• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Drewnem Palona - dobra pizza i nie tylko

Agnieszka Haponiuk
10 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (99)
Tym razem odwiedziłam pizzerię Drewnem Palona na Oruni. Pizza z kiełbasą nduja. Tym razem odwiedziłam pizzerię Drewnem Palona na Oruni. Pizza z kiełbasą nduja.

Lubię od czasu do czasu odwiedzić restauracje poza ścisłym centrum - to miejsca, gdzie można naprawdę dobrze zjeść. Tym razem pojechałam na Orunię Górną, gdzie w środku osiedla w niepozornych pawilonach mieści się niewielka restauracja Drewnem Palona przy ul. Dywizji Wołyńskiej 1/7Mapka, która specjalizuje się w kuchni włoskiej z naciskiem na pizzę. Ostatnio w moim cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam wietnamską restaurację Good Morning Vietnam w Gdyni.




Restauracja Drewnem Palona składa się z jasnego, długiego i wąskiego pomieszczenia utrzymanego w stylu włoskiej trattorii. W wystroju dominują delikatne beże, biel, drewno, cegła i odrobina szarości na pluszowych sofach i krzesłach. Na ścianach wiszą grafiki przedstawiające najsłynniejsze zabytki włoskich miast. Jest też kilka ekranów telewizyjnych, zakładam, że dla fanów sportu. Po wejściu do lokalu od razu trafiamy na nieduży bar z widokiem na piec opalany drewnem. Możemy też podziwiać pracę pizzermana, który na naszych oczach wyczarowuje pizzę.

  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni.
W karcie znajdziemy przede wszystkim szeroki wybór pizz: od klasycznych włoskich po bardziej fantazyjne inspirowane kuchnia włoską. Jest też długa lista makaronów.

Zamawiamy włoskie klasyki:

  • pizzę białą (32 cm) Drewnem Palona - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino ( 41 zł);
  • pizzę czerwoną (32 cm) Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola (40 zł);
  • makaron Tartufo (tagliatelle) - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki (44 zł);
  • gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini (43 zł).


Biała pizza to doskonała opcja dla tych, którzy nie lubią tradycyjnego sosu pomidorowego. Także ta pizza miała świetnie wypieczone cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami, a jej smak był delikatny, kremowy, z silną nutą sosu borowikowego.

Pizza biała Drewnem Palona (32 cm) - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino. Pizza biała Drewnem Palona (32 cm) - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino.
Pizza Nduja była wyjątkowo smaczna. Miała cienkie ciasto z chrupiącymi, delikatnie przypieczonymi rantami, z właściwą ilością przyjemnego w smaku sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli. Piekielna ostrość kiełbasy nduja została złagodzona serkiem ricotta. Odrobina rukoli dodała subtelnego orzechowego posmaku.

Pizza Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola. Pizza Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola.
Makaron Tartufo był udaną kompozycją dobrze ugotowanego tagliatelle - al dente, kremowego śmietankowego sosu, słonej szynki i subtelnego, ale wyczuwalnego aromatu trufli, który jednak nie przytłaczał pozostałych składników. Dobre danie na poprawę nastroju lub większy głód.

Makaron Tartufo - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki. Makaron Tartufo - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki.
Gulasz rybny był satysfakcjonujący, ale nie nadzwyczajny. Pieczone ziemniaki zupełnie w nim nie zagrały. Chrupiąca bagietka byłaby według mnie lepszym dodatkiem, pozwalającym wytrzeć sos z patelni w iście włoskim stylu. Danie przyjemne w smaku: ryba była soczysta, owoce morza dobrze przyrządzone, a to wszystko w sosie pomidorowym z kawałkami cukinii, papryki i marchewki z subtelną nutą wina.

Gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini. Gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini.
Podsumowanie:
wielbiciele włoskiej kuchni, a w szczególności pizzy, na pewno znajdą w restauracji Drewnem Palona odpowiednie dla siebie smaki. Czuć, że dania są przygotowywane z sercem, z wysokiej jakości składników. Jest tu smacznie i bez nadęcia. Wystawiam im ocenę dobrą+.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (99) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Pizzeria koło pizzeri.

    Niedługo sami będziemy wyglądać jak taka pizza.

