- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (88 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Znamy najlepszą potrawę regionalną Pomorza
Brovarnia Hotelu Gdańsk - miejsce znane z doskonałych dań, warzonych na miejscu piw, a także wspaniałej biesiadnej atmosfery - wygrała właśnie konkurs na Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne.
Ponad 170 różnych produktów regionalnych można było skosztować podczas Pomorskiego Święta Produktu Regionalnego, które odbyło się 11 czerwca. Jedną z największych atrakcji imprezy był konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego - "Pomorskie Smaki". Główną nagrodę, siedmioosobowe, profesjonalne jury przyznało gęsi rozmarynowej przygotowanej przez szefów kuchni restauracji Hotelu Gdańsk Boutique.
Co decyduje o wyjątkowości tej potrawy? Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury. Swój delikatny smak mięso zawdzięcza również wolnemu pieczeniu - gęś spędza w piecu około 8 godzin. Wszystko to sprawia, że aby w ogóle skosztować tego przysmaku, należy go zarezerwować kilka dni wcześniej.
Dobra kuchnia doceniana przez ekspertów
Zwycięska Brovarnia to miejsce doskonale znane trójmiejskim miłośnikom dobrej kuchni i dobrej zabawy. Jest częścią kompleksu Hotel Gdańsk Boutique, obecnie uznawanego za najlepszy hotel butikowy w Trójmieście. Restauracja w tym XVII-wiecznym spichlerzu, położonym tuż przy malowniczej marinie jachtowej , w sercu miasta, przyciąga też lokalną muzyką na żywo. Przez całe wakacje muzyki tej posłuchać można również w letnim ogródku Brovarni, który tętni życiem do późnych godzin wieczornych.
"Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne" dla gęsi rozmarynowej, to już kolejna z wielu nagród, jakie otrzymują Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk. Obiekt ten, kultywujący od dziesięciu lat starogdańskie tradycje, to miejsce, którego twórcy postanowili stworzyć restaurację ze zdrową kuchnią, regionalnymi potrawami i klimatem, jaki zachęci do pozostania w nim na dłużej. Kompleks został doceniony m.in. przez znaną restauratorkę Magdę Gessler, otrzymał też jej rekomendację w imiennym przewodniku. Wyróżnienia otrzymały również flagowe dania serwowane w Brovarni Hotelu Gdańsk, czyli dorsz bałtycki ze szparagami, kaczka a'la Brovarnia, zupa gdańskiego rybaka oraz kremowe kaszotto z gęsiną.
Doskonałe regionalne piwa
Piwa Brovarni to w zasadzie temat na osobny artykuł. To właśnie tutaj, od ponad dziesięciu lat, odtwarzane są piwa według starych gdańskich receptur. Warzone są zgodnie z tzw. prawem czystości, czyli tylko i wyłącznie przy użyciu czterech naturalnych składników: wody, słodu, chmielu i drożdży. Brovarnia Hotelu Gdańsk rozpoczęła tym samym, tak ważny dzisiaj w Trójmieście, trend warzenia piw rzemieślniczych dla większego grona odbiorców.
W kolejnych, letnich miesiącach, Brovarnia Hotelu Gdańsk na pewno nie przestanie nas zaskakiwać, a my już dziś czekamy na następne sezonowe menu i kolejne piwa, które pojawią się w tym miejscu.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (31)
-
2017-06-26 09:05
Ciekawe miejsce
Jak ktos lubi piwo to tu napewno jest jedne z lepszych piw, ja akurat nie jestem piwoszem, ale wszystkie imprezy rodzinne typu urodziny mamy, babci , komunie itp robię tutaj, ponieważ obsługa jest wyjątkowa i dekoracje przy tych okazjach tez, a osoba ktora w tym dniu świętuje jest traktowana naprawdę wyjątkowo, a przecież o to chodzi
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.