- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 2 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Cydr robi furorę. Gdzie go kupić i napić się w Trójmieście?
- Teraz w pubie siedzi się z cydrem, to modne - mówią fani tego lekko gazowanego jabłkowego alkoholu, który robi furorę w trójmiejskich lokalach. - Zainteresowanie w tym roku wzrosło lawinowo - potwierdzają dostawcy.
- Zainteresowanie wzrosło lawinowo. Zaczęło się to jeszcze przed internetową akcją namawiającą do picia polskiego cydru w związku z rosyjskim embargo na nasze jabłka - przyznaje Łukasz Szajewski, właściciel marki Butelkowe, która w cydr zaopatruje kilkanaście trójmiejskich lokali. - W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Klienci dobrych pubów po prostu wymagają, aby w ich ofercie był cydr. Podobnie było z rzemieślniczymi piwami, gdy rozpoczął się na nie, trwający obecnie z powodzeniem, boom.
Cydr nie bez przyczyny porównywany jest do piwa. Po pierwsze, tak jak trunek z jęczmienia lub pszenicy produkowany jest podobną techniką fermentacji. Po drugie, zawiera porównywalną ilość alkoholu (średnio 4 proc.) i jest sprzedawany w podobnej cenie (w trójmiejskich lokalach zazwyczaj kupimy go za 7-11 zł).
- To jeden z najlepszych napojów na lato, pity z kostkami lodu świetnie orzeźwia. Jest delikatniejszy w smaku od piwa i lżejszy od wina - uważa Ewa, amatorka cydru. - Poza tym to modny napój. Teraz w pubie siedzi się z cydrem.
W Gdańsku cydr dostaniemy m.in. w następujących lokalach: Absinthe, Balsam Cafe, Kafe Delfin, Cafe Lamus, Lawendowa 8, Mazel Tov, Pub Red Light, Pułapka, Arthouse, Flisak '76 czy Loft. W Gdyni jabłecznik serwowany jest w: Chwili Moment, Kandelabrach, Śródmieściu, Bliżej i Ubogiej Krewnej. W Sopocie napijemy się go m.in. w Czarnej Wołdze, Strajku, Retromaniaku czy Tapas de Rucola. Najpopularniejsze są te przemysłowe, produkowane przez duże zakłady, m.in. Lubelski (sprzedawany zarówno w butelkach, jak i z nalewaków), Alibi oraz Miłosławski.
- Jest moda na cydr, pyta o niego coraz więcej osób. U nas jest to jeden z lepiej sprzedających się produktów. Zazwyczaj zamawiają go kobiety, ale to się zmienia. Coraz więcej mężczyzn wybiera cydr zamiast piwa - mówi Tomasz Krupa z Pułapki.
Popyt będzie rodził wzrost jakości produkowanych cydrów. Klienci są coraz bardziej świadomi i poszukują nowych marek. Najbardziej na rynku brakuje cydrów wytrawnych.
- Na dniach wchodzimy na rynek z cydrem Ignaców. To wytrawny cydr produkowany w niewielkiej manufakturze. Jedyna polska marka, która została doceniona w branżowych magazynach zagranicznych. Jego smak znacząco różni się od tych przemysłowych - zapowiada Łukasz Szajewski. - Wiem już, że Ignaców sprzedawany będzie w gdyńskim Uchu. Trwają rozmowy z innymi lokalami.
Jabłecznik z innej niewielkiej manufaktury z Podlasia sprzedawany był do niedawna w Cafe Szafa.
- To był słodki, mocno jabłkowy cydr z wyraźnym posmakiem drożdżowym. Sprzedawaliśmy go w półlitrowych buteleczkach i zainteresowanie było naprawdę duże. Mieliśmy klientów, którzy przychodzili do nas specjalnie dla tego napitku - mówi właściciel Michał Tysarczyk. - Niestety wytwórca chwilowo zawiesił działalność, ale jeśli tylko do niej wróci, my również zaczniemy ponownie sprowadzać jego cydr.
Przez polskie prawo cydr traktowany jest jak wino: aby go sprzedawać, lokal musi posiadać koncesję winiarską. Nic więc dziwnego, że producenci Na Fali'>na fali zainteresowania tym alkoholem chcą przeforsować swoje: postulują zmiany na wymóg koncesji piwnej. Gdy to się zmieni, cydr stanie się jeszcze popularniejszy. I podobnie jak w innych krajach, pojawi się więcej jego odmian smakowych.
Póki co amatorzy niszowych i zagranicznych marek powinni szukać cydru w sklepach z dużym i dobrym wyborem alkoholi. Najpopularniejsze marki dostaniemy niemal w każdym hipermarkecie.
Zobacz też: Piwo rzemieślnicze: z czym to się (pi)je?
Miejsca
Opinie (307) 3 zablokowane
-
2014-08-23 22:24
To jest chore żeby pić czy nosić cośtylko dlatego że jest modne
A jak np dobra kurtka jest niemodna w następnym roku to co, wywala się ją? Chore
- 3 0
-
2014-08-23 09:14
Jak pieknie !:) Kazdego dnia teraz sie na kazdym portalu dowiaduje jaki owoc mnie oczysci z toksyn :) (2)
Teraz to jest jazda :).......Jablka nas oczyszcza z toksyn , Sliwki nas odmlodza , Gruszki poprawia nam stan wlosow :) Pieknie !.........mozna powiedziec iz efektem tego bedzie nawet '' kupa na bogato '' !
- 19 0
-
2014-08-23 22:09
jabłka są najlepsze na zgagę
100x skuteczniejsze niż te wszystkie reni i manti, które dają ulgę tylko na parenaście minut a zjedzenie 1 jabłka daje ulgę na całą noc.
Ogólnie to jest tak że trzeba po prostu jeść więcej warzyw i owoców bo one korzystnie działają na organizm.- 4 0
-
2014-08-23 17:48
Zapomniałeś o kiszonych ogórkach na kaca....
- 2 0
-
2014-08-23 21:59
Trzeba było komuchów pognać w trzy diabły i nie wybierać złodziei i półgłówków do rządzenia na 2 kadencje
a teraz tylko cydr pić pozostaje
- 1 1
-
2014-08-23 18:17
Chamstwo i .... (3)
Jabłka po 40 gr w skupie, a Cydr po 9 zł ! Zdzierstwo !
- 4 2
-
2014-08-23 21:56
Troszkę prawdy o ebargu i jabłkach
W w tv i radiu oraz sieci wszędzie mowa o embargu i zachęty do kupowania jabłek.
Ciekawe że nikt wcześniej się nie przejmował losem rolników i sadowników jak owoce (jabłka, wiśnie, czereśnie, truskawki) w skupie po po parędziesiąt groszy a sprzedawane po 7-12 złoty w detalu na bazarze i sklepach. Siatka pośredników się dorabia na czyjeś pracy i wyzysku.
Komusze środowiska uwłaszczone na PGRach, przedsiębiorstwach przetwórczych i produkcyjnych potworzyło interesy gdzie podstawą był wschodni rynek. Nie szukając nigdy innych rynków - tu ukłon także w stronę establishmentu lewicowego i kolesi u aktualnej władzy sieją teraz larum. Jest o tym głośno bo mają pieniądze i kontakty na reklamę w mediach oraz prostytuujących się dziennikarzy. Jak przeciętnemu Kowalskiemu jak się urwą kontakty czy to w Rosji czy w innym państwie to nikt nie będzie nawet pytał.- 1 0
-
2014-08-23 20:13
(1)
bo o to w tym chodzi by wzbogacili się resortowi pośrednicy
a rolnik?
nad jego dobrem czuwa zus krus us ue
i raz dwa mu się zrobi lepiej...- 2 0
-
2014-08-23 21:02
Jak już to sadownik
który płaci wyłącznie niski KRUS
- 3 1
-
2014-08-23 21:14
Cydr to wino ? Kolejny przykład DEBILIZMU urzędniczego !!! IDIOTYZM MUSI być karany.
Do dożywocia włącznie.
- 3 0
-
2014-08-23 20:01
Bez przesady nie ma sie czym zachwycać....generalnie nędza
Są dużo lepsze trunki a wmawianie że to taki cudowny produkt to nędzna propaganda ..."sukces" jabola dla półgłówków
- 6 2
-
2014-08-23 19:42
w Gdańsku również w Bruderschafcie leją cydr;)
- 1 1
-
2014-08-23 19:25
Oby na złość putinkowi - terroryście!
Brawo.
- 2 4
-
2014-08-23 16:01
Skandal (3)
Znów redaktor reklamuje swoim znajomych. Za darmo- skandal!!
- 7 3
-
2014-08-23 16:40
Prędziutko, do prokuratury biegnij! (2)
Tylko w podskokach, żeby ci okienka nie zamknęli.
A potem zagryź cebulą w poczuciu spełnienia obywatelskiego obowiązku dokopania bliźnim.- 3 3
-
2014-08-23 16:56
czyli znaczy, że potomek niemki i czerwonoarmisty, bądż bosych anktów walących budować Gdynię przymyka oko na kombinacje? (1)
I na malwersacje, kolesiostwo, przekręty cwaniactwo szalbierstwo? szydząc przy tym z rdzennych polaków z mniejszych miejscowości?
No ewentualnie dopuszczam repatriacje(tez bosych antków zwykle) na tereny odzyskane, zasiedlanie Gdańska etc.
Poza tym cebula zdrowa jest, zwalcza bakterie, wirusy, nie ruszają się zęby (szkorbut :P ). Ale oc ty tam, mniastowy wiesz ....
astanów się, czemu babuleńka tak spiewnie mówila, jak zza buga :P
I nie pisz, że wziąłeś się znikąd :P- 2 2
-
2014-08-23 17:23
Matka wie że ćpiesz?
- 2 0
-
2014-08-23 09:07
nie ważne co się piję, ważne by dobrze sponiewierało (3)
A jak jeszcze pomoże "polskim jabłkom" to już super. :)
- 85 22
-
2014-08-23 16:43
No tak byleby gębe skrzywiło.
Typowo buracka opinia. Najlepiej to borygo albo "jagodziankę na kosciach" walić nie?
- 4 4
-
2014-08-23 09:20
(1)
zawartosc jablek w tym g... wynosi tyle co nic, a podejrzewam ze nasi specjalisci od kombinatoryki opracowali juz sposob, jak uzyskac cydr bez jablek, uzywajac samego aromatu.
- 14 3
-
2014-08-23 10:11
Manufaktura
Dlatego trzeba doceniac male manufaktury ktore dbaja o klienta, a nie tak jak pisal powyzej kolega walą masówę
- 11 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.