- 1 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (35 opinii)
- 2 Grzechy gastronomii: kto winny? (205 opinii)
- 3 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (102 opinie)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (57 opinii)
- 6 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
Food trucki. Uliczne jedzenie na osiedlach
W trakcie pandemii nasze życie mocno koncentruje się na najbliższym otoczeniu. Mnóstwo czasu spędzamy w domu, ale też częściej spacerujemy po najbliższej okolicy i korzystamy z osiedlowych atrakcji. Tę szansę postanowili wykorzystać właściciele food trucków, którzy w momencie braku plenerowych wydarzeń, również stracili możliwość zarobku. W ostatnim czasie punkty mobilne spotkać można nie tylko w centrum, ale coraz częściej także na trójmiejskich osiedlach.
Food trucki w Trójmieście
Gdynia Chwarzno Sokółka
Na pętli w Gdyni Sokółce, obok sklepu Aldi (ul. Kamrowskiego 2) codziennie stoi mobilny punkt Carmnika. Food truck działa w godzinach 12-20. Carmnik dobrze znany jest mieszkańcom Trójmiasta ze smacznego, ulicznego jedzenia i zawsze jest tam, gdzie coś się dzieje, w dobrze dostępnych miejscach. Serwuje burgery w 100 proc. hand made z lokalnych produktów, wegetariańskie falafele oraz własnoręcznie robione frytki wyłącznie ze świeżych ziemniaków.
- Mamy w food truckowej ofercie nasze podstawowe menu: pięć burgerów i frytki. To klasyczny Hamb, Cheez z emmentalerem, Meksyk z jalapeno i sosem z czerwonej fasoli, burgera z dżemem bekonowym oraz z falafelem zamiast wołowiny - mówi Piotr Parol, właściciel Carmnika.
Kawałek dalej, przy ul. Staniszewskiego 20, stoi mobilny punkt To Thai.
- Nie wybudowano jeszcze budynku, w którym będziemy mieć swój lokal, więc pomyśleliśmy, że wystartujemy na razie z food truckiem. Nigdzie się nie przemieszczamy. Tu, na Chwarznie-Wiczlinie, gdzie jesteśmy, oprócz dwóch pizzerii i sushi, praktycznie nie ma żadnych punktów z jedzeniem - mówi Kacper, właściciel To Thai. - Co ważne, dowozimy też jedzenie - mamy dosyć szeroki zakres dowozów. Ta opcja delivery bardzo dobrze się sprawdza, zwłaszcza w dni, kiedy pogoda jest nieco gorsza.
To Thai serwuje kuchnię tajską. Jak na tak małe miejsce, oferta jest szeroka - są przystawki, zupy, dania główne i makarony. Przede wszystkim klasyki: pierożki won ton, sajgonki, zupy tom yum, won ton i bulion z kaczki, curry, pad thai, a także kurczak w sosie słodko-kwaśnym, karkówka piri piri i makaron jajeczny w sosie ostrygowo-sojowym. Gotują rodowici Tajowie. Na razie punkt otwarty jest od wtorku do niedzieli w godz. 13-21, wkrótce godziny otwarcia zostaną rozszerzone na cały tydzień..
W tym samym miejscu codziennie staje też Przystanek Kebab. Mobilny punkt realizuje zamówienia w godz. 13-22. Dużym udogodnieniem jest możliwość składania zamówień telefonicznie (505 734 716) z odbiorem osobistym na konkretną godzinę. W ofercie, poza podawanym na różne sposoby kebabem (w bułce, w zestawie, rollo, na talerzu, z falafelem), znajdują się też frytki i zapiekanki.
W piątki i soboty na Chwarznie zameldowuje się też Rastelli Pizza Truck. W godz. 14:30-19 można zamówić tu pizzę w 14 smakach.
Zobacz także: Przestrzenie, ulice, parki, skwery - tu zakwitnie życie towarzyskie i imprezowe
W tygodniu Rastelli Pizza Truck podjeżdża pod biurowce w Gdańsku - od 11 do 14 pizzę zamówić można w środy przy Inkubatorze Starter i Arkońska Business Park, a w czwartki przy Olivia Business Centre.
Chełm
Na Chełmie, przy ulicy Cieszyńskiego 1D, regularnie serwowana jest pizza z przyczepy Kreski Mąki. W godz. 12-21
- Słyszeliśmy od wielu klientów, że ta lokalizacja to sztos, jest blisko i po drodze. Super! O to chodziło, żeby było łatwo się przyczepić. Tutaj jeszcze sporo pracy przed nami, ale najważniejsze, że sypiemy mąkę, nowy piec hula, a bajkowe placki lądują u klientów - cieszą się pracownicy Kreski Mąki.
Obok przyczepy Kreski Mąki stoi też food truck z kebabem - MacMac Kebab.
Przy kościele na ul. Cieszyńskiego stoi kolejny mobilny punkt z pizzą - Mobile Pizza Italiana. Pizza z pieca opalanego drewnem podawana prosto z food trucka serwowana jest tu w kilkunastu wersjach, a co tydzień pojawia się nowa pizza tygodnia. Na mniejszy głód, w ofercie są również zapiekanki w dwóch rozmiarach. Zamawiać można z odbiorem osobistym lub z dowozem do domu.
- Działamy codziennie od 12:30 do 20. Teraz - od maja - przedłużamy godzinę zamknięcia do 21. Odpadają losowe dni, w których jeździmy na różne zloty czy wydarzenia, ale zawsze informujemy o tym klientów na naszym Facebooku - mówi Piotr Buchholc z Mobile Pizza Italiana.
Jasień
Przy ulicy Myśliwskiej 102, na parkingu obok Biedronki regularnie swoje dania serwują cztery food trucki.
Food truck Pan Baozi oferuje chińskie bułeczki na parze. Baozi to tradycyjne danie kuchni chińskiej - puszyste, delikatne bułeczki przygotowywane na parze z różnymi nadzieniami w środku. Pan Baozi oferuje je w pięciu wersjach - z kurczakiem, krewetką, kaczką, warzywami (papryka, brokuły, por, marchew, imbir) lub owocami (truskawka, jabłko, banan, rodzynki, pomarańcze). Mobilny punkt czynny jest codziennie w godz. 11-21. Zamówienia można składać też telefonicznie z odbiorem osobistym lub w opcji z dostawą do 6 km.
Czytaj także: Food truck inny niż wszystkie przy plaży w Gdyni
W tym miejscu codziennie w godz. 12-21 działa też mobilny punkt Rednek by Stah, który karmi okolicznych mieszkańców burgerami i zapiekankami.
- Mamy w ofercie prawie to samo, co w Redneku na Szerokiej. Prawie, bo oczywiście w food trucku nie możemy sprzedawać alkoholu, ale sprzedajemy piwo kraftowe bezalkoholowe. Zainteresowanie jest bardzo duże, w weekendy jest ogień - czasami czas oczekiwania to nawet 1,5 godz. - mówi Michał Stasiłowicz-Krajewski, szef Redneka. - Obok jest 25-metrowy taras z sześcioma stolikami. Na razie pełni on funkcję poczekalni, a z czasem - mamy nadzieję - będzie można na miejscu skonsumować posiłek. Gdy nadejdzie sezon i będziemy mogli już odpalić taras, będzie on kluczowy. Planujemy, aby stał się namiastką lokalu na Szerokiej - będą drewniane elementy, dużo kory charakterystycznej dla Redneka, będzie też leciała dokładnie ta sama playlista, którą stworzyłem na Szeroką, czyli country. Chcę, żeby to było takie fajne miejsce, w którym wieczorem będzie się można spotkać i spokojnie pogadać, bez potrzeby jechania do centrum.
Wśród mobilnych punktów przy Myśliwskiej 102 znajduje się też pizza od Świeżo Upieczonych. Włoski placek z pieca opalanego drewnem serwowany jest tu od wtorku do niedzieli w godz. 14-20.
Food truckową ofertę uzupełnia Kurnik u Piera. W dni powszednie od 10 do 18, a w soboty od 10 do 15 można zamówić tutaj kurczaka z rożna, zapiekanki, burgery, frytki, surówki i domowe zupy.
Kawałek dalej, przy ul. Pólnicy 9, pod sklepem Stokrotka codziennie w godz. 11-20 stoi food truck Belgijek. Poza kultowymi frytkami belgijskimi z mnóstwem sosów do wyboru, w menu również danie kuchni meksykańskiej - haszu, czyli frytki i mięso wołowe z cynamonem, pomidorami Pelatti i nutą wędzonej papryki.
Kokoszki
Food truck Belgijek gości też codziennie w Kokoszkach. Spotkać go można przy ul. Nowatorów 23.
Co weekend skorzystać można tutaj jednak nie tylko z oferty frytek belgijskich, ale też skonsumować burgery oferowane przez Zebra Burger. Burgery serwowane są od 11 do 20. Do wyboru jest siedem wariantów - wszystkie z mięsem, z klasycznymi dodatkami, ale także z chrzanem, papryczkami jalapeno i bardzo ostrym sosem czy wędzonym serem i żurawiną. Zamawiać można również telefonicznie.
W weekendy do Kokoszek przyjeżdża też Węgierska FaBryczka, która serwuje węgierskie langosze - tradycyjne: z czosnkiem, śmietaną i serem, ale także można spróbować langosza z innymi dodatkami.
Jeśli brakuje jakiegoś mobilnego punktu w naszym katalogu "Food trucków" - dajcie nam znać, dodamy! Piszcie na maila: m.dolny@trojmiasto.pl
Kulinarne Trójmiasto
Rozpocznij quizMiejsca
Opinie (77) ponad 10 zablokowanych
-
2021-04-24 09:26
Opinia wyróżniona
już dawno temu o tym myślałem aby foodtrucki pojawiły sie na osiedlach (1)
jednak żaden przedsiębiorca nie wpadł na ten pomysl, a przyznam że widzialem juz nie raz food trucki na zwyklych osiedlach w innych krajach i to nawet wtedy gdy nie bylo pandemii.
Widziałem także ulotki z info kiedy i jaki food truck będzie na danym osiedlu. Np. lodowy food truck zagości na naszym osiedlowym parkingu przy ul. ..... od godz.jednak żaden przedsiębiorca nie wpadł na ten pomysl, a przyznam że widzialem juz nie raz food trucki na zwyklych osiedlach w innych krajach i to nawet wtedy gdy nie bylo pandemii.
Widziałem także ulotki z info kiedy i jaki food truck będzie na danym osiedlu. Np. lodowy food truck zagości na naszym osiedlowym parkingu przy ul. ..... od godz. 16-23 lub pizza z trucka na osiedlu w każdy Piątek ... i t.p. Dawniej jak wozili ziemniaki czy mleko po osiedlach też wiedzieliśmy kiedy co i gdzie. :)- 23 6
-
2021-04-24 17:04
Nie ma gdzie parkowac a jeszcze barowozy maja sie pchac na parking? A moze chca stawac byle gdzie tarasujac chodnik albo niszczac trawnik jak to robia wzdluz wybrzeza? Nie chce ich na moim osiedlu. Jesli chca gdzies stac to niech sobie najpierw kupia miejsce.
- 1 1
Wszystkie opinie
-
2021-04-24 10:33
Śmierdząca buda (2)
Z cenami jak w restauracji.
Z takim podejściem niedługo poznikacie- 37 2
-
2021-05-27 01:00
i tak od 9 lat gadacie, że poznikają, a działają
- 0 0
-
2021-04-24 10:38
Korzystają, póki mogą
otworzą się bary i restauracje, to zginą. A wystarczy obniżyć ceny i zadbać o warunki sanitarne.
- 10 1
-
2021-04-24 08:08
(8)
Uliczne jedzenie na świecie, takie prawdziwe czyli głównie Azja czy Ameryka Południowa charakteryzuje się tym, że jest naprawdę tanie. Tutaj zalatuje bardziej modą i jakąś hipsterką.
- 108 4
-
2021-04-25 14:21
Jesteś i**otą który nie zna się na kosztach (1)
Jeżeli byś miał kiedyś dzialalnosc gastronomiczną to byś wiedział że koszta są ogromne.
W Ameryce nie trzeba firmy prowadzić aby mieć food trucka stąd dużo niższe koszta a więc i na koszt jedzenia się odbija.
Druga sprawa to w Ameryce mają z reguły chemiczne składniki ( niskiej jakości, bardzo przetworzone) czyli sprzedają sh*t.
W Polsce jest cześć foodtruckow ( nie buraków Januszy) którzy używają świeżych oraz najwyzszej jakości składników co przekłada się na jakość i cenę.
Buraku ty i cebulo !- 0 8
-
2021-04-28 15:26
Jo jo najwyższej jakości produkty, czy to co jest na promce z koncowa data, w selgrosie lub biedrze, farutexie, nice try janush xD
- 0 0
-
2021-04-24 08:19
może być ale jak nie zastawiają parkingów czy chodników ....najlepiej poza miastem z parkingami jak np centrum handlowe (5)
....ale osobiście to nie kupuje ponieważ w domu gotujemy a raz w miesiącu kupuje kebaba
- 9 3
-
2021-04-24 08:54
A ja nigdy nie kupuję. (4)
Jeżeli mam do wyboru lokal - nawet z jedzeniem tylko na wynos - a taką działalność na kółkach, to zawsze wybieram lokal. Nieważne, czy to burgerownia, czy restauracja. Bo lokale mają adres, są objęte nadzorem sanepidu, a przede wszystkim "na kuchnię" nie kurzy się brud z ulicy. I ceny, o których już inni wspomnieli, wcale nie są niższe, czy nawet zachęcające. Takie rzeczy przeżywały "świetność" w latach '90 na festynach, imprezach i potańcówkach. Podobnie jak obskurne budki kontenerowe przy pętlach autobusowych z nieświeżymi hot dogami i zdechłą muchą za brudną szybą. Nie miało to racji bytu i zostało "wykoszone" przez lokale stacjonarne i firmy cateringowe. Teraz, gdy lokale i cateringi się zarzyna w imię kowidu, znów powstają śmieciobudy na kółkach z wersją dziś tu, jutro tam, a jak dostaniesz s*czki, to pójdziesz z żalem poskarżyć się, że kupiłeś żarcie "u takiego pana w takim żółtym aucie, co tu wczoraj stał".
- 24 5
-
2021-04-24 09:27
Na śmieciobudy moda byla juz wczesniej. (1)
A w srodku brodaci goscie w fulkapach
- 23 2
-
2021-04-24 13:07
Mnie najbardziej dziwi spożywanie w takowych nakryciach głowy!
- 8 0
-
2021-04-24 10:34
(1)
Food trucki nie są objęte nadzorem sanepidu? Co ja tutaj czytam, haha.
- 4 4
-
2021-04-24 10:58
oczywiście ze sa objete
tylko aby mogla sie odbyc kontrola to sanepid musi gonic za fudtrakiem albo zwyczajnie zapowiedziec kontrole. wszyscy wiemy jak koncza sie zapowiedziane kontrole
- 16 0
-
2021-04-24 17:34
Osiedlowe smrodki (2)
Jedzenie niech sobie będzie, co kto lubi. Gorzej, że taka mobilna pizzeria która się już na dobre zabudowała, smrodzi dymem z pieca i lokatorzy mało mogą zrobić.
- 27 9
-
2021-04-27 16:27
Nie dogodzisz
Jak zycie w miescie takie straszne to moze warto pomyslec o przeprowadzce do lasu? Tam ani dymu, ani spalin, no bajka Panie, polecam!
- 3 0
-
2021-04-24 17:53
Możesz zgłosić do SM
Tak samo jak w przypadku dymi z komina domu
- 14 1
-
2021-04-26 15:46
Ci co mają Food Track i znają się na swojej robocie, mają teraz żniwa. Niestety, wśród tych pojazdów,
jest tylko 10% godnych polecenia, gdzie jest czysto, estetycznie, świeżo i smacznie. Wśród pozostałych jak kto lubi ale niestety są i takie pojazdy, przy których rozwolnienia dostaje się już za samo podejście do nich. Wiem co piszę.
- 2 0
-
2021-04-26 12:45
Food truck na Chełmie nie stoi na trawniku?
- 2 0
-
2021-04-24 09:26
Barowozy. Nomenklatura proszę Państwa. (2)
A najlepsze są spalinowe agregaty generujące prąd. Mino to liczne alternstywki jedzą tam i są takie fensi
- 46 3
-
2021-04-26 10:19
Mam nawet problem z wyłonieniem faworyta: gruchot na rozjeżdżonym trawniku pod kościołem na Chełmie (szczególnie ujęło mnie ogrodzenie zaśmieconego "trawnika" i krzywa reklama), klepisko z zardzewiałym BMW na chodniku w Chwarznie czy może gnojowisko pod delikatesami rybnymi na Jasieniu?
- 2 0
-
2021-04-26 10:16
Ja tylko chciałem zwrócić uwagę na fantastyczną przestrzeń miejską na tych zdjęciach. Mój kraj - taki piękny.
- 0 0
-
2021-04-26 10:01
W USA
jedzenie z przyczepy z założenia jest najtańsze co jest oczywiste (nie ponoszą takich kosztów jak restauratorzy), W krajach trzeciego świata jak PL jak zwykle wszystko jest na odwrót.
Przepłacając w przyczepie czuje się jak frajer.- 5 0
-
2021-04-26 08:50
Sprawdziłem w weekend Pan Baozi, trzy smaki z oferty, no i jak dla mnie klapa, farszu bardzo mało, do tego w formie pulpeta (wszystko zielone razem). Za 25zł za porcję to trochę żart, jakby było po 15zł to bym stwierdził, że no jakość adekwatna do ceny.
- 8 0
-
2021-04-25 23:21
DOBRE
Czy korzystał(a)byś z food trucków, gdyby pojawiły się na twoim osiedlu?
62%tak, bardzo chętnie korzystał(a)bym, gdyby się pojawiły
7%tak, na moim osiedlu są food trucki i korzystam z ich oferty
5%nie, stoją na moim osiedlu i nie korzystam
19%nie, to nie dla mnie - wolę ofertę restauracji, domowe jedzenie itp.
7%nie wiem
zagłosujłącznie głosów: 739
autor
Magda Mielke- 1 0
-
2021-04-25 23:18
Resztki trawników zastawione i rozjechane przez food trucki... słabo
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.