    • 12 7

  • Opinia wyróżniona

    Pyszne jedzenie. (6)

    Jadłam tam kilka raz i zawsze było smacznie. Trochę drogo jak na osiedlową restauracje, ale rozumiem, że składnik ściągają z Włoch.

    • 48 14

    • tak, 3 razy w tygodniu podjeżdża dostawa bezpośrednio z Italii

      • 26 3

    • drewno tez z wloch? (1)

      w przecietnym lidlu sa tez produktyz wloch, co nie oznacza, ze musza byc drogie

      • 18 7

      • z drewutni

        • 0 0

    • Na "starówce" też prosto z Włoch i innych krajów... Tak się rozbujali, że w firmowych fartuchach do biedry po zakupy latajo!

      • 29 0

    • Trochę? właściciel z tymi cenami odleciał totalnie

      • 15 3

    • Potwierdzam, mają bardzo dobre jedzenie! Ceny trochę za wysokie ale za jakość się płaci.. teraz wychodzę z założenia, że wolę wydać te 10zł więcej za pizzę ale smacznie zjeść niż dostać flaka jak ostatnio (nie będę pisać z jakiej pizzerii ale więcej stamtąd nie zamówię)

      • 3 3

  • Te pizze wyglądają jakby to nimi palono.

    • 23 11

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Wiadomo, że kolejna pizzeria/włoska kuchnia a tych w Gdańsku od zarypania. Tu jednak na plus, że nie jest to kolejny miękki flak udający przereklamowaną pizzę neapolitańską. Tylko fajna chrupka, bardziej w typie rzymskiej.

    • 52 7

    • (3)

      Najlepsza pizza jest z pieca węglowego. Węglem palona. Odlot.

      • 6 5

      • Tak jest. Kopciuch pizza z aromatem..

        • 2 3

      • Bzdura i bełkot marketingowy. W piecu elektrycznym spokojnie możesz mieć więcej niż 400 stopni i wiele pizzeri we Włoszech (1)

        doskonale sobie z nimi daje radę. Zwłaszcza w Rzymie, gdzie często pizza jest wypiekana na blasze. Ale tam wiedzą jak fermentować ciasto, używają lepszej jakości mąki, wkładają w to serce. Czego o naszych pizzeriach można tylko rzadko powiedzieć gdzie ludzi do kuchni bierze się z łapanki.

        • 8 2

        • Pijar znaczy.

          • 1 0

  • Pizzerii w Gdańsku to są chyba setki. I chyba właśnie pizzerie najlepiej przeda z wszystkich jadłodajni. Lata temu La pasta była dla mnie nr 1. Swego czasu, ale to też dawno Leone przez chwilę dobra robił na Oruni. Później próbowałem pizzy z Dominos, ale to też parę lat temu. Obecnie nie jadam już pizzy zbytnio. Niedawno skądś tam zamówiłem w lokalu i była zrobiona na odp a lokal zachwalany był tu podczas artykułu.

    • 9 3

  • (6)

    Zamawiałem wczoraj, niestety się popsuła.Za tę cenę to zdecydowanie za słaba

    • 15 3

    • (2)

      A ja polecam też na osiedlu Napoli. Ceny niższe ,a i smak prawdziwej włoskiej pizzy

      • 2 6

      • Pizze mają dobrą dobra, ale obsługa na kuchni to jakieś głąby, drą ryje itd ,przestałem tam chodzić.

        • 3 0

      • ostatnio stamtąd zamówiłam.. podziękuję

        • 5 0

    • dobra była jak był tam kucharz z Włoch ..... (2)

      • 3 0

      • (1)

        Mazowieckich?

        • 1 1

        • Jeśli tak, to z Włochów

          • 1 1

  • Tak być nie może

    Wymyślne składniki, piec opalany drewnem. To działa, ale musieliby mieć potężny przemiał klientów. OG, więc jak podniosą ceny to zgubią klientów.

    • 6 0

  • Porcje małe

    Ceny duże także nie chodzimy ostatnio jeść na mieście

    • 19 2

  • (1)

    Maja dobre pizze, ale składniki nie koniecznie z Włoch ostatnio widziałem w Lidlu na Platynowej jak panie robiły zakupy ale to standard na Szerokiej wszyscy biegają do Biedronki

    • 21 4

    • W sezonie ludzie siedzą sobie w ogródku czekają na danie z oryginalnych składników a tam z biedry biegnie z siatami pomoc kuchenna ehhe.

      • 12 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane