• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Drewnem Palona - dobra pizza i nie tylko

Agnieszka Haponiuk
10 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (99)
Tym razem odwiedziłam pizzerię Drewnem Palona na Oruni. Pizza z kiełbasą nduja. Tym razem odwiedziłam pizzerię Drewnem Palona na Oruni. Pizza z kiełbasą nduja.

Lubię od czasu do czasu odwiedzić restauracje poza ścisłym centrum - to miejsca, gdzie można naprawdę dobrze zjeść. Tym razem pojechałam na Orunię Górną, gdzie w środku osiedla w niepozornych pawilonach mieści się niewielka restauracja Drewnem Palona przy ul. Dywizji Wołyńskiej 1/7Mapka, która specjalizuje się w kuchni włoskiej z naciskiem na pizzę. Ostatnio w moim cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam wietnamską restaurację Good Morning Vietnam w Gdyni.




Restauracja Drewnem Palona składa się z jasnego, długiego i wąskiego pomieszczenia utrzymanego w stylu włoskiej trattorii. W wystroju dominują delikatne beże, biel, drewno, cegła i odrobina szarości na pluszowych sofach i krzesłach. Na ścianach wiszą grafiki przedstawiające najsłynniejsze zabytki włoskich miast. Jest też kilka ekranów telewizyjnych, zakładam, że dla fanów sportu. Po wejściu do lokalu od razu trafiamy na nieduży bar z widokiem na piec opalany drewnem. Możemy też podziwiać pracę pizzermana, który na naszych oczach wyczarowuje pizzę.

  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni Górnej.
  • Pizzeria Drewnem Palona na Oruni.
W karcie znajdziemy przede wszystkim szeroki wybór pizz: od klasycznych włoskich po bardziej fantazyjne inspirowane kuchnia włoską. Jest też długa lista makaronów.

Zamawiamy włoskie klasyki:

  • pizzę białą (32 cm) Drewnem Palona - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino ( 41 zł);
  • pizzę czerwoną (32 cm) Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola (40 zł);
  • makaron Tartufo (tagliatelle) - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki (44 zł);
  • gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini (43 zł).


Biała pizza to doskonała opcja dla tych, którzy nie lubią tradycyjnego sosu pomidorowego. Także ta pizza miała świetnie wypieczone cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami, a jej smak był delikatny, kremowy, z silną nutą sosu borowikowego.

Pizza biała Drewnem Palona (32 cm) - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino. Pizza biała Drewnem Palona (32 cm) - mozzarella fior di latte, speck, borowiki, czosnek, natka pietruszki, pecorino.
Pizza Nduja była wyjątkowo smaczna. Miała cienkie ciasto z chrupiącymi, delikatnie przypieczonymi rantami, z właściwą ilością przyjemnego w smaku sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli. Piekielna ostrość kiełbasy nduja została złagodzona serkiem ricotta. Odrobina rukoli dodała subtelnego orzechowego posmaku.

Pizza Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola. Pizza Nduja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, kiełbasa nduja, ser ricotta, rukola.
Makaron Tartufo był udaną kompozycją dobrze ugotowanego tagliatelle - al dente, kremowego śmietankowego sosu, słonej szynki i subtelnego, ale wyczuwalnego aromatu trufli, który jednak nie przytłaczał pozostałych składników. Dobre danie na poprawę nastroju lub większy głód.

Makaron Tartufo - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki. Makaron Tartufo - pasta truflowa, szynka parmeńska, sos, śmietanowy, parmezan, mascarpone, natka pietruszki.
Gulasz rybny był satysfakcjonujący, ale nie nadzwyczajny. Pieczone ziemniaki zupełnie w nim nie zagrały. Chrupiąca bagietka byłaby według mnie lepszym dodatkiem, pozwalającym wytrzeć sos z patelni w iście włoskim stylu. Danie przyjemne w smaku: ryba była soczysta, owoce morza dobrze przyrządzone, a to wszystko w sosie pomidorowym z kawałkami cukinii, papryki i marchewki z subtelną nutą wina.

Gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini. Gulasz rybny - dorsz, krewetki, mule z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, grissini.
Podsumowanie:
wielbiciele włoskiej kuchni, a w szczególności pizzy, na pewno znajdą w restauracji Drewnem Palona odpowiednie dla siebie smaki. Czuć, że dania są przygotowywane z sercem, z wysokiej jakości składników. Jest tu smacznie i bez nadęcia. Wystawiam im ocenę dobrą+.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (99) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Bardzo dobre żarcie (2)

    Nie wiem czy jest całkiem tanio, nie wiem gdzie się zaopatrują w składniki...
    Ludzie, jest naprawdę smacznie, zastanówcie się czy nie warto czasem dać parę złotych więcej i mieć satysfakcję i zadowolenie ze spożytego posiłku.
    Co z tego jak dasz dychę mniej za pizze a siedzisz na porcelanie a obiad wcale nie był najlepszy.
    Nie namawiam, nie zachęcam, niech każdy smakosz włoskiego placka się przekona czy warto.

    • 7 6

    • oczywiście że warto

      problem w tym że nie każdego stać. to tak jakby każdy chciał mieć auto nowe z salonu ale stać go na używane

      • 0 0

    • Dziękujemy właścicielu za opinię o swoim lokalu. Wielu ludzi ma tak, że nachalna reklama ich odstrasza. Czaisz bazę?

      • 5 3

  • (5)

    40 zł za pizzę, to bardzo dużo, W Berlinie w bardzo dobrej restauracji włoskiej w centrum na Alexander Platz kosztuje 10-12 EUR, a poza centrum można zjeść nawet za 8 EUR. Jakoś Włoszczyzna i Niezły Młyn mogą mieć bardzo dobrż pizzę już od 23 zł

    • 13 2

    • ja za truflową płaciłem wczoraj 48 zł

      i to na zaspie. dobra owszem. ale stosunek jakość cena nieadekwatna w skali 1-5 ...2!

      • 0 0

    • ale wiesz że 40 zł to jest 8,5 euro?

      to że polskie pensje nie nadążają za cenami, to inna sprawa

      • 2 0

    • niestety ceny mamy już zachodnie

      pensje niekoniecznie

      • 2 0

    • (1)

      Dywizji to nie centrum a zwykle stare osiedle. Ceny jak piszesz.

      • 7 0

      • Wiem, że nie centrum i stare osiedle, dlatego ceny na poziomie centrum Berlina są dla mnie niezrozumiałe. Dla przykładu podałam Niezły Młyn na nowym osiedlu na Andersa, gdzie na pewno mają wyższy czynsz, a ceny mogą być sporo niższe - i tam naprawdę maja składniki z Włoch - raz jak u nich byłam podjechał samochód z włoską dostawą, widziałam jak wyciągają te wszystkie oryginalne sery i wędliny.

        • 7 0

  • Gdyby ktoś nie wiedział, to jest to lokal po dawnej Pizzeria Leone (15)

    Pana Lecha (nie pamiętam starego nazwiska), obecnie Lecha Wałęsy. Kiedyś była tam całkiem dobra pizza i dania obiadowe oraz normalne ceny, a dla mnie największą atrakcją lokalu była konsumpcja przy ostatnim stole, przy tym oknie z obłędną panoramą na Żuławy.
    Za pizzę za 40 zeta z niewiadomo czym raczej podziękuję.

    • 26 32

    • Pizzeria Leone (3)

      to na szczęście już tylko wspomnienie. Hit tego wątpliwego przybytku to gyros-mięso z rosołu posypane przyprawą do gyrosu. Okropne jedzenie. "Drewnem Palona" ma jedzenie na poziomie, to fakt. Jest jakość za dość wysoką cenę, ale nie ma nic za darmo jak się chce dobrze zjeść. Ceny w sklepach nas tak nie szokują, ale już w restauracjach owszem. Niestety taniej nie będzie. Inna sprawa, że obecna kampania tejże restauracji chyba ma związek z pustkami w lokalu, ceną za opakowanie pizzy na wynos i dodatkowy koszt dowozu, którego wcześniej nie było. Myślę, że przy zamówieniach powyżej 100 zł mogliby odpuścić i jedno i drugie. Ponadto właściciele nie są zbyt sympatycznymi ludźmi. Postawili sobie bezprawnie tabliczki o wyłączności miejsc parkingowych dla siebie i gości restauracji, co jest niezgodne z prawem. Zdarza się też, że szykanują tych, co samochody tam stawiają. Osiedle nie jest objęte rezerwacją miejsc tylko dla mieszkańców, więc wystarczy tego miejsca poszukać. Nie przeszkadza im jednak to, że nie mają swojej umowy na wywóz śmieci i swoje odpady upychają do najbliższego śmietnika powodując tym, że w sobotę nie ma gdzie wyrzucić surowców. Ogólnie miejsce na plus, ale właściciele mogliby popracować nad podejściem do okolicznych mieszkańców. Wszak to z nich w dużej mierze żyją.

      • 17 4

      • a teraz ile z tego bierze taki uber albo bolt czy glovo który dostarcza jedzenie.

        myślę że całkiem sporo, i to przez nich ceny także poszły w górę

        • 0 0

      • Jak bezprawnie rezerwują sobie miejsca parkingowe i podrzucają swoje śmieci innym

        to równie dobrze mogą pluć do jedzenia. Pewnie dlatego reklama na portalu.

        • 11 1

      • Znaczy cfaniaki?

        • 8 2

    • 2 lata temu już stał pusty na Dywizji Wołyńskiej. Zamówiłem z Ptasiej.

      Nie wiedzieli gdzie mieszkam, dostawca krążył po osiedlu. Zwrócili pieniądze

      • 1 0

    • Kazimierczak

      • 0 0

    • (3)

      Nawet przy tym stole z widokiem na Żuławy? Ja bym się zastanowił nad tak radykalną decyzją...

      • 11 3

      • W sumie masz rację, może tam wrócę i spróbuję zalogować się przy tym stole z kawą (1)

        Kawą drewnem paloną, rzecz jasna ;)

        • 6 3

        • Zaloguj się do życia.

          • 3 5

      • 20 lat temu Leone miał super pizze diavolo. Później zrabalo się ciasto i składniki zjeżdżały.

        • 6 1

    • Przed Leone była tam pizzeria Diablo i była to najlepsza pizza w okolicy

      Szkoda , w upadła, uwielbiałem ją i często tam bywałem. Leone nie umywała się do Diablo

      • 1 1

    • leona a drewnem palona (1)

      Pizza jak i pozostałe dania nigdy nie były dobre, co najwyżej dostateczne. Pizza to zwykła, osiedlowa, niczym nie wyróżniająca się, w typowo polskim stylu "guma". W ostatnich latach istnienia Leone, (o czym świadczyły opinie na Google) lokal zjechał poniżej średniej. Częste zmiany pizzermenów, również na tych coraz bardziej egzotycznych, powodowały pogorszenie i brak powtarzalności smaku pizzy. Poza tym wygląd lokalu zawsze przedstawiał wnętrze "wozu cygańskiego", mieszanki wszystkich stylów: włoskiego, góralskiego, domowego, a'la lata dziewięćdziesiąte i innych. Przez chwilę styl ten zbliżył się do włoskiego gdy właściciel zatrudnił projektanta wnętrz, co było widać. Niestety dość szybko wrócił na stare "tory". Generalnie wszystkim lokalom pana K. vel W. tylko na dobre wyszła zmiana właściciela. Obecnie pomimo cen i peryferyjnego umiejscowienia lokalu, uważam, że "Drewnem palona" jest w top 5 (a może nawet 3) trójmiejskich pizzerii. Polecam szczególnie autorską pizzę w kształcie gwiazdy, ktora naprawdę jest bardzo ciekawą propozycją.

      • 14 6

      • Ja jadłem w Leone kilkanaście do kilka lat temu, wtedy jedzenie było dobre

        Lepsze pizze były tylko u Dzika w "La Paście" na Szerokiej. Obecnie Leone chyba już nie działa. Ta pizzeria na Oruni Górnej zystała zamknięta dobre kilka lat temu, nie wiem, czy lokal stał pusty, czy był tam jakiś inny biznes.
        Z tym "wozem cygańskim" to nie wiem, o co chodzi, ja tam przychodziłem jeść a nie patrzeć na wystrój. No chyba że patrzeć przez okno na Żuławy - to tak, widok był i jest jest genialny!

        • 3 7

    • Te dawne Leone to kiszka teraz (1)

      Jedzenie normalnie śmierdzi ,Ukraińcy zaczęli tam gotować i chyba jakieś swoje przyprawy dają ,nieda się jeść ,nigdy tam już nie zajrzę ,kiedyś dawne Leone było super jedzenie

      • 11 9

      • Leone chyba już nie działa.

        Tą na Oruni Górnej zamknął kilka lat temu, ta na Ptasiej też już nie jest Leone, no chyba że jeszcze na Zaspie działa, ale tego nie wiem.

        • 12 0

  • rodzinny wypad na fast fooda 200zł, a jeszcze niedawno można było się za to zmieścić w 80zł (17)

    pizza w osiedlowej budzie prawie tyle co w Paryżu (10 ojro płaciłem)
    brawo pis ! dogoniliśmy zachód szkoda , że tylko w zakresie cen a nie zarobków

    • 30 5

    • (5)

      Wczoraj wróciłem z Berlina. Moj ulubiony kebs podrożał z 5 do 7 ojro. Oczywiście wina PiSu.

      • 1 0

      • (2)

        Wyobraź sobie, że z tych średnio 6 euro za kebab boss płaci pracownikom po min 12 euro za godzinę... U nas kebab coraz częściej ponad dwie dychy a dla pracownika... To jak oni w Reichu dają radę? No i się nie zamykają? Może boss jeździ corsą? Może nie lata na Melediwy? Może zwyczajnie pracuje i nie płacze...

        • 3 2

        • no właśnie o to chodzi, że ludzie więcej zarabiają

          dlatego więcej kupują

          • 0 0

        • No to wina pracodawcy (janusza biznesu) czy PiSu? Co niektórzy już mają taką jazdę, iż o dzisiejszym śniegu napiszą, że to wina PiS. Żenada.

          • 5 1

      • (1)

        20 minut pracuje na takiego kebaba pracownik fizyczny w Berlinie.

        • 3 2

        • Zapomniałeś napisać, że to wina PiSu.

          • 1 2

    • (3)

      Otóż to! Hamburg. Ristorante u Włocha. Pyszna pizza 8 euro! Nie wiem co kosztuje tak dużo na pizze by ta kosztowala ponad 4 dychy. Nie pier o kosztach bo zrobić jedna pizze to jest góra 8-10 zł a do tego sprzedajecie wodę 0,2 za 6 zł czy cole 0,3 za 8! Wielu z was powinno mieć w menu pozycje nr 1 a na niej coś tam alla pazur...

      • 5 2

      • no jak to co tyle kosztuje???

        te 5 plastrów salami (oryginalnej włoskiej) które ważą razem może z 5 gram. i te smarki sera, może i drogiego i oryginalnego ale pewnie nie więcej go jak 30 gram. teraz takie czasy, że im mniej tym drożej

        • 0 0

      • Nie ściemniaj (1)

        Za 8 ojro w Hamburgu zjesz teraz slajsa margarity albo mały kebab.

        • 1 3

        • Zje, zje. Nie w centrum ale Orunia Górna to też nie Śródmieście...

          • 3 2

    • (3)

      Jasne, za peło by nie było inflacji, wszystko tanie, żadnego bezrobocia, żadnych śmieciówek i nóg od stołów... Dziękuję, bo przeżyłem zieloną wyspę rudego i wiem ilu młodych ludzi musiało wyjechać do UK czy Norków z tego dobrobytu który serwował nam rudy i jego ekipa piniyndzy nima.

      • 4 13

      • A teraz to myslisz że młodzi

        są szczęśliwi i nie wyjeżdżają za pracą za granicę? Mam syna 21letniego i sama mu radzę żeby po studiach szukal pracy za granicą, nie w tym powalonym kraju gdzie się cofamy do średniowiecza bo rządzą dewoci, nie ma żadnych perspektyw.

        • 1 1

      • Ilu z nich wróciło w ostatnich latach do Polski miodem i mlekiem płynącej pod rządami PiS?

        • 0 2

      • za peło nie było inflacji

        to akurat prawda, ale daleki jestem od tego żeby jednych nieudaczników usprawiedliwiać nieudacznictwem drugich

        • 3 2

    • Nie pasuje (2)

      To POpłyń do Donka Brukselskiego i POproś o pomoc.

      • 4 5

      • Ty zapewne dostaniesz złodziejską dotację z NCBR lub coś od Czarnka. (1)

        • 4 2

        • Lepsze to niż te parę złotych na dzień od brejzy.

          • 1 1

  • mikro porcja, wysoka cena

    oto przepis większości dzisiejszych Restauracji

    • 0 0

  • drewnem palona bo gaz drogi

    • 0 0

  • Pizza to nie jest jedzenie, to żarcie typu fast food!

    • 0 0

  • (1)

    Piece opalane drewnem nie są ekologiczne, produkują szkodliwy dwutlenek węgla. Dlaczego eko wege aktywiści się nimi nie zajmą?

    • 4 6

    • Też produkujesz, zgłoś się do ekoludkow na zabieg unieszkodliwiania

      • 0 0

  • Jesteśmy w Polsce jakby nie można gotować dobrej polskiej kuchni

    Dobrze i tłusto to była kuchnia, do tego lorneta i meduza ...

    • 3 2

  • brakuje mi tylko zwrotu...

    ..."wybrałam się tam z dwiema koleżankami" ;)

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane