- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (69 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (39 opinii)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (57 opinii)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
Lody dla ochłody. Jakie smaki rządzą w tym sezonie?
Słony karmel, snickers vege czy limonkowe? W lodziarni, ogródku czy z lodowego baru na kółkach? Postanowiliśmy sprawdzić, jakie smaki lodów najlepiej sprzedają się w tym sezonie.
Ale dziś nie będzie o tradycji, lecz o najnowszych trendach w trójmiejskim lodziarstwie. Z naszych obserwacji i kilkugodzinnego spaceru z kamerą po punktach sprzedaży lodów w Trójmieście wynika, że trendy są trzy:
- w smakach, o których jeszcze niedawno nie słyszeliśmy można przebierać jak w ulęgałkach,
- tradycyjne lody wciąż mają swoich wiernych fanów,
- lody sprzedają także te lokale, które lodziarniami nie są. Wykorzystują do tego lodowe bary na kółkach, czyli lodowe wózki.
Czytaj także: Słodycze w diecie? Podpowiadamy jak przygotować zdrowe desery
Lody wegańskie, słony karmel, oreo czy o smaku pleśniowego sera?
Dzisiaj, gdy niemal każdy jest na coś uczulony (albo przynajmniej lubi to podkreślać), producenci lodów tak dostosowują swoje menu, żeby każdy zalazł coś dla siebie. Dlatego np. lody o smaku snickers vege zrobione są z mleka roślinnego (np. kokosowego), a nie krowiego. I co? Skłamalibyśmy pisząc, że były niedobre.
Wegańskich smaków jest dużo więcej a pomysłowość cukierników nie zna granic.
Limonkowe (i wszystkie inne kwaśne) - idealnie orzeźwiają w upalne dni. Z kolei z popularnych ciastek oreo da się zrobić chyba wszystko - ciasta, torty, babeczki, także lody. To nie do końca był test smaku, ale lody oreo zasługują na specjalny order.
Lodziarnie w Trójmieście. Znamy 89 takich miejsc
Hitem ostatnich miesięcy jest smak słonego karmelu. Dlaczego?
- Fenomen polega na tym, że jest to połączenie smaku słonego i słodkiego. Słodycz karmelu przełamana solą morską trafiła do bardzo wielu odbiorców - tłumaczyła nam Nikola, pracownica jednej z gdańskich lodziarni.
W Trójmieście nie brakuje lodziarni, w których nazwach znajduje się słowo "gelateria" (sugerujące włoską tradycję), "manufaktura" (sugerujące rzemieślniczy, a więc staranny i wyjątkowo dbały proces produkcji) czy "Fabryka" (nawiązujące do imponującej skalą produkcji). Jak zwał, tak zwał. Ważne, że niemal w każdym z tych lokali znajdziemy smaki trafiające zarówno do lodowych konserwatystów, jak i do poszukujących nowych doznań smakowych.
Także zwierzęta w ZOO jedzą latem lody
Opinie (381) ponad 20 zablokowanych
-
2018-07-08 10:54
u Sowy (4)
gałka to jest gała! nie żałują z ilością. Ilekroć kupię dwie, zawsze w chwili odbioru zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby wziąć jedną.
- 5 5
-
2018-07-08 12:30
Sowa (3)
W Gdyni w rivierze i Batorym coraz mniejsze gały nakładają.
- 4 1
-
2018-07-08 22:46
Bo Riviera to ogólnie syfiasta galeria handowa.
Ciemno, pusto i ogólnie ponuro.
- 0 0
-
2018-07-08 12:38
Zależy od Pani nakładającej (1)
Ostatnio w Klifie wielka gałka :)
- 3 0
-
2018-07-08 13:02
zależy od kupującego
jak przystojny i zadbany to dostaje więcej
- 4 1
-
2018-07-08 21:38
flixbus do Torunia i Lenkiewicz
można zrobć tour po każdym punkcie i spróbować wielu smaków
wprawdzie tubylcy twierdzą że kiedyś były lepsze, ale mi smakują
solidne porcje ( nie to co u nas ), dobry smak i przystępna cena-warto się wybrać- 3 0
-
2018-07-07 23:05
W skladzie same pysznosci nie do spozycia. Dziekuje za takie lody........... (3)
tłuszcze roślinne (palmowy, rzepakowy), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mieszanka słodowa (syrop glukozowy, syrop jęczmienny, ekstrakt
słodowy), substancje
spulchniające: E 500ii, E334; sól, aromat], śmietanka 16,6%, cukier, masło, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, emulgator: mono-
i diglicerydy kwasów
tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba
świętojańskiego, guma
celulozowa, karagen, aromat, barwnik: karoteny
emulgator: E471,
stabilizatory: E410, E412
mączka chleba świętojańskiego, guma celulozowa, karagen, aromat, barwnik: annato
guma celulozowa, guma guar, karagen,
fosfatydy amonu, polirycynooleinian poliglicerolu
syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające (węglany potasu, węglany amonu, węglany sodu)
Prawdziwe lody robi tylko amerykańska firma Haagen-Dazs. Reszta producentów stosuje różnego rodzaju dodatki. Lody godne polecenia bez chemii to:
haagen-dazs vanilla Lody lub Macadamia oraz Mancuso – Kremowe lody śmietankowe naturalne.- 6 3
-
2018-07-08 13:57
Jest jeden problem. (1)
Haagen żąda za swoje produkty chorych cen. Robię lody samodzielnie i jeszcze nigdy koszt wytworzenia 1 litra lodów z zastosowaniem wyłącznie naturalnych produktów nie przekroczył mi 10zł. Haagen za litr lodów żąda 48-50zł, co uważam za grubą przesadę.
