- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (48 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (104 opinie)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Gdzie są najlepsze faworki? Redakcyjny test
Faworki, chruściki, dawniej także kreple - chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. To obok pączków najpopularniejsze karnawałowe słodkości. Obecnie można je dostać w wielu trójmiejskich cukierniach. A gdzie są najlepsze? Przedstawiamy redakcyjny test faworków.
Najlepsze trójmiejskie cukiernie i piekarnie
Faworki przez wielu są znacznie bardziej lubiane niż król karnawału - pączek. Ciasto przygotowuje się z dużej ilości żółtek, z dodatkiem spirytusu. Przed rozpoczęciem wałkowania należy je długo "zbijać", aby było odpowiednio "napowietrzone". Następnie faworki smaży się w głębokim tłuszczu i posypuje dużą ilością cukru pudru. Efekt: cieniutkie, chrupiące ciastka z mnóstwem bąbelków.
Jak testowaliśmy?
W naszym teście wzięło udział 10 osób, które "w ciemno" próbowały faworków, przydzielając punkty wyrobom ułożonym na talerzach ponumerowanych od 1 do 10. Ocenialiśmy w pięciostopniowej skali, biorąc pod uwagę walory smakowe oraz estetykę wykonania.
Zaszyfrowanymi cukierniami w naszym teście były: Manufaktura Mojej Mamy, EL, W-Z, Mielnik, Eres, Piekarnia Gdańsk (wyrób cukierni Sowa), Kropek, Raszczyk, Pellowski i Deserownia.
Testowane faworki kupiliśmy na własny koszt i nie zapowiadaliśmy, że zjawimy się w cukierniach.
Ceny: od 72,50 do 179 zł za kilogram
Faworki sprzedawane są na wagę. Decydując się na zakup warto być czujnym - niektóre cukiernie podają cenę za 1 kg, inne za 100 g. Ceny przetestowanych przez nas wyrobów cukierniczych bardzo się od siebie różniły.
W Manufakturze Mojej Mamy faworki kosztują 179 zł/kg, w cukierni EL cena wynosi 78 zł/kg, a w W-Z zapłacimy 98 zł/kg. W cukierniach Mielnik znajdziemy faworki w cenie 130 zł/kg, w Eres cena wynosi 129,90 zł/kg, Kropek ma faworki po 72,50 zł/kg, z kolei w Deserowni kosztują one 139,90 zł/kg.
W większości miejsc sami możemy zdecydować o ilości kupowanych faworków, w niektórych przypadkach jednak ciastka są już poporcjowane i sprzedawane w gotowych opakowaniach. Tak jest m.in. w Piekarni Gdańsk, gdzie gotowa porcja kosztuje 25 zł i liczy 160 g (co w przeliczeniu daje 156,25 zł/kg), w cukierni Raszczyk za pudełko liczące 120 g zapłacimy 17,99 zł (co daje ok. 149,92 zł/kg) oraz w cukierni Pellowski, gdzie cena wynosi 27,30 zł za opakowanie liczące ok. 200 g (w przeliczeniu: 136,50 zł/100 g).
Nasz ranking najsmaczniejszych faworków w skali 1-5 na podstawie średniej głosów 10 osób:
- cukiernia W-Z - 4,3
- Deserownia - 3,8
- (ex aequo) Eres oraz Piekarnia - 3,5
- (ex aequo) Mielnik oraz Raszczyk - 3,4
- cukiernia EL - 3,3
- (ex aequo) Kropek, Manufaktura Mojej Mamy oraz Pellowski - 2,8
Nasze opinie
Zwracając uwagę jedynie na aspekt wizualny, naszym testerom najbardziej spodobały się faworki przygotowane przez cukiernię Eugeniusza Lipińskiego EL oraz faworki pochodzące z cukierni Pellowski.
Jednak naszych testerów zdziwiło, że pomimo bardzo zbliżonego wyglądu, faworki okazały się tak różnorodne w smaku.
- Myślałem, że w ogóle nie będzie czuć różnicy, bo tak podobnie wyglądały, a tu się okazało, że jeden tak prosty wyrób może mieć tyle różnych smkaów i struktur. Widać też było po nas, że każdy miał innych faworytów - mówi Patryk.
Karnawałowe słodkości: pączki, faworki i inne pyszności
Nasze głosy rozłożyły się bardzo różnie - niektóre faworki zebrały jednocześnie najniższe i najwyższe noty. Jak się okazało, każdy szuka w faworku czegoś innego. Dla jednych najważniejsza jest chrupkość, inni wolą raczej te miękkie. Jedni doceniali sporą słodkość, innym ona przeszkadzała. Nie bez znaczenia okazały się też smaki zapamiętane z dzieciństwa, do których niejednokrotnie odwoływali się testujący.
Co zatem zadecydowało o wygranej propozycji nr 3 - faworków z cukierni W-Z?
- Były kruche, lekkie i delikatne. Tak smakują prawdziwe faworki - mówi Agata.
Testującym do gustu przypadły też faworki z Deserowni.
- Smakowały jak prawdziwe faworki: kruche, chrupiące, delikatne, posypane leciutkim cukrem pudrem, pyszne - mówi Alicja.
Wśród faworytów wymieniano też faworki, które - jak okazało się po zsumowaniu głosów - wypadły średnio.
- U mnie pierwsze miejsce zajęły faworki z Manufaktury Mojej Mamy. Były lekko chrupiące, ale wygodne w jedzeniu. Ładnie wyglądały i nie czułam zbyt dużej ilości tłuszczu jak w przypadku kilku innych - mówi Ania.
Najskrajniejsze oceny zebrały zaś faworki z cukierni Eugeniusza Lipińskiego. Testerzy chwalili ich wielkość, wilgotność i estetykę. Jednemu z próbujących przypomniały nawet smaki dzieciństwa z Kociewia. Niektórym jednak przeszkadzał dziwny posmak.
- Wyglądały bardzo obiecująco, ale w smaku okazały się nijakie i mało kruche - wspomniał Paweł.
Kiedyś to było, a dzisiaj... Jak się bawimy w karnawale?
Typując najmniej udane faworki, testerzy zwracali uwagę na za małą słodkość albo zupełny brak smaku. Najniżej oceniano wyroby cukierni Kropek, Manufaktury Mojej Mamy i Pellowskiego. Warto podkreślić, że na ostatniej pozycji w naszym zestawieniu znalazły się zarówno najtańsze (Kropek), jak i najdroższe faworki (Manufaktura Mojej Mamy).
- Najmniej smakowały mi faworki z cukierni Kropek. Już na początku nie zachęcił mnie ich wygląd, a smak jedynie usytuował je na najniższym miejscu w zestawieniu. Zdecydowanie za dużo tłuszczu - mówi Ania.
Poprzednie redakcyjne testy i oceny naszych pracowników:
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-01-18 08:40
Najlepsze mojej mamy!
Najlepsze, najpyszniejsze i najbardziej kruchutkie ;) cienkie jak....;) Mniam wczoraj powstał cały ogrom z 1 kg mąki ;) smacznego
- 18 8
-
2023-01-18 08:28
ceny
ciekawe te różnice za kg
pamiętam, jak moja babcia mówiła, że u pellowskiego są za 80 parę zł i że tak dużo... co za czasy
w tym czasie głupie pączki ze starej czy tam dobrej pączkarni podrożały z 2,5 do chyba 6 zł. w 5 lat?- 31 1
-
2023-01-18 08:15
Faworki (1)
Sama robię , jest to pracochłonne zajęcie ale warto , są smaczne a koszt nieporównywalny do tych polecanych w cukierni.
- 38 3
-
2023-01-19 19:32
Pelowski
Pelowski jest teraz straszny. Jem ciasta z różnych cukierni ale zgaga mi dokucza tylko po wyrobach Pelowskiego. Na jakich produktach są one robione.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.