• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Lody, lody dla ochłody!". Gdzie warto spróbować w Trójmieście?

Julia Rzepecka
14 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Lody w Mamma Mia w Sopocie zamówić można również na wynos - w sam raz na spacer na molo. Dostępne także większe pojemności (duże pudełka). Lody w Mamma Mia w Sopocie zamówić można również na wynos - w sam raz na spacer na molo. Dostępne także większe pojemności (duże pudełka).

Rzemieślnicze, naturalne, wegańskie, o dziwnych smakach, sorbety czy po prostu tradycyjne. Lody - to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie lato. Zapewne każdy z nas ma swoje ulubione smaki i lodziarnie. Polecamy również poniższe zestawienie.



Lodziarnie w Trójmieście


Najlepsze lody to:

Niektórzy jedzą je tylko latem, dla innych to doskonały przysmak (na przykład do oglądania ulubionych seriali w domu) przez cały rok.

Lody to niewątpliwie jeden z najbardziej popularnych deserów na świecie. Od kilku lat można zauważyć coraz więcej lokali sprzedających lody naturalne czy rzemieślnicze, jest także moda na tworzenie nowych, wymyślnych smaków lub ciekawych kompozycji. Nie brakuje także miejsc, w których spróbować można lodów włoskich. Co ciekawe, w języku polskim ta nazwa ma aż trzy znaczenia. "Lody włoskie" mogą oznaczać te o konsystencji podobnej do sorbetu, mogą to być także miękkie lody serwowane z automatu albo lody tworzone we włoskim stylu i nakładane szpatułą - inaczej zwane gelato.

Gdynia



Lodziarnia Mariola znana jest gdynianom od kilkudziesięciu lat, to jedno z najstarszych takich miejsc w Gdyni. Spróbować można tam lodów w klasycznych smakach, ale pojawiły się także zupełnie nieoczywiste propozycje. Jedną z nich są czarne lody o smaku kokosowym. Ich niezwykły kolor uzyskiwany jest przez dodanie odrobiny popiołu z palonej łupiny kokosa. Ciekawe smaki to także matcha latte z limonką, sorbet z rabarbaru czy lody różane.

Wytwórnia lodów naturalnych Miło.Mi również przyciąga ciekawymi smakami - gruszka z gorgonzolą, kaszubska truskawka z bazylią czy migdał z solą morską. Spróbować można ich w aż trzech miejscach w Gdyni (ul. Świętojańska, al. Zwycięstwa, Riviera) i dwóch w Gdańsku (ul. Bałtycka, ul. Brzeźnieńska).


Przywędrowali do nas z Lublina - Bosko to lodziarnia w Gdyni, charakteryzująca się bardzo dużym wyborem smaków, które często się zmieniają, a jest ich ponad dwieście. Są także lody dla alergików oraz dla osób z nietolerancją pokarmową. Jest też opcja fit, bez cukru czy wegańska. Można zamówić także inne desery, w tym gofry i lemoniady.

Zupełnie nietradycyjne lody, których można spróbować w Gdyni, to Thai Roll, czyli inaczej lody tajskie. Przygotowywane są na oczach klientów, a ich końcowa forma to kształt charakterystycznych rolek. Sprzedawane są również w ciekawych egzotycznych smakach.

  • Smak czarnych lodów to kokos z dodatkiem miąższu orzecha oraz soku z limonki.
  • Charakterystyczny punkt z lodami nad samym morzem kojarzą na pewno nie tylko mieszkańcy, ale także turyści.
  • W lodziarni Miło.Mi zamówić można dowolne kompozycje smakowe dowiezione w pudełkach pod wskazany adres.
  • W lodziarni Miło.Mi zamówić można dowolne kompozycje smakowe dowiezione w pudełkach pod wskazany adres.
  • Czekolada z chili - to pikantna propozycja od Bosko.
  • Lody tajskie zyskują coraz większą popularność w Europie.

Sopot



Mamma Mia il Gelato Naturale to iście włoski lokal przy molo w Sopocie. Sprzedawane tam lody są podawane szpatułką i mają zachęcające smaki, które również często się zmieniają. Palony karmel z solą himalajską, domowy sernik z wiśnią i kruszonką, sorbet z liczi czy malaga z kroplą wina to tylko niektóre smaki warte uwagi. Tych włoskich lodów (i kawy) spróbować mogą również mieszkańcy Gdańska - Mamma Mia otworzyło drugi lokal na Żabiance.

Gdańsk



W miejscu Kromki, na skrzyżowaniu ulicy Dmowskiego i alei Grunwaldzkiej w Gdańsku, otworzyła się Le Delice Sztuka Lodów. To cukiernia i kawiarnia, a ich drugi lokal znajduje się na Morenie. Lody podawane są tam tradycyjnie, ale również w bardzo nietypowy sposób - w croissancie. W ofercie również bogaty wybór pieczywa, ciast, tortów i innych deserów.

Włoskich lodów spróbować można też w Gelaterii Italia na Osowej. Przygotowywane są w niezwykłych smakach: z egzotycznymi owocami (durian, jackfruit, lulo, owoc cytronu) z kawiorem limonkowym, miodowe z pyłkiem kwiatowym, pesto migdałowe, cytryna z bergamotką, kogel mogel, kiwi ze szpinakiem. W ofercie nie mniej ciekawe ciasta, ciasteczka i owoce w czekoladzie.

Dr Nitro Lody Atomowe w centrum Gdańska to lodziarnia tworząca lody poprzez mrożenie ciekłym azotem. Ta niezwykła metoda ma sprawiać, że nie trzeba do lodów dodawać sztucznych barwników, emulgatorów czy konserwantów. Do produkcji lodów wykorzystywane są świeże owoce i zioła kupione tego samego dnia. Klienci indywidualnie mogą dopasować sobie bazę lodów (mleczna, wegańska lub jogurt) i poziom słodkości. Smak tego lata w Dr Nitro to gruszka i pietruszka.

  • Dr Nitro - Lody Atomowe o smaku owocowym.
  • Lody w Mamma Mia zamówić można oczywiście również na wynos - w sam raz na spacer na molo. Dostępne także większe pojemności (duże pudełka).
  • Lody w croissancie to niespotykany sposób na ich podanie.
  • Otwarcie lokalu Sztuka Lodów na rogu ul. Dmowskiego we Wrzeszczu.
Wymieniając gdańskie lodziarnie, nie można zapomnieć o Lodziarni Miś, która funkcjonuje od 1962 roku i przez jej progi przewinęły się trzy pokolenia mieszkańców. To miejsce z długą historią, a w swojej ofercie mają przede wszystkim tradycyjne smaki: truskawkowy, cytrynowy, waniliowy, karmelowy czy też deser angielski. Inną lodziarnią z tradycją wartą wspomnienia są Znane Smaki. Mieszcząca się w centrum Gdańska lodziarnia otwarta jest w miesiącach letnich i sprzedaje lody w bardzo przystępnej cenie.

Skoro już o historii mowa - w Gdańskiej Wytwórni Lodów Naturalnych można spróbować lodów ze składnikiem, który powstał kilkaset lat temu - mlekiem gdańskim. Uchodziło ono dawniej za jeden z bardziej wykwintnych przysmaków, na którego stać było tylko zamożnych. Składało się z ubitej śmietanki, rumu oraz migdałów smażonych na maśle.

- Nasze lody zostały nawet uwiecznione w spisie "Smaki Gdańska" w jednym z przewodników - mówi Karolina Spaszewska, właścicielka. - Odkryliśmy w dawnych księgach kucharskich wzmiankę o mleku gdańskim i postanowiliśmy je wypróbować. Przyszła do nas nawet specjalna komisja, która uznała nasze lody za jedną z kulinarnych wizytówek Gdańska.
Lody tradycyjne przygotowuje także lodziarnia Kwaśniak. Oprócz klasycznych smaków zjeść można również takie jak między innymi mleczna malina, ciasteczko korzenne, opuncja figowa, mleczna porzeczka czy miodowy sezam ze skórką pomarańczową. Lodziarnia przygotowuje również lodowe torty.

  • Durian jest znany jako najbardziej śmierdzący owoc na świecie. To także jeden z najdroższych i najbardziej pożądanych owoców.
  • Lody miodowe z pyłkiem kwiatowym, ozdobione plastrem miodu.
  • Wśród mieszkańców Trójmiasta kilka lat temu wybuchła nawet dyskusja dotycząca Lodów Miś. Spierano się, czy obecna receptura jest taka sama, jak przed laty.
  • Lody Kwaśniak można kupić w trzech miejscach w Trójmieście.
  • Torty lodowe na zamówienie.

Miejsca

Opinie (243) ponad 20 zablokowanych

  • Wymieniając miejsca w Gdyni i pomijać lodziarnię u Ruszczyka w Orłowie to granda. (10)

    Mariola podniosła jakość dzięki większej konkurencji w Śródmieściu, ale nadal daleko jej do świetności sprzed lat.

    Lodziarnia Miś dawno zmieniła właścicieli i tylko nazwa przyciąga gości, bo niestety 50 lat tradycji zostało zachowane jedynie na szyldzie.

    • 86 4

    • Dokladnie

      Lody na Przebendowskich są najlepsze w Trójmieście, ale pewnie Trójmiasto jak zawsze polega na sprawdzonych doradcach czyli przelanych kwotach na własne konto. Kolejna sytuacja w Sopocie - Baccio di Cafe.....

      • 0 1

    • (2)

      Do Ruszczyka chodzi się na dobre lody a nie po to, żeby być na lansie. Lokal się nie zmienia od lat, może na obecne standardy jest odpustowy i z poprzedniej epoki ale lody i inne desery są bardzo dobre i to jest kluczowe. Szef do dzisiaj robi lody osobiście. Często wychodzi w swoim białym kitlu. Zarówno on jak i żona i cała rodzina bardzo sympatyczni. Polecam to miejsce.

      • 26 2

      • sympatyczni (1)

        dopóki nie spytasz się czy można zapłacić kartą. Wtedy zaczyna się wesoło.

        • 1 1

        • No braku terminala nie rozumiem.

          Wielki napis: "płatność tylko gotówką", paragony zawsze dają, a uniemożliwianie rozliczeń kartą tylko zniechęca klientów.

          • 3 3

    • U Ruszczyka ? (4)

      Czy to chodzi o lodziarnię przy ul. Przebendowskich w Orłowie?
      No bo tam gorąco polecam prawdziwe lody. Szczególnie z naturalną polewą z truskawek którą sami przygotowują. Lody są wspaniałe.

      • 14 1

      • Taa,trzeba zamówić z 10 gałek żeby smak poczuć.Gałki mikroskopijne.

        • 2 2

      • Mieli tam od 25 lat pyszne lody (2)

        Ale byłam kilka dni temu i nie wiem co się stało. Szczerze mówiąc takie sobie, bez smaku, aż byłam w szoku bo chodzę tam od lat i zawsze to były najlepsze lody w Gdyni.

        • 4 4

        • byłam rok temu i ta papka, którą dostałam to były najgorsze lody jakie jadłam w życiu, totalnie bez smaku, tylko po kolorze poznasz mniej wiecej co to

          • 2 3

        • Byliśmy wczoraj, pierwszy raz w tym roku.

          Jak dla mnie bez zarzutu. Cała rodzina jak zwykle za ladą.

          • 4 2

    • Podają lodziarnie Kwasniak

      A linkują lodziarnie na Wajdeloty... podczas gdy od kilkudziesięciu lat jest ona na Grabówku w Gdyni, a we wrzeszczu jest tylko marna filia, która prowadzi syn właścicieli...

      • 14 3

  • Lodziarnia Kwaśniak na Wąsowicza (9)

    W zeszłym roku odkryłem w Gdyni lodziarnie z tradycją od 1954roku. Na uboczu, na dzielnicy Grabówek , w bocznej uliczce a nie w centrum miasta, gałka po 3zł a nie 5zł,miejscowi znają to miejsce od pokoleń więc klientów jest sporo, bardzo miła obsługa, lokal jest po remoncie.
    Bardzo polecam bo smaki i baza lodów bardzo dobre.

    • 69 8

    • Na dzielnicy? ;)))))

      • 1 0

    • W artykule mowa o otwartej niedawno filii na Wajdeloty (4)

      Prowadzą ją dzieci właścicieli, naprawdę poziom MEGA odstaje.

      • 8 0

      • Kwaśniak na Wajdeloty jest prawie 4 lata, wiec jakie niedawno otwarte.
        Lody bardzo dobre

        • 4 2

      • (1)

        Lubię Kwaśniaka na Wajdeloty. Jest smacznie czysto i miło.
        Gałka 3.5.

        • 5 4

        • To zobacz na Grabówku

          Zupełnie inne lody. Na Wajdeloty smakują jak w Grycanie. Niby ok, ale bez szału

          • 10 2

      • Skoro tyle ludzi muszą podnieść cenę na 6 zł !!

        • 0 2

    • Już 3,20 zł za gałkę jest.

      • 3 1

    • Smak Ich lodów to jedno z piękniejszych wspomnień dzieciństwa (1)

      Jestem wiernym fanem od ponad trzydziestu lat

      • 16 0

      • my u kwaśniaka na Grabówku jestesmy co drugi dzień,smak lodów petarda.

        • 11 4

  • Najlepsze lody (1)

    Przed i za Kościerzyna w lasach

    • 5 0

    • Waćmierek

      polecam Waćmierek

      • 1 0

  • Przed laty pracowalem u swojego dziadka ktory

    kręcił lody rzemieślnicze i sprzedawał je na jarmarkach i odpustach we wschodniej Polsce -jeżdżąc z rodzicami tam na wakacje- a mam grubo ponad 50 lat. Prawdziwy lód powinien mieć 4 składniki: żółtka, śmietana kremówka, mleko i cukier. Wszystko w odpowiedniej proporcji. Ewentualnie dodatki typu owoce itd. jeśli chcecie inne smaki. Teraz spójrzcie na te lody ze sklepu na pudełko skład i zwróccie uwagę ile macie składników.. Na niektórych pudełkach naliczyłem 20. Odpowiedzie teraz czemu półtora litra lodowego przysmsku na którego przyrzadzenie trzeba normalnie byłoby poświęcić paredziesiat zoltek kosztuje 11 złotych np. w biedrze a ktoś jeszcze na tym zarabia.

    • 7 0

  • Eskimos we Wrzeszczu

    Kocham miłością niepodzielną!

    • 0 0

  • Tylko Kwaśniak Grabówek

    Najlepsze jakie jadłam. Nie na modłę tłustej śmietanki, jak to teraz modnie we wszystkich "lodziarniach tradycyjnych". Zawsze mocno wyczuwalny smak i mój ulubiony pyszny klasyk-jagodowy, kakaowy, śmietankowy i truskawkowy. Na całym świecie nie ma lepszych lodów.

    • 0 0

  • Od kiedy sorbety są lodami, to zwykły zmiksowany sok z owoców z lodem, sam sobie zrobie a lody tylko u Kwaśniaka

    • 0 0

  • Czy właściciele tych lodziarni, podobnie jak ci z Wrzeszcza, (7)

    wyszukują wśród lokalnych gospodarstw świeżych i dojrzałych owoców i świeżego mleka, prosto od krowy?

    • 27 1

    • Najlepsze było jak kilka lat temu przechodziłem kolo kwasniaka we Wrzeszczu a przed nim stal piekny wielki worek po mleku w proszku :) Ale lody i tak super, beka z vegeterroru

      • 1 0

    • tak (4)

      szczególnie durian, jackfruit, lulo, owoc cytronu

      • 12 1

      • Może z okolicznych upraw przy Wajdeloty i Miszewskiego? (2)

        Tam są ekogospodarstwa z rzemieślniczymi krowami i uprawami cytrusów.

        • 18 0

        • Po to deptak!

          Żeby krowy się nie płoszyły.

          • 1 0

        • Płacze ze śmiechu :-))))

          • 2 0

      • hehehe dobre:)

        • 4 0

    • ba oni doją krowy na zapleczu

      • 12 0

  • Tylko Eskimos (2)

    Dla mnie Eskimos we wrzeszczu - zawsze!!!!

    • 21 16

    • Badziew jakich mało, chyba ze z sentymentu

      • 0 1

    • Wodzianka

      Topia sie po sekundzie

      • 5 2

  • Na Morenie. (4)

    Calkiem dobre lody na rogu, tam gdzie byl bocian..
    Miś to tandeta.. Eskimo jeszcze gorsze -woda...

    • 48 7

    • Miś jak jeździł ze swoim foodtruckiem to był jakiś żart, lepsze dowolne lody z supermarketu z pudełka...

      • 0 0

    • fakt. małe te lody

      • 3 1

    • Beza Krówka to sieciowka, ale fakt, że lody całkiem niezłe :)

      • 5 0

    • Drogie

      I niedowazaja

      • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane