- 1 Grzechy gastronomii: kto winny? (194 opinie)
- 2 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (96 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (55 opinii)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc z rzemieślniczym pieczywem w Trójmieście
Światowy Dzień Chleba 2023: pszenny, żytni, orkiszowy, wieloziarnisty, okrągły lub podłużny, na zakwasie albo z dodatkiem drożdży. Chleb niejedną ma formę i doczekał się nawet swojego święta. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To dobra okazja, żeby przyjrzeć się temu, co można znaleźć na półkach trójmiejskich piekarni.
- Światowy Dzień Chleba 2023
- Babette - pracownia zupy i chleba
- Autorska pracownia Must Bake
- Tradycyjne wypieki w Hewelke Bakery
- Piekarnia Gdańsk - duży wybór pieczywa
- BioSklep - chleb ekologiczny
Światowy Dzień Chleba 2023
Inaczej traktowano chleb na co dzień, a jeszcze inną rolę przypisywano mu podczas świąt, ważnych wydarzeń rodzinnych czy obrzędów. Zawsze był jednak przedmiotem kultu i poprzez pocałunek przepraszano go, podnosząc, jeśli przypadkowo upadł na podłogę.
Dla większość z nas jest to produkt powszechnie dostępny, znany od dziecka. Różnego rodzaju pieczywo stanowi podstawę naszej codziennej diety. Chętnie jemy kanapki na śniadanie i kolację oraz zabieramy je ze sobą na wynos do pracy czy szkoły. Obecnie w Polsce wypieka się kilkaset gatunków chleba.
W ostatnim czasie na popularności zyskują zwłaszcza piekarnie rzemieślnicze. Wiele z nich wykorzystuje nieco zapomniane w Polsce zboża, eksperymentuje z ciekawymi dodatkami czy aktualizuje dawne receptury wypieku pieczywa. Przyjrzeliśmy się kilku ciekawym miejscom w Trójmieście, które mają w swojej ofercie rzemieślniczy chleb.
Babette - pracownia zupy i chleba
Babette to małe bistro znajdujące się w centrum Gdańska, które słynie z zup i chleba. Mikropracownia codziennie przygotowuje parędziesiąt chlebków. Wypiekane są na zakwasie i fermentują całą dobę. Zamiast ulepszaczy, przyspieszaczy i chemii do ich przygotowania używa się serca i czasu.
- W Babette wypiekamy tradycyjny chleb żytni 100 proc. na zakwasie oraz chleby pszenne: wiejski oraz kanapkowy. Są to chleby na zakwasie, długo fermentowane, robione w pełni ręcznie, a proces ich przygotowania i fermentacji zajmuje 36 godzin - stąd wypiekamy niestety ograniczone ich ilości - mówi Ola Kasperowicz. - Chleb wiejski jest okrągły, z dużymi dziurami i chrupiącą skórką, kanapkowy ma bardziej regularne dziurki i delikatniejszą skórkę i dlatego łatwo robi się z niego kanapki. Hitem jest u nas chleb pszenny wiejski.
Chleba naszego powszedniego. Piekarnicze tradycje dawnego Gdańska
Na miejscu można spróbować chleba z pysznymi smarowidłami. W ofercie znajdują się zarówno "tapasy" w słoiczkach na słono, jak i na słodko. Do wyboru są m.in. humus buraczany, gruzińskie lobio z kolendrą, pâté z kurzych wątróbek z gruszką, masełko marchewkowe, smalec klasyczny i wegański, tapenada z czarnych oliwek i kaparów, dżem bekonowy z syropem klonowym, pasta jajeczna, ser labneh, miody i dżemy. Porcja chleba (2 kromki) kosztuje 2,5 zł, a dodatki 9/10 zł. Można również skomponować zestaw ze smarowidłami: śniadaniowy (35 zł), lunchowy/obiadowy z zupą (35 zł), dla dwojga (59 zł) czy plotkarski z winem (89 zł).
Autorska pracownia Must Bake
Must Bake to autorska pracownia cukiernicza, która oferuje słodkie wypieki, torty oraz desery najwyższej próby. Specjalizuje się też w słonych wypiekach i pieczywie, które przygotowywane jest tradycyjnymi metodami. W ofercie znajdują się rzemieślnicze chleby pszenne na zakwasie, również z dodatkami, poddawane wielogodzinnej, zimnej fermentacji i długiemu procesowi przygotowywania. Dzięki temu pieczywo nie tylko zyskuje na smaku i chrupkości skórki, ale również jest lepiej przyswajalne dla organizmu i pięknie wygląda. Wysokiej jakości mąka do tutejszych chlebów sprowadzana jest z młyna na Podlasiu.
- Obecnie obserwujemy tendencję do kupowania chlebów wysokiej jakości, na zakwasie, poddawanych długiej fermentacji. Wypiekamy również chleby pszenno-żytnie, żytnie 100 proc., orkiszowe, razowe z niskim IG i tostowe na maśle. Jednak ulubionym chlebem naszych klientów jest chleb pszenny zakwasowy z jalapeno i cheddarem - mówi Wojciech Błaszkiewicz-Okrągły, właściciel Must Bake.
Cena za bochenek wynosi od 10 zł (pszenno-żytni) do 20 zł (tostowy na maśle).
Tradycyjne wypieki w Hewelke Bakery
Hewelke Restaurant & Bakery to nowa przestrzeń w miejscu dawnego Browaru Gdańskiego we Wrzeszczu. Lokal łączy tradycje kulinarne z różnych części świata z piekarnią rodem z francuskiej boulangerie - z najlepszym pieczywem tworzonym na miejscu, autorskimi wypiekami oraz własnymi przetworami roślinnymi.
Jemy na mieście: Hewelke we Wrzeszczu - wyśmienita kuchnia
Na miejscu można kupić chleby: orkiszowy, razowy, tostowy, żytni, a także z dodatkami, np. z jabłkiem, sezamem, makiem i kawą czy żytni z cebulką i słonecznikiem. Cena ok. 13,90 zł. W ofercie są także gotowe kanapki np. z wegańskim smalcem, rostbefem z chimichurri czy mortadelą z provolone, a także bułki, bagietki, bajgle i słodkie wypieki.
Piekarnia Gdańsk - duży wybór pieczywa
Znajdująca się przy Madisonie Piekarnia słynie nie tylko z własnych wyrobów piekarniczych i cukierniczych, ale także szerokiego wyboru śniadań, które są serwowane w godz. 7-17. Niemniej sercem gdańskiej Piekarni są piekarze, którzy już przed świtem ręcznie wyrabiają ciasto, by od rana częstować klientów pieczywem z naturalnych składników.
Chleb żytni, orkiszowy, spychany, bananowy, z puree ziemniaczanym, z makiem lub sezamem, żydowski z rodzynkami i orzechami laskowymi, prowansalski z oliwkami, suszonymi pomidorami i ziołami... wybór jest naprawdę spory. Każdy znajdzie tu coś dla siebie - z pieczywa przygotowywane są kanapki i bajgle, w ofercie znajdują się też zestawy śniadaniowe, słodkie wypieki, aromatyczna kawa czy owocowo-warzywne koktajle.
- U nas najlepiej sprzedaje się chleb żytni za zakwasie i ziemniaczany z puree ziemniaczanym z naturalnych ziemniaków - mówi Monika Kwela, manager Piekarni.
BioSklep - chleb ekologiczny
Chleb ekologiczny, który sprzedaje doskonale znany trójmiejskim miłośnikom zdrowej i ekologicznej żywności BioSklep, to złoty środek, dzięki któremu można wprowadzić do swojej diety zdrowe, pełnowartościowe produkty, a jednocześnie nie rezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń.
Ranking pieczywa. Im prostszy skład, tym lepszy
- Najstarsze wzmianki o chlebie pochodzą sprzed 11 tys. lat. Już wtedy był on składnikiem codziennej diety. Chleb bardzo mocno zakorzenił się w naszej kulturze. Znany był w Babilonii, Egipcie, Grecji i Asyrii. Obecnie przemysłowa produkcja chleba niewiele ma wspólnego z tradycyjnymi metodami jego wypieku. To przekłada się na niską jakość i dużą zawartość chemicznych dodatków. Dlatego coraz więcej osób sięga po zdrowszy chleb bio - czytamy na stronie BioSklep.pl.
BioSklep ma w swojej ofercie zarówno szeroki wybór świeżego pieczywa, m.in. chleb orkiszowy z ziarnami słonecznika czy żytni wygnanowski z czarnuszką, kminkiem, ziarnami, śliwką lub żurawiną, a także chleby paczkowane: bezglutenowe, esseńskie czy naan.
Miejsca
Opinie (125) 5 zablokowanych
-
2023-10-16 14:03
Opinia wyróżniona
Po chlebie i maśle można rozpoznać dobrą restaurację. Jak odwiedzam jakąś nową restaurację to często od zamówienia takiego czekadeka zaczynam. Chleb dużo mówi o danym miejscu.
- 31 7
-
2023-10-16 11:49
Opinia wyróżniona
Kiedyś to się nazywało: (7)
.....chleb powszedni. Dziś "pieczywo rzemieślnicze". Dziś to co nazywa się chlebem to te pólprodukty z marketów. Prawdziwy chleb pieczono kiedyś w prawdziwych piekarniach. Był tylko taki "rzemieślniczy", dziś to luksus.
- 141 3
-
2023-10-17 10:12
(3)
Bzdura. Wystarczy poszukać i tyle - a nie ciągle narzekać. W Gdańsku mamy wspaniałą piekarnię pana Majchrowskiego, gdzie pieczywo wypieka się tak samo od kilkudziesięciu lat. W okolicach Gdańska mamy piekarnie Gminnych Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" (na przykład z Żukowa), które także mają świetne tradycyjne wyroby.
Warto też pamiętać, że kiedyś (zapewne autorowi chodziło o PRL) pieczywo potrafiło być podłej jakości.- 8 0
-
2023-10-21 18:38
oj tak pieczywo od Pana Ryszarda jest najlepsze
- 1 0
-
2023-10-17 12:00
podlej jakosci? i z fejsa sie tego dowiedzial? wieksza czesc obecnego pieczywa to dmuchance bez zawartosci (1)
owszem, duzo polepszaczy :)
- 1 3
-
2023-10-17 14:05
Tak się składa, że PRL pamiętam, a i w paru piekarniach byłem. Zresztą jakim cudem w tak niewydolnym systemie, jaki wtedy panował, nagle pieczywo było ostoją normalności i jakości ;)? Tak, pieczywo bywało (co nie znaczy, że zawsze było) wtedy podłe, nie mówiąc już o problemach z podstawowymi zasadami higieny przy produkcji. A co do "dmuchańców z polepszaczami" - chyba wyraźnie napisałem, że są piekarnie z porządnymi wyrobami.
- 3 0
-
2023-10-17 08:25
Sporo osób piecze w domu.
Dobra mąka, woda, zakwas i sól + ewentualnie dodatki w postaci ziaren czy przypraw (np. pikantny z ostrą papryką, super jako przekąska). Pysznie, zdrowo, ekonomicznie - jeśli do pieczenia podejdzie się z głową. Ja wypiekam raz w tygodniu kilka bochenków na jednym rozgrzaniu piekarnika, chleby można mrozić, ale te na zakwasie i bez mrożenia kilka dni są miękkie, wystarczy przykryć je lnianą ściereczką.
- 11 0
-
2023-10-17 05:55
Nawet ówczesny państwowy
to dziś byłby rzemiślniczy
- 10 0
-
2023-10-16 15:53
Niedługo będzie kraftowre
- 12 1
Wszystkie opinie
-
2023-10-16 11:04
(2)
Skończcie z tymi określeniami typu rzemieślnicze czy kraftowe. . . Ludzie! Gdzie obecnym piekarniom i ich "wyrobom" do zwykłego oliwskiego sprzed lat. DO tradycyjnego naszego powszedniego chleba... Lata temu Kraskowski na Stogach czy kiedyś,kiedyś Pellowski albo Szydłowski. To był chleb co półna poczekaniu z samym masełkiem się zjadało.
- 61 6
-
2023-10-16 11:16
(1)
O jaki burżuj!
Z masłem
Ja jadłem czerstwy, bez niczego.- 3 8
-
2023-10-16 12:24
ja z musztardą.
- 10 1
-
2023-10-16 11:11
Większość ludzi kupuje w lidlu lub biedronce. (9)
Kogo stać na bochenki po 15 - 20 złotych?
- 36 12
-
2023-10-16 11:45
i każdy gołymi brudnymi łapami je naciska (5)
żeby być pewnym, że bierze się ten z odpieku 15 minut temu, a nie sprzed godziny
- 8 4
-
2023-10-16 12:26
(1)
nigdy nie kupuję chleba, nie opakowanego w foliową torebkę. Kiedyś w netto widziałem, jak żul brał do brudnych łap bułki oraz chleb i następnie odkładał. Takie nieopakowane pieczywo to wylęgarnia zarazków.
- 8 2
-
2023-10-17 14:48
No i wielkie rzeczy
Znasz kogoś kto umarł na zarazki od żula?
- 0 1
-
2023-10-16 12:32
a jak przez folię chcesz poczuć, który jest ciepły? (2)
- 0 7
-
2023-10-16 12:56
Nie musisz lizac go lezby poczuc ciepło
Jak dobrze zlapiesz to poczujesz
- 3 0
-
2023-10-17 08:15
Jestes pewnie jednym z tych, co gniota opakowania szczoteczek do zebow by spradzic czy na pewno jest srednia, a nie twarda.
- 2 0
-
2023-10-16 16:07
Mow za siebie !
Dzieki za chleb z marketu, za darmo nie tkne ! Nadejdzie dzien, ze będą Was leczyć na Lidle, Biedronki, Netto etc.
- 6 1
-
2023-10-16 20:53
W markecie (1)
Razowy ma taki sam sklad jak u rzrmieslika
- 1 1
-
2023-10-17 08:17
To jak ciasto. Bakba z zakalcem jest tak samo dobra jak idealnie wypieczona oraz przypalona, bo wszystkie trzy maja ten sam sklad.
- 0 1
-
2023-10-16 11:14
Dolna Brama. (4)
Najlepsze pieczywo jest w małej piekarni koło Dolnej Bramy.
- 47 3
-
2023-10-16 12:11
Najlepsze!
Pan Ryszard i ekipa z Dolnej Bramy są najlepsi!!!
- 15 0
-
2023-10-16 12:20
Tak jest!
Chleb od Majchrowskiego najlepszy, ale tam już ta pani nie dotarła.
- 21 0
-
2023-10-16 13:12
Zgadza się w 100%-ach. (1)
Na dodatek nie jest to pracownia chleba, studio chleba czy inne bakary. Po prostu i zwyczajnie - piekarnia. bo prawdziwi miłośnicy chleba wiedzą, że chleb musi być prosty i zawierać tylko podstawowe składniki czyli dobrą mąkę, dobry zakwas sól i wodę oraz najważniejsze czyli piekarza, który czuje bluesa. Sądząc po efektach, Pan Ryszard ze swoim zespołem spełniają te warunki
- 16 1
-
2023-10-17 10:16
Dokładnie tak. A marudom stękającym, że "kiedyś to było pieczywo - a teraz to sama chemia" po prostu nie chce się poszukać. Widocznie nie wyobrażają sobie zakupów poza supermarketem (choć jest mała lokalna sieć z wyrobami pana Majchrowskiego) czy "galerią handlową".
- 1 0
-
2023-10-16 11:25
(1)
Duzo chleba nie jem, ale z tych co probowalem to piekarnia Piotr Gotowala ma jeszcze chleb oliwski z makiem ktory smakuje tak jak chleb smakowal 30 lat temu za mojego dziecinstwa. Ale to pewnie w dzisiejszych czasach juz nie popularny styl, bo za "gesty" i z zbyt gruba skorka.
- 24 9
-
2023-10-16 12:34
chleb oliwski to najgorszy z chlebow tradycyjnych. jak przejezdzilem cala polske wzdluz i wszerz i jadlem chleby na podlasiu, w tatrach, na slasku, mazowszu czy pod granica niemiecka to ten z oliwy wypadl najgorzej. ja nie wiem jak prosta recepture chleba mozna tak zepsuc.
- 7 8
-
2023-10-16 11:29
Dwie piekarnie w Gdyni (7)
Pierwsza to Kozłowski na Kartuskiej, a druga to Gotowała na Legionów. Pieczywo jest od lat takie same i ludzi kupujących jest dużo pomimo delikatnych podwyżek. Jednak smak i jakość wygrywają z dyskontami :-)))
- 60 10
-
2023-10-16 14:00
Delikatne podwyżki ? Z 60gr, na 105groszy w ciągu 2lat bułka zwykła. Gramatura pewnie też zmniejszona.
- 3 2
-
2023-10-16 14:14
W Gdyni tylko Lisiński na Krawieckiej.
- 3 3
-
2023-10-16 16:25
Gotowała i Kozłowski bez dwóch zdań.
Reszta się nie liczy....
Awaryjnie: chleb nowodworski z Biedronki- 6 4
-
2023-10-16 18:47
(1)
Mam sklep firmowy Gotowały na Dąbrowie. Dla mnie pieczywo jest nieakceptowalne - suche i słone. Właściwie tylko bułki poznańskie są ok.
- 8 1
-
2023-10-17 14:27
Popieram
- 1 1
-
2023-10-17 01:05
Szkoda, że obsługa u Kozłowskiego fatalna. I pieczywo niepodpisane ;) Co do jakości zgoda - wysoka.
- 4 1
-
2023-10-17 14:27
Pieczywo od gotowały jest za słone
- 1 1
-
2023-10-16 11:30
jak juz slysze rzemieslniczy to nie kupuje. Wole pojsc do innej piekarni i kupic lepszy chleb bez fanfaronady
- 35 4
-
2023-10-16 11:34
20 zł za bochenek?? (5)
Tak się zastanawiam, ale bez hejtu, czym jest podyktowana cena 20 zł za bochenek chleba. Bo raczej nie ceną składników. Ciekawi mnie jaka jest marża w tych piekarniach?? Nie jest to podyktowane zadną złośliwościa. Tylko jak masz mi napisać, że ceną prądu i wzorstem minimalnej to dziękuję za takie argumenty.
- 43 2
-
2023-10-16 11:42
No jak? Nie wiesz? Przecież na jeden bochenek idzie transport składników. Mase prądu! Mase wody! Na jeden bochenek. Przecież nikt w piekarni nie robi na raz x chlebków i setek bułek. Wszystko z osobna i pojedyńczo...
- 8 15
-
2023-10-16 12:05
Efekt skali (1)
Takich bochenków wyprodukujesz kilka, max kilkanaście sztuk.
- 5 8
-
2023-10-17 22:09
Jak piekarnia piecze kilka chlebów dziennie
To znaczy że jest słaba i nie ma zbytu na produkt
- 0 0
-
2023-10-16 13:01
Jak to czym, nazwa
- 5 1
-
2023-10-16 13:33
dodatek z puszki : rzemieslniczosc
- 8 1
-
2023-10-16 11:49
Opinia wyróżniona
Kiedyś to się nazywało: (7)
.....chleb powszedni. Dziś "pieczywo rzemieślnicze". Dziś to co nazywa się chlebem to te pólprodukty z marketów. Prawdziwy chleb pieczono kiedyś w prawdziwych piekarniach. Był tylko taki "rzemieślniczy", dziś to luksus.
- 141 3
-
2023-10-16 15:53
Niedługo będzie kraftowre
- 12 1
-
2023-10-17 05:55
Nawet ówczesny państwowy
to dziś byłby rzemiślniczy
- 10 0
-
2023-10-17 08:25
Sporo osób piecze w domu.
Dobra mąka, woda, zakwas i sól + ewentualnie dodatki w postaci ziaren czy przypraw (np. pikantny z ostrą papryką, super jako przekąska). Pysznie, zdrowo, ekonomicznie - jeśli do pieczenia podejdzie się z głową. Ja wypiekam raz w tygodniu kilka bochenków na jednym rozgrzaniu piekarnika, chleby można mrozić, ale te na zakwasie i bez mrożenia kilka dni są miękkie, wystarczy przykryć je lnianą ściereczką.
- 11 0
-
2023-10-17 10:12
(3)
Bzdura. Wystarczy poszukać i tyle - a nie ciągle narzekać. W Gdańsku mamy wspaniałą piekarnię pana Majchrowskiego, gdzie pieczywo wypieka się tak samo od kilkudziesięciu lat. W okolicach Gdańska mamy piekarnie Gminnych Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" (na przykład z Żukowa), które także mają świetne tradycyjne wyroby.
Warto też pamiętać, że kiedyś (zapewne autorowi chodziło o PRL) pieczywo potrafiło być podłej jakości.- 8 0
-
2023-10-17 12:00
podlej jakosci? i z fejsa sie tego dowiedzial? wieksza czesc obecnego pieczywa to dmuchance bez zawartosci (1)
owszem, duzo polepszaczy :)
- 1 3
-
2023-10-17 14:05
Tak się składa, że PRL pamiętam, a i w paru piekarniach byłem. Zresztą jakim cudem w tak niewydolnym systemie, jaki wtedy panował, nagle pieczywo było ostoją normalności i jakości ;)? Tak, pieczywo bywało (co nie znaczy, że zawsze było) wtedy podłe, nie mówiąc już o problemach z podstawowymi zasadami higieny przy produkcji. A co do "dmuchańców z polepszaczami" - chyba wyraźnie napisałem, że są piekarnie z porządnymi wyrobami.
- 3 0
-
2023-10-21 18:38
oj tak pieczywo od Pana Ryszarda jest najlepsze
- 1 0
-
2023-10-16 12:10
Nowy Chleb (6)
Zabrakło mikropiekarni Nowy Chleb, od której zaczął się ten trend w Trójmieście i która ma najtańszy chleb z tych wszystkich.
Czyżby nie kupili reklamy?;)- 32 5
-
2023-10-16 12:29
Pełna zgoda - najpyszniejsze chleby od Pana Łukasza i ekipy, cenowo mocno konkurencyjnie w stosunku do pozostałych piekarni rzemieślniczych.
- 3 1
-
2023-10-16 12:55
i Figle (1)
zabrakło też mikropiekarni Figle na Parkowej, fajne wypieki
- 0 1
-
2023-10-16 16:01
Raczej kiepskie.. próbowałam wszystkich chlebów, ciężka glina
- 1 0
-
2023-10-16 13:19
A wiecie, że Pan Łukasz pracował wcześniej dla trojmiasto.pl?
tak bylo
- 5 0
-
2023-10-16 14:15
Nowy Chleb
Jeżdże po chleb i cynamonki od nich co sobotę aż z Nowego Portu.
- 2 0
-
2023-10-16 16:19
Dzieki za info, mapa pokazuje mi 2 km, przetestuje. Nie jestem "z polecenia", teraz dobry chleb jest w cenie, a skoro taki dobry... I nie omieszkam sie pochwalić czy bylo warto !
- 3 0
-
2023-10-16 12:15
pracownia chleba (2)
za moich czasów się na to piekarnia mówiło
- 39 0
-
2023-10-16 13:35
i tak sie ciesz, ze nie "sfonetyzowali fantazyjnie" aby lapac publicznosc o umyslach fejsbuckowych
- 7 0
-
2023-10-17 22:02
To nazewnictwo to dramat
I jeszcze te wszystkie Figle-Śmigle, Kulki Anulki i inne pseudośmieszne nazwy. Dobrej piekarni wystarczyło nazwisko właściciela i solidny produkt bez tych wszystkich fiołków
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.