• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Drewnem Palona - dobra pizza i nie tylko

Agnieszka Haponiuk
10 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (99)
Tym razem odwiedziłam pizzerię Drewnem Palona na Oruni. Pizza z kiełbasą nduja. Tym razem odwiedziłam pizzerię Drewnem Palona na Oruni. Pizza z kiełbasą nduja.

Lubię od czasu do czasu odwiedzić restauracje poza ścisłym centrum - to miejsca, gdzie można naprawdę dobrze zjeść. Tym razem pojechałam na Orunię Górną, gdzie w środku osiedla w niepozornych pawilonach mieści się niewielka restauracja Drewnem Palona przy ul. Dywizji Wołyńskiej 1/7Mapka, która specjalizuje się w kuchni włoskiej z naciskiem na pizzę. Ostatnio w moim cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam wietnamską restaurację Good Morning Vietnam w Gdyni.




Restauracja Drewnem Palona składa się z jasnego, długiego i wąskiego pomieszczenia utrzymanego w stylu włoskiej trattorii. W wystroju dominują delikatne beże, biel, drewno, cegła i odrobina szarości na pluszowych sofach i krzesłach. Na ścianach wiszą grafiki przedstawiające najsłynniejsze zabytki włoskich miast. Jest też kilka ekranów telewizyjnych, zakładam, że dla fanów sportu. Po wejściu do lokalu od razu trafiamy na nieduży bar z widokiem na piec opalany drewnem. Możemy też podziwiać pracę pizzermana, który na naszych oczach wyczarowuje pizzę.

  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni.
W karcie znajdziemy przede wszystkim szeroki wybór pizz: od klasycznych włoskich po bardziej fantazyjne inspirowane kuchnia włoską. Jest też długa lista makaronów.

Zamawiamy włoskie klasyki:

  • pizzę białą (32 cm) Drewnem Palona - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino ( 41 zł);
  • pizzę czerwoną (32 cm) Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola (40 zł);
  • makaron Tartufo (tagliatelle) - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki (44 zł);
  • gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini (43 zł).


Biała pizza to doskonała opcja dla tych, którzy nie lubią tradycyjnego sosu pomidorowego. Także ta pizza miała świetnie wypieczone cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami, a jej smak był delikatny, kremowy, z silną nutą sosu borowikowego.

Pizza biała Drewnem Palona (32 cm) - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino. Pizza biała Drewnem Palona (32 cm) - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino.
Pizza Nduja była wyjątkowo smaczna. Miała cienkie ciasto z chrupiącymi, delikatnie przypieczonymi rantami, z właściwą ilością przyjemnego w smaku sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli. Piekielna ostrość kiełbasy nduja została złagodzona serkiem ricotta. Odrobina rukoli dodała subtelnego orzechowego posmaku.

Pizza Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola. Pizza Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola.
Makaron Tartufo był udaną kompozycją dobrze ugotowanego tagliatelle - al dente, kremowego śmietankowego sosu, słonej szynki i subtelnego, ale wyczuwalnego aromatu trufli, który jednak nie przytłaczał pozostałych składników. Dobre danie na poprawę nastroju lub większy głód.

Makaron Tartufo - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki. Makaron Tartufo - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki.
Gulasz rybny był satysfakcjonujący, ale nie nadzwyczajny. Pieczone ziemniaki zupełnie w nim nie zagrały. Chrupiąca bagietka byłaby według mnie lepszym dodatkiem, pozwalającym wytrzeć sos z patelni w iście włoskim stylu. Danie przyjemne w smaku: ryba była soczysta, owoce morza dobrze przyrządzone, a to wszystko w sosie pomidorowym z kawałkami cukinii, papryki i marchewki z subtelną nutą wina.

Gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini. Gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini.
Podsumowanie:
wielbiciele włoskiej kuchni, a w szczególności pizzy, na pewno znajdą w restauracji Drewnem Palona odpowiednie dla siebie smaki. Czuć, że dania są przygotowywane z sercem, z wysokiej jakości składników. Jest tu smacznie i bez nadęcia. Wystawiam im ocenę dobrą+.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (99) 9 zablokowanych

  • Bardzo dobre żarcie (2)

    Nie wiem czy jest całkiem tanio, nie wiem gdzie się zaopatrują w składniki...
    Ludzie, jest naprawdę smacznie, zastanówcie się czy nie warto czasem dać parę złotych więcej i mieć satysfakcję i zadowolenie ze spożytego posiłku.
    Co z tego jak dasz dychę mniej za pizze a siedzisz na porcelanie a obiad wcale nie był najlepszy.
    Nie namawiam, nie zachęcam, niech każdy smakosz włoskiego placka się przekona czy warto.

    • 7 6

    • Dziękujemy właścicielu za opinię o swoim lokalu. Wielu ludzi ma tak, że nachalna reklama ich odstrasza. Czaisz bazę?

      • 5 3

    • oczywiście że warto

      problem w tym że nie każdego stać. to tak jakby każdy chciał mieć auto nowe z salonu ale stać go na używane

      • 0 0

  • Zdecydowanie najlepsza pizza na osiedlu

    A tych w okolicy nie brakuje.

    Dobra na Oruni jest też neapolitańska.

    • 1 2

  • Najlepsza na południu Gdańska a w wielu jadłem (2)

    pozdrawiam kucharza z Calabri

    • 3 1

    • Wolę taką z włoskiego lokalu w bloku na uboczu Łódzkiej

      Smakowo petarda, choć czasem niemalże trzeba jeść ją łyżką ;)

      • 1 0

    • Kucharz z Calabri juz tam nie pracuje :(

      • 3 0

  • Bardzo dobrze, siadaj, cztery

    Pani widocznie nie dopchała pod korek, więc piąteczki dziś nie będzie. Chrum.

    • 7 2

  • A pani Haponiuk znowu, t o wszystko ma aksamitne smaki !!!!!

    • 9 0

  • Pare lat temu była pyszna w Gdyni - w modo nio

    Porem się przenieśli do Sopotu na monciak i według nas jakość spadła a poszło na ilość i turystów teraz już ich nie ma, prawda? A ktoś wie czy nie otworzyli gdzieś indziej??

    • 0 0

  • W Gdańsku jest zakaz budowania pieców i kominków

    Ciekawe, jak Palona Drewnem dostała pozwolenie na piec drzewny? Chyba, że też bezumownie, jak śmieci i parkingi?

    • 7 1

  • (1)

    Niestety to już nie to co było w tamtym roku. Pizza przypalona jakość spadła

    • 4 1

    • No właśnie, a myślałam że tylko ja taką dostałam:/

      • 0 0

  • Bardzo dobra pizza

    Pizza w Drewnem bardzo mi smakuje. Czuć, że składniki są wysokiej jakości.

    • 1 2

  • Byłem miesiąc temu

    W piątek po 16 zmarzłem siedząc w środku ..... drogo ,,,,,

    • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane