- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (67 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
Jemy na mieście: Drewnem Palona - dobra pizza i nie tylko
Lubię od czasu do czasu odwiedzić restauracje poza ścisłym centrum - to miejsca, gdzie można naprawdę dobrze zjeść. Tym razem pojechałam na Orunię Górną, gdzie w środku osiedla w niepozornych pawilonach mieści się niewielka restauracja Drewnem Palona przy ul. Dywizji Wołyńskiej 1/7, która specjalizuje się w kuchni włoskiej z naciskiem na pizzę. Ostatnio w moim cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam wietnamską restaurację Good Morning Vietnam w Gdyni.
Restauracja Drewnem Palona składa się z jasnego, długiego i wąskiego pomieszczenia utrzymanego w stylu włoskiej trattorii. W wystroju dominują delikatne beże, biel, drewno, cegła i odrobina szarości na pluszowych sofach i krzesłach. Na ścianach wiszą grafiki przedstawiające najsłynniejsze zabytki włoskich miast. Jest też kilka ekranów telewizyjnych, zakładam, że dla fanów sportu. Po wejściu do lokalu od razu trafiamy na nieduży bar z widokiem na piec opalany drewnem. Możemy też podziwiać pracę pizzermana, który na naszych oczach wyczarowuje pizzę.
W karcie znajdziemy przede wszystkim szeroki wybór pizz: od klasycznych włoskich po bardziej fantazyjne inspirowane kuchnia włoską. Jest też długa lista makaronów.
Zamawiamy włoskie klasyki:
- pizzę białą (32 cm) Drewnem Palona - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino ( 41 zł);
- pizzę czerwoną (32 cm) Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola (40 zł);
- makaron Tartufo (tagliatelle) - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki (44 zł);
- gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini (43 zł).
Biała pizza to doskonała opcja dla tych, którzy nie lubią tradycyjnego sosu pomidorowego. Także ta pizza miała świetnie wypieczone cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami, a jej smak był delikatny, kremowy, z silną nutą sosu borowikowego.
Pizza Nduja była wyjątkowo smaczna. Miała cienkie ciasto z chrupiącymi, delikatnie przypieczonymi rantami, z właściwą ilością przyjemnego w smaku sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli. Piekielna ostrość kiełbasy nduja została złagodzona serkiem ricotta. Odrobina rukoli dodała subtelnego orzechowego posmaku.
Makaron Tartufo był udaną kompozycją dobrze ugotowanego tagliatelle - al dente, kremowego śmietankowego sosu, słonej szynki i subtelnego, ale wyczuwalnego aromatu trufli, który jednak nie przytłaczał pozostałych składników. Dobre danie na poprawę nastroju lub większy głód.
Gulasz rybny był satysfakcjonujący, ale nie nadzwyczajny. Pieczone ziemniaki zupełnie w nim nie zagrały. Chrupiąca bagietka byłaby według mnie lepszym dodatkiem, pozwalającym wytrzeć sos z patelni w iście włoskim stylu. Danie przyjemne w smaku: ryba była soczysta, owoce morza dobrze przyrządzone, a to wszystko w sosie pomidorowym z kawałkami cukinii, papryki i marchewki z subtelną nutą wina.
Podsumowanie: wielbiciele włoskiej kuchni, a w szczególności pizzy, na pewno znajdą w restauracji Drewnem Palona odpowiednie dla siebie smaki. Czuć, że dania są przygotowywane z sercem, z wysokiej jakości składników. Jest tu smacznie i bez nadęcia. Wystawiam im ocenę dobrą+.
O autorze
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-03-10 07:41
(4)
Wiadomo, że kolejna pizzeria/włoska kuchnia a tych w Gdańsku od zarypania. Tu jednak na plus, że nie jest to kolejny miękki flak udający przereklamowaną pizzę neapolitańską. Tylko fajna chrupka, bardziej w typie rzymskiej.
- 52 7
-
2023-03-10 09:13
(3)
Najlepsza pizza jest z pieca węglowego. Węglem palona. Odlot.
- 6 5
-
2023-03-10 11:23
Bzdura i bełkot marketingowy. W piecu elektrycznym spokojnie możesz mieć więcej niż 400 stopni i wiele pizzeri we Włoszech (1)
doskonale sobie z nimi daje radę. Zwłaszcza w Rzymie, gdzie często pizza jest wypiekana na blasze. Ale tam wiedzą jak fermentować ciasto, używają lepszej jakości mąki, wkładają w to serce. Czego o naszych pizzeriach można tylko rzadko powiedzieć gdzie ludzi do kuchni bierze się z łapanki.
- 8 2
-
2023-03-10 11:29
Pijar znaczy.
- 1 0
-
2023-03-10 09:19
Tak jest. Kopciuch pizza z aromatem..
- 2 3
-
2023-03-10 07:11
Pyszne jedzenie. (6)
Jadłam tam kilka raz i zawsze było smacznie. Trochę drogo jak na osiedlową restauracje, ale rozumiem, że składnik ściągają z Włoch.
- 48 14
-
2023-03-10 10:18
Potwierdzam, mają bardzo dobre jedzenie! Ceny trochę za wysokie ale za jakość się płaci.. teraz wychodzę z założenia, że wolę wydać te 10zł więcej za pizzę ale smacznie zjeść niż dostać flaka jak ostatnio (nie będę pisać z jakiej pizzerii ale więcej stamtąd nie zamówię)
- 3 3
-
2023-03-10 08:10
Trochę? właściciel z tymi cenami odleciał totalnie
- 15 3
-
2023-03-10 07:51
Na "starówce" też prosto z Włoch i innych krajów... Tak się rozbujali, że w firmowych fartuchach do biedry po zakupy latajo!
- 29 0
-
2023-03-10 07:29
drewno tez z wloch? (1)
w przecietnym lidlu sa tez produktyz wloch, co nie oznacza, ze musza byc drogie
- 18 7
-
2023-03-10 14:42
z drewutni
- 0 0
-
2023-03-10 07:20
tak, 3 razy w tygodniu podjeżdża dostawa bezpośrednio z Italii
- 26 3
-
2023-03-10 08:39
rodzinny wypad na fast fooda 200zł, a jeszcze niedawno można było się za to zmieścić w 80zł (17)
pizza w osiedlowej budzie prawie tyle co w Paryżu (10 ojro płaciłem)
brawo pis ! dogoniliśmy zachód szkoda , że tylko w zakresie cen a nie zarobków- 30 5
-
2023-03-10 09:52
(5)
Wczoraj wróciłem z Berlina. Moj ulubiony kebs podrożał z 5 do 7 ojro. Oczywiście wina PiSu.
- 1 0
-
2023-03-10 10:48
(1)
20 minut pracuje na takiego kebaba pracownik fizyczny w Berlinie.
- 3 2
-
2023-03-10 11:28
Zapomniałeś napisać, że to wina PiSu.
- 1 2
-
2023-03-10 09:58
(2)
Wyobraź sobie, że z tych średnio 6 euro za kebab boss płaci pracownikom po min 12 euro za godzinę... U nas kebab coraz częściej ponad dwie dychy a dla pracownika... To jak oni w Reichu dają radę? No i się nie zamykają? Może boss jeździ corsą? Może nie lata na Melediwy? Może zwyczajnie pracuje i nie płacze...
- 3 2
-
2023-07-14 21:19
no właśnie o to chodzi, że ludzie więcej zarabiają
dlatego więcej kupują
- 0 0
-
2023-03-10 10:40
No to wina pracodawcy (janusza biznesu) czy PiSu? Co niektórzy już mają taką jazdę, iż o dzisiejszym śniegu napiszą, że to wina PiS. Żenada.
- 5 1
-
2023-03-10 09:11
(3)
Otóż to! Hamburg. Ristorante u Włocha. Pyszna pizza 8 euro! Nie wiem co kosztuje tak dużo na pizze by ta kosztowala ponad 4 dychy. Nie pier o kosztach bo zrobić jedna pizze to jest góra 8-10 zł a do tego sprzedajecie wodę 0,2 za 6 zł czy cole 0,3 za 8! Wielu z was powinno mieć w menu pozycje nr 1 a na niej coś tam alla pazur...
- 5 2
-
2023-07-14 21:17
no jak to co tyle kosztuje???
te 5 plastrów salami (oryginalnej włoskiej) które ważą razem może z 5 gram. i te smarki sera, może i drogiego i oryginalnego ale pewnie nie więcej go jak 30 gram. teraz takie czasy, że im mniej tym drożej
- 0 0
-
2023-03-10 09:56
Nie ściemniaj (1)
Za 8 ojro w Hamburgu zjesz teraz slajsa margarity albo mały kebab.
- 1 3
-
2023-03-10 10:04
Zje, zje. Nie w centrum ale Orunia Górna to też nie Śródmieście...
- 3 2
-
2023-03-10 09:09
Nie pasuje (2)
To POpłyń do Donka Brukselskiego i POproś o pomoc.
- 4 5
-
2023-03-10 11:08
Ty zapewne dostaniesz złodziejską dotację z NCBR lub coś od Czarnka. (1)
- 4 2
-
2023-03-10 11:27
Lepsze to niż te parę złotych na dzień od brejzy.
- 1 1
-
2023-03-10 09:06
(3)
Jasne, za peło by nie było inflacji, wszystko tanie, żadnego bezrobocia, żadnych śmieciówek i nóg od stołów... Dziękuję, bo przeżyłem zieloną wyspę rudego i wiem ilu młodych ludzi musiało wyjechać do UK czy Norków z tego dobrobytu który serwował nam rudy i jego ekipa piniyndzy nima.
- 4 13
-
2023-03-11 08:11
A teraz to myslisz że młodzi
są szczęśliwi i nie wyjeżdżają za pracą za granicę? Mam syna 21letniego i sama mu radzę żeby po studiach szukal pracy za granicą, nie w tym powalonym kraju gdzie się cofamy do średniowiecza bo rządzą dewoci, nie ma żadnych perspektyw.
- 1 1
-
2023-03-10 19:34
Ilu z nich wróciło w ostatnich latach do Polski miodem i mlekiem płynącej pod rządami PiS?
- 0 2
-
2023-03-10 12:47
za peło nie było inflacji
to akurat prawda, ale daleki jestem od tego żeby jednych nieudaczników usprawiedliwiać nieudacznictwem drugich
- 3 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.