- 1 0
-
2018-07-08 21:35
HD bywają w promo za 12zł 500ml czyli nie jest tak źle
ale dla mnie za słodkie
- 1 0
-
2018-07-08 12:33
Zgadza sie tylko Haagen Dazs. Reszta to chemiczna podrobka lodow.
- 1 0
-
2018-07-07 12:07
(1)
fajnie czasem poeksperymentować z różnymi smakami. lubię próbować czegoś nowego ;)
ale i tak czekoladowe lody są na pierwszym miejscu!- 20 25
-
2018-07-08 20:44
Gorgonzola u Kwaśniaka wymiata! W lodziarence na Wajdeloty w lodach gorgonzola naprawdę czuć ser pleśniowy z gruszką i nutą orzechów i jest to słodki smak.. zaskakująco pyszny
- 0 2
-
2018-07-08 20:41
Zapraszam do Kwasniaka
- 3 1
-
2018-07-08 19:18
...
Poproszę lody o smaku pieczonego królika :D
- 0 2
-
2018-07-07 14:11
(2)
A ja se sam robię
- 14 2
-
2018-07-07 22:51
Najlepsze i najzdrowsze. (1)
- 1 1
-
2018-07-08 18:15
no tak
tylko plecy potem godzinami bola...
- 2 0
-
2018-07-07 13:12
(5)
Po co przepłacać 4,5 za galkę vege na wagę dla brodatych. Niebieskie lody z Lidla aktualnie po 6,69 za litrowe pudło. Polecam. Całkiem dobre i dobra cena, skład dwa razy lepszy od grycanek.
- 27 20
-
2018-07-07 13:14
Po co kupowac (4)
frytki jak mozna kupic sobie ziemniaki...
- 17 5
-
2018-07-07 13:15
(2)
Słuszna uwaga, tak robimy w domu, nie kupujemy Belgijek po 19zl dla brodatych, tylko polski ziemniak na polskim oleju, najlepsze!!!
- 17 6
-
2018-07-08 03:52
(1)
Na polskiej frytkownicy
- 5 1
-
2018-07-08 16:11
Używamy dokładnie patelni z pokrywĄ. Szkoda kasy na frytkownice.
- 1 0
-
2018-07-07 13:39
I burgerów od brodatych z ambulansów zezlomowanych tez nie kupujemy po 26zl z polskiej mlecznej wołowiny, bo jest kancerogenna a brodaci dorabiają jeszcze filozofię, klną, łupią słonecznik i nie mają wody jak w kosakowie.
- 10 4
-
2018-07-08 15:33
lody krecone z automatu
smakosz lodow z automatu -wloskie przy katedrze oliwskiej super smak i wielkosc polecam.
- 0 2
-
2018-07-07 17:19
Na dlugiej (1)
Ja to zauważyłem że najlepsze są te po lewej gdy się idzie w kierunku Motławy. Wiadomo, znana nazwa. Kolejki sięgają kilkunastu metrów. Podczas gdy te po prawej kilka metrów wcześniej muszą być obleśne bo nikt tam nie stoi w kolejce. Wiadomo, brak znanej nazwy. Was tam tylko na lody spod znanej nazwy stać w tym Gdańsku :) no i przejście się długą w jedną stronę i spowrotem bo za to płacić nie musicie :)
- 4 5
-
2018-07-08 15:26
Dokładnie
Dokładnie tak jest. Zajrzyjcie do pięknej Łodzi, zobaczcie jak się zmienia. Tłumy Łodzian w restauracjach na Piotrkowskiej. Wasza długa jest nastawiona tylko i wyłącznie na zagranicę a nie tak powinno być. Golonka i piwo na długiej 90 zł. Na piotrkowskiej 42 zł. My możemy sobie pozwolić wyjść do restauracji na reprezentatywnej ulicy miasta. Wy możecie o tym tylko pomarzyć. :(
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.