• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc z rzemieślniczym pieczywem w Trójmieście

Magda Mielke
16 października 2023, godz. 11:00 
Opinie (125)
16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba.

Światowy Dzień Chleba 2023: pszenny, żytni, orkiszowy, wieloziarnisty, okrągły lub podłużny, na zakwasie albo z dodatkiem drożdży. Chleb niejedną ma formę i doczekał się nawet swojego święta. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To dobra okazja, żeby przyjrzeć się temu, co można znaleźć na półkach trójmiejskich piekarni.




Jak często jadasz chleb?

Chleb, chlebek, chlebuś... W Polsce pieczywo jest nie tylko częścią naszego codziennego menu i produktem spożywczym, ale także ważnym symbolem kulturowym. Chleb przejawiał się w odziedziczonym po przodkach systemie wartości, obrzędach, wierzeniach i magii, symbolizując dostatek i pomyślność. Był postrzegany jako dar bogów, symbol płodności, a przy tym środek ochronny i leczniczy.

Światowy Dzień Chleba 2023



Inaczej traktowano chleb na co dzień, a jeszcze inną rolę przypisywano mu podczas świąt, ważnych wydarzeń rodzinnych czy obrzędów. Zawsze był jednak przedmiotem kultu i poprzez pocałunek przepraszano go, podnosząc, jeśli przypadkowo upadł na podłogę.


Dla większość z nas jest to produkt powszechnie dostępny, znany od dziecka. Różnego rodzaju pieczywo stanowi podstawę naszej codziennej diety. Chętnie jemy kanapki na śniadanie i kolację oraz zabieramy je ze sobą na wynos do pracy czy szkoły. Obecnie w Polsce wypieka się kilkaset gatunków chleba.

W ostatnim czasie na popularności zyskują zwłaszcza piekarnie rzemieślnicze. Wiele z nich wykorzystuje nieco zapomniane w Polsce zboża, eksperymentuje z ciekawymi dodatkami czy aktualizuje dawne receptury wypieku pieczywa. Przyjrzeliśmy się kilku ciekawym miejscom w Trójmieście, które mają w swojej ofercie rzemieślniczy chleb.

Miłośnicy prawdziwego, domowego pieczywa powinni zajrzeć do Babette. Tutejszy chleb wyrabiany jest codziennie przed otwarciem, a o godz. 10 można go dostać jeszcze ciepłego. Miłośnicy prawdziwego, domowego pieczywa powinni zajrzeć do Babette. Tutejszy chleb wyrabiany jest codziennie przed otwarciem, a o godz. 10 można go dostać jeszcze ciepłego.

Babette - pracownia zupy i chleba



Babette to małe bistro znajdujące się w centrum GdańskaMapka, które słynie z zup i chleba. Mikropracownia codziennie przygotowuje parędziesiąt chlebków. Wypiekane są na zakwasie i fermentują całą dobę. Zamiast ulepszaczy, przyspieszaczy i chemii do ich przygotowania używa się serca i czasu.

- W Babette wypiekamy tradycyjny chleb żytni 100 proc. na zakwasie oraz chleby pszenne: wiejski oraz kanapkowy. Są to chleby na zakwasie, długo fermentowane, robione w pełni ręcznie, a proces ich przygotowania i fermentacji zajmuje 36 godzin - stąd wypiekamy niestety ograniczone ich ilości - mówi Ola Kasperowicz. - Chleb wiejski jest okrągły, z dużymi dziurami i chrupiącą skórką, kanapkowy ma bardziej regularne dziurki i delikatniejszą skórkę i dlatego łatwo robi się z niego kanapki. Hitem jest u nas chleb pszenny wiejski.
Chleba naszego powszedniego. Piekarnicze tradycje dawnego Gdańska Chleba naszego powszedniego. Piekarnicze tradycje dawnego Gdańska
Na miejscu można spróbować chleba z pysznymi smarowidłami. W ofercie znajdują się zarówno "tapasy" w słoiczkach na słono, jak i na słodko. Do wyboru są m.in. humus buraczany, gruzińskie lobio z kolendrą, pâté z kurzych wątróbek z gruszką, masełko marchewkowe, smalec klasyczny i wegański, tapenada z czarnych oliwek i kaparów, dżem bekonowy z syropem klonowym, pasta jajeczna, ser labneh, miody i dżemy. Porcja chleba (2 kromki) kosztuje 2,5 zł, a dodatki 9/10 zł. Można również skomponować zestaw ze smarowidłami: śniadaniowy (35 zł), lunchowy/obiadowy z zupą (35 zł), dla dwojga (59 zł) czy plotkarski z winem (89 zł).

Naturalne składniki, niezwykłe smaki i piękna forma to wizytówka Must Bake. Naturalne składniki, niezwykłe smaki i piękna forma to wizytówka Must Bake.

Autorska pracownia Must Bake



Must BakeMapka to autorska pracownia cukiernicza, która oferuje słodkie wypieki, torty oraz desery najwyższej próby. Specjalizuje się też w słonych wypiekach i pieczywie, które przygotowywane jest tradycyjnymi metodami. W ofercie znajdują się rzemieślnicze chleby pszenne na zakwasie, również z dodatkami, poddawane wielogodzinnej, zimnej fermentacji i długiemu procesowi przygotowywania. Dzięki temu pieczywo nie tylko zyskuje na smaku i chrupkości skórki, ale również jest lepiej przyswajalne dla organizmu i pięknie wygląda. Wysokiej jakości mąka do tutejszych chlebów sprowadzana jest z młyna na Podlasiu.

- Obecnie obserwujemy tendencję do kupowania chlebów wysokiej jakości, na zakwasie, poddawanych długiej fermentacji. Wypiekamy również chleby pszenno-żytnie, żytnie 100 proc., orkiszowe, razowe z niskim IG i tostowe na maśle. Jednak ulubionym chlebem naszych klientów jest chleb pszenny zakwasowy z jalapeno i cheddarem - mówi Wojciech Błaszkiewicz-Okrągły, właściciel Must Bake.
Cena za bochenek wynosi od 10 zł (pszenno-żytni) do 20 zł (tostowy na maśle).

Działająca w restauracji Hewelke piekarnia stanowi powrót do średniowiecznej tradycji, w której piekarnie zawsze znajdowały się na zapleczu browaru, a chleby pieczono z odpadu browarniczego. Działająca w restauracji Hewelke piekarnia stanowi powrót do średniowiecznej tradycji, w której piekarnie zawsze znajdowały się na zapleczu browaru, a chleby pieczono z odpadu browarniczego.

Tradycyjne wypieki w Hewelke Bakery



Hewelke Restaurant & Bakery to nowa przestrzeń w miejscu dawnego Browaru Gdańskiego we WrzeszczuMapka. Lokal łączy tradycje kulinarne z różnych części świata z piekarnią rodem z francuskiej boulangerie - z najlepszym pieczywem tworzonym na miejscu, autorskimi wypiekami oraz własnymi przetworami roślinnymi.

Jemy na mieście: Hewelke we Wrzeszczu - wyśmienita kuchnia Jemy na mieście: Hewelke we Wrzeszczu - wyśmienita kuchnia
Na miejscu można kupić chleby: orkiszowy, razowy, tostowy, żytni, a także z dodatkami, np. z jabłkiem, sezamem, makiem i kawą czy żytni z cebulką i słonecznikiem. Cena ok. 13,90 zł. W ofercie są także gotowe kanapki np. z wegańskim smalcem, rostbefem z chimichurri czy mortadelą z provolone, a także bułki, bagietki, bajgle i słodkie wypieki.

Duży wybór chlebów znajdziecie w gdańskiej Piekarni. Duży wybór chlebów znajdziecie w gdańskiej Piekarni.

Piekarnia Gdańsk - duży wybór pieczywa



Znajdująca się przy Madisonie PiekarniaMapka słynie nie tylko z własnych wyrobów piekarniczych i cukierniczych, ale także szerokiego wyboru śniadań, które są serwowane w godz. 7-17. Niemniej sercem gdańskiej Piekarni są piekarze, którzy już przed świtem ręcznie wyrabiają ciasto, by od rana częstować klientów pieczywem z naturalnych składników.

Chleb żytni, orkiszowy, spychany, bananowy, z puree ziemniaczanym, z makiem lub sezamem, żydowski z rodzynkami i orzechami laskowymi, prowansalski z oliwkami, suszonymi pomidorami i ziołami... wybór jest naprawdę spory. Każdy znajdzie tu coś dla siebie - z pieczywa przygotowywane są kanapki i bajgle, w ofercie znajdują się też zestawy śniadaniowe, słodkie wypieki, aromatyczna kawa czy owocowo-warzywne koktajle.

- U nas najlepiej sprzedaje się chleb żytni za zakwasie i ziemniaczany z puree ziemniaczanym z naturalnych ziemniaków - mówi Monika Kwela, manager Piekarni.
Chleb ekologiczny to złoty środek, dzięki któremu można wprowadzić do swojej diety zdrowe, pełnowartościowe produkty, a jednocześnie nie rezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń. Chleb ekologiczny to złoty środek, dzięki któremu można wprowadzić do swojej diety zdrowe, pełnowartościowe produkty, a jednocześnie nie rezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń.

BioSklep - chleb ekologiczny



Chleb ekologiczny, który sprzedaje doskonale znany trójmiejskim miłośnikom zdrowej i ekologicznej żywności BioSklep, to złoty środek, dzięki któremu można wprowadzić do swojej diety zdrowe, pełnowartościowe produkty, a jednocześnie nie rezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń.

Ranking pieczywa. Im prostszy skład, tym lepszy Ranking pieczywa. Im prostszy skład, tym lepszy
- Najstarsze wzmianki o chlebie pochodzą sprzed 11 tys. lat. Już wtedy był on składnikiem codziennej diety. Chleb bardzo mocno zakorzenił się w naszej kulturze. Znany był w Babilonii, Egipcie, Grecji i Asyrii. Obecnie przemysłowa produkcja chleba niewiele ma wspólnego z tradycyjnymi metodami jego wypieku. To przekłada się na niską jakość i dużą zawartość chemicznych dodatków. Dlatego coraz więcej osób sięga po zdrowszy chleb bio - czytamy na stronie BioSklep.pl.
BioSklep ma w swojej ofercie zarówno szeroki wybór świeżego pieczywa, m.in. chleb orkiszowy z ziarnami słonecznika czy żytni wygnanowski z czarnuszką, kminkiem, ziarnami, śliwką lub żurawiną, a także chleby paczkowane: bezglutenowe, esseńskie czy naan.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (125)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane