• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Food trucki opanowały dziedziniec przy Forum Gdańsk

Magda Mielke
29 maja 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 

Po długiej kulinarnej przerwie ruszył sezon na food trucki. Przez cały weekend w godz. 12-20 (w sobotę do 21) na dziedzińcu przy Forum Gdańsk na miłośników kuchni ulicznej czeka 17 barobusów. Poza ofertą gastronomiczną, organizatorzy przygotowali także strefę relaksu, zawody kulinarne, konkurs z nagrodami i grę terenową dla rodzin. Wstęp wolny. Ceny od ok. 10 do 40 zł.



Kochasz jeść i gotować? Te imprezy mogą cię zainteresować


Chińskie bułeczki bao, kuchnia meksykańska, gruzińskie pierogi, makarony z woka, langosze, serowe tosty, burgery, pastrami czy belgijskie frytki - po długiej kulinarnej przerwie ruszył sezon na food trucki. Nie przeszkodził nawet deszcz - imprezy pod gołym niebem, zwłaszcza nad morzem w okresie wiosennym, to zawsze pogodowa ruletka. W sobotę, po porannych opadach, pogoda z godziny na godzinę poprawiała się, co prawdopodobnie wpłynęło na przyzwoitą frekwencję na Festiwalu Smaków Food Trucków, który odbywa się na dziedzińcu przy Forum GdańskMapka . W porze obiadowej coraz liczniej zaczęli przybywać tu zgłodniali uczestnicy wydarzenia: grupy przyjaciół, rodziny z małymi dziećmi oraz rowerzyści.

Gdzie zjeść? Przewodnik po trójmiejskich lokalach



  • Impreza w sobotę potrwa do godz. 21, z kolei w niedzielę food trucki będą działać od godz. 12 do 20.
  • Impreza w sobotę potrwa do godz. 21, z kolei w niedzielę food trucki będą działać od godz. 12 do 20.
  • Impreza w sobotę potrwa do godz. 21, z kolei w niedzielę food trucki będą działać od godz. 12 do 20.
  • Impreza w sobotę potrwa do godz. 21, z kolei w niedzielę food trucki będą działać od godz. 12 do 20.
  • Impreza w sobotę potrwa do godz. 21, z kolei w niedzielę food trucki będą działać od godz. 12 do 20.
  • Impreza w sobotę potrwa do godz. 21, z kolei w niedzielę food trucki będą działać od godz. 12 do 20.
  • Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu.
Festiwal - ze względu na liczbę food trucków - jest niewielkim wydarzeniem. Na górnym tarasie przy centrum handlowym zaparkowało ok. 17 barobusów, m.in.: Kultowe Zapiekanki, Belgijki, Jack Burger, Pan Baozi, Chinkali, Arizona Pastrami, Beef'N'Roll, Węgierska Fabryczka i Wok Gang. Przestrzeń dla food trucków była ograniczona, ale duża rotacja uczestników sprawiała, że nawet w porze obiadowej (w godz. 13-14) można było znaleźć wolne miejsce przy stołach, na ławkach czy leżakach i w spokoju cieszyć się posiłkiem. Również przy food truckach, czekając na złożenie zamówienia i odbiór dania, zachowywano bezpieczny dystans z innymi uczestnikami wydarzenia.

Smaki z całego świata



Mimo niewielkiej, jak na takie wydarzenie, liczby food trucków, nie można narzekać na brak wyboru. Choć obyło się bez kulinarnych zaskoczeń - na dziedziniec galerii handlowej zjechały w większości dobrze znane w Trójmieście barobusy, ich oferta jest różnorodna i inspirowana kuchniami z różnych części świata, a przez to każdy ma szansę znaleźć coś dla siebie.

Oprócz klasyków kuchni ulicznej, takich jak: burgery (22-28 zł), belgijskie frytki (9/14 zł) oraz zapiekanki (15-25 zł), znajdziemy tu też kilka ciekawych propozycji, których nie powstydziłyby się dobre restauracje. W większości mobilnych lokali nie brakuje też opcji wege.

  • Festiwal poza typową kuchnią uliczną, czyli burgerami, frytkami i zapiekankami, oferuje też dania z odległych zakątków świata. Można spróbować m.in.: azjatyckich bułeczek baozi, amerykańskich kanapek, węgierskich langoszy czy meksykańskich quesadilli.
  • Festiwal poza typową kuchnią uliczną, czyli burgerami, frytkami i zapiekankami, oferuje też dania z odległych zakątków świata. Można spróbować m.in.: azjatyckich bułeczek baozi, amerykańskich kanapek, węgierskich langoszy czy meksykańskich quesadilli.
  • Festiwal poza typową kuchnią uliczną, czyli burgerami, frytkami i zapiekankami, oferuje też dania z odległych zakątków świata. Można spróbować m.in.: azjatyckich bułeczek baozi, amerykańskich kanapek, węgierskich langoszy czy meksykańskich quesadilli.
  • Festiwal poza typową kuchnią uliczną, czyli burgerami, frytkami i zapiekankami, oferuje też dania z odległych zakątków świata. Można spróbować m.in.: azjatyckich bułeczek baozi, amerykańskich kanapek, węgierskich langoszy czy meksykańskich quesadilli.
  • Festiwal poza typową kuchnią uliczną, czyli burgerami, frytkami i zapiekankami, oferuje też dania z odległych zakątków świata. Można spróbować m.in.: azjatyckich bułeczek baozi, amerykańskich kanapek, węgierskich langoszy czy meksykańskich quesadilli.
  • Festiwal poza typową kuchnią uliczną, czyli burgerami, frytkami i zapiekankami, oferuje też dania z odległych zakątków świata. Można spróbować m.in.: azjatyckich bułeczek baozi, amerykańskich kanapek, węgierskich langoszy czy meksykańskich quesadilli.
Naszą uwagę szczególnie zwróciły kanapki z szarpaną wieprzowiną podawane w rumianym pieczywie o uroczych nazwach np. "Mama świnka" czy "Wilczy apetyt" (19-39 zł), tosty z dużą ilością grillowanego sera i dodatków (18-26 zł) oraz zapiekane buły o nazwach amerykańskich miast z m.in. pastrami, karkówką, żeberkami, łososiem czy tofu (16-20 zł). Dużym zainteresowaniem cieszą się pierogi gruzińskie chinkali (28 zł), tradycyjne węgierskie langosze (22-28 zł), kanapki z pastrami (22-26 zł), burritoquesadilla (28-29 zł). Nie brakuje też azjatyckich klasyków, takich jak: pierożki dim sum (22 zł), pad thai (25-32 zł) czy bardzo modne bułeczki bao z farszem (25 zł).

Zobacz także: Nowe lokale. Polskie steki, hiszpańskie tapasy, wegańskie burgery i orientalna shisha

Miłośnicy słodkości na pewno skuszą się na hiszpańskie churrosy (13/20 zł), świeże owoce w czekoladzie (7-14 zł) oraz lody rzemieślnicze (6 zł za porcję). Do popicia jest zaś orzeźwiająca lemoniada (12 zł) z rowerka "Wyciskamy" i piwo od browaru Amber.

Lista wszystkich food trucków, biorących udział w zlocie:

  • Pan Baozi - chińskie bułeczki baozi,
  • Wheel Meal - kuchnia meksykańska,
  • Chinkali - gruzińskie pierogi,
  • Arizona Pastrami - pastrami,
  • Fragola - świeże owoce w czekoladzie,
  • Beef'N'Roll - burgery,
  • Węgierska Fabryczka - langosze,
  • Wok Gang - makarony z woka,
  • Wyciskamy - orzeźwiająca lemoniada z cytrusów,
  • Food Cab - zapiekane buły,
  • Fura Żarcia - serowe tosty,
  • Belgijki - frytki duże, grube i chrupiące,
  • Jack Burger - burgery,
  • Kultowe Zapiekanki - klasyka polskiego street foodu,
  • Świnki Trzy - pulled pork,
  • Churros Amigos - hiszpańskie churrosy,
  • Para Buch - pierożki dim sum.

Czytaj też: Food trucki. Uliczne jedzenie na osiedlach

  • Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu.
  • Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu.
  • Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu.
  • Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu.
  • Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu.
  • Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu.
  • Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu.

Nie tylko jedzenie



Festiwal Smaków Food Trucków to nie tylko jedzenie. Organizatorzy pomyśleli także o innych atrakcjach, kierowanych zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Przez cały czas trwania wydarzenia chwilę wytchnienia można znaleźć w strefie chilloutu - na uczestników czekają tu leżaki i muzyka. Dużo emocji i śmiechu dostarczają zawody jedzenia na czas - w sobotę odważni zmierzyli się z burgerami od Jack Burger, w niedzielę (godz. 14) na śmiałków czekać będzie walka z czasem i frytkami belgijskimi. Doskonałą zabawą dla całych rodzin jest gra terenowa (niedziela, godz. 15).

Odbywa się także głosowanie na najsmaczniejszego food trucka festiwalu - po spróbowaniu różnych dań można oddać swój głos na najlepszy barobus. Głosowanie odbywa się w namiocie organizatora (przy wejściu na teren wydarzenia) przez całą sobotę i w niedzielę do godz. 17.

Impreza w sobotę potrwa do godz. 21, z kolei w niedzielę food trucki będą działać od godz. 12 do godz. 20. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Wydarzenie zapowiadaliśmy w oddzielnym artykule, cyklu Planuj tydzień oraz w kalendarzu imprez.
17:15 30 MAJA 21 (aktualizacjaakt. 17:28)

Festiwal Smaków Foodtrucków (5 opinii)

Dzień drugi festiwalu pod Forum
Dzień drugi festiwalu pod Forum

Wydarzenia

XIX Festiwal Smaków Food Trucków

w plenerze, street food

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (84)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane