• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc z rzemieślniczym pieczywem w Trójmieście

Magda Mielke
16 października 2023, godz. 11:00 
Opinie (125)
16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba.

Światowy Dzień Chleba 2023: pszenny, żytni, orkiszowy, wieloziarnisty, okrągły lub podłużny, na zakwasie albo z dodatkiem drożdży. Chleb niejedną ma formę i doczekał się nawet swojego święta. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To dobra okazja, żeby przyjrzeć się temu, co można znaleźć na półkach trójmiejskich piekarni.




Jak często jadasz chleb?

Chleb, chlebek, chlebuś... W Polsce pieczywo jest nie tylko częścią naszego codziennego menu i produktem spożywczym, ale także ważnym symbolem kulturowym. Chleb przejawiał się w odziedziczonym po przodkach systemie wartości, obrzędach, wierzeniach i magii, symbolizując dostatek i pomyślność. Był postrzegany jako dar bogów, symbol płodności, a przy tym środek ochronny i leczniczy.

Światowy Dzień Chleba 2023



Inaczej traktowano chleb na co dzień, a jeszcze inną rolę przypisywano mu podczas świąt, ważnych wydarzeń rodzinnych czy obrzędów. Zawsze był jednak przedmiotem kultu i poprzez pocałunek przepraszano go, podnosząc, jeśli przypadkowo upadł na podłogę.


Dla większość z nas jest to produkt powszechnie dostępny, znany od dziecka. Różnego rodzaju pieczywo stanowi podstawę naszej codziennej diety. Chętnie jemy kanapki na śniadanie i kolację oraz zabieramy je ze sobą na wynos do pracy czy szkoły. Obecnie w Polsce wypieka się kilkaset gatunków chleba.

W ostatnim czasie na popularności zyskują zwłaszcza piekarnie rzemieślnicze. Wiele z nich wykorzystuje nieco zapomniane w Polsce zboża, eksperymentuje z ciekawymi dodatkami czy aktualizuje dawne receptury wypieku pieczywa. Przyjrzeliśmy się kilku ciekawym miejscom w Trójmieście, które mają w swojej ofercie rzemieślniczy chleb.

Miłośnicy prawdziwego, domowego pieczywa powinni zajrzeć do Babette. Tutejszy chleb wyrabiany jest codziennie przed otwarciem, a o godz. 10 można go dostać jeszcze ciepłego. Miłośnicy prawdziwego, domowego pieczywa powinni zajrzeć do Babette. Tutejszy chleb wyrabiany jest codziennie przed otwarciem, a o godz. 10 można go dostać jeszcze ciepłego.

Babette - pracownia zupy i chleba



Babette to małe bistro znajdujące się w centrum GdańskaMapka, które słynie z zup i chleba. Mikropracownia codziennie przygotowuje parędziesiąt chlebków. Wypiekane są na zakwasie i fermentują całą dobę. Zamiast ulepszaczy, przyspieszaczy i chemii do ich przygotowania używa się serca i czasu.

- W Babette wypiekamy tradycyjny chleb żytni 100 proc. na zakwasie oraz chleby pszenne: wiejski oraz kanapkowy. Są to chleby na zakwasie, długo fermentowane, robione w pełni ręcznie, a proces ich przygotowania i fermentacji zajmuje 36 godzin - stąd wypiekamy niestety ograniczone ich ilości - mówi Ola Kasperowicz. - Chleb wiejski jest okrągły, z dużymi dziurami i chrupiącą skórką, kanapkowy ma bardziej regularne dziurki i delikatniejszą skórkę i dlatego łatwo robi się z niego kanapki. Hitem jest u nas chleb pszenny wiejski.
Chleba naszego powszedniego. Piekarnicze tradycje dawnego Gdańska Chleba naszego powszedniego. Piekarnicze tradycje dawnego Gdańska
Na miejscu można spróbować chleba z pysznymi smarowidłami. W ofercie znajdują się zarówno "tapasy" w słoiczkach na słono, jak i na słodko. Do wyboru są m.in. humus buraczany, gruzińskie lobio z kolendrą, pâté z kurzych wątróbek z gruszką, masełko marchewkowe, smalec klasyczny i wegański, tapenada z czarnych oliwek i kaparów, dżem bekonowy z syropem klonowym, pasta jajeczna, ser labneh, miody i dżemy. Porcja chleba (2 kromki) kosztuje 2,5 zł, a dodatki 9/10 zł. Można również skomponować zestaw ze smarowidłami: śniadaniowy (35 zł), lunchowy/obiadowy z zupą (35 zł), dla dwojga (59 zł) czy plotkarski z winem (89 zł).

Naturalne składniki, niezwykłe smaki i piękna forma to wizytówka Must Bake. Naturalne składniki, niezwykłe smaki i piękna forma to wizytówka Must Bake.

Autorska pracownia Must Bake



Must BakeMapka to autorska pracownia cukiernicza, która oferuje słodkie wypieki, torty oraz desery najwyższej próby. Specjalizuje się też w słonych wypiekach i pieczywie, które przygotowywane jest tradycyjnymi metodami. W ofercie znajdują się rzemieślnicze chleby pszenne na zakwasie, również z dodatkami, poddawane wielogodzinnej, zimnej fermentacji i długiemu procesowi przygotowywania. Dzięki temu pieczywo nie tylko zyskuje na smaku i chrupkości skórki, ale również jest lepiej przyswajalne dla organizmu i pięknie wygląda. Wysokiej jakości mąka do tutejszych chlebów sprowadzana jest z młyna na Podlasiu.

- Obecnie obserwujemy tendencję do kupowania chlebów wysokiej jakości, na zakwasie, poddawanych długiej fermentacji. Wypiekamy również chleby pszenno-żytnie, żytnie 100 proc., orkiszowe, razowe z niskim IG i tostowe na maśle. Jednak ulubionym chlebem naszych klientów jest chleb pszenny zakwasowy z jalapeno i cheddarem - mówi Wojciech Błaszkiewicz-Okrągły, właściciel Must Bake.
Cena za bochenek wynosi od 10 zł (pszenno-żytni) do 20 zł (tostowy na maśle).

Działająca w restauracji Hewelke piekarnia stanowi powrót do średniowiecznej tradycji, w której piekarnie zawsze znajdowały się na zapleczu browaru, a chleby pieczono z odpadu browarniczego. Działająca w restauracji Hewelke piekarnia stanowi powrót do średniowiecznej tradycji, w której piekarnie zawsze znajdowały się na zapleczu browaru, a chleby pieczono z odpadu browarniczego.

Tradycyjne wypieki w Hewelke Bakery



Hewelke Restaurant & Bakery to nowa przestrzeń w miejscu dawnego Browaru Gdańskiego we WrzeszczuMapka. Lokal łączy tradycje kulinarne z różnych części świata z piekarnią rodem z francuskiej boulangerie - z najlepszym pieczywem tworzonym na miejscu, autorskimi wypiekami oraz własnymi przetworami roślinnymi.

Jemy na mieście: Hewelke we Wrzeszczu - wyśmienita kuchnia Jemy na mieście: Hewelke we Wrzeszczu - wyśmienita kuchnia
Na miejscu można kupić chleby: orkiszowy, razowy, tostowy, żytni, a także z dodatkami, np. z jabłkiem, sezamem, makiem i kawą czy żytni z cebulką i słonecznikiem. Cena ok. 13,90 zł. W ofercie są także gotowe kanapki np. z wegańskim smalcem, rostbefem z chimichurri czy mortadelą z provolone, a także bułki, bagietki, bajgle i słodkie wypieki.

Duży wybór chlebów znajdziecie w gdańskiej Piekarni. Duży wybór chlebów znajdziecie w gdańskiej Piekarni.

Piekarnia Gdańsk - duży wybór pieczywa



Znajdująca się przy Madisonie PiekarniaMapka słynie nie tylko z własnych wyrobów piekarniczych i cukierniczych, ale także szerokiego wyboru śniadań, które są serwowane w godz. 7-17. Niemniej sercem gdańskiej Piekarni są piekarze, którzy już przed świtem ręcznie wyrabiają ciasto, by od rana częstować klientów pieczywem z naturalnych składników.

Chleb żytni, orkiszowy, spychany, bananowy, z puree ziemniaczanym, z makiem lub sezamem, żydowski z rodzynkami i orzechami laskowymi, prowansalski z oliwkami, suszonymi pomidorami i ziołami... wybór jest naprawdę spory. Każdy znajdzie tu coś dla siebie - z pieczywa przygotowywane są kanapki i bajgle, w ofercie znajdują się też zestawy śniadaniowe, słodkie wypieki, aromatyczna kawa czy owocowo-warzywne koktajle.

- U nas najlepiej sprzedaje się chleb żytni za zakwasie i ziemniaczany z puree ziemniaczanym z naturalnych ziemniaków - mówi Monika Kwela, manager Piekarni.
Chleb ekologiczny to złoty środek, dzięki któremu można wprowadzić do swojej diety zdrowe, pełnowartościowe produkty, a jednocześnie nie rezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń. Chleb ekologiczny to złoty środek, dzięki któremu można wprowadzić do swojej diety zdrowe, pełnowartościowe produkty, a jednocześnie nie rezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń.

BioSklep - chleb ekologiczny



Chleb ekologiczny, który sprzedaje doskonale znany trójmiejskim miłośnikom zdrowej i ekologicznej żywności BioSklep, to złoty środek, dzięki któremu można wprowadzić do swojej diety zdrowe, pełnowartościowe produkty, a jednocześnie nie rezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń.

Ranking pieczywa. Im prostszy skład, tym lepszy Ranking pieczywa. Im prostszy skład, tym lepszy
- Najstarsze wzmianki o chlebie pochodzą sprzed 11 tys. lat. Już wtedy był on składnikiem codziennej diety. Chleb bardzo mocno zakorzenił się w naszej kulturze. Znany był w Babilonii, Egipcie, Grecji i Asyrii. Obecnie przemysłowa produkcja chleba niewiele ma wspólnego z tradycyjnymi metodami jego wypieku. To przekłada się na niską jakość i dużą zawartość chemicznych dodatków. Dlatego coraz więcej osób sięga po zdrowszy chleb bio - czytamy na stronie BioSklep.pl.
BioSklep ma w swojej ofercie zarówno szeroki wybór świeżego pieczywa, m.in. chleb orkiszowy z ziarnami słonecznika czy żytni wygnanowski z czarnuszką, kminkiem, ziarnami, śliwką lub żurawiną, a także chleby paczkowane: bezglutenowe, esseńskie czy naan.

Miejsca

Opinie (125) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (2)

    Skończcie z tymi określeniami typu rzemieślnicze czy kraftowe. . . Ludzie! Gdzie obecnym piekarniom i ich "wyrobom" do zwykłego oliwskiego sprzed lat. DO tradycyjnego naszego powszedniego chleba... Lata temu Kraskowski na Stogach czy kiedyś,kiedyś Pellowski albo Szydłowski. To był chleb co półna poczekaniu z samym masełkiem się zjadało.

    • 61 6

    • (1)

      O jaki burżuj!
      Z masłem
      Ja jadłem czerstwy, bez niczego.

      • 3 8

      • ja z musztardą.

        • 10 1

  • Większość ludzi kupuje w lidlu lub biedronce. (9)

    Kogo stać na bochenki po 15 - 20 złotych?

    • 36 12

    • i każdy gołymi brudnymi łapami je naciska (5)

      żeby być pewnym, że bierze się ten z odpieku 15 minut temu, a nie sprzed godziny

      • 8 4

      • (1)

        nigdy nie kupuję chleba, nie opakowanego w foliową torebkę. Kiedyś w netto widziałem, jak żul brał do brudnych łap bułki oraz chleb i następnie odkładał. Takie nieopakowane pieczywo to wylęgarnia zarazków.

        • 8 2

        • No i wielkie rzeczy

          Znasz kogoś kto umarł na zarazki od żula?

          • 0 1

      • a jak przez folię chcesz poczuć, który jest ciepły? (2)

        • 0 7

        • Nie musisz lizac go lezby poczuc ciepło

          Jak dobrze zlapiesz to poczujesz

          • 3 0

        • Jestes pewnie jednym z tych, co gniota opakowania szczoteczek do zebow by spradzic czy na pewno jest srednia, a nie twarda.

          • 2 0

    • Mow za siebie !

      Dzieki za chleb z marketu, za darmo nie tkne ! Nadejdzie dzien, ze będą Was leczyć na Lidle, Biedronki, Netto etc.

      • 6 1

    • W markecie (1)

      Razowy ma taki sam sklad jak u rzrmieslika

      • 1 1

      • To jak ciasto. Bakba z zakalcem jest tak samo dobra jak idealnie wypieczona oraz przypalona, bo wszystkie trzy maja ten sam sklad.

        • 0 1

  • Dolna Brama. (4)

    Najlepsze pieczywo jest w małej piekarni koło Dolnej Bramy.

    • 47 3

    • Najlepsze!

      Pan Ryszard i ekipa z Dolnej Bramy są najlepsi!!!

      • 15 0

    • Tak jest!

      Chleb od Majchrowskiego najlepszy, ale tam już ta pani nie dotarła.

      • 21 0

    • Zgadza się w 100%-ach. (1)

      Na dodatek nie jest to pracownia chleba, studio chleba czy inne bakary. Po prostu i zwyczajnie - piekarnia. bo prawdziwi miłośnicy chleba wiedzą, że chleb musi być prosty i zawierać tylko podstawowe składniki czyli dobrą mąkę, dobry zakwas sól i wodę oraz najważniejsze czyli piekarza, który czuje bluesa. Sądząc po efektach, Pan Ryszard ze swoim zespołem spełniają te warunki

      • 16 1

      • Dokładnie tak. A marudom stękającym, że "kiedyś to było pieczywo - a teraz to sama chemia" po prostu nie chce się poszukać. Widocznie nie wyobrażają sobie zakupów poza supermarketem (choć jest mała lokalna sieć z wyrobami pana Majchrowskiego) czy "galerią handlową".

        • 1 0

  • (1)

    Duzo chleba nie jem, ale z tych co probowalem to piekarnia Piotr Gotowala ma jeszcze chleb oliwski z makiem ktory smakuje tak jak chleb smakowal 30 lat temu za mojego dziecinstwa. Ale to pewnie w dzisiejszych czasach juz nie popularny styl, bo za "gesty" i z zbyt gruba skorka.

    • 24 9

    • chleb oliwski to najgorszy z chlebow tradycyjnych. jak przejezdzilem cala polske wzdluz i wszerz i jadlem chleby na podlasiu, w tatrach, na slasku, mazowszu czy pod granica niemiecka to ten z oliwy wypadl najgorzej. ja nie wiem jak prosta recepture chleba mozna tak zepsuc.

      • 7 8

  • Dwie piekarnie w Gdyni (7)

    Pierwsza to Kozłowski na Kartuskiej, a druga to Gotowała na Legionów. Pieczywo jest od lat takie same i ludzi kupujących jest dużo pomimo delikatnych podwyżek. Jednak smak i jakość wygrywają z dyskontami :-)))

    • 60 10

    • Delikatne podwyżki ? Z 60gr, na 105groszy w ciągu 2lat bułka zwykła. Gramatura pewnie też zmniejszona.

      • 3 2

    • W Gdyni tylko Lisiński na Krawieckiej.

      • 3 3

    • Gotowała i Kozłowski bez dwóch zdań.

      Reszta się nie liczy....
      Awaryjnie: chleb nowodworski z Biedronki

      • 6 4

    • (1)

      Mam sklep firmowy Gotowały na Dąbrowie. Dla mnie pieczywo jest nieakceptowalne - suche i słone. Właściwie tylko bułki poznańskie są ok.

      • 8 1

      • Popieram

        • 1 1

    • Szkoda, że obsługa u Kozłowskiego fatalna. I pieczywo niepodpisane ;) Co do jakości zgoda - wysoka.

      • 4 1

    • Pieczywo od gotowały jest za słone

      • 1 1

  • jak juz slysze rzemieslniczy to nie kupuje. Wole pojsc do innej piekarni i kupic lepszy chleb bez fanfaronady

    • 35 4

  • 20 zł za bochenek?? (5)

    Tak się zastanawiam, ale bez hejtu, czym jest podyktowana cena 20 zł za bochenek chleba. Bo raczej nie ceną składników. Ciekawi mnie jaka jest marża w tych piekarniach?? Nie jest to podyktowane zadną złośliwościa. Tylko jak masz mi napisać, że ceną prądu i wzorstem minimalnej to dziękuję za takie argumenty.

    • 43 2

    • No jak? Nie wiesz? Przecież na jeden bochenek idzie transport składników. Mase prądu! Mase wody! Na jeden bochenek. Przecież nikt w piekarni nie robi na raz x chlebków i setek bułek. Wszystko z osobna i pojedyńczo...

      • 8 15

    • Efekt skali (1)

      Takich bochenków wyprodukujesz kilka, max kilkanaście sztuk.

      • 5 8

      • Jak piekarnia piecze kilka chlebów dziennie

        To znaczy że jest słaba i nie ma zbytu na produkt

        • 0 0

    • Jak to czym, nazwa

      • 5 1

    • dodatek z puszki : rzemieslniczosc

      • 8 1

  • Opinia wyróżniona

    Kiedyś to się nazywało: (7)

    .....chleb powszedni. Dziś "pieczywo rzemieślnicze". Dziś to co nazywa się chlebem to te pólprodukty z marketów. Prawdziwy chleb pieczono kiedyś w prawdziwych piekarniach. Był tylko taki "rzemieślniczy", dziś to luksus.

    • 141 3

    • Niedługo będzie kraftowre

      • 12 1

    • Nawet ówczesny państwowy

      to dziś byłby rzemiślniczy

      • 10 0

    • Sporo osób piecze w domu.

      Dobra mąka, woda, zakwas i sól + ewentualnie dodatki w postaci ziaren czy przypraw (np. pikantny z ostrą papryką, super jako przekąska). Pysznie, zdrowo, ekonomicznie - jeśli do pieczenia podejdzie się z głową. Ja wypiekam raz w tygodniu kilka bochenków na jednym rozgrzaniu piekarnika, chleby można mrozić, ale te na zakwasie i bez mrożenia kilka dni są miękkie, wystarczy przykryć je lnianą ściereczką.

      • 11 0

    • (3)

      Bzdura. Wystarczy poszukać i tyle - a nie ciągle narzekać. W Gdańsku mamy wspaniałą piekarnię pana Majchrowskiego, gdzie pieczywo wypieka się tak samo od kilkudziesięciu lat. W okolicach Gdańska mamy piekarnie Gminnych Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" (na przykład z Żukowa), które także mają świetne tradycyjne wyroby.
      Warto też pamiętać, że kiedyś (zapewne autorowi chodziło o PRL) pieczywo potrafiło być podłej jakości.

      • 8 0

      • podlej jakosci? i z fejsa sie tego dowiedzial? wieksza czesc obecnego pieczywa to dmuchance bez zawartosci (1)

        owszem, duzo polepszaczy :)

        • 1 3

        • Tak się składa, że PRL pamiętam, a i w paru piekarniach byłem. Zresztą jakim cudem w tak niewydolnym systemie, jaki wtedy panował, nagle pieczywo było ostoją normalności i jakości ;)? Tak, pieczywo bywało (co nie znaczy, że zawsze było) wtedy podłe, nie mówiąc już o problemach z podstawowymi zasadami higieny przy produkcji. A co do "dmuchańców z polepszaczami" - chyba wyraźnie napisałem, że są piekarnie z porządnymi wyrobami.

          • 3 0

      • oj tak pieczywo od Pana Ryszarda jest najlepsze

        • 1 0

  • Nowy Chleb (6)

    Zabrakło mikropiekarni Nowy Chleb, od której zaczął się ten trend w Trójmieście i która ma najtańszy chleb z tych wszystkich.
    Czyżby nie kupili reklamy?;)

    • 32 5

    • Pełna zgoda - najpyszniejsze chleby od Pana Łukasza i ekipy, cenowo mocno konkurencyjnie w stosunku do pozostałych piekarni rzemieślniczych.

      • 3 1

    • i Figle (1)

      zabrakło też mikropiekarni Figle na Parkowej, fajne wypieki

      • 0 1

      • Raczej kiepskie.. próbowałam wszystkich chlebów, ciężka glina

        • 1 0

    • A wiecie, że Pan Łukasz pracował wcześniej dla trojmiasto.pl?

      tak bylo

      • 5 0

    • Nowy Chleb

      Jeżdże po chleb i cynamonki od nich co sobotę aż z Nowego Portu.

      • 2 0

    • Dzieki za info, mapa pokazuje mi 2 km, przetestuje. Nie jestem "z polecenia", teraz dobry chleb jest w cenie, a skoro taki dobry... I nie omieszkam sie pochwalić czy bylo warto !

      • 3 0

  • pracownia chleba (2)

    za moich czasów się na to piekarnia mówiło

    • 39 0

    • i tak sie ciesz, ze nie "sfonetyzowali fantazyjnie" aby lapac publicznosc o umyslach fejsbuckowych

      • 7 0

    • To nazewnictwo to dramat

      I jeszcze te wszystkie Figle-Śmigle, Kulki Anulki i inne pseudośmieszne nazwy. Dobrej piekarni wystarczyło nazwisko właściciela i solidny produkt bez tych wszystkich fiołków

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane