- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (101 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (60 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Jemy na mieście: Drewnem Palona - dobra pizza i nie tylko
Lubię od czasu do czasu odwiedzić restauracje poza ścisłym centrum - to miejsca, gdzie można naprawdę dobrze zjeść. Tym razem pojechałam na Orunię Górną, gdzie w środku osiedla w niepozornych pawilonach mieści się niewielka restauracja Drewnem Palona przy ul. Dywizji Wołyńskiej 1/7, która specjalizuje się w kuchni włoskiej z naciskiem na pizzę. Ostatnio w moim cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam wietnamską restaurację Good Morning Vietnam w Gdyni.
Restauracja Drewnem Palona składa się z jasnego, długiego i wąskiego pomieszczenia utrzymanego w stylu włoskiej trattorii. W wystroju dominują delikatne beże, biel, drewno, cegła i odrobina szarości na pluszowych sofach i krzesłach. Na ścianach wiszą grafiki przedstawiające najsłynniejsze zabytki włoskich miast. Jest też kilka ekranów telewizyjnych, zakładam, że dla fanów sportu. Po wejściu do lokalu od razu trafiamy na nieduży bar z widokiem na piec opalany drewnem. Możemy też podziwiać pracę pizzermana, który na naszych oczach wyczarowuje pizzę.
W karcie znajdziemy przede wszystkim szeroki wybór pizz: od klasycznych włoskich po bardziej fantazyjne inspirowane kuchnia włoską. Jest też długa lista makaronów.
Zamawiamy włoskie klasyki:
- pizzę białą (32 cm) Drewnem Palona - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino ( 41 zł);
- pizzę czerwoną (32 cm) Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola (40 zł);
- makaron Tartufo (tagliatelle) - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki (44 zł);
- gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini (43 zł).
Biała pizza to doskonała opcja dla tych, którzy nie lubią tradycyjnego sosu pomidorowego. Także ta pizza miała świetnie wypieczone cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami, a jej smak był delikatny, kremowy, z silną nutą sosu borowikowego.
Pizza Nduja była wyjątkowo smaczna. Miała cienkie ciasto z chrupiącymi, delikatnie przypieczonymi rantami, z właściwą ilością przyjemnego w smaku sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli. Piekielna ostrość kiełbasy nduja została złagodzona serkiem ricotta. Odrobina rukoli dodała subtelnego orzechowego posmaku.
Makaron Tartufo był udaną kompozycją dobrze ugotowanego tagliatelle - al dente, kremowego śmietankowego sosu, słonej szynki i subtelnego, ale wyczuwalnego aromatu trufli, który jednak nie przytłaczał pozostałych składników. Dobre danie na poprawę nastroju lub większy głód.
Gulasz rybny był satysfakcjonujący, ale nie nadzwyczajny. Pieczone ziemniaki zupełnie w nim nie zagrały. Chrupiąca bagietka byłaby według mnie lepszym dodatkiem, pozwalającym wytrzeć sos z patelni w iście włoskim stylu. Danie przyjemne w smaku: ryba była soczysta, owoce morza dobrze przyrządzone, a to wszystko w sosie pomidorowym z kawałkami cukinii, papryki i marchewki z subtelną nutą wina.
Podsumowanie: wielbiciele włoskiej kuchni, a w szczególności pizzy, na pewno znajdą w restauracji Drewnem Palona odpowiednie dla siebie smaki. Czuć, że dania są przygotowywane z sercem, z wysokiej jakości składników. Jest tu smacznie i bez nadęcia. Wystawiam im ocenę dobrą+.
O autorze
Miejsca
Opinie (99) 9 zablokowanych
-
2023-03-10 10:25
Bardzo dobre żarcie (2)
Nie wiem czy jest całkiem tanio, nie wiem gdzie się zaopatrują w składniki...
Ludzie, jest naprawdę smacznie, zastanówcie się czy nie warto czasem dać parę złotych więcej i mieć satysfakcję i zadowolenie ze spożytego posiłku.
Co z tego jak dasz dychę mniej za pizze a siedzisz na porcelanie a obiad wcale nie był najlepszy.
Nie namawiam, nie zachęcam, niech każdy smakosz włoskiego placka się przekona czy warto.- 7 6
-
2023-03-10 10:47
Dziękujemy właścicielu za opinię o swoim lokalu. Wielu ludzi ma tak, że nachalna reklama ich odstrasza. Czaisz bazę?
- 5 3
-
2023-07-14 21:29
oczywiście że warto
problem w tym że nie każdego stać. to tak jakby każdy chciał mieć auto nowe z salonu ale stać go na używane
- 0 0
-
2023-03-10 10:48
Zdecydowanie najlepsza pizza na osiedlu
A tych w okolicy nie brakuje.
Dobra na Oruni jest też neapolitańska.- 1 2
-
2023-03-10 10:50
Najlepsza na południu Gdańska a w wielu jadłem (2)
pozdrawiam kucharza z Calabri
- 3 1
-
2023-03-10 10:58
Wolę taką z włoskiego lokalu w bloku na uboczu Łódzkiej
Smakowo petarda, choć czasem niemalże trzeba jeść ją łyżką ;)
- 1 0
-
2023-03-10 12:27
Kucharz z Calabri juz tam nie pracuje :(
- 3 0
-
2023-03-10 10:59
Bardzo dobrze, siadaj, cztery
Pani widocznie nie dopchała pod korek, więc piąteczki dziś nie będzie. Chrum.
- 7 2
-
2023-03-10 11:50
A pani Haponiuk znowu, t o wszystko ma aksamitne smaki !!!!!
- 9 0
-
2023-03-10 12:31
Pare lat temu była pyszna w Gdyni - w modo nio
Porem się przenieśli do Sopotu na monciak i według nas jakość spadła a poszło na ilość i turystów teraz już ich nie ma, prawda? A ktoś wie czy nie otworzyli gdzieś indziej??
- 0 0
-
2023-03-10 14:07
W Gdańsku jest zakaz budowania pieców i kominków
Ciekawe, jak Palona Drewnem dostała pozwolenie na piec drzewny? Chyba, że też bezumownie, jak śmieci i parkingi?
- 7 1
-
2023-03-10 14:29
(1)
Niestety to już nie to co było w tamtym roku. Pizza przypalona jakość spadła
- 4 1
-
2023-03-10 16:17
No właśnie, a myślałam że tylko ja taką dostałam:/
- 0 0
-
2023-03-10 20:50
Bardzo dobra pizza
Pizza w Drewnem bardzo mi smakuje. Czuć, że składniki są wysokiej jakości.
- 1 2
-
2023-03-10 21:19
Byłem miesiąc temu
W piątek po 16 zmarzłem siedząc w środku ..... drogo ,,,,,
- 3 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.