• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: pierogarnia Mandu Gdynia - co za uczta!

Agnieszka Haponiuk
16 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (124)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam gdyńską restaurację Mandu. Na zdjęciu: pierogi z twarogiem i ziemniakami. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam gdyńską restaurację Mandu. Na zdjęciu: pierogi z twarogiem i ziemniakami.

Co sprawia, że tak bardzo kochamy pierogi? Bez wątpienia są jednym z flagowych dań kuchni polskiej i staropolskiej. Osobiście nie znam nikogo, kto nie lubiłby pierogów. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" udałam się do pierogarni Mandu w Gdyni. Ostatnio oceniałam sopocką restaurację Bez Dwóch Dań. Za 2 tygodnie przeczytacie o pizzerii Ostro w Gdańsku - już tam byłam.





Mieszkańcom Trójmiasta zapewne nie trzeba przedstawiać sieci Mandu. Przeszło 8 lat temu pierwszy lokal powstał w Oliwie. Po upływie trzech lat Mandu otworzyło kolejne filie: najpierw w Gdańsku, a potem w Gdyni. Od samego początku pierogarnia cieszyła się powodzeniem, a znalezienie wolnego stolika bywało trudne i często wymagało stania w kolejce, niezależnie od wybranej lokalizacji.

Postanowiłam odwiedzić Mandu w Gdyni, mieszczące się przy ul. Starowiejskiej 1Mapka. Wraz z koleżanką zdecydowałyśmy się wpaść do restauracji tuż po otwarciu (po godz. 12), co pozwoliło nam szybko znaleźć miejsce.



Gdyńska filia Mandu zajmuje przestronne pomieszczenie składające się z przedsionka i długiej wąskiej sali - na jej końcu znajduje się przeszklona kuchnia, gdzie można obserwować, jak panie lepią pierogi. Wnętrze ma eklektyczny charakter z elementami industrialnymi i retro, jak chociażby "diamentowe" żyrandole, okrągłe, różowe stoły, czarne aksamitne krzesła. Ceglane ściany, miejscami pokryte czarną farbą, są udekorowane jaskrawymi, zabawnymi obrazami umieszczonymi w ozdobnych ramach, przedstawiającymi groteskowe portrety znanych postaci ze świata sztuki, filmu i polityki. Nie zabrakło też nawiązania do filmu "Pulp Fiction", które dostrzeżemy w toalecie.

Widać tu zabawę formą, kolorem i kształtem. Na pierwszy rzut oka może to wydawać się chaotyczne, ale po chwili dostrzegasz, że wszystko ze sobą współgra. Salę przedzielają drewniane i ceglane przepierzenia.

  • Restauracja Mandu w Gdyni
  • Restauracja Mandu w Gdyni
  • Restauracja Mandu w Gdyni
  • Restauracja Mandu w Gdyni
  • Restauracja Mandu w Gdyni
  • Restauracja Mandu w Gdyni
  • Restauracja Mandu w Gdyni
  • Restauracja Mandu w Gdyni
  • Restauracja Mandu w Gdyni
  • Restauracja Mandu w Gdyni
Za zabawne uznałam także kartę dań w formie dużej, sztywnej planszy. W menu wybór pierogów jest ogromny. Począwszy od pierogów tradycyjnych gotowanych, pierogów z pieca na puszystym, drożdżowym cieście, poprzez pierogi z różnych stron świata i na słodkich kończąc. Jest także pozycja "pierogi mistrzów", a więc przygotowane według przepisów kulinarnych celebrytów. Oprócz tego w menu są zupy, surówki i desery.

Zamawiamy po jednej porcji z każdej sekcji:

  • sekcja "pierogi mistrzów" - rak nieborak według Julki Cymbaluk - gotowane pierogi z szyjkami rakowymi, boczkiem, śmietaną, cebulą, białym winem oraz koprem i kaszą jęczmienną podawane z jogurtowym sosem chrzanowym (38 zł);
  • sekcja "pierogi z różnych stron świata" - pierogi Mandu - smażone w głębokim oleju koreańskie pikantne pierogi z mieloną wieprzowiną z tofu, kimchi, drobno posiekanym imbirem i porem z dodatkiem oleju sezamowego, podawane z pikantną surówką kimchi oraz sosem ponzu na bazie sosu sojowego (36,50 zł);
  • sekcja "pierogi z pieca na puszystym cieście drożdżowym" - pierogi gruszką i serem pleśniowym, podawane z sosem żurawinowym (31,50 zł);
  • tradycyjne gotowane pierogi z białym twarogiem i ziemniakami, podawane z białą cebulą zasmażaną na boczku (29,50 zł);
  • pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną (30 zł).




Naszą pierogową ucztę zaczęłyśmy od pierogów autorstwa Julki Cymbaluk, zwyciężczyni "MasterChef Junior" z 2017 r. Ciasto było dobre, zwarte, nie rozpadało się i miało średnią grubość. Co najważniejsze, nie przeważało nad farszem, a ten był ciekawą kompozycją smakową. Wyraźnie dało się poczuć smak raków, które doskonale komponowały się z kaszą. Dodatek boczku nadawał wyrazistości, czasami nieco dominując nad delikatniejszymi składnikami, ale wszystkie elementy były dobrze wyważone, nie przytłaczając delikatnego smaku szyjek rakowych. Jedynie sos chrzanowy na bazie jogurtu nie przypadł mi do gustu, ponieważ jego chrzanowy akcent przytłaczał delikatne wnętrze pierogów. Zastąpiłabym ten sos masłem lub masłem z dodatkiem wina, co dodatkowo wzbogaciłoby delikatny farsz. Podsumowując: uważam to połączenie smaków za ciekawe i smaczne.

Sekcja "pierogi mistrzów" - rak nieborak wg Julki Cymbaluk - gotowane pierogi z szyjkami rakowymi, boczkiem, śmietaną, cebulą. Sekcja "pierogi mistrzów" - rak nieborak wg Julki Cymbaluk - gotowane pierogi z szyjkami rakowymi, boczkiem, śmietaną, cebulą.
Na drugi ogień poszły obłędne smażone pierożki Mandu. Cienkie, chrupiące ciasto skrywało doskonale doprawione, lekko słodkie nadzienie o wyraźnej nucie imbiru i sezamu. Do tego fenomenalny orzeźwiający sos ponzu o intensywnym cytrusowym posmaku. Dodatek ostrego kimchi idealnie uzupełniał azjatyckie smaki. To absolutnie moje ulubione pierogi.

Sekcja "pierogi z różnych stron świata" - pierogi Mandu - smażone w głębokim oleju koreańskie pikantne pierogi z mieloną wieprzowiną z tofu, kimchi. Sekcja "pierogi z różnych stron świata" - pierogi Mandu - smażone w głębokim oleju koreańskie pikantne pierogi z mieloną wieprzowiną z tofu, kimchi.
Pieczone pierogi z drożdżowego ciasta były przyzwoite. Ciasto było świeże, miękkie w części wypełnionej farszem, a z wierzchu lekko chrupiące. Wiadomo, że ser pleśniowy i gruszka tworzą duet doskonały, ale w tym nadzieniu było zbyt wiele słodyczy. Ser pleśniowy był z tych delikatniejszych, pozbawiony intensywnego i wyraźnego smaku, który mógłby skontrastować słodycz gruszki. Nadmierna słodycz nie została złamana przez sos żurawinowy, bo on również był słodki. Nie zachwyciły mnie, ale nie mogę powiedzieć, że były kompletnie pozbawione smaku. Okazało się jednak, że na drugi dzień, podane na zimno, smakowały o wiele lepiej (niedokończoną porcję wzięłam ze sobą na wynos).

Sekcja "pierogi z pieca na puszystym cieście drożdżowym" - pierogi z gruszką i serem pleśniowym. Sekcja "pierogi z pieca na puszystym cieście drożdżowym" - pierogi z gruszką i serem pleśniowym.
Gotowane pierogi z twarogiem i ziemniakami miały delikatne i miękkie ciasto. W nadzieniu proporcje między ziemniakami a twarogiem były dobrze wyważone. Farsz był delikatnie doprawiony, odpowiednio słony, choć osobiście wolałabym nieco więcej pieprzu, ale i tak uważam, że były pyszne, zwłaszcza w towarzystwie tłuściutkiej okrasy z cebuli i boczku. Pierożki dosłownie rozpływały się w ustach.

Tradycyjne gotowane pierogi z białym twarogiem i ziemniakami, podawane z białą cebulą zasmażaną na boczku. Tradycyjne gotowane pierogi z białym twarogiem i ziemniakami, podawane z białą cebulą zasmażaną na boczku.
Pierogi z jagodami były duże i miały nieco grubsze, ale wciąż elastyczne ciasto, wypełnione po brzegi całymi, soczystymi jagodami i sokiem. Bardzo słodkie, ale tę słodycz równoważyła gęsta, kwaśna śmietana. Doskonałe pod każdym względem.

Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną
Podsumowanie: to była prawdziwa uczta pierogowa. Pierogi serwowane w Mandu zachwycają dobrym, elastycznym ciastem i różnorodnymi, smakowitymi farszami. Fenomen Mandu polega na tym, że bez względu na preferencje smakowe, każdy znajdzie w menu coś dla siebie, a do tego obfite porcje oraz przystępne ceny. Moim zdaniem Mandu zasługuje na ocenę bardzo dobrą.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (124)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Warsztaty kulinarne dla dzieci

89 zł
degustacja, warsztaty

Najczęściej czytane