- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (100 opinii)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (241 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (52 opinie)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Beata Sadowska otworzyła "zdrową" kawiarnię w Gdańsku
Bezglutenowe ciasta, wegańskie desery i organiczna kawa - na to stawia znana prezenterka telewizyjna Beata Sadowska, która otworzyła w centrum Gdańska kawiarnię Guga Sweet.
- Na otwarcie kawiarni razem z moimi przyjaciółmi z firmy kateringowej Guga zdecydowałam się, bo brakowało mi takiego miejsca w Gdańsku, gdzie bardzo często bywam. Dwa lata temu spacerowałam po Głównym Mieście i chciałam napić się kawy z mlekiem innym niż krowie. Nigdzie nie znalazłam. Postanowiliśmy wypełnić tę niszę - mówi Beata Sadowska.
Kawiarnia Guga Sweet została otwarta na początku roku na terenie nowego osiedla Brabank przy ul. Stara Stocznia na peryferiach gdańskiego Śródmieścia. Niedawno pisaliśmy o prężnym rozwoju tej części miasta.
Napijemy się tutaj nie tylko kawy z roślinnym mlekiem (m.in. sojowym, owsianym, kokosowym czy ryżowym), ale zjemy również ciasta i desery bez białej mąki i cukru. Zamiast tego w kuchni używa się m.in. mąki razowej i ryżowej, syropu z agawy czy miodu. Furorę robi sernik z chia z musem z czarnej porzeczki, ciasto marchewkowe ze słoną polewą, puddingi chia z musami owocowymi oraz koktajle ze świeżo wyciskanych soków.
- To miejsce dla wszystkich, którzy chcą zdrowo się dopieścić. Słodkości to dla wielu z nas frykasy, po zjedzeniu których mamy wyrzuty sumienia. Ciasta i desery w Guga Sweet są lekkie. Bardzo dbamy o zdrowe zamienniki wysokokalorycznych produktów. Większość naszych słodkości jest bezglutenowa, część wegańska. Odnajdą się u nas również alergicy czy osoby z nietolerancją na niektóre produkty spożywcze - mówi Sadowska.
Lokal czynny jest codziennie w godz. 10-18. W kawiarni można również skorzystać z niewielkiego menu z daniami wytrawnymi. Zjeść można m.in. zupy, kanapki, burgery czy bezglutenową pizzę. Dostępna również jest codzienna oferta pudełkowa firmy cateringowej Guga. To zapowiedź bistro Guga Spicy, które ruszy po sąsiedzku w kwietniu.
Zobacz także: Okiem dietetyka - bezglutenowe wypieki w Trójmieście
Miejsca
Opinie (108) ponad 10 zablokowanych
-
2017-03-14 13:03
Guga Sweet
Czy wszystkie nazwy (no prawie wszystkie) nowych lokali muszą być w obcym języku. Wydaje mi się, że jesteśmy w Polsce?
- 6 2
-
2017-03-14 12:50
Czemu nie?
Chętnie tam pójdę i spróbuję. Zdrowe swoją drogą, ale to powinno być także smaczne.A im więcej takich miejsc w Gdańsku tym lepiej
- 3 3
-
2017-03-14 12:47
Co za durna nazwa.
Słodkie guga, słodka guga, słodki guga. Jak to rozumieć ?
A nie lepiej polską kawiarnię nazwać w ojczystym języku ?
Np. "Zdrowa" jak w tytule artykułu.
Ceny kosmiczno - komiczne.
Np. 17 zł za kawałek tortu, który tylko udaje tort.
Oj pani z warszawki zaszkodziło morskie powietrze.- 9 2
-
2017-03-14 12:45
Kawałeczek tortu szpinakowego za 17zł..
Już biegnę.
- 5 2
-
2017-03-14 12:36
GUGA SWEET
Gdańsk, jak się nie mylę leży w Polsce.
A nazwa kawiarni dziwna, nic nie znacząca- 7 2
-
2017-03-14 12:31
No fajnie, koledzy robią reklamke za friko?
- 1 1
-
2017-03-14 11:27
a co złego (1)
jest w mleku krowim?
- 5 1
-
2017-03-14 11:47
Nie jest hipsterskie.
- 8 0
-
2017-03-13 15:28
hype na bezgluteny (4)
to jeszcze trwa?
ale ok, jeśli to coś nowego
ale ceny pewnie będą z kosmosu
tak jak kiedyś drogie piwo, to było za 7 zł, tak jak nastał wysyp "hipsterskich" kawiarni, to okazało się, że nie jest niczym nadzwyczajnym płacić za piwo 10.- 74 9
-
2017-03-14 11:31
Gorzej
jak niektórzy jak ja, od lat, mają uczulenie na gluten i oskarża się ich za ślepe podążanie za modą...
Zanim zaczniecie krzyczeć, pomyślcie o tych co nie mogą, a rozumu jeszcze trochę mają.- 6 2
-
2017-03-14 11:30
Fuj
, niesmaczne jedzenie. krótko i w temacie
- 6 2
-
2017-03-13 18:30
No nie
To ta Sadowska co pracowała w sadzie i tam wyciskała soki
- 2 5
-
2017-03-13 16:44
wal
harde za 1.80
- 7 9
-
2017-03-13 15:32
(2)
Ciasta i desery w Guga Sweets są lekkie.
tort szpinakowy - kogoś mocno porąbało- 43 32
-
2017-03-13 23:23
HAJS NA WEGANACH KRĘCĄ (1)
Warszawskie schizofreniczki co to pewnie na kuchni tyle się znają co sr...ajo "Dziennikarka Trliatrotnistka" mistrz
- 18 2
-
2017-03-14 11:28
widac że im chłopa brakuje, żadna pewnie nie ma za to mają po 3 koty
- 8 2
-
2017-03-13 18:03
(3)
Matko co za chore wymysły... kiedyś nie słyszało się o wymyślaniu jakiś diet bezglutenowych bezlaktozowych i innych a ludzie pili jedli i byli zdrowi, a teraz nagle sami bezglutenowcy i inni bezmózgowcy...
- 29 16
-
2017-03-13 18:25
Brawo (2)
Tylko że kiedyś wielce "oświecona" istoto jedzenie nie było tak marnej jakości jak teraz, a ludzie po prostu umierali lub żyli chorując bez zdiagnozowanych właściwie chorób. Do tej pory duża część osób umiera na zawał, udar, cukrzycę, miażdżycę, raka, nie wiedząc, że u podstaw ich problemów leży niewłaściwe odżywianie, które ich rok po roku, dzień po dniu zabija - tylko, że trwa to kilka dekad. A lepiej palnąć sobie tekst pod przaśną publiczkę portalową, że to bezmózgowcy - ludzie którzy czytają, interesują się, robią badania, szukają prawdziwej przyczyny swoich dolegliwości. Poza tym wpływ niewłaściwego żywienia na zdrowie i owe obśmiewanie diety to efekt badań naukowych, a nie wymysły laików. Bezmózgowcem jest dla mnie osoba, która nie uświadamia sobie jak wielki wpływ ma to, co jemy na nasze zdrowie i że większość dostępnego w sklepach jedzenia nie nadej się do spożycia bez przykrych konsekwencji. Ale śnij dalej nieświadoma istoto...
- 13 10
-
2017-03-14 11:25
A ty wierzysz ze jedząc jedzenie eko, gluten free bedzies żył długo i szcześliwie ? Wszystko masz zapisane w genach. Jak masz genetyczna cukrzyce to ja będziesz mieć. Jak masz wrodzone choroby układu krążenia to padniesz na zawał. Jedzenie i spinanie sie ze nie zjem tego czy tamtego tez może doprowadzić do tego ze ci żyłka pęknie... Ludzie musza umierać. I tak średnia długość zycia w krajach rozwiniętych stałe sie wydłuża.
- 2 1
-
2017-03-14 11:17
miałam mieszane uczucia na temat takiej diety.. przejście z wyboru na taką dietę na wet mi przez myśl kiedyś nie przeszło. Od jakiegoś czasu zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty staram się wyeliminować czasowo gluten, laktozę i niektóre warzywa i owoce silnie fermentujące. Czuje się o niebo lepiej, choć jest ciężko bo produktów gotowych mało wszystko piekę i gotuje sama (nie będę jeździć po chleb na drugi koniec miasta przecież, zresztą same produkty są wystarczająco drogie).
Na koniec dodam, że wyśmiewanie czegoś czego się nie próbowało jest bardzo słabe.- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.