- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (28 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Co zjemy na Jarmarku św. Dominika?
Kiełbasa, bigos, chleb ze smalcem, a także bułki z szarpaną wieprzowiną, podpłomyki i pastrami. Tegoroczny Jarmark św. Dominika trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie - zarówno tej standardowej, jak i niecodziennej.
Spacerując po jarmarku spotkamy więc standardowe stanowiska z bigosem (ok. 18 zł w zależności od miejsca za 300g.), kiełbasą z grilla (od 10 zł), golonką (12 zł 100g.), szaszłykami (12 zł 100g.) i pajdami chleba ze smalcem. Przysmaków tych spróbować możemy dosłownie w każdej kulinarnej strefie na jarmarku tj. przy Parku Świętopełka, na Targu Węglowym i Ołowiance czy na Targu Rybnym.
Bogata oferta Pomorskich Smaków na Ołowiance
Strefa "Pomorskie Smaki" umiejscowiona jest na wyspie Ołowianka. Zorganizowano tu 10 domków z kuchnią regionalną i produktami lokalnymi. Strefa ma pośrodku jadalnię wyposażoną w leżaki. Dzięki temu w tym miejscu można w bezpiecznych warunkach zjeść różnorodne dania pomorskie i zrobić zakupy do domowej spiżarni. Kawiarnia i bistro Kafebe, działająca w duchu promocji kuchni kaszubskiej, oferuje przepyszne kanapki różnych rodzajów - od smalcu z fasoli przez śledzia aż po szarpaną gęsinę. Restauracja Gryfon z Jastarni zaskoczy smakami ryb, takimi jak: rolmopsy śledziowe, szprot wędzony w oleju z estragonem, wątróbki z dorsza, makrele po pucku, paprykarz helski czy pasztet z łososia, które zostały przyrządzone przez szefa kuchni.
- Ponadto w strefie Pomorskich Smaków możemy nabyć regionalne produkty spożywcze, np. mleko prosto od kociewskiej krowy, masło, śmietanę, jogurt, kefir, twarożek, sery: wędzony, solony, a nawet serek waniliowy od Radostowskich rarytasów, polędwiczka wędzona kociewska, szynki wędzone i wędzono-parzone, kiełbasy oraz mięso z własnego gospodarstwa od Bekonu, chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, pszennej oraz pieczywo bezglutenowe - Pracownia Wypieków Trójmiasto - mówi Aleksandra Raczyńska, z Kancelarii Marszałka Województwa i dodaje: - Wszystko to tworzy atrakcyjną, przyjemną, bezpieczną strefę street food "Pomorskie smaki". Dodatkowym walorem strefy są także stanowiska promujące kulturę, rękodzieło i turystykę w Pomorskiem.
Kuchnia niemiecka, grecka, chińska i polska w okolicach parku Świętopełka
Jednym z ciekawszych kramów gastronomicznych w okolicy parku Świętopełka może pochwalić się Tomasz Jakubiak - szef kuchni, który swoje programy prowadzi w telewizji. U Pana Tomasza zjemy m.in. bułkę z szarpaną wieprzowiną, pastrami, bajgle z łososiem (25 zł) czy bagietkę ze śledziem (20 zł). Sporym zainteresowaniem cieszy się także niemieckie Currywurst, czyli kiełbasa z grilla klasyczna lub pikantna (12 zł mała i 17 zł duża). Oryginalne chińskie pierożki przygotowywane na parze zjemy w Baozi - do wyboru z mięsem i marchewką, cebulą, kapustą lub z dynią i na słodko (1 szt. 6 zł, 3 szt. 15 zł). Ponadto na miejscu skosztować możemy także węgierskich langoszy (drożdżowe placki z ziemniakami, smażone na głębokim oleju).
Foodtrucki na Długich Ogrodach
Chociaż ta strefa wygląda najmniej atrakcyjnie ze wszystkich, to tutaj są właśnie najbardziej zróżnicowane dania serwowane wyłącznie z barobusów. Na miejscu zjeść możemy m.in. pizzę calzone, czyli w formie pieroga w cenie od 18 do 25 zł, azjatycki street food, m.in. pad thai z krewetkami (32 zł), wołowiną (28 zł), kurczakiem (25 zł), tofu (20 zł), zapiekanki od 15 do 20 zł czy burgery w różnych wariantach od 23 do 27 zł.
Regionalne potrawy i piwa na Targu Węglowym
Na Targu Węglowym możemy zjeść przede wszystkim dania z grilla, ale także włoskie kanapki, bułki ze śledziem czy coś na słodko, jak lody czy gofry. Na miejscu znajduje się także całkiem spora strefa z piwami regionalnymi.
Opisując jarmarkowe przysmaki nie można nie wspomnieć o wyjątkowych słodkościach, których znajdziemy naprawdę dużo. Hitem są lody tajskie, które wciąż cieszą się dużą popularnością. Są one przygotowywane na oczach klientów, co wymaga niemałej sprawności. Spróbować ich możemy w parku Świętopełka i na Ołowiance.
Wszystkie standardowe i niestandardowe dania możemy spróbować jeszcze do 16 sierpnia, czyli do końca Jarmarku św. Dominika.
Rozpoczął się Jarmark św. Dominika 2020:
Wydarzenia
Opinie (204)
-
2020-07-31 07:44
Wyciągnie kasy z ludzi (1)
Szaszłyk za to 40zeta. W cenie dobrego obiadu. W takim Mandu pyszna duża porcja pierogów, napój i pyszna zupa w tej cenie! Wszystko świeże i ręcznie robione.
- 6 0
-
2020-07-31 08:24
W mandu są słabe pierogi wsumie najbliższe dobre pierogi są w Borczu
- 2 0
-
2020-07-30 19:23
Taki bigos na jarmarku musi być wyśmienity (2)
Podobno im częściej i dłużej podgrzewany, tym lepszy. :)))
- 24 1
-
2020-07-31 08:22
Dokładnie
Jeżeli chodzi o bigos to tak jest
- 3 0
-
2020-07-30 19:34
To trzeba poczekać do końca jarmarku.
- 12 0
-
2020-07-31 07:40
co zjemy? (1)
zjemy przede wszystkim drogo.
- 2 0
-
2020-07-31 08:21
A co jest tanie w tych czasach?
- 1 1
-
2020-07-30 16:17
jarmark (2)
szaszłyk nie kosztuje 12 zl tylko kolo 20-30 zl ceny maja z kosmosu. jedzenie lezy cale dnie. predzej czlowiek sie zatruje. taniej i zdrowiej wyjdzie mi w domu zrobic cos tanszego i dla 5 osob
- 53 0
-
2020-07-31 08:10
Chciałaś 500+ i inne socjale to niech cię ceny nie dziwia. Ale spokojnie za rok będzie jeszcze drozej. Jakbyś Karolinko nie wiedziała skąd się bierze taka cena: wynagrodzenie pracownika, ZUS, pit, vat, zakup towaru, energia aby ten towar przygotowac, opłata za miejsce no i wiadome że właściciel też chce zarobić ale pewnie z ekonomia ci nie po drodze
- 2 1
-
2020-07-30 17:18
Cena za 10dkg
Resztę zrozumiałaś dobrze...
- 5 1
-
2020-07-30 19:17
Nie pojmuję, w jakim celu zamieszczacie (2)
takie artykułu? Przecież doskonale zdajecie sobie sprawę, że 99% komentarzy będzie krytycznych, wyśmieją ludzie chore ceny tego pseudo jedzenia. Ani to reklama Jarmarku, ani tym bardziej jego oferty gastronomicznej. Możecie mi to wyjaśnić?
- 25 5
-
2020-07-31 07:56
Przede wszystkim dla tych 100% którzy klikną w artykuł
i przy okazji wyświetlą reklamę.
Tylko i aż po to. Portal musi zarabiać.- 5 0
-
2020-07-30 22:27
dla tego 1% co pojdzie i kupi
- 2 2
-
2020-07-31 07:54
Pięknie obdrapane patelnie!
I to już na pierwszym zdjęciu.
Smacznego teflonu wam życzę, mili goście!- 5 0
-
2020-07-30 15:18
(3)
A są churrosy? Gdzie?
- 11 1
-
2020-07-30 16:55
Te churrosy, które za 5 sztuk kosztują 20 złotych? (1)
- 1 1
-
2020-07-31 07:44
Tak, wlasnie te
- 0 0
-
2020-07-30 22:46
Na Targu Węglowym są
- 1 1
-
2020-07-30 14:27
2 lata temu kielbacha była ochydna w gastro strefie nad matlawa (1)
- 30 3
-
2020-07-31 01:30
Kaszuby
Szajs smażą
- 3 0
-
2020-07-30 14:25
Bułka ze śledziem za 20 zł to chyba obecny zwycięzca. (6)
Przebija zeszłoroczną kromkę chleba ze smalcem po 12 zł. Kiełbasa grillowana w cenie 17 zł powinna mieć szansę na podium.
- 145 4
-
2020-07-31 01:29
A gdzie
Teraz stoi?
- 1 0
-
2020-07-30 22:00
Bulla ze śledziem na targu węglowym kosztuje 12 zł. Trochę nie fajnie wprowadzacie błąd
- 1 3
-
2020-07-30 17:20
Ale to bułka autorska (1)
Od samego Pana z tv
- 19 0
-
2020-07-30 18:13
Ziarna od plew osobiście oddzielał przed zmieleniem na mąkę.
Potem zduna pouczał, żeby mu piec pod wypieki odpowiednio zbudował. Cały proces produkcyjny to nie w kij dmuchnął i zrobił parasol!
- 18 0
-
2020-07-30 14:39
(1)
śledź pewnie pamieta zeszły jarmark:)
- 31 1
-
2020-07-30 14:43
Paaaanie,
szef kuchni sam doglądał rybaków na kutrze, żeby najlepsze sztuki nam dali ;-)
- 36 1
-
2020-07-30 23:54
Chyba zaczne sam gotowac eintopfa z klopseikami koenigsberskimi.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.