- 1 Nadchodzi festiwal śniadań na mieście (8 opinii)
- 2 Kiedy powiedzieć sobie dość? (78 opinii)
- 3 Nowe lokale: wege, sushi i ciekawe koncepty (99 opinii)
- 4 Kuchnie świata na Wege Festiwalu (97 opinii)
- 5 Ile zapłacimy za piwo na koncercie? (78 opinii)
- 6 Ile zapłacimy za jedzenie i picie na meczu? (69 opinii)
Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy
Końcówka 2022 i początek nowego roku przyniosły zapowiadane zmiany w gastronomi. Kolejny raz spotkaliśmy się z zakończeniem działalności miejsc, które na pozór zdawały się dobrze radzić sobie na trójmiejskim rynku gastronomicznym. Na bieżąco informujemy was o zmianach w gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy. Tym razem największe zmiany w Gdańsku.
Duże zmiany w Gdańsku
Niedawno restauracja Evil Steak House
- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta - poinformowali przedstawiciele Evil Steak House.
W połowie listopada pożegnaliśmy również Spożywczy Food&Drinks
- Obecne czasy, jakże ciężkie dla przedsiębiorców, zmuszają nas do zawieszenia działalności Spożywczego. Zobaczymy, jak sytuacja będzie się rozwijać, a w tym czasie intensywnie myślimy nad nowym formatem na Dolnej 2 - poinformowali właściciele Spożywczy Food&Drinks.

Gdańsk w ostatnim czasie pożegnał się również z lokalami: Bresno
- Dziękujemy za wszystkie odwiedziny, za wszystkie miłe słowa i za te krytyczne również. Świetna przygoda nas spotkała na Chlebnickiej 24/25, trochę krótka, ale jakże intensywna! Pamiętajcie o nas dobrze - napisali przedstawiciele Cafe Oficyna na łamach mediów społecznościowych.
Z Gdańska zniknęły również: restauracja 220
- Drodzy goście! Przyjaciele! Niestety po pięciu latach działalności, po spełnieniu marzenia, po odniesieniu wielu sukcesów, zdobyciu wielu nagród postanowiliśmy zakończyć przygodę pod adresem Jaśkowa Dolina 132. Dziękujemy wam, że byliśmy częścią waszych rodzinnych i firmowych uroczystości, że zrealizowaliśmy dla was masę cateringów. Dziękujemy za zaufanie. (...) Nie mówimy: żegnajcie! Mówimy: do zobaczenia! No i... nie znikamy. Pozostajemy z ofertą cateringu i ofertą finger food na wasze przyjęcia w domu i w firmach. Znaleźliśmy malutki lokal, by je dla was przygotowywać. Polecamy się - poinformowali właściciele lokalu Przepis na z Moreny.
Swoją ostatnią imprezę miała również Havana, do niedawna mieszcząca się w lokalu przy ul. Świętego Ducha 68 w Gdańsku
Z Oliwy zniknęła restauracja specjalizująca się w kuchni roślinnej Food Art Company
- Na do zobaczenia pozwolimy sobie na trochę prywaty. Wczoraj dostaliśmy od was dużo pytań, czy w Pod Krzywym Żeberkiem będą dostępne dania bezmięsne. Możemy już wam zdradzić, że coś się pojawi, ale o szczegóły proszę pytać i męczyć szefa Piotra. I gorąco zachęcamy do wspierania małych przedsiębiorstw, nie chodzi nam tylko o gastronomię. Bez was małe lokale/sklepy nie mają szans na istnienie, a pamiętajmy, że to często dorobek życia właścicieli, a nawet życia ich rodziców. Smutno czyta się informacje o zamknięciu kolejnego małego przedsiębiorstwa, więc róbmy co w naszej mocy, by tych smutków było jak najmniej. Wiemy, że Oliwa ma moc i nie pozwoli na zamknięcie się "swojaka" - poinformowali przedstawiciele Food Art Company.
Sopot także opustoszał. Nie zjemy już w Grill Italia
Tymczasowe zamknięcia
Już jakiś czas temu właściciele lokalu muzycznego Ziemia
Działalność w Gdańsku do dnia 31.03.2023 r. zawiesiła także Tawerna Grecka Lukullus
Niektóre lokale w najbliższym czasie zmienią swoich właścicieli. Zmiany na szczeblu właścicielskim zajdą w słynnej restauracji znajdującej się w zrewitalizowanej muszli koncertowej Muszla

Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-02-06 10:48
Do niektórych chciałem zajrzeć... ale nie zdążyłem (3)
Jednak rozpoczynają inne, nowe i mam nadzieję że zdążę :)
- 19 44
-
2023-02-06 12:28
(1)
To ile czasu się wybierałeś? Farmazoniarzu.
- 12 11
-
2023-02-13 08:55
Może hajs odkładał, co Ci do tego?
- 0 0
-
2023-02-07 08:13
Ta. Ty i wyjscie do restauracji. Ty jesz kartofle z biedry i metke cebulową.
A restauracje krytykujesz na forach ze za drogo, za maŁo i nie do syta.
- 2 1
-
2023-02-06 10:38
(32)
To bardzo smutne, że w Polsce tak trudno jest prowadzić jakikolwiek interes.
Biurokracja zabija naszą przedsiębiorczość.
Zamiast skupiać się na pracy - trzeba walczyć z urzędnikami i płacić wszechobecne rachunki/podatki.
Wokół same ograniczenia i rzucane pod nogi kłody.
Ale ludzie siedzący na etacie bez ambicji tego nigdy nie zrozumieją.- 318 73
-
2023-02-06 11:35
(11)
jako były przedsiębiorca (sprzedałem firmę) mogę powiedzieć, że obecne czasy przypominają te z lat 90-tych. różnica taka, że w tamtych czasach haraczami zajmowali się dobrze zbudowani bandyci z bejzbolami, a obecnie rozbojami zajmują się się urzędnicy, przede wszystkim z urzędów skarbowych - gdy jednego postraszyłem sądem za bezprawną decyzję to mi powiedział, że albo zapłacę haracz, albo zrobią mi taki nalot, że będę musiał zamknąć firmę. historia zatoczyła koło.
- 68 15
-
2023-02-06 11:54
pewnie byłeś nieudacznikiem który nie potrafił prowadzić firmy a wziął się za interesy
a teraz winni wszyscy dookoła
- 16 96
-
2023-02-06 13:56
Niestety PiS nas cofa do komuny (2)
Bandziory pisowskie niszczą przedsiębiorczość i demokracje
- 49 21
-
2023-02-06 22:36
Oni tylko wykonują polecenia Forum z Davos
- 12 5
-
2023-02-06 23:39
Za po żyło się świetnie. Bezrobocie 2 cyfrowe, stawka godzinowa 2,50-5,00 zł, całe rodziny chodziły w każdą niedzielę do resta
- 12 22
-
2023-02-06 14:31
sama prawda
Jeśli ktoś nie jest w stanie prowadzić działalności gospodarczej w takich warunkach, to znaczy, że się do niej po prostu nie nadaje.
- 10 42
-
2023-02-06 16:38
nie do końca (1)
jeśli nie kantowałeś na fakturach nic ci nie zrobią i nie musisz się martwić. Ból d*** mają wszelkiej maści cwaniacy, którzy co miesiąc w kwitach na zero wychodzili albo na minus a równolegle jeździli furami za 200-300 tys i telefonami po 10 tys. I bardzo dobrze, że chociaż trochę wzięli się za to złodziejstwo. Powinni jeszcze ustanowić jedną stawkę podatkową dla wszystkich i dopuścić do wrzucania w koszty tylko i wyłącznie auta użytkowe. Ale do tego jeszcze daleka droga.
- 20 25
-
2023-02-06 23:39
3x15
Byli już tacy co chcieli jedna stawkę dla wszystkich, ale ich zmieszali z błotem
- 1 7
-
2023-02-07 07:11
(3)
Ale z czym masz problem?zaczynając działalność chyba wiedziałeś,że podatku trzeba płacić i ile wynoszą stawki.
To że Tobie się wydaje jakaś decyzja bezprawna nie znaczy,że tak jest.Poza tym mogłeś walczyć w sądzie.- 6 5
-
2023-02-07 11:55
sami specjaliści na forum (2)
Prowadzę firmę od 20 lat i tak ciężko jak teraz nigdy nie było. I to nie dlatego że nie potrafię - tylko w mojej branży ludzie przestali inwestować. Młodzi nie dostają kredytów na zakup mieszkań, ci co mają kredyty ledwo radzą sobie z kosmicznymi ratami... I co ja jestem nieudaczna bo klienci nie składają zamówień bo ich nie stać? A zus, podatki, wynagrodzenia , lokal trzeba płacić :(
- 12 1
-
2023-02-07 20:58
Nie masz obrotów, to nie masz podatkow. (1)
- 0 1
-
2023-02-09 14:25
zus sie placi non stop geniuszu
VAT tez jak jestes vatowcem i robisz zakupy....
- 2 0
-
2023-02-06 11:47
(4)
W Polsce nie jest trudno prowadzić interes.
Tylko trzeba robić to mądrze. Jak ktoś zakłada restaurację w wynajętym lokalu to jest niespełna rozumu. Lokal się kupuje na własność a jak się nie ma wolnych środków to się zaciąga kredyt.
Jak założysz knajpę w wynajętym lokalu to masz tylko dwie możliwości - biznes nie wyjdzie i będzieszW Polsce nie jest trudno prowadzić interes.
Tylko trzeba robić to mądrze. Jak ktoś zakłada restaurację w wynajętym lokalu to jest niespełna rozumu. Lokal się kupuje na własność a jak się nie ma wolnych środków to się zaciąga kredyt.
Jak założysz knajpę w wynajętym lokalu to masz tylko dwie możliwości - biznes nie wyjdzie i będziesz płacił czynsz i nie zarabiał albo biznes wyjdzie i wtedy właściciel lokalu podniesie Ci czynsz.
Widzę jak niektóre firmy, sklepy, knajpy ciągle się przenoszą po mieście z tego powodu- 28 20
-
2023-02-06 12:54
(2)
A Ty, Chomikosie, jaki biznes tak mądrze prowadzisz? Pytam poważnie.
- 21 4
-
2023-02-06 13:46
(1)
We własnym lokalu.
Jest w Gdyni pewna ulica. Był na niej sklep spożywczy w przyziemiu jednego domu. Dobrze mu szło. Właściciel kamienicy który odnajmował to na sklep postanowił że wykopie najemcę i sam zrobi sklep. Miał pecha bo obok była pusta działka przeznaczona na sprzedaż a dotychczasowy najemca kupił ją i wybudował tam dom zeWe własnym lokalu.
Jest w Gdyni pewna ulica. Był na niej sklep spożywczy w przyziemiu jednego domu. Dobrze mu szło. Właściciel kamienicy który odnajmował to na sklep postanowił że wykopie najemcę i sam zrobi sklep. Miał pecha bo obok była pusta działka przeznaczona na sprzedaż a dotychczasowy najemca kupił ją i wybudował tam dom ze sklepem. W mądry sposób wybudował - najpierw parterowy sklep a po kilku latach nadbudował to. I przez pewien czas były dwa sklepy obok siebie.
Oczywiście okazało się że nowy sklep prowadzony przez człowieka z doświadczeniem wygrywa. Po kilku latach właściciel kamienicy prowadzący sklep samodzielnie dał sobie spokój. Teraz w jego lokalu nie ma nic, stoi pusty. Chciał przycwaniaczyć a pozbył się tylko rzetelnego najemcy i wykluczył możliwość prowadzenia sklepu w swoim lokalu (bo obok jest lepszy i większy).
Nauczyła mnie tak historia wiele.
Pytanie dodatkowe - co to za ulica?- 10 10
-
2023-02-06 23:42
Nie te czasy
Teraz żeby kupić ziemię w centrum miasta to nawet wygrana w totolotka nie wystarczy
- 12 0
-
2023-02-07 20:54
Zgadzam sie
Zgadzam się. W mojej branży też lokal to miesięcznie 6-8 tys dlatego zdecydowałem się robić mobilnie. Czasem deszcz czasem śnieg i zimno ale wpadłem ostatnio do kolegi z branży patrzę a u niego tylko oczy widać. Pytam o co chodzi a on ze na ogrzewaniu oszczędzają. No sorry to już wole na dworzu :) przynajmniej 6 tys za czynsz z opłatami w kieszeni. A klienci zadowoleni na maxa bo rozwiązanie ich problemu przyjeżdża do nich a oni nie musza brać wolnego z pracy i szukać samemu tego rozwiązania :)
- 0 0
-
2023-02-06 12:07
ty za to ambitnie założyłeś interes i teraz go zamykasz bo nie potrafisz z tego wyżyć
a na dodatek obwiniasz wszystkich innych dookoła za swoją porażkę. A to podatki, a to ceny, a to rynek, wszystko nie tak. I co teraz będziesz robił? Wrócisz na etat do tych co cię nigdy nie zrozumieją bua ha ha... ale chciałbyś aby ci klienci z etatów co nigdy ciebie nie zrozumieją przychodzili i zostawiali u ciebie pieniądze :)
- 14 23
-
2023-02-06 14:17
dlatego najlepiej olać ciepłym moczem
bydło na posadzie
- 0 9
-
2023-02-06 14:32
Głupio robisz atakując ludzi na etacie
to nie na nich idą socjale, etatowcy i przedsiębiorcy jakoś ciągną ten kraj do góry w przeciwieństwie do 'elektoratu' siedzącego na bezprawnie wydanych rentach (patrz wsie - co drugi to rencista) i zasiłkach.
- 32 2
-
2023-02-06 15:45
(3)
Za szybko dałam łapkę w górę, czytam - mądry komentarz, aż doszłam do ostatniego zdania.
Pracuję na etacie i to nie dlatego że nie mam ambicji, tylko jest to dla mnie, a na wagę złota w tych czasach - stabilna posada. Czy każdy ma się teraz rzucić i zakładać własny biznes? Pomysły mam, ale szkoda mi nerwów na prowadzenie swojej działaności wZa szybko dałam łapkę w górę, czytam - mądry komentarz, aż doszłam do ostatniego zdania.
Pracuję na etacie i to nie dlatego że nie mam ambicji, tylko jest to dla mnie, a na wagę złota w tych czasach - stabilna posada. Czy każdy ma się teraz rzucić i zakładać własny biznes? Pomysły mam, ale szkoda mi nerwów na prowadzenie swojej działaności w tym kraju. Ktoś też na etatach musi pracować, lepiej chyba tak niż siedzieć w domku i pobierać socjal, prawda?
Więc proszę nie pisz autorze, że "ludzie siedzący na etacie bez ambicji tego nigdy nie zrozumieją" bo my doskonale to rozumiemy.- 25 4
-
2023-02-06 23:45
"W tym.kraju" nie podoba Ci się. A w którym kraju jest tak dobrze, że nie warto tam żyć? (2)
- 3 1
-
2023-02-07 11:20
np. Czechy?
Przynajmniej w kontekście prowadzenia firmy.
W "tym kraju" czyli Polsce, nawet nie wiesz jaki w końcu zapłacisz podatek za dany rok i to niezależnie od tego czy jesteś "biznesmenem" czy "etatowcem". Vide: polski "ład".- 8 1
-
2023-02-07 11:59
wszędzie dobrze gdzie nas nie ma
- 2 1
-
2023-02-06 19:31
Dobrze napisałeś. jednak ostatnie zdanie to jakbys był niespelna rozumu.
- 5 0
-
2023-02-06 22:33
Pisałam że tak będzie już trzy lata temu...
Tak, tylko zauważ że rządy robią to celowo! Najpierw wprowadza plandemię kataru i obostrzenia które nie miały żadnych medycznych podstaw do ich zastosowania. To był jeden z wielu kroków do zniszczenia gospodarki i firm. Kilka procent ogarniętych ludzi od razu o tym pisało trzy lata temu. A teraz sztucznie podniesione ceny energii, paliw i gazu.
Tak, tylko zauważ że rządy robią to celowo! Najpierw wprowadza plandemię kataru i obostrzenia które nie miały żadnych medycznych podstaw do ich zastosowania. To był jeden z wielu kroków do zniszczenia gospodarki i firm. Kilka procent ogarniętych ludzi od razu o tym pisało trzy lata temu. A teraz sztucznie podniesione ceny energii, paliw i gazu. Sztucznie zawyżone by trzymać wysoko inflację, niszczy kolejne firmy. A przy okazji okradają zwykłych ludzi spłacających kredyty przez sztucznie podniesione stopy procentowe. Zaraz wejdzie nowa religia śladów węglowych i kredytów społecznych, punktacja za dobre i uległe zachowanie, pieniądz elektroniczny. Jak nie przyjmiesz 10 dawki na katar, dawki która rozwala Twoją naturalną odporność albo serce, to na wakacje nie wyjedziesz. Mając szczęście, nie z powodu nagłego zgonu, ale z powodu oporu. Ale lepsze to niż ryzyko zakrzepicy. Zakaz produkcji mięsa wywali w kosmos cały rynek a robaków tez wkrótce zabraknie. Więc mąki też nie będzie.... ;)
- 3 11
-
2023-02-06 23:35
Gdzie indziej na świecie nie trzeba "płacić wszechobecnych rachunków/podatków".
- 1 0
-
2023-02-06 23:36
urzednicy wlasnie dostali 1.5mln nagrod od Karnowskiego
- 4 1
-
2023-02-07 07:10
Ale jesteś bezmyślny.To nie biurokracja jest powodem tylko koszty czynszów i mediów.
- 1 0
-
2023-02-07 14:39
Prawda
- 0 0
-
2023-02-07 17:52
Mam pytanie
A jak pracuję na etacie i mam pomysły jak znaleźć nowe rynki zbytu dla naszych produktów plus prowadzę działalność nierejestrowaną plus trzepię kasę z 2 dodatkowych źródeł i robię kurs IT to rozumiem, że jestem mało ambitna?
- 1 1
-
2023-02-07 20:55
Przedsiębiorczość zabijają czynsze z kosmosu, a nie podatki.
Podatki są pochodną sukcesu, nie sprzedajesz, nie masz podatków. A podatek od nieruchomości jest wliczony w czynsz.
- 0 0
-
2023-02-06 07:07
Ups (24)
To jest absolutny pogrom. Biznes gastro w PL zawsze był trudny, ale teraz to już czysta brawura się w to pchać. Inna sprawa, że sporo miejscówek od początku wieje klęską, ale na dzisiejszej liście jest niestety sporo miejsc z pomysłem.
- 261 26
-
2023-02-06 08:43
(10)
Szkoda tych co faktycznie się starali, ale schabowe w centrum miasta za 80zł od talerza nastawione na naiwnych turystów niech giną.
- 72 3
-
2023-02-06 09:39
nie zdajesz sobie z kosztu jakie ponoszą te lokale (6)
z tych 80 zł za schabowy zostaje jakieś 10-15 zł góra
- 12 44
-
2023-02-06 09:44
(1)
Nie muszę
- 25 5
-
2023-02-06 09:55
Bo jesteś ignorantem
A skoro wypowiadasz się w kwestii o której nie masz zielonego pojęcia to świadczy tylko o tobie
- 10 24
-
2023-02-06 10:16
hmm herbata z worka za 18 zł za kubek (2)
browar z butelki, który kosztuje w sklepie obok 4 złote w knajpie za 16-20 zł
Wódka 0,7 za 180-220 - w sklepie ta sama butelka 40 zł
itp- 37 5
-
2023-02-06 16:35
(1)
No wlaśnie to jakiś fenomen bo nie trzeba na to zużywać czasu,gazu,robocizny,produktow i prądu.Wystarczy podjechać do Macro i interesik bez tracenia czasu jak znalazł.Takie piwo ,wino czy drinki powinny kosztować tyle co w latach70- 80tych w knajpach gdzie ludzi było wtedy od groma nawet w dni powszednie ,czyli minimalna przebitka a nie ceny z
No wlaśnie to jakiś fenomen bo nie trzeba na to zużywać czasu,gazu,robocizny,produktow i prądu.Wystarczy podjechać do Macro i interesik bez tracenia czasu jak znalazł.Takie piwo ,wino czy drinki powinny kosztować tyle co w latach70- 80tych w knajpach gdzie ludzi było wtedy od groma nawet w dni powszednie ,czyli minimalna przebitka a nie ceny z grubej rury.Potem narzekanie że nie ma klientów. To jest poprostu pazernośc wlaścicieli,dlatego nie żałuję ich ani trochę.Piwko czy drinka wypiję sobie w domu bo nie będę przepłacał pięcio krotnie
- 13 4
-
2023-02-06 23:50
Pazerność wszystkich po kolei: wynajmujących lokale, um, co chce zarabiać nie wiadomo ile na parkingach i samych właścicieli, co
- 4 0
-
2023-02-07 12:26
Chyba Ty... 10zł z 80, to chyba na czysto dla Właściciela, po opłaceniu raty za kredyt na dom... Chyba, że mówisz o sytuacji, gdzie dziennie jest 20 klientów
- 2 0
-
2023-02-06 16:28
Podobnie w tanich kiedyś barach.Obecnie za 100 gram najgorszego mielonego 7-8 zł,a za schabowego10-12 zł.Łatwo policzyć ile wynosi kilogram przyklad ...w Lidlu kilogram takiego mielonego 12-13 zł,schabu 15-17 zł.Czyli przebitka siedmio,ośmio krotna.Ach gdzie te czasy jak w barze i knajpach było naprawde tanio a przebitka sięgala 2-3 krotnie,i to w nocnych restauracjach typu.Panorama,Bałtyk,Bungalow i innych.Niestety to kończyło się już w połowie lat 90tych
- 7 2
-
2023-02-06 19:41
Z punktu widzenia przedsię biorcy sprzedał ci te schabowe za 65 zł netto. (1)
15 zł poszło na 23% VAT, gdzie w sklepie wszystkie składniki są objęte 0% VAT.
Do tego jeszcze dochodzą koszty zatrudnienia gdzie pracownik na rękę dostaje jakieś 60% tego co na pensję wydaje przedsiębiorca (btw- nigdy nie będziemy konkurencyjni jako kraj jeśli najbardziej opodatkowana jest uczciwa praca).
Bonusowo jeszcze kilka15 zł poszło na 23% VAT, gdzie w sklepie wszystkie składniki są objęte 0% VAT.
Do tego jeszcze dochodzą koszty zatrudnienia gdzie pracownik na rękę dostaje jakieś 60% tego co na pensję wydaje przedsiębiorca (btw- nigdy nie będziemy konkurencyjni jako kraj jeśli najbardziej opodatkowana jest uczciwa praca).
Bonusowo jeszcze kilka kosztów których nie masz w prywatnej kuchni (sanepid to nie żart) i owszem- koszt miejsca gdzie wynajem od zakupu różni się tym że w drugim przypadku jak zbankrutujesz to bank przejmie lokal i wyposażenie.
W efekcie otrzymujesz równanie z którego jasno wynika że nie da się zjeść na mieście w rozsądnej cenie.- 8 1
-
2023-02-08 05:43
Ale dlaczego 23% z krewetkami go podajesz?
- 0 0
-
2023-02-06 09:31
(6)
Rynek weryfikuje, przejdz sie po Gdansku i sprawdz na prawdę dobre restauracje, ludzie na mrozie stoją w kolejkach, w tygodniu bez rezerwacji po 17 nie zjesz, wlasciciele zyja jak pączki w maśle.
- 24 4
-
2023-02-06 09:39
bajeczki (5)
- 11 13
-
2023-02-06 10:19
przejdź się wzdłuż Targu Rybnego, Tokarskiej, Bosmańskiej, Szafarnii (4)
tam stoją fury biednych restauratorów, znam kilku z nich - RS6, BMW M, Porsche itp
- 24 6
-
2023-02-06 11:04
(2)
Na te fury właściciele zarobili na całkiem innych biznesach. Nawet na rzeczonej Szafarnii dwie knajpy są za kasę mafioso jeszcze z czasów komuny (już daruję sobie nazwisko). Gastro zawsze było pralnią mamony.
- 25 1
-
2023-02-06 11:45
To fakt, że wielu wskoczyło w to z "roboty" w latach 90. tak jak deweloperka czy wielu dilerów aut. (1)
ale i tak ten biznes nie szedł nigdy w Gdańsku źle. Wiem ile jedna z knajp przy Targu Rybnym miała obrotu przed samym COVIDem w sezonie - 13-25 tys dziennie, miesiące czerwiec-sierpień. Potem poza sezonem było od 2 do 10 tys w zależności od pory roku. Więc śmiać mi się chce jak ktoś pisze gdzieś w komentarzach, że musi wybulić 10 tys. za wynajem miesięcznie. Gdyby byli na minusie to nie mieli by aut wartych po pół bańki.
- 12 5
-
2023-02-06 13:01
Wynajem na Targu Rybnym to czynsz 50k+
Jak ktoś płaci 10k czynszu to ma osiedlowa kawiarnię z obrotem dziennym 2k a nie 25k
Pomyśl czasami jak potrafisz- 7 0
-
2023-02-06 16:36
Często takie knajpy to przykrywki do lewych interesów.
- 3 0
-
2023-02-06 09:33
(1)
Hhahahhaha biznes w gastro trudny. Wystarczy dobre miejsce pod turyste z ladnym widokiem, mozesz serwowac tekture za 50 zl, placic zalodze 5 zl/h + napiwki, oszukiwac skarbowke niewystawiajac paragodnow. No rzeczywiscie, biedni restauratorzy, ze zycie ich weryfikuje, chlip chlip.
- 17 29
-
2023-02-06 22:12
To dlaczego na Brabanku z widokiem na kosciol mariacki
Wszystkie knajpy padają? Jesli ładny widok wystarczy?
- 5 0
-
2023-02-06 12:01
zobaczcie ile się tego naotwierało, dzie nie pluniesz to knajpa (1)
ludzie myśleli, że to łatwa forsa i bez żadnego doświadczenia w gastronomii ani bez większych pieniędzy na inwestycje, bez pomysłu, myśleli że zarobią szybko kokosy... a tu nici. I dlatego się tyle tego zamyka. Ceny wywindowane w kosmos ale i na takie restauracje są klienci trzeba tylko umieć to zrobić... Brutalny kapitalizm! Rynek weryfikuje wszystko.
- 10 4
-
2023-02-06 19:48
Rynek weryfikuje mały biznes :P
Korpo weryfikują rynek. W obu przypadkach ze stratą dla nas.
- 0 0
-
2023-02-06 20:40
Gastronomia
Gdyby jedzenie było na tym samym poziomie ale zmiana kucharza i lipa jedzenie masakra
- 0 0
-
2023-02-07 13:42
Zamiast restauracji powstają WILLE + ......:)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.