• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kelner bez doświadczenia może być dla ciebie zagrożeniem?

ws
20 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (89)
Kelner powinien wiedzieć wszystko o daniu, które chcesz zamówić. Kelner powinien wiedzieć wszystko o daniu, które chcesz zamówić.

Kelner to łącznik między gośćmi a kuchnią, a dobry kelner to taki, który nie tylko jest kulturalny i doskonale zna kartę, ale też nie zrobi ci - klientowi - krzywdy. Niestety czasem z tym ostatnim jest problem. Jak to możliwe? Przekonał się o tym ostatnio nasz czytelnik, który w jednej z gdańskich restauracji, mimo pytań o alergeny w zamawianym daniu, już po chwili zaczął się dusić.




Masz alergię pokarmową?

Wydawać by się mogło, że w restauracji największy wpływ na opinię klientów ma szef kuchni i jego menu, jednak nieprofesjonalna obsługa może już na samym początku zdecydować o porażce.

Kelner bowiem nie jest tylko podawaczem talerzy, ale przede wszystkim doradcą i osobą, która wie wszystko o tym, co znajdzie się na naszym talerzu. Jakich informacji możesz oczekiwać od kelnera? Między innymi, a przede wszystkim tego, czy w danym daniu nie znajduje się coś, co zrobi nam krzywdę, czyli jakie są alergeny.

Ekskluzywny przysmak. 5 miejsc, w których zjemy małże Ekskluzywny przysmak. 5 miejsc, w których zjemy małże

Jesz na mieście? Uważaj na swoje życie



Choć dla wielu osób, które nie borykają się z problemem alergii czy nietolerancji pokarmowych, takie informacje nie mają szczególnego znaczenia, to dla alergika stanowi zabezpieczenie, że dany posiłek nie zagrozi jego zdrowiu i życiu. Czasami to tylko ból brzucha, ale niektóre alergeny mogą wywoływać nawet silne duszności. Przekonał się o tym ostatnio nasz czytelnik:

- Razem ze znajomymi, którzy przylecieli ze Szkocji, postanowiliśmy zjeść obiad w jednej z gdańskich restauracji. I choć w lokalach nie ma większych problemów z porozumiewaniem się w języku angielskim, to ze względu na to, że jeden z moich kolegów jest ekstremalnie uczulony na orzechy, postanowiłem jeszcze po polsku dopytać osobę, która nas obsługiwała, o to, czy na pewno w jego daniu nie będzie nawet śladowych ilości tego alergenu. Pani zapewniła nas, że nie, więc zamówiliśmy. Zaufaliśmy, że kelnerka zrozumiała powagę sytuacji, i to był nasz błąd. Kolega po dwóch gryzach burgera zaczął się dusić. Na szczęście zawsze ma przy sobie epipena i od razu wstrzyknęliśmy mu lek, a reakcja alergiczna ustała - opowiada.
Dokąd na pyszną zupę rybną? Dokąd na pyszną zupę rybną?
Jak przyznaje, mimo że sytuacja skończyła się szczęśliwie, obsługa nadal nie zrozumiała powagi sytuacji.

- Gdyby nie to, że on jest przygotowany na taką sytuację i ma zawsze przy sobie lek, pogotowie mogłoby nawet nie zdążyć mu pomóc. Natomiast pani, która nas obsługiwała i swoją niekompetencją mogła zabić mojego znajomego, widząc całą sytuację, stwierdziła tylko, że "na szczęście nic się nie stało". Znajomi byli pierwszy raz w Polsce i choć są zachwyceni naszym krajem, to obsługa w lokalach według nich była niestety bardzo słaba - dodaje.

Kelner musi wiedzieć wszystko



Warto pamiętać, że każdy lokal gastronomiczny jest prawnie zobowiązany, żeby na życzenie klienta przedstawić mu pełną listę alergenów, które występują w każdym daniu dostępnym w karcie. Unijne rozporządzenie nałożyło ten obowiązek na restauratorów.


Restauracje, które nie udostępniają pełnej informacji o niebezpiecznych dla alergików składnikach, ryzykują nie tylko swoją reputację, ale także spore kary finansowe.
ws

Opinie (89) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    (5)

    Prawdziwych kelnerów nie ma od dawna,bo zlikwidowano szkoły branżowe...obecnie to jedynie tzw podawacze, nie mający zielonego pojęcia o daniach,nie mówiąc o technice podawania.Większosc studenci dla których to praca tymczasowa.Prawdziwych jeszcze można spotkać w dawnych restauracjach,albo w filmie zaklęte rewiry.

    • 112 9

    • tak dr Svencjusz prawdziwych cyganów już nie ma....

      tylko koni żal, a prawda jest taka, że się nakręcacie na ludzi którzy szukają uczciwego zarobku. Nawet jeśli ktoś podejmuje tą prace na wakacje, bo np. jest studentem, to co lepiej, żeby wyjechał za granicę i tam tyrał???
      I to, że nie ma szkół branżowych kształcących w zawodzie kelnera to kolejna bzdura, wystarczy nawet zajrzeć do katalogu firm na tym portalu i okaże się, że są...tylko lepiej się wytrząsać w komentarzach niż sprawdzić: https://www.trojmiasto.pl/Branzowa-Szkola-nr-7-w-ZSHG-o68894.html

      • 11 2

    • dokładnie

      • 5 0

    • Fryc!

      Dokładnie. Teraz są jadłopodawcy. Prawdziwi kelnerzy w zaklętych rewirach z Kondratem na czele.

      • 3 2

    • Co Ty gadasz. (1)

      To nie jest problem po stronie kelnera/ki, Na studiach przepracowałem parę sezonów i problem taki, że nigdy w żadnej restauracji nie mieliśmy szkoenia odnośnie alergenów. Raz w na ruski rok szkolenie z win. Gość restauracji się pyta o alergeny to kelner nie wie idzie na kuchnie i pyta, a że na kuchni często gęsto też nie wiedzą, to pytanie czy wina to kelnera? Kucharza? Menadżera? Właściciela? Kelner jest pierwszą osobą w tym łancuchu, ale pytanie czy on serio ma obowiazek sam z siebie znać cały skład każdego dnia, które się zmieniają w menu co 2 miesiące? Czy może jednak powinien zostać w tym przeszkolony przez restauratora?

      • 3 2

      • Powinien umieć czytać! Na knajpie ciąży obowiązek. utworzenia listy występująch w jej menu alergenów!

        • 0 0

  • Jak ktoś z tak silną alergią chadza po knajpach, to sam się prosi o kłopoty.

    • 32 33

  • (1)

    powtórzył to co mu powiedzieli, alergicy nie powinni jadać poza domem, bo np. przyprawy mogą zawierać alergeny - na każdym pisze, ze może zawierać alergeny bądź w zakładzie używane są alergeny. Alergik powinien wiedzieć, ze produkty dla niego są wytwarzane w z zupełnie innym reżimie sanitarno technologicznym a na pewno w knajpach ich nie używają

    • 33 12

    • produkty dla alergików sa bardzo drogie, artykuł wydumany

      • 3 1

  • Oj tam, oj tam. (1)

    Zamiast "na szczęście nic się nie stało" powinna powiedzieć "Jedz, nie marudź".

    • 33 1

    • jedz bo ci wystygnie xD

      • 11 0

  • Jeśli jedyne co zrobiliście to mail do portalu to wiadomo że się nic nie zmieni.

    Jakby kelnerka i właściciel (za brak wyszkolenia) dostali uczciwe sankcje to może by się coś zmieniło.

    • 19 9

  • Opinia wyróżniona

    "Kelner musi wiedzieć wszystko". tylko jeszcze mu trzeba zapłacić (15)

    przy tych śmiesznych stawkach godzinowych mi też by się nie chciało uczyć każdego składnika na pamięć. Jak chcecie mieć porządnie, to trzeba zapłacić - nie ma nic za darmo

    • 117 35

    • Chyba Ci się w głowie poprzewracało (7)

      Śmieszne stawki? to zmień pracę. Kelnerzy grubą kasę potrafią sobie zarobić na napiwkach. Zamawiam w restauracji, mam cenę widoczną wiem ile zapłacę, za ile gram ewentualnie sztuk, jem, płacę i wychodzę. Płacę kartą, żadnych napiwków nie daję. Byłam w pierogarni świadkiem Pani kelnerki która nie zrozumiała zamówienia, pomyliła je, do innych klientów za dopłatą pierogi miały być podmażone z cebulką. Jaki efekt?? Małżeństwo które dostało zamówienie, jedno z pomyłką, Pani zjadła swoje, a jej mąż 15! minut czekał na podsmażenie.... to jest wstyd i tu nie ma wytłumaczenia.

      • 10 24

      • (3)

        "zarabiają grubą kasę na napiwkach" a w następnym zdaniu "żadnych napiwków nie daję" xD

        • 34 6

        • I masz problem z rozumieniem takiego prostego zdania? (1)

          • 5 16

          • no właśnie on nie ma problemu

            ze zrozumieniem sprzeczności którą napisałeś. Druga sprawa, cały swój pogląd opierasz na jednym przypadku. Masz naprawdę ograniczone horyzonty.

            • 4 2

        • Autor nie daje napiwków, większość klientów daje.

          Żadnej sprzeczności tu nie ma.

          • 3 0

      • Znaczy pracują prawie całkowicie na czarno i to ma być zaleta?

        • 14 1

      • kelner ma stanowisko pracy czy tez jest to zatrudnienie na pol-zebraka?

        dlaczego ma sie w ogole placic napiwki? nie placimy kasjerkom, nie musimy placic klenerom. Od godziwej zaplaty kelnerom jest pracodawca

        • 21 3

      • Dlatego pewnie plują ci do talerza:)

        Smacznego

        • 4 1

    • Skoro decydują się na takie warunki to widocznie im odpowiadają? (1)

      Przecież nikt nie zmusza do żadnej pracy.

      • 9 5

      • Decydują się na zupełnie inne, przez parę miesięcy są oszukiwani, a potem odchodzą.

        Chyba nigdzie nie ma takiej rotacji jak w gastronomii...

        • 11 1

    • dlatego dostaje napiwek

      brak wiedzy, brak napiwku

      • 3 0

    • restauracja ma obowiązek informowania o alergenach

      jeśli kelner nie jest w stanie ich zapamiętać może podać klientowi listę

      • 7 1

    • jak się nie podoba praca i płaca, to jej nie bierz

      ale nie - oni biorą wszystko jak leci, odwalają lipę, a potem zdziwieni że są pretensje.

      • 5 4

    • Ale dlaczego ty się wypowiadasz na temat zarobków ludzi których nie znasz.... chcesz powiedzieć że kelner to jakiś niedorozwinięty czlowiek, który mimo słabego wynagrodzenia siedzi w robocie, która dostał. Mi się wydaje, że jak kasa jest za mała to idzie się do innej roboty a nie robi się z siebie ofiary.

      • 2 0

    • A przy remoncie mieszkania wymagasz od zleceniobiorcy najwyższej staranności i profesjonalizmu czy masz to w nosie i zlecisz robote kelnerowi co pojęcia nie ma jak to zrobić. Sprawa jest prosta. W każdej dziedzinie jeśli chce się być fachowcem trzeba się edukować, szkolić i podnosić swoje kwalifikacje.

      • 2 0

  • Zamiast grymasić, że kelner szykuje na ciebie zamach, udaj się do alergologa i przyjmij leki na alergię. (6)

    • 13 26

    • Alergia? (2)

      Czy to czasem nie jest państwo w północnej części Afryki?

      Klient restauracji pewnie wymyślił sobie chorobę żeby uniknąć płatności i podał nazwę afrykańskiego państwa jako nazwę choroby, cwaniactwo nie zna granic!

      • 5 9

      • niezły trolling xD

        • 7 0

      • mylisz totalnie pojęcia

        Alergia to popularny portal zakupowy

        • 2 0

    • Możesz nie zdążyć.

      A prewencyjnie się nie da.

      • 4 0

    • Nie ma profilaktycznych leków na alergię.
      Mały kawałek orzecha i wstrząs anafilaktyczny.

      • 10 1

    • możesz nie zdążyć

      a profilaktycznie nie da się tego leczyć

      • 0 0

  • Dziwny artykuł. Na wstępie zabrakło "Oto jego historia"- zwrotu klucz, który uwiarygodnia historię.

    • 9 1

  • (2)

    Dziś już nie ma prawdziwych kelnerów takich jak kiedyś.
    Po Technikum Gastronomicznym, obytych i ogarniętych, z dobrą praktyką, w śnieżnobiałej wyprasowanej koszuli, elegancko ostrzyżonych i uczesanych, z ogoloną twarzą i wyperfumowanych.

    Teraz kelner łazi w czapce z daszkiem, gęba zarośnięta jak u kloszarda, tatuaże w widocznych miejscach - na palcach czy szyi jak jakiś stary recydywista.

    • 46 3

    • (1)

      mężczyźni też kiedyś byli prawdziwi. Ogoleni, szczupli, przystojni szarmanccy a teraz tylko tłuste bebzony i browary z memcenem

      • 11 2

      • prawdziwi mezczyzni pojawiaja sie w kazdym miejscu, gdzie sa prawdziwe kobiety. Osobliwosci z insta sie do tego nie zaliczaja

        • 12 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane