie cenę produktów premium. Jedzenie takich samych pączków jest jak jedzenie cale życie schabowego, gołąbków czy pomidorowej zawsze dokładnie takich samych - czy można? można ale jakie to nudne..
- 68 181
-
2024-02-01 23:11
Ludzie, patrzcie! Japiszon myśli, że sens zycia tkwi w konsumpcjonizmie
- 11 0
-
2024-02-01 12:55
(1)
ty inna grupa społeczna, a skąd ty niby wiesz co jest w "plebsowej" biedrze i jaka jest tego jakość? Służący czy gosposia ci powiedzieli?
- 22 2
-
2024-02-02 00:35
on po prostu myśli, że jak płaci dużo za produkt to przez to produkt staję się "premium". Każdy może sam przeliczyć ile mniej więcej produkcja pączka kosztuje. Inną sprawą jest, że ludzie zgadzają się płacić za produkt np 50zł jak jego ogólny koszt wynosi na przykład maks 2 zł.
- 16 1
-
2024-02-01 12:05
Dokładnie
- 2 6
-
2024-02-01 08:24
Zawsze jem pączki z biedry (13)
Te z cukrem pudrem. Są po prostu smaczne i lekkie, a nie tłuste i ciężkie i nie boli mnie po nich brzuch.
- 29 24
-
2024-02-01 11:12
(1)
hahahah tak idealne proszkowane pączki z biedry są zdrowe ahaha . Zrobiłeś mi dzień.
- 6 20
-
2024-02-01 12:51
"Zrobiłeś mi dzień"
jak młodym trzeba być lub jakie siano mieć w głowie by używać wprost spolszczenia angielskiego zwrotu.
Toż to nawet nie infantylne - to tragiczne- 30 4
-
2024-02-01 09:50
(4)
ok , baaardzo dobrze myślisz , kupuj tanie jedzenie , promocja na karkówkę za 9 zł kilo , piersi z kurczaka za 8 zł kilo - kupuj dużo , dużo ... nie ważne że to Nowakowe świnie importowane z Niemiec - grunt że tanio i można duuuzo zjeść !
- 7 25
-
2024-02-01 11:25
(3)
Jedzenie jest po to, żeby dostarczyć organizmowi energii do życia a nie kulinarnych doznań.
- 22 9
-
2024-02-01 11:35
(2)
oj, teraz to cie na serio pozalowalem...
- 8 22
-
2024-02-02 00:46
Ty moze i jestes jednym z tych, którzy za wszelka cenę chcą orgazmu w buzi. Dla mnie 95% zarcia ma zaspokoić głód, ma być zjadliwe i względnie zdrowo i abym nie zapłacił za mala bułeczke 50zl.
Uniesienia kulinarne zostawiam sobie raz na ruski rok.
Taki ze mnie typ człowieka i nikt nie może powiedzieć ze przez to jestem lepszy lub gorszy. Inny od Ciebie, inny od kogos jeszcze.
Nie rozumiem wiec skad ta zaloba nad komentatorem powyzej- 15 0
-
2024-02-01 12:57
spadanie z piedestału trwa sekundy. Wkrótce ciebie może ktoś pożałować. Serdeczności.
- 18 1
-
2024-02-01 09:02
Wyrób pączkopodobny. (5)
Darmowa rada: przeczytaj skład i idz na badania.
- 25 24
-
2024-02-01 11:48
Ty czytałeś ten skład? (1)
Ciekawe jak? Przecież tam nie ma żadnej etykietki że składem.
- 17 8
-
2024-02-02 07:51
nie etykiety a broszury w segregatorach
Są broszury informacyjne ze skladem pieczywa w Biedronce
- 5 4
-
2024-02-01 09:51
(2)
po co ? dajmy głupkom się samym eliminować ... jest nas za dużo a im mniej d**ili tym lepiej !
- 5 32
-
2024-02-08 17:17
Nie każdego stać na pączki po 5-10zł za sztukę
- 1 0
-
2024-02-02 00:44
"Pączki" z biedry to trucizna,
Produkt mrożony, jadący miesiąc z chin, to nie jest lekkie! To sama chemia, tego się nie bierze do ust.
- 10 8
-
2024-02-01 08:21
Masz rację ale komentujesz w złym miejscu (4)
Komentarze na tym portalu pisane są przez bardzo jednorodnych i delikatnie mówiąc specyficznych ludzi. Tu komentuję się tylo tak: krytykuje deweloperów, krytykuje szczurka i Dulkiewicz. Wyśmiewa nowe restauracje oraz wychwala pod niebiosa bary mleczne.
- 25 57
-
2024-02-01 23:11
zgadza się
ja bardzo lubię schabowe, gołąbki i pomidorową z ryżem.
a mielone to wprost ubóstwiam. no, ale dzisiaj piątek, to rybka ~- 21 3
-
2024-02-01 13:02
(1)
różnica między szamą w barze mlecznym a drogą restauracją jest taka, że w barze najesz się po domowemu do syta, za niewielką kwotę, a z nowej/drogiej restauracji wyjdziesz głodny. No ale wrzuciłeś story na insta, popatrzyłeś sobie na plakat Kuby i wyszedłeś lżejszy o kilka stów. Jesteś gość, gratulacje!
P.S. Jak infantylny musi być ponad 60-letni chłop nazywający samego siebie Kubą i ubierający się jak nastoletni brajanek?- 52 6
-
2024-02-08 08:53
Ten "chłop" w ten sposób dorobił się, a Tobie pozostanie wyśmiewanie tego - i kto tu jest infantylny?
- 2 0
-
2024-02-01 09:25
skoro roznice pomiedzy barem mlecznym a restauracja w sferze potraw wypadaja na niekorzysc restauracji medialnych
- 24 5
-
2024-02-01 09:57
(3)
niektóre pączki są rzeczywiście drogie (ponad 10zł), też wydaje mi się że pistacje itp, chociaż pyszne, to w kategorii pączka jest to lekki przerost formy nad treścią. Ale jedno jest pewne: mimo podwyżek zapłacę więcej za dobrego pączka, tych marketowych fabrykantów już dawno nie tykam, ktoś napisał że one są lekkie? sam proszek i chemia, ból brzucha i problemy z trawieniem na kilka dni gwarantowane. Sposób na wysoką jakość w niskiej cenie? -> Zrób to sam!
- 72 18
-
2024-02-01 12:03
Nie przesadzaj z tym... (1)
...bólem brzucha i problemami z trawieniem.
- 18 10
-
2024-02-01 20:20
no po jednym to może nie, ale po kilku ....
- 4 1
-
2024-02-01 11:50
Myślisz,
że w tych drogich nie ma chemii?
- 28 4
-
2024-02-01 08:31
Pięknie wyglądają :) (6)
Ale ten gigant to naprawdę na kilka osób...
- 42 15
-
2024-02-01 09:35
za rudego wszystko podrożało (3)
- 21 26
-
2024-02-01 12:16
(2)
dość już tych kłamstw - ucz się bo potem jak prezydent będziesz od dików wyzywał udając , że mówisz po angielsku
- 4 10
-
2024-02-01 13:11
(1)
a skąd ty wiesz o jakiego rudego chodzi?
- 7 0
-
2024-02-02 09:38
no chyba nie o twojego spoconego kolegę co go cały czas trzymasz za rękę ?
- 0 4
-
2024-02-01 09:22
co ty, samemu da radę zjeść :D jeden pączek na cały dzień! (1)
- 22 1
-
2024-02-01 11:26
Tylko jeden??
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.