- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Kelner bez doświadczenia może być dla ciebie zagrożeniem?
Kelner to łącznik między gośćmi a kuchnią, a dobry kelner to taki, który nie tylko jest kulturalny i doskonale zna kartę, ale też nie zrobi ci - klientowi - krzywdy. Niestety czasem z tym ostatnim jest problem. Jak to możliwe? Przekonał się o tym ostatnio nasz czytelnik, który w jednej z gdańskich restauracji, mimo pytań o alergeny w zamawianym daniu, już po chwili zaczął się dusić.
Kelner bowiem nie jest tylko podawaczem talerzy, ale przede wszystkim doradcą i osobą, która wie wszystko o tym, co znajdzie się na naszym talerzu. Jakich informacji możesz oczekiwać od kelnera? Między innymi, a przede wszystkim tego, czy w danym daniu nie znajduje się coś, co zrobi nam krzywdę, czyli jakie są alergeny.
Ekskluzywny przysmak. 5 miejsc, w których zjemy małże
Jesz na mieście? Uważaj na swoje życie
Choć dla wielu osób, które nie borykają się z problemem alergii czy nietolerancji pokarmowych, takie informacje nie mają szczególnego znaczenia, to dla alergika stanowi zabezpieczenie, że dany posiłek nie zagrozi jego zdrowiu i życiu. Czasami to tylko ból brzucha, ale niektóre alergeny mogą wywoływać nawet silne duszności. Przekonał się o tym ostatnio nasz czytelnik:
- Razem ze znajomymi, którzy przylecieli ze Szkocji, postanowiliśmy zjeść obiad w jednej z gdańskich restauracji. I choć w lokalach nie ma większych problemów z porozumiewaniem się w języku angielskim, to ze względu na to, że jeden z moich kolegów jest ekstremalnie uczulony na orzechy, postanowiłem jeszcze po polsku dopytać osobę, która nas obsługiwała, o to, czy na pewno w jego daniu nie będzie nawet śladowych ilości tego alergenu. Pani zapewniła nas, że nie, więc zamówiliśmy. Zaufaliśmy, że kelnerka zrozumiała powagę sytuacji, i to był nasz błąd. Kolega po dwóch gryzach burgera zaczął się dusić. Na szczęście zawsze ma przy sobie epipena i od razu wstrzyknęliśmy mu lek, a reakcja alergiczna ustała - opowiada.
Dokąd na pyszną zupę rybną?
Jak przyznaje, mimo że sytuacja skończyła się szczęśliwie, obsługa nadal nie zrozumiała powagi sytuacji.
- Gdyby nie to, że on jest przygotowany na taką sytuację i ma zawsze przy sobie lek, pogotowie mogłoby nawet nie zdążyć mu pomóc. Natomiast pani, która nas obsługiwała i swoją niekompetencją mogła zabić mojego znajomego, widząc całą sytuację, stwierdziła tylko, że "na szczęście nic się nie stało". Znajomi byli pierwszy raz w Polsce i choć są zachwyceni naszym krajem, to obsługa w lokalach według nich była niestety bardzo słaba - dodaje.
Kelner musi wiedzieć wszystko
Warto pamiętać, że każdy lokal gastronomiczny jest prawnie zobowiązany, żeby na życzenie klienta przedstawić mu pełną listę alergenów, które występują w każdym daniu dostępnym w karcie. Unijne rozporządzenie nałożyło ten obowiązek na restauratorów.
Restauracje, które nie udostępniają pełnej informacji o niebezpiecznych dla alergików składnikach, ryzykują nie tylko swoją reputację, ale także spore kary finansowe.
Opinie wybrane
-
2023-06-20 11:13
"Kelner musi wiedzieć wszystko". tylko jeszcze mu trzeba zapłacić (15)
przy tych śmiesznych stawkach godzinowych mi też by się nie chciało uczyć każdego składnika na pamięć. Jak chcecie mieć porządnie, to trzeba zapłacić - nie ma nic za darmo
- 117 35
-
2023-06-21 12:54
A przy remoncie mieszkania wymagasz od zleceniobiorcy najwyższej staranności i profesjonalizmu czy masz to w nosie i zlecisz robote kelnerowi co pojęcia nie ma jak to zrobić. Sprawa jest prosta. W każdej dziedzinie jeśli chce się być fachowcem trzeba się edukować, szkolić i podnosić swoje kwalifikacje.
- 2 0
-
2023-06-21 12:52
Ale dlaczego ty się wypowiadasz na temat zarobków ludzi których nie znasz.... chcesz powiedzieć że kelner to jakiś niedorozwinięty czlowiek, który mimo słabego wynagrodzenia siedzi w robocie, która dostał. Mi się wydaje, że jak kasa jest za mała to idzie się do innej roboty a nie robi się z siebie ofiary.
- 2 0
-
2023-06-20 15:15
jak się nie podoba praca i płaca, to jej nie bierz
ale nie - oni biorą wszystko jak leci, odwalają lipę, a potem zdziwieni że są pretensje.
- 5 4
-
2023-06-20 14:15
restauracja ma obowiązek informowania o alergenach
jeśli kelner nie jest w stanie ich zapamiętać może podać klientowi listę
- 7 1
-
2023-06-20 13:35
dlatego dostaje napiwek
brak wiedzy, brak napiwku
- 3 0
-
2023-06-20 12:20
Skoro decydują się na takie warunki to widocznie im odpowiadają? (1)
Przecież nikt nie zmusza do żadnej pracy.
- 9 5
-
2023-06-20 13:57
Decydują się na zupełnie inne, przez parę miesięcy są oszukiwani, a potem odchodzą.
Chyba nigdzie nie ma takiej rotacji jak w gastronomii...
- 11 1
-
2023-06-20 12:00
Chyba Ci się w głowie poprzewracało (7)
Śmieszne stawki? to zmień pracę. Kelnerzy grubą kasę potrafią sobie zarobić na napiwkach. Zamawiam w restauracji, mam cenę widoczną wiem ile zapłacę, za ile gram ewentualnie sztuk, jem, płacę i wychodzę. Płacę kartą, żadnych napiwków nie daję. Byłam w pierogarni świadkiem Pani kelnerki która nie zrozumiała zamówienia, pomyliła je, do innych
Śmieszne stawki? to zmień pracę. Kelnerzy grubą kasę potrafią sobie zarobić na napiwkach. Zamawiam w restauracji, mam cenę widoczną wiem ile zapłacę, za ile gram ewentualnie sztuk, jem, płacę i wychodzę. Płacę kartą, żadnych napiwków nie daję. Byłam w pierogarni świadkiem Pani kelnerki która nie zrozumiała zamówienia, pomyliła je, do innych klientów za dopłatą pierogi miały być podmażone z cebulką. Jaki efekt?? Małżeństwo które dostało zamówienie, jedno z pomyłką, Pani zjadła swoje, a jej mąż 15! minut czekał na podsmażenie.... to jest wstyd i tu nie ma wytłumaczenia.
- 10 24
-
2023-06-20 14:15
Dlatego pewnie plują ci do talerza:)
Smacznego
- 4 1
-
2023-06-20 12:31
kelner ma stanowisko pracy czy tez jest to zatrudnienie na pol-zebraka?
dlaczego ma sie w ogole placic napiwki? nie placimy kasjerkom, nie musimy placic klenerom. Od godziwej zaplaty kelnerom jest pracodawca
- 21 3
-
2023-06-20 12:06
Znaczy pracują prawie całkowicie na czarno i to ma być zaleta?
- 14 1
-
2023-06-20 12:02
(3)
"zarabiają grubą kasę na napiwkach" a w następnym zdaniu "żadnych napiwków nie daję" xD
- 34 6
-
2023-06-20 23:34
Autor nie daje napiwków, większość klientów daje.
Żadnej sprzeczności tu nie ma.
- 3 0
-
2023-06-20 12:21
I masz problem z rozumieniem takiego prostego zdania? (1)
- 5 16
-
2023-06-20 18:52
no właśnie on nie ma problemu
ze zrozumieniem sprzeczności którą napisałeś. Druga sprawa, cały swój pogląd opierasz na jednym przypadku. Masz naprawdę ograniczone horyzonty.
- 4 2
-
2023-06-20 11:27
(1)
Dajmy jeszcze 10 % za serwis doliczony do rachunku bo sie należy. Żenada !
Nie zgodzę się z osobami, które mówią, że niech alergik siedzi w domu. Pracuje w restauracji i jeżeli ktoś zgłasza mi fakt ze jest uczulony na coś to od razu dopytuje dodatkowo kucharzy o alternatywę.
Cały spis alergenów jest też w szufladzie pod kasą bo to wymóg sanepidu!
Znowu brak nazwy itp. Może zaczniemy wprost mówić o takich knajpach a nie tuszowanie- 110 4
-
2023-06-20 17:25
Usuwaja moja odpowoedz
O restauracje w której ostatnio było zatrucie słynne powiedzenie w kościele co pije ksiądz mszalnego ? A czym nakarmić np kaczki....
- 4 2
-
2023-06-20 11:04
(5)
Prawdziwych kelnerów nie ma od dawna,bo zlikwidowano szkoły branżowe...obecnie to jedynie tzw podawacze, nie mający zielonego pojęcia o daniach,nie mówiąc o technice podawania.Większosc studenci dla których to praca tymczasowa.Prawdziwych jeszcze można spotkać w dawnych restauracjach,albo w filmie zaklęte rewiry.
- 112 9
-
2023-06-20 20:10
Co Ty gadasz. (1)
To nie jest problem po stronie kelnera/ki, Na studiach przepracowałem parę sezonów i problem taki, że nigdy w żadnej restauracji nie mieliśmy szkoenia odnośnie alergenów. Raz w na ruski rok szkolenie z win. Gość restauracji się pyta o alergeny to kelner nie wie idzie na kuchnie i pyta, a że na kuchni często gęsto też nie wiedzą, to pytanie czy wina
To nie jest problem po stronie kelnera/ki, Na studiach przepracowałem parę sezonów i problem taki, że nigdy w żadnej restauracji nie mieliśmy szkoenia odnośnie alergenów. Raz w na ruski rok szkolenie z win. Gość restauracji się pyta o alergeny to kelner nie wie idzie na kuchnie i pyta, a że na kuchni często gęsto też nie wiedzą, to pytanie czy wina to kelnera? Kucharza? Menadżera? Właściciela? Kelner jest pierwszą osobą w tym łancuchu, ale pytanie czy on serio ma obowiazek sam z siebie znać cały skład każdego dnia, które się zmieniają w menu co 2 miesiące? Czy może jednak powinien zostać w tym przeszkolony przez restauratora?
- 3 2
-
2023-07-18 21:32
Powinien umieć czytać! Na knajpie ciąży obowiązek. utworzenia listy występująch w jej menu alergenów!
- 0 0
-
2023-06-20 18:22
Fryc!
Dokładnie. Teraz są jadłopodawcy. Prawdziwi kelnerzy w zaklętych rewirach z Kondratem na czele.
- 3 2
-
2023-06-20 12:41
dokładnie
- 5 0
-
2023-06-20 12:14
tak dr Svencjusz prawdziwych cyganów już nie ma....
tylko koni żal, a prawda jest taka, że się nakręcacie na ludzi którzy szukają uczciwego zarobku. Nawet jeśli ktoś podejmuje tą prace na wakacje, bo np. jest studentem, to co lepiej, żeby wyjechał za granicę i tam tyrał???
I to, że nie ma szkół branżowych kształcących w zawodzie kelnera to kolejna bzdura, wystarczy nawet zajrzeć do katalogutylko koni żal, a prawda jest taka, że się nakręcacie na ludzi którzy szukają uczciwego zarobku. Nawet jeśli ktoś podejmuje tą prace na wakacje, bo np. jest studentem, to co lepiej, żeby wyjechał za granicę i tam tyrał???
I to, że nie ma szkół branżowych kształcących w zawodzie kelnera to kolejna bzdura, wystarczy nawet zajrzeć do katalogu firm na tym portalu i okaże się, że są...tylko lepiej się wytrząsać w komentarzach niż sprawdzić: https://www.trojmiasto.pl/Branzowa-Szkola-nr-7-w-ZSHG-o68894.html- 11 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.