• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kosztują nawet kilka tysięcy zł. Nietypowe torty artystyczne

Aleksandra Wrona
7 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Tort wykonany w pracowni Róg Wojskiego
  • Tort wykonany w pracowni Róg Wojskiego
  • Tort wykonany w pracowni Róg Wojskiego
  • Tort wykonany w pracowni Róg Wojskiego

Czasy, kiedy słowo tort oznaczało jasny biszkopt z owocami, galaretką i toną bitej śmietany, już dawno minęły. Teraz królują torty artystyczne, w których ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Trójmiejskie cukiernie gotowe są spełnić nawet najbardziej szalone wizje swoich klientów, a wybór smaków może przyprawić nas o zawrót głowy, podobnie jak cena tych najbardziej wymyślnych.



Cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Czy zamówił(a)byś tort artystyczny?

- Tortem, który wzbudził wiele kontrowersji w ostatnim czasie była trumna. Temat tabu, jednak dla niektórych to praca i nie widzą problemu, aby na uroczystości urodzinowej stanął właśnie taki tort. Podobnie było z tortem w kształcie zwłok podczas sekcji. Dla pracowników prosektorium to codzienność. Nie boimy się wyzwań, ale mamy swój styl i ramy estetyczne. Jeśli klient docenia naszą estetykę, da nam odpowiednią ilość czasu oraz gotówki, możemy udowodnić, jak dużo da się zrobić z cukru. Kwiaty cukrowe, postaci z filmów, bajek i prawdziwe osoby robione na podstawie zdjęć to żaden problem - mówią przedstawiciele pracowni tortów Róg Wojskiego.
Bardzo nietypowe torty ma też w swoim portfolio Duszka Niesamowite Torty. Wśród jej realizacji znajdziemy m.in. tort w kształcie śledzia, zupy, kremu Nivea, spaghetti czy... operowanego nosa. Agnieszka Duszyńska, autorka tortów wspomina sytuację, kiedy zawiozła do restauracji tort w kształcie żurku i poprosiła o schowanie go do lodówki, a pani kucharka zaczęła dopytywać "na którą godzinę podgrzać tę zupę".

- Robienie niestandardowych tortów to fajna i satysfakcjonująca praca, głównie dlatego, że moi klienci bardzo entuzjastycznie reagują podczas odbioru zamówienia. Czasem wyrwie im się jakieś niecenzuralne słowo albo nienadające się do powtórzenia określenie. Realistyczne torty wywołują też spore poruszenie na imprezach, niektórzy goście nie wierzą, że jest to tort, inni żywo dyskutują nad tym, "jak to jest zrobione" - mówi Agnieszka Duszyńska, Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.

Pomysły bywają szalone



Nudne, śmietanowe torty z napisami "Urodziny Kasi" czy "100 lat Zosiu" odchodzą do lamusa. Teraz klienci chcą, żeby słodkie wypieki odzwierciedlały ich zainteresowania, karierę czy pasje.

- Zdobienia tortów to temat rzeka. W zasadzie ogranicza nas tylko wyobraźnia. Zdobienia tortów klasycznych tortów mają wiele możliwości, nie ma ograniczeń, jednak co do zasady, żeby coś wyrzeźbić, potrzebujemy solidnej podstawy. W naszej pracowni zdobienia wykonujemy na bazie kremów maślanych, na których możemy namalować np. pejzaż lub kwiaty. Z kremów możemy wykonać trójwymiarowe kwiaty. Nie ma co ukrywać, to prawdziwa artystyczna praca. Przygotowanie zdobień lub ich wykonanie, często zabiera nam więcej pracy niż sam tort. Żartujemy czasem, że tort jest dodatkiem do zamówienia - mówi Anna Samsel, WypiekAna Pracownia Cukiernicza.
Zanim zdecydujemy się na zamówienie tortu, warto przejrzeć w Internecie zdjęcia i wybrać kilka inspiracji. Dla cukiernika będzie to cenna wskazówka na temat naszego gustu i poczucia estetyki.

Nadchodzące imprezy kulinarne


- W kwestii wyglądu tortu bardzo lubimy, jak klient daje nam wolna rękę i opowiada tylko o temacie. Często podczas składania tortu wizja tworzy się sama, tak jakby sam tort podpowiadał cukiernikowi, jak go ozdobić. Bywa, że planujemy jedno, a wychodzi zupełnie co innego - mówi Diana Volokhova z cukierni Więcej.
Pomysły klientów bywają naprawdę szalone, a cukiernicy niejednokrotnie "stają na rzęsach", żeby je zrealizować. Czasami jednak nawet oni muszą postawić granice.

- Bardzo lubimy nietypowe projekty, ale musimy pamiętać, że tort ma być deserem, a granica smaku i wyczucia jest ważna. W trakcie sześciu lat prowadzenia pracowni były bodajże dwa projekty, na które się nie zgodziłyśmy - mówi Izabela Komor, Słodkości Marty i Izy.
  • Tort wykonany w Cukierni Więcej
  • Tort wykonany w Cukierni Więcej
  • Tort wykonany w pracowni Manufaktura mojej mamy
  • Tort wykonany w pracowni Manufaktura mojej mamy
  • Tort wykonany w pracowni Manufaktura mojej mamy
  • Tort wykonany w pracowni Manufaktura mojej mamy

Kremy, owoce i jadalne złoto



Cukiernicze szaleństwo nie kończy się tylko na efektownym wyglądzie, ale ma swoją kontynuację w smakach tortu. Prawie każda z cukierni ma w swojej ofercie od kilku do kilkunastu smaków kremów oraz rozmaite dodatki. Tortu nie muszą sobie odmawiać także klienci z różnymi ograniczeniami w diecie, w ofercie trójmiejskich cukierni znajdziemy torty bez glutenu, laktozy, cukru czy produktów odzwierzęcych.

Redakcyjna degustacja - gotowe kanapki z popularnych sieci



- W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór tortów okazjonalnych, o różnorodnych smakach i dekoracjach: świeże owoce, toppery, świeże kwiaty, makaroniki, jadalne złoto lub różnego rodzaju słodkości - mówi Aleksandra Pardo, Manufaktura Mojej Mamy. - Smaki cieszące się największym uznaniem wśród naszych klientów to truskawkowy, malinowy, owoce leśne, śmietankowy z musem z białej lub mlecznej czekolady. Naszym oryginalnym smakiem tortu jest palona biała czekolada z musem egzotycznym (mango-marakuja) z prażynką.

Od kilkuset złotych do... kilkunastu tysięcy



Wiemy już, że torty artystyczne mogą spełnić nasze estetyczne i kulinarne marzenia. Ile jednak trzeba zapłacić za taką przyjemność?

W większości zapytanych przez nas cukierni ceny plasują się w przedziale od 90 do 130 zł za kilogram tortu. Dodatkowo płatne są figurki, których cena może wynosić od 30 do nawet 300 zł. Każdy projekt wyceniany jest indywidualnie.

  • Tort wykonany w pracowni WypiekAna
  • Tort wykonany w pracowni WypiekAna
  • Tort wykonany w pracowni WypiekAna
  • Tort wykonany w pracowni WypiekAna
  • Tort wykonany w pracowni Słodkości Marty i Izy
  • Tort wykonany w pracowni Słodkości Marty i Izy
  • Tort wykonany w pracowni Słodkości Marty i Izy
  • Tort wykonany w pracowni Słodkości Marty i Izy
- Cena jest zawsze uzależniona od projektu tortu oraz ilości porcji. Średnio tort na 10 osób z elegancką, kwiatową dekoracją kosztuje 180 zł. Co do projektów "rzeźbionych", to są to torty droższe, gdyż wymagają więcej naszej pracy i czasu, dodatkowych produktów oraz umiejętności - mówi Izabela Komor, Słodkości Marty i Izy.

Nowe lokale w Trójmieście



Pracownia Róg Wojskiego ma w swoim portfolio duże realizacje dla firm, gwiazd, sportowców i polityków. W przypadku takich tortów cena znacząco idzie w górę.

- Jako jedni z pierwszych na polskim rynku wprowadziliśmy torty na wyższy poziom. Musieliśmy przez ostatnie 10 lat "nauczyć" nieco klientów jak wygląda praca nad tortem, ponieważ na początku nie rozumieli dlaczego to tyle kosztuje. Aby efekt końcowy spełniał oczekiwania, potrzeba wielu żmudnych godzin, czasem dni pracy. Tłumaczyliśmy np., że produkcja głowy figurki konkretnej osoby to dla doświadczonej dekoratorki kilka godzin modelowania. W ofercie mamy torty na każdą kieszeń, ale jeśli ktoś oczekuje produktu ekskluzywnego, unikalnego to cena rośnie lawinowo i właściwie nie ma limitu - mówią przedstawiciele pracowni tortów Róg Wojskiego. - Proste torty to koszt nieco ponad 100 zł, a zdarzają się projekty za kilka czy kilkanaście tysięcy.

Miejsca

Opinie (119) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (2)

    Ten tort-fantom tragedia...

    • 51 14

    • dla porąbanych bogaczy kanibali...Chcieli zgapić od imprezy tzw Spirit Cooking z Hollywoodu

      • 0 0

    • przeciez ktoś to zamówił

      nie wymyslili sobie takiego tortu te panie z cukierni:) to klienci maja tak zorane mózgi , że tak zamawiają. Klienci to WY. dziadostwo :)

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (10)

    Bardzo fajne, trzeba mieć naprawdę talent, żeby to zrobić - mówię z pozycji amatorskiej "cukrownicy" ;) która czasem próbuje trochę uatrakcyjnić wygląd tortu.
    Zwykły tort to jest jeden dzień pracy (biszkopt, masa, nasączenie, odpowiednie przełożenie wszystkiego, by tort był równy itp.), dodanie takich bajerów to dwa dni roboty. Nie dziwię się, że takie są ceny...

    • 15 7

    • ja mogę pracować po dwa dni i zarobić np 10tyś zł,w sumie to i cały miesiąc mogłbym takie torty robić =]

      • 0 0

    • Dokladnie (8)

      Ale dziadostwo widzi tylko cene i dużo tanio nażreć sie do syta i skrytykowac bo ja robie lepiej taniej i zdrowiej. A nic nie robią. Kupują w biedrze pączki po 1 zl

      • 8 4

      • (7)

        Ale cie boli ze nikt nie chce jesc twojego stolca.

        • 0 1

        • stolec to każdy dziad by zeżarł własny bo za darmo i duzo (6)

          i ekologicznie wyprodukowany przez siebie samego. Jestes takim samym dziadostwem jak reszta tych co żyją za moje podatki emerytowanych cieci. biedronkowych promocyjnych dziadów

          • 1 0

          • (5)

            Bardzo dobrze niech te dziadki zyja z twoich podatkow. Mam nadzieje, ze ci dokreca srubke podatkami i nie bedziesz tego sh*ttuuu produkowal i pojdziesz do twojej wymarzonej biedronki, emerytow obslugiwac. Zycze ci tego zeby cie zycie przeczolgalo i troche pokory nauczylo i szacunku do ludzi.

            • 1 0

            • ta, a ty dalej głosuj na swoich idoli co rozdają kase pracujących (4)

              dla takich nierobów dziadoskich jak ty. Żryj dalej papier toaletowy w pasztetowej z biedry. smacznego. niedługo tyle będzie warta twoja smierdząca emerytura tyle co ten pasztet. Jak nie kupisz juz pasztetu i smalcu bo ci emerytura zniknie to zaczniesz myśleć..ale jak to skąd to ? dlaczego?

              • 2 1

              • (3)

                Oooo komus sie chyba kasa konczy!!! Och chyba widmo bankructwa zaglada. Dlatego tyle jadu!!

                • 0 1

              • nie jestem z twojej partii jeżeli rozmawiamy już o wylewającym sie pisojadzie (2)

                • 1 0

              • (1)

                No popatrz a komentarze twoje sugeruje, ze jednak jestes za pisekm. Ale tu nie partie chodzi tylko o to jakim jestes podlym czlowiekiem i wszystkich obrazasz. Nie bede sie znizac do twojego poziomu.

                • 0 1

              • mierzi mnie krytykanctwo takich ignorantów jak dziadostwo tego forum , tych co krytykują czyiś fach

                nie mając kompletnie pojęcia o tym co krytykują. Ignoranci i tacy nieudacznicy zyciowi jak dziady biedronkowe powinny mieć login i testy psychiczne do wypowiadania się na jakiś temat. Pełno tu znafców od kosmosu po biologie molekularną a w gruncie rzeczy to same dziadostwo z wiedzą jedynie co psu dac do żarcia albo czym kota nakarmić

                • 1 1

  • Najładniejsze torty robi Monika w związku z torcikiem (1)

    • 6 12

    • Popieram :)

      • 0 0

  • Może jestem dziwna, ale mi takie torty się nie podobają. Wolę zwykłe klasyczne, ostatnio tort czekoladowy z poczty kwiatowej zamawiałam. Wszyscy myśleli, że to ja go piekłam a tu proszę takie zaskoczenie :P

    • 0 0

  • #morzesłodkie (4)

    Zamawiałam 2 razy z #morzesłodkie i były pyszne.

    • 1 2

    • Dziadostwo zminusowało hah (3)

      • 0 0

      • (2)

        Chamstwo trzeba minusowac.

        • 0 0

        • ale masz myślenie dziadoskie. Ktoś napisał że mu smakowało a ty minusujesz? fajny masz niedorozwój umysłowy (1)

          • 0 0

          • To byla odpowiedz na twoj komentarz ale masz tak zapluty smatrfon ze nie zauwazyles do kogo to bylo.

            • 0 0

  • zadowolony (7)

    Zamawiałem kilka razy w Róg Wojskiego.
    Były pyszne, najlepsze z malinami i białą czekoladą.
    Precyzja detali- dziecko zachwycone

    • 8 12

    • (6)

      Tak, tak reklama dzwignią handlu. Mozesz reklamowac te swoje torty. Wole zjesc prawdziwy tort z prawdziwej cukierni a nie jakos plasteline wymientoloną rękoma.

      • 0 0

      • Hah. Kazde ciasto jest wymietolone. (5)

        No chyba ze gotowe mrożone chemiczne tortopodobne z biedry to ono jest cacy malina miętolone przez anioły biedronki

        • 2 1

        • (4)

          Te torty sa paskudne i niesmaczne a w dodatku robi je chamska baba co wszystkich obraza na tym forum. Daruj sobie komentarze o tanim jedzeniu i " Biedronce". Na pewno nie kupie u was ciast!! A nawet bede odradzac znajomym. Sama sobie wystawiłas wizytówke w internecie.

          • 0 1

          • wizytówke to ty wystawiłas swoim dziadostwem i chodzeniem do tego obrzydliwego sklepu (3)

            smierdzącego potem ludzkiej pracy wyzyskiwanym przez obcy kapitał. nie mówiąc o kupowaniu czegokolwiek z tego chłamu

            • 0 0

            • Ciekawe jak ty wyzyskujesz ludzi..? Placisz pracownikom uczciwie???Niech zgadne najnizsza krajowa na umowe i wielkiego szefa struga!

              • 0 0

            • (1)

              A czy ja napisalam, ze chodze do biedry??!!! Proponuje wizyte u psychiatry, bo od wpitalania tej masy mozg ci wyzarło desperatko!!

              • 0 0

              • masa to by ci sie przydała w mózgu bo póki co to ciemna z ciebie masa

                Żryj pasztet

                • 0 0

  • Przerost formy nad treścią (4)

    • 23 9

    • stary nudny dziadoski slogan (3)

      żaden przerost formy. Własnie świetnaa forma obrazująca treść jaką zamówił klient :) napisał jakiś dziad slogan który nie ma tu kompletnie żadnego sensu. byle napisać.

      • 1 1

      • (2)

        Swietna forma hhhha, pewnie dlatego ze sam to wycisnoles. Tak to jest jak ktos mysli, ze jest artysta a konczy jako tani wyrobnik.!

        • 0 1

        • jedynym twoim osiągnieciem to ta rzeźba artystyczna (1)

          którą sam stawiasz pare razy dziennie w wc. Jestes dumny jak Paw że wyszło i nie było tym razem zaparcia.Każdy stolec to wygrany dzień

          • 1 0

          • A ty to co wypluwasz gorą?

            • 0 0

  • (1)

    Pracownia Róg Wojskiego robi najwspanialsze torty. Co roku tort dla córki, na jej urodziny, jest w niej zamawiany, ponieważ nie tylko przepięknie wyglądają, również wyśmienicie smakują.

    • 0 0

    • i dobrze jedzcie i cieszcie oczy, oraz smaki, wspieracie lokalny rynek a nie ten biedronkowy szit z portugalii

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Utalentowane osoby (1)

    Niezwykłe słodkości.
    Brawo!

    • 37 17

    • w końcu ktoś myslący pisze pozytywne opinie, a nie tylko krytykanckie dziadostwo

      • 2 1

  • Podziwiam i doceniam talent artystyczny wykonania (11)

    Ale do jedzenia wybieram bardziej tradycyjna formę

    • 7 0

    • Pierogi z grzybami i żurek (10)

      I tak cały rok

      • 0 3

      • (9)

        Po tych twoich komentarzach o "biedronce", juz wiem, ze pisze to jedna i ta sama osoba, czyli autor tortow. Przykro ale nie skorzystam z oferty.

        • 2 0

        • Jedz mielone (8)

          Najlepsze domowe. Za 15 zl z biedronki. Pol kilo wołowego. Najesz sie po uszy. Nie zamawiaj tortów to cie przerośnie. :)

          • 0 0

          • (6)

            Nie zamowie tortow, bo to wstretne wyglada i tak samo smakuje. Ochyda a teraz mozesz smarowac cos o biedrze.

            • 0 0

            • (5)

              Pan twarożek emeryt juz po wyglądzie tortu jak jasnowidz zna smak. A jaki mundry pan emeryt:) ho ho. Nie zapomnij woreczka na kupę przy najbliższym spacerze z pieskiem bo twój pupilek sr* i zostawia po sobie g*wno jak ty w komentarzach

              • 0 0

              • (3)

                Czlowieku masz jakos obsesje na temat starszych osob i zakupow w biedronce. To sie leczy!! Zochydziłas tymi wpisami te torty, ze bede teraz omijac wymienione powyzej cukiernie!

                • 1 0

              • i tak dziadówo omijasz takie cukiernie. (2)

                ty kupujesz ciasto conajwyżej z marketu z wyprzedaży na koniec dnia co muchy juz obsiadły i przeleżane na wystawce kurz zebrały. Ale wazne że tanio i duzo do syta :) a najlepsze to twoj domowy serniczek z biedronkowego twarogu z promocji. troche zielony ale sie odkroi i będzie cacy. TANIO

                • 0 1

              • (1)

                Nie musze jesc dziadostwa z twojej cukierni. Porzadny produkt sam sie obroni i nie potrzebuje reklamy a te twoje gnioty udajace
                torty sama wcinaj albo nie bo za duzo glukozy powoduje u ciebie ataki agresji. No coz to pewnie z powodu braku klientow, bo kto u prostakaczki i chama bedzie kupowal jesli tak sie rzucasz do ludzi to co ty musisz robic z tymi swoimi tortopodobnymi produktami. Brrr obrzydzenie bierze... Brrr. Zycze szybkiego bankructwa.

                • 0 0

              • zycze mniej piany na ustach bo sie zapowietrzy pani i będzie jeszcze bekac odbytem. A tego smrodu to już nikt nie zdzierży w

                pani obecnosci w autobusie jadac do biedry po smalec

                • 0 1

              • Przecież to ty wszystkich obrażasz!

                • 0 0

          • Pracowalas w biedrze, ze znasz asortyment?

            • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane