• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Cydr robi furorę. Gdzie go kupić i napić się w Trójmieście?

Łukasz Stafiej
23 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Na zdjęciu cydr Alibi nalewany w gdańskim Cafe Lamus. W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Na zdjęciu cydr Alibi nalewany w gdańskim Cafe Lamus.

- Teraz w pubie siedzi się z cydrem, to modne - mówią fani tego lekko gazowanego jabłkowego alkoholu, który robi furorę w trójmiejskich lokalach. - Zainteresowanie w tym roku wzrosło lawinowo - potwierdzają dostawcy.



Cydr przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii i Francji już ponad dekadę temu. Przez lata była to alkoholowa ciekawostka, którą trudno było dostać w trójmiejskich lokalach. Amatorzy jabłecznika informacje o tym, gdzie kupić ulubiony napój przekazywali sobie pocztą pantoflową. W ubiegłym roku coraz więcej lokali zaczęło serwować lekko gazowany, jabłkowy trunek w butelkach oraz - rzadziej - z nalewaków. W tym roku niemal każdy szanujący się lokal ma cydr (jabłkowy, a czasem również gruszkowy) w swojej ofercie.

- Zainteresowanie wzrosło lawinowo. Zaczęło się to jeszcze przed internetową akcją namawiającą do picia polskiego cydru w związku z rosyjskim embargo na nasze jabłka - przyznaje Łukasz Szajewski, właściciel marki Butelkowe, która w cydr zaopatruje kilkanaście trójmiejskich lokali. - W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Klienci dobrych pubów po prostu wymagają, aby w ich ofercie był cydr. Podobnie było z rzemieślniczymi piwami, gdy rozpoczął się na nie, trwający obecnie z powodzeniem, boom.

Cydr nie bez przyczyny porównywany jest do piwa. Po pierwsze, tak jak trunek z jęczmienia lub pszenicy produkowany jest podobną techniką fermentacji. Po drugie, zawiera porównywalną ilość alkoholu (średnio 4 proc.) i jest sprzedawany w podobnej cenie (w trójmiejskich lokalach zazwyczaj kupimy go za 7-11 zł).

- To jeden z najlepszych napojów na lato, pity z kostkami lodu świetnie orzeźwia. Jest delikatniejszy w smaku od piwa i lżejszy od wina - uważa Ewa, amatorka cydru. - Poza tym to modny napój. Teraz w pubie siedzi się z cydrem.

W Gdańsku cydr dostaniemy m.in. w następujących lokalach: Absinthe, Balsam Cafe, Kafe Delfin, Cafe Lamus, Lawendowa 8, Mazel Tov, Pub Red Light, Pułapka, Arthouse, Flisak '76 czy Loft. W Gdyni jabłecznik serwowany jest w: Chwili Moment, Kandelabrach, Śródmieściu, Bliżej i Ubogiej Krewnej. W Sopocie napijemy się go m.in. w Czarnej Wołdze, Strajku, Retromaniaku czy Tapas de Rucola. Najpopularniejsze są te przemysłowe, produkowane przez duże zakłady, m.in. Lubelski (sprzedawany zarówno w butelkach, jak i z nalewaków), Alibi oraz Miłosławski.

- Jest moda na cydr, pyta o niego coraz więcej osób. U nas jest to jeden z lepiej sprzedających się produktów. Zazwyczaj zamawiają go kobiety, ale to się zmienia. Coraz więcej mężczyzn wybiera cydr zamiast piwa - mówi Tomasz Krupa z Pułapki.

Popyt będzie rodził wzrost jakości produkowanych cydrów. Klienci są coraz bardziej świadomi i poszukują nowych marek. Najbardziej na rynku brakuje cydrów wytrawnych.

- Na dniach wchodzimy na rynek z cydrem Ignaców. To wytrawny cydr produkowany w niewielkiej manufakturze. Jedyna polska marka, która została doceniona w branżowych magazynach zagranicznych. Jego smak znacząco różni się od tych przemysłowych - zapowiada Łukasz Szajewski. - Wiem już, że Ignaców sprzedawany będzie w gdyńskim Uchu. Trwają rozmowy z innymi lokalami.

Jabłecznik z innej niewielkiej manufaktury z Podlasia sprzedawany był do niedawna w Cafe Szafa.

- To był słodki, mocno jabłkowy cydr z wyraźnym posmakiem drożdżowym. Sprzedawaliśmy go w półlitrowych buteleczkach i zainteresowanie było naprawdę duże. Mieliśmy klientów, którzy przychodzili do nas specjalnie dla tego napitku - mówi właściciel Michał Tysarczyk. - Niestety wytwórca chwilowo zawiesił działalność, ale jeśli tylko do niej wróci, my również zaczniemy ponownie sprowadzać jego cydr.

Przez polskie prawo cydr traktowany jest jak wino: aby go sprzedawać, lokal musi posiadać koncesję winiarską. Nic więc dziwnego, że producenci Na Fali'>na fali zainteresowania tym alkoholem chcą przeforsować swoje: postulują zmiany na wymóg koncesji piwnej. Gdy to się zmieni, cydr stanie się jeszcze popularniejszy. I podobnie jak w innych krajach, pojawi się więcej jego odmian smakowych.

Póki co amatorzy niszowych i zagranicznych marek powinni szukać cydru w sklepach z dużym i dobrym wyborem alkoholi. Najpopularniejsze marki dostaniemy niemal w każdym hipermarkecie.

Zobacz też: Piwo rzemieślnicze: z czym to się (pi)je?

Miejsca

Opinie (307) 3 zablokowane

  • To jest chore żeby pić czy nosić cośtylko dlatego że jest modne

    A jak np dobra kurtka jest niemodna w następnym roku to co, wywala się ją? Chore

    • 3 0

  • Jak pieknie !:) Kazdego dnia teraz sie na kazdym portalu dowiaduje jaki owoc mnie oczysci z toksyn :) (2)

    Teraz to jest jazda :).......Jablka nas oczyszcza z toksyn , Sliwki nas odmlodza , Gruszki poprawia nam stan wlosow :) Pieknie !.........mozna powiedziec iz efektem tego bedzie nawet '' kupa na bogato '' !

    • 19 0

    • jabłka są najlepsze na zgagę

      100x skuteczniejsze niż te wszystkie reni i manti, które dają ulgę tylko na parenaście minut a zjedzenie 1 jabłka daje ulgę na całą noc.
      Ogólnie to jest tak że trzeba po prostu jeść więcej warzyw i owoców bo one korzystnie działają na organizm.

      • 4 0

    • Zapomniałeś o kiszonych ogórkach na kaca....

      • 2 0

  • Trzeba było komuchów pognać w trzy diabły i nie wybierać złodziei i półgłówków do rządzenia na 2 kadencje

    a teraz tylko cydr pić pozostaje

    • 1 1

  • Chamstwo i .... (3)

    Jabłka po 40 gr w skupie, a Cydr po 9 zł ! Zdzierstwo !

    • 4 2

    • Troszkę prawdy o ebargu i jabłkach

      W w tv i radiu oraz sieci wszędzie mowa o embargu i zachęty do kupowania jabłek.
      Ciekawe że nikt wcześniej się nie przejmował losem rolników i sadowników jak owoce (jabłka, wiśnie, czereśnie, truskawki) w skupie po po parędziesiąt groszy a sprzedawane po 7-12 złoty w detalu na bazarze i sklepach. Siatka pośredników się dorabia na czyjeś pracy i wyzysku.
      Komusze środowiska uwłaszczone na PGRach, przedsiębiorstwach przetwórczych i produkcyjnych potworzyło interesy gdzie podstawą był wschodni rynek. Nie szukając nigdy innych rynków - tu ukłon także w stronę establishmentu lewicowego i kolesi u aktualnej władzy sieją teraz larum. Jest o tym głośno bo mają pieniądze i kontakty na reklamę w mediach oraz prostytuujących się dziennikarzy. Jak przeciętnemu Kowalskiemu jak się urwą kontakty czy to w Rosji czy w innym państwie to nikt nie będzie nawet pytał.

      • 1 0

    • (1)

      bo o to w tym chodzi by wzbogacili się resortowi pośrednicy
      a rolnik?

      nad jego dobrem czuwa zus krus us ue
      i raz dwa mu się zrobi lepiej...

      • 2 0

      • Jak już to sadownik

        który płaci wyłącznie niski KRUS

        • 3 1

  • Cydr to wino ? Kolejny przykład DEBILIZMU urzędniczego !!! IDIOTYZM MUSI być karany.

    Do dożywocia włącznie.

    • 3 0

  • Bez przesady nie ma sie czym zachwycać....generalnie nędza

    Są dużo lepsze trunki a wmawianie że to taki cudowny produkt to nędzna propaganda ..."sukces" jabola dla półgłówków

    • 6 2

  • w Gdańsku również w Bruderschafcie leją cydr;)

    • 1 1

  • Oby na złość putinkowi - terroryście!

    Brawo.

    • 2 4

  • Skandal (3)

    Znów redaktor reklamuje swoim znajomych. Za darmo- skandal!!

    • 7 3

    • Prędziutko, do prokuratury biegnij! (2)

      Tylko w podskokach, żeby ci okienka nie zamknęli.

      A potem zagryź cebulą w poczuciu spełnienia obywatelskiego obowiązku dokopania bliźnim.

      • 3 3

      • czyli znaczy, że potomek niemki i czerwonoarmisty, bądż bosych anktów walących budować Gdynię przymyka oko na kombinacje? (1)

        I na malwersacje, kolesiostwo, przekręty cwaniactwo szalbierstwo? szydząc przy tym z rdzennych polaków z mniejszych miejscowości?
        No ewentualnie dopuszczam repatriacje(tez bosych antków zwykle) na tereny odzyskane, zasiedlanie Gdańska etc.
        Poza tym cebula zdrowa jest, zwalcza bakterie, wirusy, nie ruszają się zęby (szkorbut :P ). Ale oc ty tam, mniastowy wiesz ....
        astanów się, czemu babuleńka tak spiewnie mówila, jak zza buga :P

        I nie pisz, że wziąłeś się znikąd :P

        • 2 2

        • Matka wie że ćpiesz?

          • 2 0

  • nie ważne co się piję, ważne by dobrze sponiewierało (3)

    A jak jeszcze pomoże "polskim jabłkom" to już super. :)

    • 85 22

    • No tak byleby gębe skrzywiło.

      Typowo buracka opinia. Najlepiej to borygo albo "jagodziankę na kosciach" walić nie?

      • 4 4

    • (1)

      zawartosc jablek w tym g... wynosi tyle co nic, a podejrzewam ze nasi specjalisci od kombinatoryki opracowali juz sposob, jak uzyskac cydr bez jablek, uzywajac samego aromatu.

      • 14 3

      • Manufaktura

        Dlatego trzeba doceniac male manufaktury ktore dbaja o klienta, a nie tak jak pisal powyzej kolega walą masówę

        • 11 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane