• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wegetariański grill: 7 pomysłów na dania bez mięsa

wro
30 kwietnia 2024, godz. 15:00 
Opinie (89)
Grillowane warzywa mogą stanowić osobne danie lub zdrowy dodatek do mięsnej części potrawy. Grillowane warzywa mogą stanowić osobne danie lub zdrowy dodatek do mięsnej części potrawy.

Grillowanie bywa żartobliwie nazywane narodowym sportem Polaków. Nie da się ukryć, że nasz naród wyjątkowo upodobał sobie tę formę spędzania wolnego czasu. Tuż przed majówką sklepy kuszą promocjami na węgiel, karkówkę czy kiełbasę. A co, jeśli przyjdzie nam gościć na grillu kogoś, kto nie je mięsa? Przygotowaliśmy kilka wegetariańskich propozycji.



IMPREZY I WYDARZENIA Nie masz planów na majówkę? Zajrzyj tutaj

paź 5
Paweł Stasiak z zespołem PapaD
Kup bilet


Czy planujesz grillować w majówkę?

Kiełbaski, karkówka, kaszanka czy burgery to potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się z grillem. Nic dziwnego, bo wyjątkowo dobrze smakują przyrządzone właśnie w ten sposób. Czasy się jednak zmieniają i coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę bezmięsną. Ugoszczenie ich na grillu może stanowić dla gospodarzy imprezy spore wyzwanie. Przedstawiamy kilka produktów, które doskonale sprawdzą się na grillu, uzupełniając menu mięsożerców lub zaspokajając głód wegetarian.

1. Sery



Grillowane sery to świetna alternatywa dla mięsa. Część z nich, dzięki obróbce termicznej, zyskuje wyjątkową teksturę i aromat. Jakie sery sprawdzą się na ruszcie? Jednym z lepszych wyborów będzie halloumi, czyli cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty. Dostaniemy go w większości marketów i dyskontów. Wystarczy pokroić go w grube plastry i piec na ruszcie do uzyskania złotego koloru.

Grill na balkonie. Czy można robić grilla na balkonie? Grill na balkonie. Czy można robić grilla na balkonie?
Popularnym wyborem na grilla jest też camembert, który po podgrzaniu zyskuje niezwykłą kremowość. Przed pieczeniem należy owinąć go folią aluminiową. Świetnie smakuje w towarzystwie żurawiny. Ciekawą propozycją jest też grillowany ser feta. Możemy zawinąć go w folię razem z oliwą, ziołami, oliwkami czy pomidorkami, a następnie piec, aż stanie się miękki.

2. Szaszłyki warzywne



Warzywne szaszłyki to zmodyfikowana wersja klasycznych szaszłyków. Na patyczki do szaszłyków możemy nadziać paprykę, cebulę, pieczarki, pomidorki koktajlowe, cukinię, bakłażana czy marchewkę. Kawałki warzyw możemy przełożyć tofu (najlepiej sprawdzi się wędzone) lub tempehem. Przed pieczeniem warzywa warto posmarować olejem lub oliwą i posypać ulubionymi ziołami.

Grillowane sery nabierają niezwykłego aromatu. Camembert po zdjęciu z rusztu kusi miękkim, niemalże płynnym środkiem. Grillowane sery nabierają niezwykłego aromatu. Camembert po zdjęciu z rusztu kusi miękkim, niemalże płynnym środkiem.

3. Tofu



Tofu to jeden z najpopularniejszych zastępników mięsa. Przygotowując je na grilla możemy sięgnąć po gotowe, marynowane kostki. W sklepach znajdziemy m.in. tofu w marynacie sweet chilli, śródziemnomorskiej, azjatyckiej czy gyros. Możemy też sami skusić się na wykonanie marynaty - wystarczy olej, wędzona papryka, sos sojowy, chilli i odrobina czosnku. Na grillu świetnie sprawdzi się także tofu wędzone.

4. Szparagi



Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął, aż szkoda byłoby go nie wykorzystać. Szparagi nie potrzebują wiele - wystarczy skropić je oliwą, posolić i wrzucić na ruszt. Możemy też doprawić je płatkami chilli i skórką z cytryny.


5. Wegetariańskie zamienniki mięsa



Wegetariańskie zamienniki mięsa to wygodna opcja dla tych, którzy nie czują się pewnie w kuchni. W sklepach możemy dostać wegetariańskie lub wegańskie kiełbaski, białe kiełbaski, burgery, a nawet kaszankę. Wykonane są na bazie białka sojowego lub grochowego, warzyw strączkowych lub grzybów. Zazwyczaj ich smak dobrze imituje ich mięsne odpowiedniki.

Sezon na szparagi trwa krótko, aż szkoda ich nie wykorzystać podczas majowego grillowania. Sezon na szparagi trwa krótko, aż szkoda ich nie wykorzystać podczas majowego grillowania.

6. Faszerowane warzywa i grzyby



Faszerowane warzywa to kolejna smakowita, wegetariańska propozycja na grilla. Wydrążyć możemy m.in. cukinię, bakłażana czy paprykę. Jako farsz sprawdzą się: ryż, kasza, komosa ryżowa, kuskus, pieczarki, oliwa z oliwek, czosnek, zioła, pomidory, orzechy i pozostały miąższ. Smakowitym pomysłem na grillową przekąskę są grillowane kapelusze pieczarek (najlepiej portobello) nadziewane serem mozzarella i przyprawami (sól, pieprz, bazylia, oregano).

Roślinożerca i mięsożerca zadowolony. Wege w Roślinożerca i mięsożerca zadowolony. Wege w "zwykłych" knajpach

7. Boczniaki



Boczniaki to grzyby, które w kuchni roślinnej często występują jako zamienniki mięsa. Wystarczy 2-3 godziny przed grillem wrzucić je do marynaty, a następnie wyłożyć na gorący ruszt. Jako marynata świetnie sprawdzi się wędzona papryka w połączeniu z olejem, sosem sojowym, chilli, czosnkiem i czymś słodkim (miód, syrop klonowy lub cukier). Inny pomysł to połączenie musztardy, czosnku, oliwy i miodu. Możemy też skorzystać z gotowego sosu barbecue. Tak przygotowane boczniaki grillujemy po 5 minut z każdej strony.
wro

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (89)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane