• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bary z jedzeniem na wagę. Duże podwyżki, ale nadal smacznie

Mateusz Groen
29 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Bary z jedzeniem na wagę mają wielu miłośników, którzy wolą skorzystać z ich usług, zamiast zagłuszyć głód fast foodem. Bary z jedzeniem na wagę mają wielu miłośników, którzy wolą skorzystać z ich usług, zamiast zagłuszyć głód fast foodem.

Większość z nas w obecnych czasach za obiad chciałaby zapłacić jak najmniej, a w zamian dostać dużą, smaczną porcję. Jednak czy jeszcze da radę najeść się za rozsądną cenę w Trójmieście? Z pomocną dłonią do niedawna wychodziły do nas bary, w których mogliśmy nałożyć dania na wagę. Jeszcze kilka miesięcy temu w tego typu lokalach obowiązywała cena około 3,70 zł/100 g. Dziś jednak próżno szukać takich cen, a podwyżki są dość znaczne.



Wydarzenia w Trójmieście


Czy lubisz jeść w restauracjach z daniami na wagę?

Jedni preferują wizyty w restauracjach, gdzie posiłek skomponowany jest przez szefa kuchni, inni wolą sami decydować o wielkości porcji oraz składnikach, które znajdą się na talerzu. Bary z gotowym jedzeniem, w których sami nakładamy na talerz tyle jedzenia, ile mamy ochotę zjeść, były do niedawna wspaniałą alternatywą, zarówno dla restauracji, jak i fast foodów.

Smacznie, sycąco i tanio - ale czy na pewno? Bary, w których mamy możliwość zamówić jedzenie na wagę, podniosły swoje ceny. Korzystający z tych miejsc klienci zapewne pamiętają ceny 3 zł za 100 g. Jeszcze do niedawna za 500 g posiłek (przeciętna obiadowa porcja dla dorosłego człowieka) można było zapłacić mniej niż 20 zł. Niestety inflacja i rosnące ceny produktów spożywczych odbiły się również na barach z daniami na wagę.

Smak na TakC.H Riviera



Smak na Tak Smak na Tak
Dania na wagę sprzedaje m.in. bar Smak na Tak znajdujący się w centrum handlowym Riviera. Otrzymamy w menu dania mięsne, np. karkówkę, schab po staropolsku, sztygarsku lub faszerowany suszoną morelą, grillowany drób, żeberka. Prócz tego klienci mają okazję zamówić również dania rybne, wegetariańskie, półmięsne, jak np. pierogi lub gołąbki, dopełniające posiłek sałatki i surówki, a także desery i przekąski.

Dostępność dań jest zależna od tego, co aktualnie zostało przygotowane przez kucharzy. Znajdziemy tu dania na każde podniebienie, od gotowanych, po duszone, pieczone lub grillowane. W restauracji musimy zapłacić 5,49 zł za 100 g. Dodatkowo na ostatnią godzinę przed zamknięciem punktu dostępna jest promocja -40 proc. na dostępny asortyment.

Inflacja nie omija nikogo. Czy bary mleczne nadal są tanie? Inflacja nie omija nikogo. Czy bary mleczne nadal są tanie?

Luna Express w Gdyni



  • Luna Express
  • Luna Express
  • Luna Express
  • Luna Express
Najtańszą ofertę w przeliczeniu na gramy ma Luna Expres, również mieszcząca się w galerii Riviera w Gdyni oraz w centrum handlowym Batory. W lokalach Luna Express zjemy dania za 5,29 zł za 100 g. Dostępne są gotowe warianty mięsne, wegetariańskie, a także rybne, dodatki w postaci frytek, ziemniaków i kasz oraz surówki i sałatki. Codziennie dostępna jest też inna zupa.

Restauracja Olimp w Gdańsku



  • Restauracja Olimp
  • Restauracja Olimp
  • Restauracja Olimp
  • Restauracja Olimp
  • Restauracja Olimp
Olimp to sieć restauracji z jedzeniem na wagę, której lokale można znaleźć w gdańskiej Galerii Madison, w centrum biurowym Cube Office Park na Jasieniu, oraz w C.H. Morena, a także w gdyńskiej Galerii Handlowej Klif. Cena za 100 g to 5,79 zł. W ostatniej godzinie obowiązuje rabat -30 proc.

W ofercie oprócz dań z kuchni polskiej znajdziemy również smaki z różnych kuchni świata. Jak zaznaczają przedstawiciele restauracji, coraz więcej jest też dań, które są lekką i bezmięsną alternatywą ciężkostrawnych i kalorycznych potraw. W menu znajdziemy również duży wybór zup.

Co składa się na koszt burgera w barze czy restauracji? Co składa się na koszt burgera w barze czy restauracji?

Kuchnia Marche w Gdańsku



Smaczne dania można zjeść też w sieci restauracji Marche, które dostępna są m.in. na Przymorzu przy UG w kompleksie Alchemia, Galerii Bałtyckiej, C.H. Alfa, Galerii Forum. Gdańskie lokale są franczyzami, a w całej Polsce znajdziemy aż 43 miejsca o tej nazwie.

Zjemy tu różnorodne dania z kuchni polskiej, ale też znane specjały z kuchni świata, smakowite wegetariańskie przekąski, niskokaloryczne dania fitness oraz owocowe soki i orzeźwiające koktajle. W zależności od punktu dania na wagę zamówimy w nieco różnych cenach. W kompleksie Alchemia za 100 g będziemy musieli zapłacić 5,59 zł, a w Forum już 5,89 zł za taką samą wagę.
  • Kuchnia Marche
  • Kuchnia Marche
  • Kuchnia Marche


To jedynie wybrane miejsca z jedzeniem na wagę w Trójmieście. Więcej ciekawych miejsc znajdziecie w naszym katalogu. Zachęcamy do dzielenia się w komentarzach ulubionymi miejscami.

Miejsca

Opinie (182) 9 zablokowanych

  • kto umie liczyc to wie ze sie nieoplaca

    • 17 3

  • Tylko w domu !!

    • 14 2

  • Pracowałem w takim gastro (9)

    Jakie się robi wały na wadze jedzenia - potrójna panierka, mleko do puree, najtańsze frytki z selgrosa, mięso z farszem (zrazy, kotlety np. z pieczarkami i serem) napchane byle czym, żeby podbić wagę. Pierogi z grubym ciastem, zupy na resztkach, które nie zeszły dnia poprzedniego. Oczywiście pod sanepid wszystko cacy świeżutkie. Nikomu nie polecam jedzenia z takiego miejsca. Dla oka może i ładne, dla zdrowia niekoniecznie.

    • 49 3

    • Marcin, pleciesz byle co. (3)

      • 2 22

      • Pracowałeś? (2)

        To po co komentujesz. Piszę jak było, skoro rzeczywistość cię przeraża to czas odłożyć telefon i zabrać się za siebie.

        • 24 1

        • Bo pracuję w takim gastro i mam odmienne zdanie. (1)

          Jak robiłeś wały I oszukiwałeś to zostałeś wyrzucony z pracy.

          • 1 14

          • Ooo widzę, że wróżysz z fusów

            Albo innej szklanej bańki - w akompaniamencie Zenona M. w telewizji publicznej.

            • 2 0

    • każdy kto pracował w jakimkolwiek nie-eksluzywnym gastro takie rzeczy gada (1)

      Jakbym się tym kierował to bym tylko w miejscach z gwiazdką Michellina jadł

      • 4 12

      • Bo tak

        Po prostu jest

        • 8 0

    • (1)

      Tak i moje jelita to czują.

      • 10 0

      • Zbadaj się. Może to wczesne objawy choroby nowotworowej.

        • 1 7

    • masz racje -

      • 2 0

  • (2)

    Ale ten bar " Kefirek" polecam w Sopocie

    • 2 6

    • nic w sopocie nie polecam

      • 3 0

    • Zbyt nachalnie

      • 1 0

  • 90 % to opinie ludzi którzy do niczego nie doszli. (2)

    Jak mają wydać na jedzenie, opłatę parkingową lub na bilety komzbioru to dla nich świat się wali.

    • 6 31

    • Doszli i cenią sobie zaradność ! A nie dwie lewe ręce ! Co niektórzy cenią sobie zjeść obiad z rodziną zrobiony czysto w domu !!!

      • 13 3

    • A ty do czego doszedłeś?

      bo rozumiem, że się identyfikujesz z tą twoją mniejszością statystyczną

      • 14 1

  • Ja niedawno z barów i samodzielnego gotowania z doskoku po pracy, po raz pierwszy się przerzuciłem na dietę tzw. pudełkową. Jak na razie super. Zapłacone raz z góry, dowożą pod same drzwi, sprawdzona liczba kalorii, rozmaite posiłki i zawsze wszystko smaczne.

    • 3 15

  • Ja tam często kupuje 1000 gram kartofli (1)

    • 8 3

    • Fajnie ja też

      • 3 0

  • (7)

    A niech podwyższają nawet o 300% co mnie to... Ja potrafię sam gotować i piec także wszystko sobie sam w domu robię bo lubię i mam czas na to. Nie podwyższają dalej a za jakiś czas na portalu przeczytamy jak wielu Januszy biznesu zamknęli swe budy bo serwowali ceny z kosmosu no ale wtedy rzekniemy: Życie :-D

    • 25 2

    • Brawo ! Popieram przedmówcę w 100%

      • 10 0

    • Mam na to czas, brawo czyżby 500 plus i reszta? (5)

      Pani Grażyna expertka, znawca gastronomii

      • 0 4

      • (4)

        Nie ważne czy ekspertka czy 500+ ! Lubi gotować i jej czy jego sprawa !

        • 3 0

        • (2)

          Jestem facetem który pracuje sam na siebie i wydaje sam na siebie. Nie jestem beneficjentem 500plus (na szczęście) Jestem sam i potrafię wszystko sam ogarnąć w życiu

          • 5 0

          • Jestem sam, no właśnie jakie to smutne (1)

            • 1 4

            • No niestety i tak w życiu to bywa...

              • 1 0

        • Tylko dlaczego obraża ludzi, którzy często dobrze chcieli, ale nie wyszło jak w każdym biznesie

          • 1 3

  • Drożyzna za byle co (1)

    Mam wrażenie ,że to mieszanina z tygodnia

    • 19 2

    • Jestem expertem, znam się więc komentuje

      A co??

      • 2 0

  • A gdzie odpowiedź:

    "Lubiłam/ lubiłem ale po podwyżkach przestałam/ przestałem"?

    • 14 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane