- 1 Nadchodzi festiwal śniadań na mieście (5 opinii)
- 2 Kiedy powiedzieć sobie dość? (78 opinii)
- 3 Nowe lokale: wege, sushi i ciekawe koncepty (99 opinii)
- 4 Kuchnie świata na Wege Festiwalu (97 opinii)
- 5 Ile zapłacimy za piwo na koncercie? (78 opinii)
- 6 Ile zapłacimy za jedzenie i picie na meczu? (69 opinii)
Jemy na mieście: Drewnem Palona - dobra pizza i nie tylko
Lubię od czasu do czasu odwiedzić restauracje poza ścisłym centrum - to miejsca, gdzie można naprawdę dobrze zjeść. Tym razem pojechałam na Orunię Górną, gdzie w środku osiedla w niepozornych pawilonach mieści się niewielka restauracja Drewnem Palona przy ul. Dywizji Wołyńskiej 1/7, która specjalizuje się w kuchni włoskiej z naciskiem na pizzę. Ostatnio w moim cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam wietnamską restaurację Good Morning Vietnam w Gdyni.
Restauracja Drewnem Palona składa się z jasnego, długiego i wąskiego pomieszczenia utrzymanego w stylu włoskiej trattorii. W wystroju dominują delikatne beże, biel, drewno, cegła i odrobina szarości na pluszowych sofach i krzesłach. Na ścianach wiszą grafiki przedstawiające najsłynniejsze zabytki włoskich miast. Jest też kilka ekranów telewizyjnych, zakładam, że dla fanów sportu. Po wejściu do lokalu od razu trafiamy na nieduży bar z widokiem na piec opalany drewnem. Możemy też podziwiać pracę pizzermana, który na naszych oczach wyczarowuje pizzę.
W karcie znajdziemy przede wszystkim szeroki wybór pizz: od klasycznych włoskich po bardziej fantazyjne inspirowane kuchnia włoską. Jest też długa lista makaronów.
Zamawiamy włoskie klasyki:
- pizzę białą (32 cm) Drewnem Palona - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino ( 41 zł);
- pizzę czerwoną (32 cm) Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola (40 zł);
- makaron Tartufo (tagliatelle) - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki (44 zł);
- gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini (43 zł).
Biała pizza to doskonała opcja dla tych, którzy nie lubią tradycyjnego sosu pomidorowego. Także ta pizza miała świetnie wypieczone cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami, a jej smak był delikatny, kremowy, z silną nutą sosu borowikowego.
Pizza Nduja była wyjątkowo smaczna. Miała cienkie ciasto z chrupiącymi, delikatnie przypieczonymi rantami, z właściwą ilością przyjemnego w smaku sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli. Piekielna ostrość kiełbasy nduja została złagodzona serkiem ricotta. Odrobina rukoli dodała subtelnego orzechowego posmaku.
Makaron Tartufo był udaną kompozycją dobrze ugotowanego tagliatelle - al dente, kremowego śmietankowego sosu, słonej szynki i subtelnego, ale wyczuwalnego aromatu trufli, który jednak nie przytłaczał pozostałych składników. Dobre danie na poprawę nastroju lub większy głód.
Gulasz rybny był satysfakcjonujący, ale nie nadzwyczajny. Pieczone ziemniaki zupełnie w nim nie zagrały. Chrupiąca bagietka byłaby według mnie lepszym dodatkiem, pozwalającym wytrzeć sos z patelni w iście włoskim stylu. Danie przyjemne w smaku: ryba była soczysta, owoce morza dobrze przyrządzone, a to wszystko w sosie pomidorowym z kawałkami cukinii, papryki i marchewki z subtelną nutą wina.
Podsumowanie: wielbiciele włoskiej kuchni, a w szczególności pizzy, na pewno znajdą w restauracji Drewnem Palona odpowiednie dla siebie smaki. Czuć, że dania są przygotowywane z sercem, z wysokiej jakości składników. Jest tu smacznie i bez nadęcia. Wystawiam im ocenę dobrą+.
O autorze
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-03-10 07:41
(4)
Wiadomo, że kolejna pizzeria/włoska kuchnia a tych w Gdańsku od zarypania. Tu jednak na plus, że nie jest to kolejny miękki flak udający przereklamowaną pizzę neapolitańską. Tylko fajna chrupka, bardziej w typie rzymskiej.
- 47 6
-
2023-03-10 09:13
(3)
Najlepsza pizza jest z pieca węglowego. Węglem palona. Odlot.
- 5 4
-
2023-03-10 09:19
Tak jest. Kopciuch pizza z aromatem..
- 2 2
-
2023-03-10 11:23
Bzdura i bełkot marketingowy. W piecu elektrycznym spokojnie możesz mieć więcej niż 400 stopni i wiele pizzeri we Włoszech (1)
doskonale sobie z nimi daje radę. Zwłaszcza w Rzymie, gdzie często pizza jest wypiekana na blasze. Ale tam wiedzą jak fermentować ciasto, używają lepszej jakości mąki, wkładają w to serce. Czego o naszych pizzeriach można tylko rzadko powiedzieć gdzie ludzi do kuchni bierze się z łapanki.
- 7 1
-
2023-03-10 11:29
Pijar znaczy.
- 1 0
-
2023-03-10 07:11
Pyszne jedzenie. (6)
Jadłam tam kilka raz i zawsze było smacznie. Trochę drogo jak na osiedlową restauracje, ale rozumiem, że składnik ściągają z Włoch.
- 43 13
-
2023-03-10 07:20
tak, 3 razy w tygodniu podjeżdża dostawa bezpośrednio z Italii
- 24 2
-
2023-03-10 07:29
drewno tez z wloch? (1)
w przecietnym lidlu sa tez produktyz wloch, co nie oznacza, ze musza byc drogie
- 17 7
-
2023-03-10 14:42
z drewutni
- 0 0
-
2023-03-10 07:51
Na "starówce" też prosto z Włoch i innych krajów... Tak się rozbujali, że w firmowych fartuchach do biedry po zakupy latajo!
- 28 0
-
2023-03-10 08:10
Trochę? właściciel z tymi cenami odleciał totalnie
- 15 2
-
2023-03-10 10:18
Potwierdzam, mają bardzo dobre jedzenie! Ceny trochę za wysokie ale za jakość się płaci.. teraz wychodzę z założenia, że wolę wydać te 10zł więcej za pizzę ale smacznie zjeść niż dostać flaka jak ostatnio (nie będę pisać z jakiej pizzerii ale więcej stamtąd nie zamówię)
- 3 3
-
2023-03-10 08:48
Gdyby ktoś nie wiedział, to jest to lokal po dawnej Pizzeria Leone (14)
Pana Lecha (nie pamiętam starego nazwiska), obecnie Lecha Wałęsy. Kiedyś była tam całkiem dobra pizza i dania obiadowe oraz normalne ceny, a dla mnie największą atrakcją lokalu była konsumpcja przy ostatnim stole, przy tym oknie z obłędną panoramą na Żuławy.
Za pizzę za 40 zeta z niewiadomo czym raczej podziękuję.- 25 28
-
2023-03-10 08:56
(3)
Nawet przy tym stole z widokiem na Żuławy? Ja bym się zastanowił nad tak radykalną decyzją...
- 10 3
-
2023-03-10 09:12
20 lat temu Leone miał super pizze diavolo. Później zrabalo się ciasto i składniki zjeżdżały.
- 6 1
-
2023-03-10 09:44
W sumie masz rację, może tam wrócę i spróbuję zalogować się przy tym stole z kawą (1)
Kawą drewnem paloną, rzecz jasna ;)
- 6 3
-
2023-03-10 10:42
Zaloguj się do życia.
- 3 4
-
2023-03-10 09:01
Te dawne Leone to kiszka teraz (1)
Jedzenie normalnie śmierdzi ,Ukraińcy zaczęli tam gotować i chyba jakieś swoje przyprawy dają ,nieda się jeść ,nigdy tam już nie zajrzę ,kiedyś dawne Leone było super jedzenie
- 11 9
-
2023-03-10 09:36
Leone chyba już nie działa.
Tą na Oruni Górnej zamknął kilka lat temu, ta na Ptasiej też już nie jest Leone, no chyba że jeszcze na Zaspie działa, ale tego nie wiem.
- 12 0
-
2023-03-10 09:12
leona a drewnem palona (1)
Pizza jak i pozostałe dania nigdy nie były dobre, co najwyżej dostateczne. Pizza to zwykła, osiedlowa, niczym nie wyróżniająca się, w typowo polskim stylu "guma". W ostatnich latach istnienia Leone, (o czym świadczyły opinie na Google) lokal zjechał poniżej średniej. Częste zmiany pizzermenów, również na tych coraz bardziej egzotycznych, powodowały
Pizza jak i pozostałe dania nigdy nie były dobre, co najwyżej dostateczne. Pizza to zwykła, osiedlowa, niczym nie wyróżniająca się, w typowo polskim stylu "guma". W ostatnich latach istnienia Leone, (o czym świadczyły opinie na Google) lokal zjechał poniżej średniej. Częste zmiany pizzermenów, również na tych coraz bardziej egzotycznych, powodowały pogorszenie i brak powtarzalności smaku pizzy. Poza tym wygląd lokalu zawsze przedstawiał wnętrze "wozu cygańskiego", mieszanki wszystkich stylów: włoskiego, góralskiego, domowego, a'la lata dziewięćdziesiąte i innych. Przez chwilę styl ten zbliżył się do włoskiego gdy właściciel zatrudnił projektanta wnętrz, co było widać. Niestety dość szybko wrócił na stare "tory". Generalnie wszystkim lokalom pana K. vel W. tylko na dobre wyszła zmiana właściciela. Obecnie pomimo cen i peryferyjnego umiejscowienia lokalu, uważam, że "Drewnem palona" jest w top 5 (a może nawet 3) trójmiejskich pizzerii. Polecam szczególnie autorską pizzę w kształcie gwiazdy, ktora naprawdę jest bardzo ciekawą propozycją.
- 14 6
-
2023-03-10 09:41
Ja jadłem w Leone kilkanaście do kilka lat temu, wtedy jedzenie było dobre
Lepsze pizze były tylko u Dzika w "La Paście" na Szerokiej. Obecnie Leone chyba już nie działa. Ta pizzeria na Oruni Górnej zystała zamknięta dobre kilka lat temu, nie wiem, czy lokal stał pusty, czy był tam jakiś inny biznes.
Z tym "wozem cygańskim" to nie wiem, o co chodzi, ja tam przychodziłem jeść a nie patrzeć na wystrój. No chyba że patrzeć przez okno na Żuławy - to tak, widok był i jest jest genialny!- 2 6
-
2023-03-10 09:37
Pizzeria Leone (2)
to na szczęście już tylko wspomnienie. Hit tego wątpliwego przybytku to gyros-mięso z rosołu posypane przyprawą do gyrosu. Okropne jedzenie. "Drewnem Palona" ma jedzenie na poziomie, to fakt. Jest jakość za dość wysoką cenę, ale nie ma nic za darmo jak się chce dobrze zjeść. Ceny w sklepach nas tak nie szokują, ale już w restauracjach owszem.
to na szczęście już tylko wspomnienie. Hit tego wątpliwego przybytku to gyros-mięso z rosołu posypane przyprawą do gyrosu. Okropne jedzenie. "Drewnem Palona" ma jedzenie na poziomie, to fakt. Jest jakość za dość wysoką cenę, ale nie ma nic za darmo jak się chce dobrze zjeść. Ceny w sklepach nas tak nie szokują, ale już w restauracjach owszem. Niestety taniej nie będzie. Inna sprawa, że obecna kampania tejże restauracji chyba ma związek z pustkami w lokalu, ceną za opakowanie pizzy na wynos i dodatkowy koszt dowozu, którego wcześniej nie było. Myślę, że przy zamówieniach powyżej 100 zł mogliby odpuścić i jedno i drugie. Ponadto właściciele nie są zbyt sympatycznymi ludźmi. Postawili sobie bezprawnie tabliczki o wyłączności miejsc parkingowych dla siebie i gości restauracji, co jest niezgodne z prawem. Zdarza się też, że szykanują tych, co samochody tam stawiają. Osiedle nie jest objęte rezerwacją miejsc tylko dla mieszkańców, więc wystarczy tego miejsca poszukać. Nie przeszkadza im jednak to, że nie mają swojej umowy na wywóz śmieci i swoje odpady upychają do najbliższego śmietnika powodując tym, że w sobotę nie ma gdzie wyrzucić surowców. Ogólnie miejsce na plus, ale właściciele mogliby popracować nad podejściem do okolicznych mieszkańców. Wszak to z nich w dużej mierze żyją.
- 16 4
-
2023-03-10 09:40
Znaczy cfaniaki?
- 8 2
-
2023-03-10 09:55
Jak bezprawnie rezerwują sobie miejsca parkingowe i podrzucają swoje śmieci innym
to równie dobrze mogą pluć do jedzenia. Pewnie dlatego reklama na portalu.
- 11 1
-
2023-03-10 09:56
Przed Leone była tam pizzeria Diablo i była to najlepsza pizza w okolicy
Szkoda , w upadła, uwielbiałem ją i często tam bywałem. Leone nie umywała się do Diablo
- 1 1
-
2023-03-11 06:48
Kazimierczak
- 0 0
-
2023-03-11 11:23
2 lata temu już stał pusty na Dywizji Wołyńskiej. Zamówiłem z Ptasiej.
Nie wiedzieli gdzie mieszkam, dostawca krążył po osiedlu. Zwrócili pieniądze
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.