- 1 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (39 opinii)
- 2 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (57 opinii)
- 4 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (35 opinii)
Jemy na mieście: Drewnem Palona - dobra pizza i nie tylko
Lubię od czasu do czasu odwiedzić restauracje poza ścisłym centrum - to miejsca, gdzie można naprawdę dobrze zjeść. Tym razem pojechałam na Orunię Górną, gdzie w środku osiedla w niepozornych pawilonach mieści się niewielka restauracja Drewnem Palona przy ul. Dywizji Wołyńskiej 1/7, która specjalizuje się w kuchni włoskiej z naciskiem na pizzę. Ostatnio w moim cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam wietnamską restaurację Good Morning Vietnam w Gdyni.
Restauracja Drewnem Palona składa się z jasnego, długiego i wąskiego pomieszczenia utrzymanego w stylu włoskiej trattorii. W wystroju dominują delikatne beże, biel, drewno, cegła i odrobina szarości na pluszowych sofach i krzesłach. Na ścianach wiszą grafiki przedstawiające najsłynniejsze zabytki włoskich miast. Jest też kilka ekranów telewizyjnych, zakładam, że dla fanów sportu. Po wejściu do lokalu od razu trafiamy na nieduży bar z widokiem na piec opalany drewnem. Możemy też podziwiać pracę pizzermana, który na naszych oczach wyczarowuje pizzę.
W karcie znajdziemy przede wszystkim szeroki wybór pizz: od klasycznych włoskich po bardziej fantazyjne inspirowane kuchnia włoską. Jest też długa lista makaronów.
Zamawiamy włoskie klasyki:
- pizzę białą (32 cm) Drewnem Palona - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino ( 41 zł);
- pizzę czerwoną (32 cm) Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola (40 zł);
- makaron Tartufo (tagliatelle) - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki (44 zł);
- gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini (43 zł).
Biała pizza to doskonała opcja dla tych, którzy nie lubią tradycyjnego sosu pomidorowego. Także ta pizza miała świetnie wypieczone cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami, a jej smak był delikatny, kremowy, z silną nutą sosu borowikowego.
Pizza Nduja była wyjątkowo smaczna. Miała cienkie ciasto z chrupiącymi, delikatnie przypieczonymi rantami, z właściwą ilością przyjemnego w smaku sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli. Piekielna ostrość kiełbasy nduja została złagodzona serkiem ricotta. Odrobina rukoli dodała subtelnego orzechowego posmaku.
Makaron Tartufo był udaną kompozycją dobrze ugotowanego tagliatelle - al dente, kremowego śmietankowego sosu, słonej szynki i subtelnego, ale wyczuwalnego aromatu trufli, który jednak nie przytłaczał pozostałych składników. Dobre danie na poprawę nastroju lub większy głód.
Gulasz rybny był satysfakcjonujący, ale nie nadzwyczajny. Pieczone ziemniaki zupełnie w nim nie zagrały. Chrupiąca bagietka byłaby według mnie lepszym dodatkiem, pozwalającym wytrzeć sos z patelni w iście włoskim stylu. Danie przyjemne w smaku: ryba była soczysta, owoce morza dobrze przyrządzone, a to wszystko w sosie pomidorowym z kawałkami cukinii, papryki i marchewki z subtelną nutą wina.
Podsumowanie: wielbiciele włoskiej kuchni, a w szczególności pizzy, na pewno znajdą w restauracji Drewnem Palona odpowiednie dla siebie smaki. Czuć, że dania są przygotowywane z sercem, z wysokiej jakości składników. Jest tu smacznie i bez nadęcia. Wystawiam im ocenę dobrą+.
O autorze
Miejsca
Opinie (99) 9 zablokowanych
-
2023-03-10 07:41
Opinia wyróżniona
(4)
Wiadomo, że kolejna pizzeria/włoska kuchnia a tych w Gdańsku od zarypania. Tu jednak na plus, że nie jest to kolejny miękki flak udający przereklamowaną pizzę neapolitańską. Tylko fajna chrupka, bardziej w typie rzymskiej.
- 52 7
-
2023-03-10 09:13
(3)
Najlepsza pizza jest z pieca węglowego. Węglem palona. Odlot.
- 6 5
-
2023-03-10 11:23
Bzdura i bełkot marketingowy. W piecu elektrycznym spokojnie możesz mieć więcej niż 400 stopni i wiele pizzeri we Włoszech (1)
doskonale sobie z nimi daje radę. Zwłaszcza w Rzymie, gdzie często pizza jest wypiekana na blasze. Ale tam wiedzą jak fermentować ciasto, używają lepszej jakości mąki, wkładają w to serce. Czego o naszych pizzeriach można tylko rzadko powiedzieć gdzie ludzi do kuchni bierze się z łapanki.
- 8 2
-
2023-03-10 11:29
Pijar znaczy.
- 1 0
-
2023-03-10 09:19
Tak jest. Kopciuch pizza z aromatem..
- 2 3
-
2023-03-10 07:11
Opinia wyróżniona
Pyszne jedzenie. (6)
Jadłam tam kilka raz i zawsze było smacznie. Trochę drogo jak na osiedlową restauracje, ale rozumiem, że składnik ściągają z Włoch.
- 48 14
-
2023-03-10 10:18
Potwierdzam, mają bardzo dobre jedzenie! Ceny trochę za wysokie ale za jakość się płaci.. teraz wychodzę z założenia, że wolę wydać te 10zł więcej za pizzę ale smacznie zjeść niż dostać flaka jak ostatnio (nie będę pisać z jakiej pizzerii ale więcej stamtąd nie zamówię)
- 3 3
-
2023-03-10 08:10
Trochę? właściciel z tymi cenami odleciał totalnie
- 15 3
-
2023-03-10 07:51
Na "starówce" też prosto z Włoch i innych krajów... Tak się rozbujali, że w firmowych fartuchach do biedry po zakupy latajo!
- 29 0
-
2023-03-10 07:29
drewno tez z wloch? (1)
w przecietnym lidlu sa tez produktyz wloch, co nie oznacza, ze musza byc drogie
- 18 7
-
2023-03-10 14:42
z drewutni
- 0 0
-
2023-03-10 07:20
tak, 3 razy w tygodniu podjeżdża dostawa bezpośrednio z Italii
- 26 3
Wszystkie opinie
-
2023-03-10 07:10
Pizzeria koło pizzeri.
Niedługo sami będziemy wyglądać jak taka pizza.
- 12 7
-
2023-03-10 07:11
Opinia wyróżniona
Pyszne jedzenie. (6)
Jadłam tam kilka raz i zawsze było smacznie. Trochę drogo jak na osiedlową restauracje, ale rozumiem, że składnik ściągają z Włoch.
- 48 14
-
2023-03-10 07:20
tak, 3 razy w tygodniu podjeżdża dostawa bezpośrednio z Italii
- 26 3
-
2023-03-10 07:29
drewno tez z wloch? (1)
w przecietnym lidlu sa tez produktyz wloch, co nie oznacza, ze musza byc drogie
- 18 7
-
2023-03-10 14:42
z drewutni
- 0 0
-
2023-03-10 07:51
Na "starówce" też prosto z Włoch i innych krajów... Tak się rozbujali, że w firmowych fartuchach do biedry po zakupy latajo!
- 29 0
-
2023-03-10 08:10
Trochę? właściciel z tymi cenami odleciał totalnie
- 15 3
-
2023-03-10 10:18
Potwierdzam, mają bardzo dobre jedzenie! Ceny trochę za wysokie ale za jakość się płaci.. teraz wychodzę z założenia, że wolę wydać te 10zł więcej za pizzę ale smacznie zjeść niż dostać flaka jak ostatnio (nie będę pisać z jakiej pizzerii ale więcej stamtąd nie zamówię)
- 3 3
-
2023-03-10 07:16
Te pizze wyglądają jakby to nimi palono.
- 23 11
-
2023-03-10 07:41
Opinia wyróżniona
(4)
Wiadomo, że kolejna pizzeria/włoska kuchnia a tych w Gdańsku od zarypania. Tu jednak na plus, że nie jest to kolejny miękki flak udający przereklamowaną pizzę neapolitańską. Tylko fajna chrupka, bardziej w typie rzymskiej.
- 52 7
-
2023-03-10 09:13
(3)
Najlepsza pizza jest z pieca węglowego. Węglem palona. Odlot.
- 6 5
-
2023-03-10 09:19
Tak jest. Kopciuch pizza z aromatem..
- 2 3
-
2023-03-10 11:23
Bzdura i bełkot marketingowy. W piecu elektrycznym spokojnie możesz mieć więcej niż 400 stopni i wiele pizzeri we Włoszech (1)
doskonale sobie z nimi daje radę. Zwłaszcza w Rzymie, gdzie często pizza jest wypiekana na blasze. Ale tam wiedzą jak fermentować ciasto, używają lepszej jakości mąki, wkładają w to serce. Czego o naszych pizzeriach można tylko rzadko powiedzieć gdzie ludzi do kuchni bierze się z łapanki.
- 8 2
-
2023-03-10 11:29
Pijar znaczy.
- 1 0
-
2023-03-10 07:45
Pizzerii w Gdańsku to są chyba setki. I chyba właśnie pizzerie najlepiej przeda z wszystkich jadłodajni. Lata temu La pasta była dla mnie nr 1. Swego czasu, ale to też dawno Leone przez chwilę dobra robił na Oruni. Później próbowałem pizzy z Dominos, ale to też parę lat temu. Obecnie nie jadam już pizzy zbytnio. Niedawno skądś tam zamówiłem w lokalu i była zrobiona na odp a lokal zachwalany był tu podczas artykułu.
- 9 3
-
2023-03-10 07:53
(6)
Zamawiałem wczoraj, niestety się popsuła.Za tę cenę to zdecydowanie za słaba
- 15 3
-
2023-03-10 07:54
(2)
A ja polecam też na osiedlu Napoli. Ceny niższe ,a i smak prawdziwej włoskiej pizzy
- 2 6
-
2023-03-10 09:19
Pizze mają dobrą dobra, ale obsługa na kuchni to jakieś głąby, drą ryje itd ,przestałem tam chodzić.
- 3 0
-
2023-03-10 10:19
ostatnio stamtąd zamówiłam.. podziękuję
- 5 0
-
2023-03-10 08:39
dobra była jak był tam kucharz z Włoch ..... (2)
- 3 0
-
2023-03-10 09:23
(1)
Mazowieckich?
- 1 1
-
2023-03-10 10:57
Jeśli tak, to z Włochów
- 1 1
-
2023-03-10 08:04
Tak być nie może
Wymyślne składniki, piec opalany drewnem. To działa, ale musieliby mieć potężny przemiał klientów. OG, więc jak podniosą ceny to zgubią klientów.
- 6 0
-
2023-03-10 08:10
Porcje małe
Ceny duże także nie chodzimy ostatnio jeść na mieście
- 19 2
-
2023-03-10 08:39
(1)
Maja dobre pizze, ale składniki nie koniecznie z Włoch ostatnio widziałem w Lidlu na Platynowej jak panie robiły zakupy ale to standard na Szerokiej wszyscy biegają do Biedronki
- 21 4
-
2023-03-10 09:21
W sezonie ludzie siedzą sobie w ogródku czekają na danie z oryginalnych składników a tam z biedry biegnie z siatami pomoc kuchenna ehhe.
- 12 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.