- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (93 opinie)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (60 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Jemy na mieście: Drewnem Palona - dobra pizza i nie tylko
Lubię od czasu do czasu odwiedzić restauracje poza ścisłym centrum - to miejsca, gdzie można naprawdę dobrze zjeść. Tym razem pojechałam na Orunię Górną, gdzie w środku osiedla w niepozornych pawilonach mieści się niewielka restauracja Drewnem Palona przy ul. Dywizji Wołyńskiej 1/7, która specjalizuje się w kuchni włoskiej z naciskiem na pizzę. Ostatnio w moim cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam wietnamską restaurację Good Morning Vietnam w Gdyni.
Restauracja Drewnem Palona składa się z jasnego, długiego i wąskiego pomieszczenia utrzymanego w stylu włoskiej trattorii. W wystroju dominują delikatne beże, biel, drewno, cegła i odrobina szarości na pluszowych sofach i krzesłach. Na ścianach wiszą grafiki przedstawiające najsłynniejsze zabytki włoskich miast. Jest też kilka ekranów telewizyjnych, zakładam, że dla fanów sportu. Po wejściu do lokalu od razu trafiamy na nieduży bar z widokiem na piec opalany drewnem. Możemy też podziwiać pracę pizzermana, który na naszych oczach wyczarowuje pizzę.
W karcie znajdziemy przede wszystkim szeroki wybór pizz: od klasycznych włoskich po bardziej fantazyjne inspirowane kuchnia włoską. Jest też długa lista makaronów.
Zamawiamy włoskie klasyki:
- pizzę białą (32 cm) Drewnem Palona - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino ( 41 zł);
- pizzę czerwoną (32 cm) Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola (40 zł);
- makaron Tartufo (tagliatelle) - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki (44 zł);
- gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini (43 zł).
Biała pizza to doskonała opcja dla tych, którzy nie lubią tradycyjnego sosu pomidorowego. Także ta pizza miała świetnie wypieczone cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami, a jej smak był delikatny, kremowy, z silną nutą sosu borowikowego.
Pizza Nduja była wyjątkowo smaczna. Miała cienkie ciasto z chrupiącymi, delikatnie przypieczonymi rantami, z właściwą ilością przyjemnego w smaku sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli. Piekielna ostrość kiełbasy nduja została złagodzona serkiem ricotta. Odrobina rukoli dodała subtelnego orzechowego posmaku.
Makaron Tartufo był udaną kompozycją dobrze ugotowanego tagliatelle - al dente, kremowego śmietankowego sosu, słonej szynki i subtelnego, ale wyczuwalnego aromatu trufli, który jednak nie przytłaczał pozostałych składników. Dobre danie na poprawę nastroju lub większy głód.
Gulasz rybny był satysfakcjonujący, ale nie nadzwyczajny. Pieczone ziemniaki zupełnie w nim nie zagrały. Chrupiąca bagietka byłaby według mnie lepszym dodatkiem, pozwalającym wytrzeć sos z patelni w iście włoskim stylu. Danie przyjemne w smaku: ryba była soczysta, owoce morza dobrze przyrządzone, a to wszystko w sosie pomidorowym z kawałkami cukinii, papryki i marchewki z subtelną nutą wina.
Podsumowanie: wielbiciele włoskiej kuchni, a w szczególności pizzy, na pewno znajdą w restauracji Drewnem Palona odpowiednie dla siebie smaki. Czuć, że dania są przygotowywane z sercem, z wysokiej jakości składników. Jest tu smacznie i bez nadęcia. Wystawiam im ocenę dobrą+.
O autorze
Miejsca
Opinie (99) 9 zablokowanych
-
2023-03-11 06:00
Pizza i inne dania w Drewnem Palona są dla mnie smaczne.
Brak zastrzeżeń, a wręcz superlatywy..
Słaby punkt lokalu to mierna obsługa kelnerska.
Ekrany telewizyjne - .ilekroć odwiedzałem lokal to cały czas odtwarzana była tania, disco-polowa muzyka włoska. Muzyka bez artyzmu, kiczowata, mdła i nudna jak w brazylijskich tasiemcach filmowych
Poza tym jest OK- 2 3
-
2023-03-11 11:12
Oceniam na 5,piszę po sąsiedzku, dobre, z chrupkim ciastem, syte pizze.
Polecam Stellę w kształcie gwiazdy, dodatkowo malutkie oliwy do pizzy które można kupić na wynos. Kelnerki widać że nie przypadkowe, dużo wiedzą o karcie, uśmiechnięte. Niby standard w gastro ale u nas w Gdańsku nie zawsze. Jeśli nie mieszkasz obok, wstąp po spacerze w Parku Oruńskim, polecam :)
- 3 1
-
2023-03-11 16:53
brakuje mi tylko zwrotu...
..."wybrałam się tam z dwiema koleżankami" ;)
- 4 0
-
2023-03-11 20:21
Jesteśmy w Polsce jakby nie można gotować dobrej polskiej kuchni
Dobrze i tłusto to była kuchnia, do tego lorneta i meduza ...
- 3 2
-
2023-03-20 22:53
Pizza to nie jest jedzenie, to żarcie typu fast food!
- 0 0
-
2023-03-27 20:25
drewnem palona bo gaz drogi
- 0 0
-
2023-07-14 21:12
mikro porcja, wysoka cena
oto przepis większości dzisiejszych Restauracji
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.