- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (108 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
Szaleństwo, wybitny smak czy genialny marketing? Te pączki budzą sensację
Zbliżający się tłusty czwartek nie tylko wzbudza wyjątkowy apetyt u miłośników słodyczy. Co roku dużo emocji wywołują ceny pączków. Medialni gracze typu Magda Gessler czy Kuba Wojewódzki dobrze wiedzą, jak wzbudzić sensację. Cukiernicy zaś prześcigają się w najoryginalniejszych nadzieniach czy rozmiarach pączków.
Test tanich pączków z marketów. Przetestowaliśmy czy są warte niskiej ceny
Największy pączek w Trójmieście
Nie tylko ceny pączków wzbudzają sensację. Zadziwiać może też ich... rozmiar. Pączki Giganty są częścią akcji prowadzonej w Sheraton Sopot Hotel, gdzie tłusty czwartek obchodzony jest w każdy czwartek. Co tydzień w Barze 512 można kupić świeże pączki w różnych smakach, smażone przez tamtejszych cukierników. Na 8 lutego cukiernicy postanowili przygotować coś specjalnego.
Pączki Giganty będą dostępne tylko w tłusty czwartek w smakach: malina, pistacja i kokos. Ważą około 800 g. Sprzedaż rusza 1 lutego - cena 59 zł/sztuka, zamawiać można poprzez stronę Vouchercart. Warto się pospieszyć, bo oferta jest limitowana.
"Skandalicznie drogie" pączki Magdy Gessler
Pączki od Magdy Gessler, znanej restauratorki i gwiazdy programu "Kuchenne rewolucje", cieszą się niemałą renomą. Niektórzy uważają je nawet za jedne z najlepszych w stolicy. To zasługa przepisu, w którym liczy się nie tylko ciasto, ale przede wszystkim nadzienie, którego - według restauratorki - nie wolno żałować. Co roku największe emocje wzbudza jednak cena tych pączków.
W zeszłym roku cena jednego pączka w cukierni Magdy Gessler "Słodki Słony" wynosiła 18 zł. Jak wynika z doniesień portalu eska.pl, w tym roku za jednego pączka w warszawskiej cukierni trzeba zapłacić aż 22 zł. To o 22 proc. więcej niż przed rokiem. Szaleństwo, wybitny smak czy genialny marketing? Chyba wszystkiego po trochu.
"Kuchenne rewolucje" w Gdańsku. Po emisji najnowszego odcinka
Najdroższe pączki w Polsce - u Wojewódzkiego
Zeszłorocznym rekordzistą, jeśli chodzi o najdroższe pączki w Polsce, okazał się jednak Kuba Wojewódzki. W jego gdyńskiej restauracji - Niewinni Czarodzieje TrzyZero - pączki sprzedawane były po 49 zł za sztukę. W dodatku akcja była limitowana - pączków deluxe powstało jedynie 25. Ciastka wyróżniały się także smakowo - były nadziane kremem pistacjowym, oblane różową czekoladą, udekorowane pudrem malinowym oraz jadalnym złotem i zapakowane w specjalne złote pudełka. Czy był to produkt wart swojej ceny? Według tych, którzy mieli okazję go spróbować, nie. Ale nie o to w tym całym zamieszaniu chodziło...
- Pomysł zrodził się jeszcze rok temu, na fali burzy, która zawsze pojawia się w internecie, radiu i telewizji wokół cen pączków. Postanowiłem, że zrobię najdroższego pączka w Polsce, by "wystrzelić" z tłumu i przygasić wszystkich. Patrząc przez pryzmat food costu, ta cena to właściwie promocja - mówił Paweł Chomentowski, szef kuchni w gdyńskiej restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero w rozmowie z serwisem Foodservice24.pl.
Wojewódzkiemu nie można odmówić sprytu i umiejętności robienia medialnego szumu. O jego najdroższych pączkach w Polsce można było przeczytać wszędzie - od serwisów plotkarskich po branżowe periodyki. Zainteresowanie mediów i kulinarnych influencerów było ogromne. Cel został osiągnięty.
W tym roku medialnego szumu wokół tłustego czwartku w Niewinnych Czarodziejach nie ma, bo i propozycja nie jest tak kusząca. Restauracja przygotowała specjalne boxy, których zawartość jest niespodzianką. Ciekawscy za tę słodką przyjemność muszą jednak słono zapłacić, bo cena tajemniczego pudełka wynosi 200 zł.
Najdłuższa kolejka w Trójmieście
Nikogo nie powinno dziwić, że wybierając się po pączki w tłusty czwartek, trzeba uzbroić się w cierpliwość i odstać swoje w kolejce. W końcu - jak głosi ludowe porzekadło - kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło w życiu. We wszystkich cukierniach tego dnia odnotowuje się wzmożony ruch, ale są takie miejsca, do których ustawiają się naprawdę długie kolejki, w których co roku czeka się 1 czy nawet 2 godziny. Dobrym przykładem jest tu gdyński "Pączuś". Jedni łapią się za głowę, jak można spędzać tyle czasu w kolejce, aby kupić coś, co każdego innego dnia dostanie się od ręki. Stoi za tym szereg czynników - od aspektów społecznych, przez psychologię tłumu, po rytualizację tego święta. Jest to też doskonała reklama - widok długiej kolejki przykuwa uwagę i budzi ciekawość, ponadto świadczy o popularności i jakości oferowanych produktów. Taki społeczny dowód, że warto czekać.
Miejsca
Opinie (95) 7 zablokowanych
-
2024-02-01 09:54
u Pani Gessler
pączki są po 22 zł bo musi zasypać dziurę po forsie którą pożyczyła Palikotowi i on jej nie odda bo biznes upadł. Takiego to ma nosa do interesów nasz droga Pani Magda. A teraz szuka owieczki żeby pokryć stratę. Włącz myślenie, to nie boli.
- 18 1
-
2024-02-01 09:57
Opinia wyróżniona
(3)
niektóre pączki są rzeczywiście drogie (ponad 10zł), też wydaje mi się że pistacje itp, chociaż pyszne, to w kategorii pączka jest to lekki przerost formy nad treścią. Ale jedno jest pewne: mimo podwyżek zapłacę więcej za dobrego pączka, tych marketowych fabrykantów już dawno nie tykam, ktoś napisał że one są lekkie? sam proszek i chemia, ból brzucha i problemy z trawieniem na kilka dni gwarantowane. Sposób na wysoką jakość w niskiej cenie? -> Zrób to sam!
- 72 18
-
2024-02-01 11:50
Myślisz,
że w tych drogich nie ma chemii?
- 28 4
-
2024-02-01 12:03
Nie przesadzaj z tym... (1)
...bólem brzucha i problemami z trawieniem.
- 18 10
-
2024-02-01 20:20
no po jednym to może nie, ale po kilku ....
- 4 1
-
2024-02-01 10:26
patrząc przez pryzmat food costu
to language skills zawsze na propsie
- 10 3
-
2024-02-01 11:27
Pączuś (1)
Jak juz nie wiadomo, co zrobić i ukryć brak pomysłu i umiejetności, to chociaż pączek gigant - masakra, lepiej by było przygotować rewelacyjnego smakowo pączka normalnej wielkości - ale to juz mało kto umie zrobić, zwłaszcza to młode pokolenie, co nigdy dobrego pączka nie jadło. A głupie ludzie oczywiście złapia się jak te muchy na lep... Masakra, z roku na rok społeczeństwo głupieje coraz bardziej.
- 18 3
-
2024-02-01 14:56
Umiejetnosci
Jak.ktos nie unie zrobić polakówa to i giganta nie zrobi a jak zrobi giganta żeby nie był surowy to i zwykłego zrobi. Jak ci się nie podobają nowości i giganty to rozumiem że dalej jeździsz maluchami bo inne nowe samochody i te większe to giganty więc nie warto tym jezdzic
- 0 0
-
2024-02-01 11:40
60 zloty (3)
Za niecały kilogram mąki z cukrem gdzie kilo kosztuje około 6 PLN. Spoko.
- 17 1
-
2024-02-01 11:50
(2)
Zrób sam. Proste. I tanie.
- 1 8
-
2024-02-01 12:08
Nie (1)
Nie jem węglowodanów, inaczej cukrów l które są toksyczne dla organizmu.
Po za tym tu chodzi o kwestie ceny. 1000% marży? Kogoś tu do reszty pogrzało. Ja rasumiem 100 czy nawet i 500 ale 1000 to już gruba przesada. No ale tak na wszystkim dziś jest taka marża- 6 2
-
2024-02-02 09:14
A ty myślisz że w tym pączku jest tylko koszt mąki i cukru?
- 1 4
-
2024-02-01 11:55
Ktoś, kto kupuje pączki u tych gwiazdeczek, musi mieć ujemne IQ.
- 23 0
-
2024-02-01 12:40
Tę parę nadziać marmoladą z puszki, i na Madagaskar.
- 12 0
-
2024-02-01 12:53
Co trzeba mieć w głowie aby płacić za pączka 49 zyli czy za hot doga ponad 50?
- 20 0
-
2024-02-01 13:16
Sensację budzą nie te bajońskie ceny, a młotki które gotowe są zapłacić za pączka 49 zł:)
- 22 0
-
2024-02-01 13:23
A z rybnym nadzieniem
też są? Chętnie bym zjadła...
- 6 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.