- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (68 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (57 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Lody naturalne - nowy kulinarny przebój w Trójmieście
Zamiast gałki - spora porcja nakładana szpatułką. Zamiast wafelka - papierowy kubeczek. To dwie najważniejsze cechy, które wyróżniają robiące ostatnio furorę w Trójmieście lody naturalne. Nie licząc smaku oczywiście, którego w tych sygnowanych logo dużych producentów ponoć nie znajdziemy.
Zobacz listę wszystkich lodziarni w Trójmieście >>>
Tylko naturalne składniki
- Generalna zasada w lodach naturalnych lub rzemieślniczych jest taka: im mniej składników, tym lepiej. Prawdziwe mleko, nie w proszku. Prawdziwe jaja, nie w proszku. Na koniec cukier i dodatki, przede wszystkim świeże owoce - mówi właściciel i producent lodów Krzysztof Nieciecki z lodziarni Znane Smaki.
Nowy lokal kontynuuje lodową tradycję legendarnego Misia, który lodami karmi gdańszczan od lat 60. Dawni pracownicy zabrali ze sobą tradycyjne receptury, więc smak jest ten sam, co w poprzednim miejscu. Nawet lista smaków ułożona jest tak samo: zaczyna się od waniliowych, kończy na kakao. Po drodze są jeszcze specjalności zakładu - karmelowy i deser angielski.
- To żelazna lista od lat. Ta kolejność ma znaczenie, ponieważ waniliowe smakują najlepiej z truskawkowymi, a karmelowe z cytrynowymi. Popularność jest skorelowana z temperaturą na zewnątrz. Gdy oscyluje ona w okolicach 20 stopni, to najlepiej schodzi waniliowy. Przy upałach: smaki owocowe - truskawkowe, cytrynowe - opowiada Nieciecki.
Wpadają wieloletni bywalcy z Misia, których panie ekspedientki obsługują bez słowa - nakładając na przykład po dziesięć gałek deseru angielskiego na wafelek. Wpadają też nowi klienci, których przyciągnął internetowy rozgłos oraz moda na lody rzemieślnicze.
- Tak naprawdę nasze smaki były znane i lubiane, zanim w ogóle zaczęto myśleć o czymś takim, jak lody rzemieślnicze - stwierdza Nieciecki. - Nie podążamy za modą, po prostu kontynuujemy to, co robiliśmy codziennie od kilkunastu lat. Dlatego też nie zdecydowaliśmy się na szpatułkę i kubek, jak to teraz dyktuje moda. Nadal nakładamy na gałki.
Szpatułka i kubeczek
Gałka i wafelek w nowych, rzemieślniczych lodziarniach odchodzą jednak powoli do lamusa. Wypiera ja porcja nakładana szpatułką do papierowego kubeczka. To trend, który lodziarze- rzemieślnicy podpatrzyli w ojczyźnie naturalnych lodów, czyli we Włoszech.
- To znak rozpoznawczy lodziarni rzemieślniczych - mówi Paweł Petrykowski, lodziarz z kawiarni Paulo Gelateria. - Oczywiście sposób podawania nie wpływa w żaden sposób na smak, ale lód nałożony szpatułką lepiej się prezentuje w kubku lub wafelku. To kwestia wizerunku. Sama czynność nakładania również jest swego rodzaju rytuałem, przyciąga wzrok gości.
No i najważniejsza różnica: smaki. Według lodowych łasuchów te w lodziarniach rzemieślniczych są niepowtarzalne. Pistacja smakuje orzechem, a nie chemią, czekolada i wanilia jest prawdziwa, bez sztucznych aromatów, a w lodach truskawkowych znajdziemy duże kawałki owoców. A przecież klasyczne smaki to tylko podstawa. Lodowych rzemieślników ogranicza tylko wyobraźnia, dostępność składników czy smaki właściwe dla danego regionu. Na przykład w Japonii zjemy lody rybne, we Francji - z pasztetu foie gras. W lodziarniach trójmiejskich z kolei furorę robią ostatnio karmelowe z solą, bazyliowe czy piwne. Znajdziemy również chałwowe, ogórkowe, o smaku ciasteczek Oreo, masła orzechowego czy nawet sera gorgonzola z gruszką.
Robert Grotkowski z Altany Smaków, gdzie zjemy lody marki Amore Bio Gelato: - Różnica między lodami rzemieślniczymi a przemysłowymi to przede wszystkim ich napowietrzenie, czyli różnica między pojemnością w litrach a gramaturą. Im ona większa, tym więcej powietrza i cukru, a tym samym mniej surowca. Przy gelato - tradycyjnych lodach rzemieślniczych napowietrzenie wynosi do 20 proc., przy przemysłowych - nawet kilka razy więcej. A tam, gdzie jest mniej powietrza, smak jest bardziej wyraźny, a lody bardziej pełne i sycące.
Lodów naturalnych w Trójmieście spróbujemy również w Gdańsku m.in. w Umam Marina i w Misiu, w Gdyni - U Lodziarzy, a w Sopocie w Capuccino Cafe. Cena jednej porcji wahają się pomiędzy 2 zł a 4,50 zł.
Miejsca
Opinie (172) 8 zablokowanych
-
2016-06-14 10:42
Przepis na dawne lody z lat 70' jakich nie kupicie w żadnej lodziarni. (8)
6 żółtek + 0.5 szklanki cukru + pudełko 300g śmietany 30% + pół pudełka po śmietanie mleka ok. 150g + cukier waniliowy
Robimy kogiel-mogiel a później dodajemy resztę i dalej mieszamy.
Wszystko w mały garnek który zmieści się w zamrażalniku.
Miksujemy co 20 minut w czasie ok. 1.5 godziny.
Jemy lody z dzieciństwa.
Pamiętajmy o umyciu jajek ew. sparzeniu.
Lodów raz rozmrożonych nigdy nie zamrażamy ponownie.
Smacznego.- 113 5
-
2016-06-14 13:42
z tymi jajkami to chyba przegięcie (2)
myję tylko jak pióra w fabryce przyklejają, żeby wyglądały na "kurowe" jajka,
ale tak to nie, po co?
może kiedyś wiejskie trzeba było myć,
tych sklepowych nie trzeba- 1 13
-
2016-06-14 15:26
Jak do jajecznicy to nie ma problemu, do wypeków także, ale do lodów to BHP wskazane. (1)
- 13 2
-
2016-06-16 10:37
czytam właśnie wyniki badań, piszą, że w jajecznicy salmonella nie ginie
piszą, że gotowanie jajka 10 minut zabija salmonellę
- 1 0
-
2016-06-14 16:15
przepis (2)
czy śmietanę należy ubić?
- 2 0
-
2016-06-14 21:51
najlepiej pasem skorzanym
- 2 0
-
2016-06-14 21:45
nie trzeba.
Uzyskujemy płyn o konsystencji rozpuszczonych lodów gdy ciekną na wafelku.
W lodach istotne jest mieszanie w trakcie zamrażania. Nie można dopuścić aby rozrastały się kryształy lodu.
Ilością mleka można regulować "tłustość" lodów.- 2 0
-
2016-06-14 13:02
Sobie zapisałem i zrobię, a co! Dzięki.
- 18 0
-
2016-06-14 12:04
minus dał chyba właściciel lodziarni - czyżby obawa o stratę klientów?
- 23 0
-
2016-06-16 10:23
Ja zawsze powtarzam żonie że jeśli chodzi o lody to nie ma co konkurować z profesjonalistkami z odlotów.
- 0 1
-
2016-06-16 08:05
Lody u Kwaśniaka
A ja z naturalnych z czystym sumieniem i ślinką cieknącą po ustach polecam LODY U KWAŚNIAKA, tradycja z lat 70-tych, pierwszy lokal w Gdyni a ostatnio córka otworzyła we Wrzeszczu na Wajdeloty drugi. Szczerze i z uśmiechem :)
- 3 2
-
2016-06-16 00:57
Nakładane szpatułką?!
To jakaś rewelacja? 30 lat temu w Zakopanem też nakładali szpatułką i były z naturalnych składników np. jagodowe. Kolejka była długa ale warto było. To nie nowość to powrót do przeszłości.
- 4 1
-
2016-06-15 21:32
nalepsze lody są u Kwaśniaka
na Grabówku
- 3 1
-
2016-06-14 11:40
(3)
Czepek, czepek, po trzykroć czepek na tę piękną główkę proszę zakładać. Lody z włosami są niedobre.
- 18 6
-
2016-06-15 18:41
Nie rozumiem, a mówią że włoskie lody są najlepsze...
- 0 0
-
2016-06-14 12:35
(1)
ale też są nadal naturalne
- 9 0
-
2016-06-14 13:36
Ale co jesli wlosy byly farbowane? Sanepid powinien naciskac by taka lodziarnia musiala wyszczegolniac barwniki uzyte w produkcji lodow. To juz nie bylyby lody naturalne !
- 3 0
-
2016-06-14 10:44
trojmiasto zawsze 2 sezony do tyłu (2)
za resztą kraju.
Dla mnie liczy się tylko Eskimo i "Nowy Miś" czyli Znane Smaki.
Szpatułka znak rozpoznawczy :))))))))
Hasło: Gałka
Odzew: Szpatułka
:)))- 43 8
-
2016-06-15 18:22
lody
i jeszcze Eskimos - pętla tramwajowa w Oliwie :)
- 1 0
-
2016-06-14 10:59
Byłam tego samego dnia i w znanych smakach i w nowym misiu i tak, znane smaki zdecydowanie bardziej naturalne - smaki bardzo delikatne - wyraźnie czuć że nie ma lub jest mniej poprawiaczy i aromatów, natomiast lody w nowym misiu słodsze o bardziej intensywnym smaku. Osobiście mam zniszczone już podniebienie sztucznymi dodatkami i jeśli o sam smak, bardziej mi smakują lody z poprawiaczami - natomiast jesli chodzi o świadome wybieranie tego co jem - wybrałabym znane smaki - bo w mojej opinii jest tam znacznie mniej sztucznych dodatków.
- 10 1
-
2016-06-14 12:59
A Mariola w Gdyni (3)
Zawsze lody naturalne od dawna ,bez mody. od zawsze jem tam czarno-białe:)
- 16 5
-
2016-06-15 16:03
(1)
Czarno-białe najlepsze.Kiedyś z adwokatem.
- 0 0
-
2016-06-15 16:04
W Marioli.
- 0 0
-
2016-06-14 13:00
czarno-białe albo firmowe. też lubię lody z Marioli.
- 6 3
-
2016-06-14 11:36
Czekam na lody o smaku MELONA!!!! (3)
- 3 3
-
2016-06-15 14:07
sa
!!
- 1 0
-
2016-06-14 12:49
Mielona :) ?
- 1 1
-
2016-06-14 12:14
Przeciez są. W Auchan w Rumi. Kupując 3 gałki płaci się 6zł. Jest pyszny.
Jogurt naturalny też.
- 6 0
-
2016-06-14 11:12
Czekamy aż ktoś zrobi lody czosnkowe. (4)
- 11 4
-
2016-06-15 14:06
w Gdyni
w slonym karmelu jakies maja dziwne smaki. czekolada z pieprzem, to moze cebula z karmelem ?
marchewka na pewno jest- 1 0
-
2016-06-14 13:10
Japońce już zrobili
Wpisujemy "lody czosnkowe" na joemonster i oglądamy.
- 4 0
-
2016-06-14 12:48
i o smaku skarpet w sandałach w gorący dzień...Miłego dnia !!!
- 9 1
-
2016-06-14 11:16
i cebulowe
.
- 6 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.