• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szaleństwo, wybitny smak czy genialny marketing? Te pączki budzą sensację

Magda Mielke
1 lutego 2024, godz. 07:00 
Opinie (95)
Cukiernicy hotelu Sheraton w Sopocie stworzyli pączka giganta. Jego waga to 800 gramów. Cukiernicy hotelu Sheraton w Sopocie stworzyli pączka giganta. Jego waga to 800 gramów.

Zbliżający się tłusty czwartek nie tylko wzbudza wyjątkowy apetyt u miłośników słodyczy. Co roku dużo emocji wywołują ceny pączków. Medialni gracze typu Magda Gessler czy Kuba Wojewódzki dobrze wiedzą, jak wzbudzić sensację. Cukiernicy zaś prześcigają się w najoryginalniejszych nadzieniach czy rozmiarach pączków.



Test tanich pączków z marketów. Przetestowaliśmy czy są warte niskiej ceny Test tanich pączków z marketów. Przetestowaliśmy czy są warte niskiej ceny

Ile najwięcej wydał(a)byś na pączka?

Największy pączek w Trójmieście



Nie tylko ceny pączków wzbudzają sensację. Zadziwiać może też ich... rozmiar. Pączki Giganty są częścią akcji prowadzonej w Sheraton Sopot Hotel, gdzie tłusty czwartek obchodzony jest w każdy czwartek. Co tydzień w Barze 512 można kupić świeże pączki w różnych smakach, smażone przez tamtejszych cukierników. Na 8 lutego cukiernicy postanowili przygotować coś specjalnego.

Pączki Giganty będą dostępne tylko w tłusty czwartek w smakach: malina, pistacja i kokos. Ważą około 800 g. Sprzedaż rusza 1 lutego - cena 59 zł/sztuka, zamawiać można poprzez stronę Vouchercart. Warto się pospieszyć, bo oferta jest limitowana.

  • Cukiernicy hotelu Sheraton w Sopocie stworzyli pączka giganta. Jego waga to 800 gramów.
  • Cukiernicy hotelu Sheraton w Sopocie stworzyli pączka giganta. Jego waga to 800 gramów.
  • Cukiernicy hotelu Sheraton w Sopocie stworzyli pączka giganta. Jego waga to 800 gramów.
  • Cukiernicy hotelu Sheraton w Sopocie stworzyli pączka giganta. Jego waga to 800 gramów.
  • Cukiernicy hotelu Sheraton w Sopocie stworzyli pączka giganta. Jego waga to 800 gramów.

"Skandalicznie drogie" pączki Magdy Gessler



Pączki od Magdy Gessler, znanej restauratorki i gwiazdy programu "Kuchenne rewolucje", cieszą się niemałą renomą. Niektórzy uważają je nawet za jedne z najlepszych w stolicy. To zasługa przepisu, w którym liczy się nie tylko ciasto, ale przede wszystkim nadzienie, którego - według restauratorki - nie wolno żałować. Co roku największe emocje wzbudza jednak cena tych pączków.


W zeszłym roku cena jednego pączka w cukierni Magdy Gessler "Słodki Słony" wynosiła 18 zł. Jak wynika z doniesień portalu eska.pl, w tym roku za jednego pączka w warszawskiej cukierni trzeba zapłacić aż 22 zł. To o 22 proc. więcej niż przed rokiem. Szaleństwo, wybitny smak czy genialny marketing? Chyba wszystkiego po trochu.

"Kuchenne rewolucje" w Gdańsku. Po emisji najnowszego odcinka

Najdroższe pączki w Polsce - u Wojewódzkiego



Zeszłorocznym rekordzistą, jeśli chodzi o najdroższe pączki w Polsce, okazał się jednak Kuba Wojewódzki. W jego gdyńskiej restauracji - Niewinni Czarodzieje TrzyZero - pączki sprzedawane były po 49 zł za sztukę. W dodatku akcja była limitowana - pączków deluxe powstało jedynie 25. Ciastka wyróżniały się także smakowo - były nadziane kremem pistacjowym, oblane różową czekoladą, udekorowane pudrem malinowym oraz jadalnym złotem i zapakowane w specjalne złote pudełka. Czy był to produkt wart swojej ceny? Według tych, którzy mieli okazję go spróbować, nie. Ale nie o to w tym całym zamieszaniu chodziło...

  • Najdroższy pączek ubiegłego roku: polany polewą z różowej czekolady i posypany pudrem malinowym oraz jadalnym złotem. W środku krem pistacjowy. Cena? 49 zł.
  • Najdroższy pączek ubiegłego roku: polany polewą z różowej czekolady i posypany pudrem malinowym oraz jadalnym złotem. W środku krem pistacjowy. Cena? 49 zł.
  • Najdroższy pączek ubiegłego roku: polany polewą z różowej czekolady i posypany pudrem malinowym oraz jadalnym złotem. W środku krem pistacjowy. Cena? 49 zł.
- Pomysł zrodził się jeszcze rok temu, na fali burzy, która zawsze pojawia się w internecie, radiu i telewizji wokół cen pączków. Postanowiłem, że zrobię najdroższego pączka w Polsce, by "wystrzelić" z tłumu i przygasić wszystkich. Patrząc przez pryzmat food costu, ta cena to właściwie promocja - mówił Paweł Chomentowski, szef kuchni w gdyńskiej restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero w rozmowie z serwisem Foodservice24.pl.
Wojewódzkiemu nie można odmówić sprytu i umiejętności robienia medialnego szumu. O jego najdroższych pączkach w Polsce można było przeczytać wszędzie - od serwisów plotkarskich po branżowe periodyki. Zainteresowanie mediów i kulinarnych influencerów było ogromne. Cel został osiągnięty.


W tym roku medialnego szumu wokół tłustego czwartku w Niewinnych Czarodziejach nie ma, bo i propozycja nie jest tak kusząca. Restauracja przygotowała specjalne boxy, których zawartość jest niespodzianką. Ciekawscy za tę słodką przyjemność muszą jednak słono zapłacić, bo cena tajemniczego pudełka wynosi 200 zł.

W zeszłym roku w restauracji Kuby Wojewódzkiego Niewinni Czarodzieje TrzyZero można było zamówić pączka deluxe za 49 zł. W tym roku restauracja przygotowuje boksy w cenie 200 zł, których wnętrze skrywa niespodziankę. W zeszłym roku w restauracji Kuby Wojewódzkiego Niewinni Czarodzieje TrzyZero można było zamówić pączka deluxe za 49 zł. W tym roku restauracja przygotowuje boksy w cenie 200 zł, których wnętrze skrywa niespodziankę.

Najdłuższa kolejka w Trójmieście



Nikogo nie powinno dziwić, że wybierając się po pączki w tłusty czwartek, trzeba uzbroić się w cierpliwość i odstać swoje w kolejce. W końcu - jak głosi ludowe porzekadło - kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło w życiu. We wszystkich cukierniach tego dnia odnotowuje się wzmożony ruch, ale są takie miejsca, do których ustawiają się naprawdę długie kolejki, w których co roku czeka się 1 czy nawet 2 godziny. Dobrym przykładem jest tu gdyński "Pączuś". Jedni łapią się za głowę, jak można spędzać tyle czasu w kolejce, aby kupić coś, co każdego innego dnia dostanie się od ręki. Stoi za tym szereg czynników - od aspektów społecznych, przez psychologię tłumu, po rytualizację tego święta. Jest to też doskonała reklama - widok długiej kolejki przykuwa uwagę i budzi ciekawość, ponadto świadczy o popularności i jakości oferowanych produktów. Taki społeczny dowód, że warto czekać.

Miejsca

Opinie (95) 7 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (3)

    Pistacja i kokos. Typowy polski smak. "Chciałem stworzyć najdroższego paczka żeby przygasić wszystkich i wystrzelić z tłumu". XD

    • 33 4

    • i na tego paczka zalapia sie wszystkie slodkie panienki aby moc zrobic sobie samojebke i zamulac internet

      • 16 1

    • dobre ciastko typu pączek za więcej niż 5zł to rozrzutność

      ....

      • 16 0

    • Polski smak

      Ale.tam nie jest napisane w artykule że to polski smak tylko sprzedaje je restauracja polskie smaki. Zresztą od kiedy malina nie jest polska???

      • 1 0

  • Budzą sensację? (1)

    Bzdura.

    • 30 2

    • Żołądkową... To na pewno.

      • 11 1

  • Te pączki budzą sensację? (2)

    Dla mnie to one budzą odrazę.

    • 42 4

    • fantastycznie, że żyjemy w kraju, który daje nam możliwość wolnej myśli i każdy może odczuwać co innego i głośno o tym mówić

      • 3 9

    • pomysl ze jestes slodka panienka ktora musi istniec medialnie...to zrozumiesz

      • 9 1

  • Opinia wyróżniona

    i bardzo dobrze! (23)

    Patologią są pączki z Biedronki (i wszystkie jej pozostałe produkty) a nie pączki premium. Jesli nie stać Cię lub jesteś boomerem - tradycjonalistą to przynajmniej nie hejtuj. Takie pączki są po prostu dla innej grupy społecznej. Więc jak krytykujesz to krytykuj jakość w biedrze a nie cenę produktów premium. Jedzenie takich samych pączków jest jak jedzenie cale życie schabowego, gołąbków czy pomidorowej zawsze dokładnie takich samych - czy można? można ale jakie to nudne..

    • 68 181

    • Masz rację ale komentujesz w złym miejscu (4)

      Komentarze na tym portalu pisane są przez bardzo jednorodnych i delikatnie mówiąc specyficznych ludzi. Tu komentuję się tylo tak: krytykuje deweloperów, krytykuje szczurka i Dulkiewicz. Wyśmiewa nowe restauracje oraz wychwala pod niebiosa bary mleczne.

      • 25 57

      • skoro roznice pomiedzy barem mlecznym a restauracja w sferze potraw wypadaja na niekorzysc restauracji medialnych

        • 24 5

      • (1)

        różnica między szamą w barze mlecznym a drogą restauracją jest taka, że w barze najesz się po domowemu do syta, za niewielką kwotę, a z nowej/drogiej restauracji wyjdziesz głodny. No ale wrzuciłeś story na insta, popatrzyłeś sobie na plakat Kuby i wyszedłeś lżejszy o kilka stów. Jesteś gość, gratulacje!
        P.S. Jak infantylny musi być ponad 60-letni chłop nazywający samego siebie Kubą i ubierający się jak nastoletni brajanek?

        • 52 6

        • Ten "chłop" w ten sposób dorobił się, a Tobie pozostanie wyśmiewanie tego - i kto tu jest infantylny?

          • 2 0

      • zgadza się

        ja bardzo lubię schabowe, gołąbki i pomidorową z ryżem.
        a mielone to wprost ubóstwiam. no, ale dzisiaj piątek, to rybka ~

        • 21 3

    • Zawsze jem pączki z biedry (13)

      Te z cukrem pudrem. Są po prostu smaczne i lekkie, a nie tłuste i ciężkie i nie boli mnie po nich brzuch.

      • 29 24

      • Wyrób pączkopodobny. (5)

        Darmowa rada: przeczytaj skład i idz na badania.

        • 25 24

        • (2)

          po co ? dajmy głupkom się samym eliminować ... jest nas za dużo a im mniej d**ili tym lepiej !

          • 5 32

          • "Pączki" z biedry to trucizna,

            Produkt mrożony, jadący miesiąc z chin, to nie jest lekkie! To sama chemia, tego się nie bierze do ust.

            • 10 8

          • Nie każdego stać na pączki po 5-10zł za sztukę

            • 1 0

        • Ty czytałeś ten skład? (1)

          Ciekawe jak? Przecież tam nie ma żadnej etykietki że składem.

          • 17 8

          • nie etykiety a broszury w segregatorach

            Są broszury informacyjne ze skladem pieczywa w Biedronce

            • 5 4

      • (4)

        ok , baaardzo dobrze myślisz , kupuj tanie jedzenie , promocja na karkówkę za 9 zł kilo , piersi z kurczaka za 8 zł kilo - kupuj dużo , dużo ... nie ważne że to Nowakowe świnie importowane z Niemiec - grunt że tanio i można duuuzo zjeść !

        • 7 25

        • (3)

          Jedzenie jest po to, żeby dostarczyć organizmowi energii do życia a nie kulinarnych doznań.

          • 22 9

          • (2)

            oj, teraz to cie na serio pozalowalem...

            • 8 22

            • spadanie z piedestału trwa sekundy. Wkrótce ciebie może ktoś pożałować. Serdeczności.

              • 18 1

            • Ty moze i jestes jednym z tych, którzy za wszelka cenę chcą orgazmu w buzi. Dla mnie 95% zarcia ma zaspokoić głód, ma być zjadliwe i względnie zdrowo i abym nie zapłacił za mala bułeczke 50zl.

              Uniesienia kulinarne zostawiam sobie raz na ruski rok.
              Taki ze mnie typ człowieka i nikt nie może powiedzieć ze przez to jestem lepszy lub gorszy. Inny od Ciebie, inny od kogos jeszcze.

              Nie rozumiem wiec skad ta zaloba nad komentatorem powyzej

              • 15 0

      • (1)

        hahahah tak idealne proszkowane pączki z biedry są zdrowe ahaha . Zrobiłeś mi dzień.

        • 6 20

        • "Zrobiłeś mi dzień"

          jak młodym trzeba być lub jakie siano mieć w głowie by używać wprost spolszczenia angielskiego zwrotu.
          Toż to nawet nie infantylne - to tragiczne

          • 30 4

    • Dokładnie

      • 2 6

    • (1)

      ty inna grupa społeczna, a skąd ty niby wiesz co jest w "plebsowej" biedrze i jaka jest tego jakość? Służący czy gosposia ci powiedzieli?

      • 22 2

      • on po prostu myśli, że jak płaci dużo za produkt to przez to produkt staję się "premium". Każdy może sam przeliczyć ile mniej więcej produkcja pączka kosztuje. Inną sprawą jest, że ludzie zgadzają się płacić za produkt np 50zł jak jego ogólny koszt wynosi na przykład maks 2 zł.

        • 16 1

    • Ludzie, patrzcie! Japiszon myśli, że sens zycia tkwi w konsumpcjonizmie

      • 11 0

  • Pączki drogie jak nigdy a będzie jesze drożej po podwyższeniu vatu na gaz i prąd (2)

    turbo rozdawnictwo tego rządu powoduje inflację i drożyznę

    • 17 9

    • Poprawka: Poprzedniego Rządu (1)

      • 3 8

      • acha i dlatego teraźniejszy rząd jeszcze bardziej rozdaje? Cool jest ten POPiS, a wy baranki dalej wierzcie w tą papkę medialną. Chlebek faktycznie niedługo będzie po 30 zł jak wasz Doni zapowiadał. Ale banan z twarzy wam widzę dalej nie schodzi:))

        • 7 3

  • Opinia wyróżniona

    Pięknie wyglądają :) (6)

    Ale ten gigant to naprawdę na kilka osób...

    • 42 15

    • co ty, samemu da radę zjeść :D jeden pączek na cały dzień! (1)

      • 22 1

      • Tylko jeden??

        • 6 0

    • za rudego wszystko podrożało (3)

      • 21 26

      • (2)

        dość już tych kłamstw - ucz się bo potem jak prezydent będziesz od dików wyzywał udając , że mówisz po angielsku

        • 4 10

        • (1)

          a skąd ty wiesz o jakiego rudego chodzi?

          • 7 0

          • no chyba nie o twojego spoconego kolegę co go cały czas trzymasz za rękę ?

            • 0 4

  • licze ze w tym roku peknie granica 100zl za pączka

    • 13 5

  • Mmm ten duży fajny, (2)

    szkoda tylko że nie z pieczarkami i polewą czosnkową okraszoną cebulką

    Przygarnąłbym

    • 29 8

    • (1)

      przekroisz na pół , plaster salcesonu , posmaruj musztardą ... smacznego

      • 10 2

      • sos jalapeńo z mięta na to i mniam

        • 3 2

  • 50 złotych za pączka? (5)

    PO = drożyzna

    • 24 31

    • (3)

      a co ma PO do tego xd

      • 4 10

      • ma to, że (2)

        dziwnym trafem ci wszyscy prześcigający się w najdroższych pączkach to wielcy obrońcy deMOkracji lub rezydenci tvnu.

        • 9 3

        • (1)

          weż już niećpaj

          • 1 8

          • pozdrów panią od polskiego.

            • 3 1

    • Ale to było rok temu :)

      • 0 3

  • Marketing to robi Trójmiasto pl (3)

    Co nie wejdę są jakieś artykuły o pączkach mniej więcej od trzech tygodni. Może to powinny być oznaczone jako artykuły sponsorowane. Bo nie uważam, że temat pączków jest tak fascynujący, aby pisać o nim tak często.

    • 40 1

    • wytłuszczone kolorowe linki do cukierni

      To już chyba reklama ?

      • 13 0

    • Wiesz ak to z nimi jest.W sumie w nosie maja opinie,wazne zsby pisac.

      • 8 0

    • Jeśli temat pączków ciebie nie fascynuje,

      to po co o nich czytasz i jeszcze komentujesz?

      • 0 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane