- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Lody naturalne - nowy kulinarny przebój w Trójmieście
Zamiast gałki - spora porcja nakładana szpatułką. Zamiast wafelka - papierowy kubeczek. To dwie najważniejsze cechy, które wyróżniają robiące ostatnio furorę w Trójmieście lody naturalne. Nie licząc smaku oczywiście, którego w tych sygnowanych logo dużych producentów ponoć nie znajdziemy.
Zobacz listę wszystkich lodziarni w Trójmieście >>>
Tylko naturalne składniki
- Generalna zasada w lodach naturalnych lub rzemieślniczych jest taka: im mniej składników, tym lepiej. Prawdziwe mleko, nie w proszku. Prawdziwe jaja, nie w proszku. Na koniec cukier i dodatki, przede wszystkim świeże owoce - mówi właściciel i producent lodów Krzysztof Nieciecki z lodziarni Znane Smaki.
Nowy lokal kontynuuje lodową tradycję legendarnego Misia, który lodami karmi gdańszczan od lat 60. Dawni pracownicy zabrali ze sobą tradycyjne receptury, więc smak jest ten sam, co w poprzednim miejscu. Nawet lista smaków ułożona jest tak samo: zaczyna się od waniliowych, kończy na kakao. Po drodze są jeszcze specjalności zakładu - karmelowy i deser angielski.
- To żelazna lista od lat. Ta kolejność ma znaczenie, ponieważ waniliowe smakują najlepiej z truskawkowymi, a karmelowe z cytrynowymi. Popularność jest skorelowana z temperaturą na zewnątrz. Gdy oscyluje ona w okolicach 20 stopni, to najlepiej schodzi waniliowy. Przy upałach: smaki owocowe - truskawkowe, cytrynowe - opowiada Nieciecki.
Wpadają wieloletni bywalcy z Misia, których panie ekspedientki obsługują bez słowa - nakładając na przykład po dziesięć gałek deseru angielskiego na wafelek. Wpadają też nowi klienci, których przyciągnął internetowy rozgłos oraz moda na lody rzemieślnicze.
- Tak naprawdę nasze smaki były znane i lubiane, zanim w ogóle zaczęto myśleć o czymś takim, jak lody rzemieślnicze - stwierdza Nieciecki. - Nie podążamy za modą, po prostu kontynuujemy to, co robiliśmy codziennie od kilkunastu lat. Dlatego też nie zdecydowaliśmy się na szpatułkę i kubek, jak to teraz dyktuje moda. Nadal nakładamy na gałki.
Szpatułka i kubeczek
Gałka i wafelek w nowych, rzemieślniczych lodziarniach odchodzą jednak powoli do lamusa. Wypiera ja porcja nakładana szpatułką do papierowego kubeczka. To trend, który lodziarze- rzemieślnicy podpatrzyli w ojczyźnie naturalnych lodów, czyli we Włoszech.
- To znak rozpoznawczy lodziarni rzemieślniczych - mówi Paweł Petrykowski, lodziarz z kawiarni Paulo Gelateria. - Oczywiście sposób podawania nie wpływa w żaden sposób na smak, ale lód nałożony szpatułką lepiej się prezentuje w kubku lub wafelku. To kwestia wizerunku. Sama czynność nakładania również jest swego rodzaju rytuałem, przyciąga wzrok gości.
No i najważniejsza różnica: smaki. Według lodowych łasuchów te w lodziarniach rzemieślniczych są niepowtarzalne. Pistacja smakuje orzechem, a nie chemią, czekolada i wanilia jest prawdziwa, bez sztucznych aromatów, a w lodach truskawkowych znajdziemy duże kawałki owoców. A przecież klasyczne smaki to tylko podstawa. Lodowych rzemieślników ogranicza tylko wyobraźnia, dostępność składników czy smaki właściwe dla danego regionu. Na przykład w Japonii zjemy lody rybne, we Francji - z pasztetu foie gras. W lodziarniach trójmiejskich z kolei furorę robią ostatnio karmelowe z solą, bazyliowe czy piwne. Znajdziemy również chałwowe, ogórkowe, o smaku ciasteczek Oreo, masła orzechowego czy nawet sera gorgonzola z gruszką.
Robert Grotkowski z Altany Smaków, gdzie zjemy lody marki Amore Bio Gelato: - Różnica między lodami rzemieślniczymi a przemysłowymi to przede wszystkim ich napowietrzenie, czyli różnica między pojemnością w litrach a gramaturą. Im ona większa, tym więcej powietrza i cukru, a tym samym mniej surowca. Przy gelato - tradycyjnych lodach rzemieślniczych napowietrzenie wynosi do 20 proc., przy przemysłowych - nawet kilka razy więcej. A tam, gdzie jest mniej powietrza, smak jest bardziej wyraźny, a lody bardziej pełne i sycące.
Lodów naturalnych w Trójmieście spróbujemy również w Gdańsku m.in. w Umam Marina i w Misiu, w Gdyni - U Lodziarzy, a w Sopocie w Capuccino Cafe. Cena jednej porcji wahają się pomiędzy 2 zł a 4,50 zł.
Miejsca
Opinie (172) 8 zablokowanych
-
2016-06-14 21:45
chcecie kupowac zdrowe lody ?
przeczytajcie sklad !
http://finanse.wp.pl/kat,1033823,title,Testujemy-lody-Co-mozna-w-nich-znalezc,wid,15692118,wiadomosc.html- 0 0
-
2016-06-14 21:34
lody w Sopocie Gunga 4,5 mikro galka
na Monciaku od 3,5 do nawet 2 !
- 0 0
-
2016-06-14 20:27
Oliwa petla tramwajowa eskimo !!
OD LAT THE BEST!
wczesniejszy faworyt giusti w sopocie umarl chyba 20 lat temu
To byly lody....mniam...dinozaury jak ja pamiętają;-)
Teraz tylko eskimo- 3 0
-
2016-06-14 19:26
Wenta (1)
Hipsterska moda i tyle. Dla mnie najlepsze lody nad morzem jak zawsze u Wenty. Gałki konkretne, cena normalna i smak rewelacyjny. A teraz na dodatek są w Gdańsku.
- 4 1
-
2016-06-14 19:34
Zgadzam się. Polecam w Gdańsku na Zaspie.
Obsługa rzeczywiście nie żałuje i nakłada wielkie gałki, a do tego mają całkiem duży wybór smaków.
- 0 0
-
2016-06-14 10:32
nie wiem jak oni je produkują, z czego i czy przestrzegają procedur z sanepidu. (8)
dlatego na lody chodzę tylko do mont blanc, dam dają lody nestle. zawsze tak samo pyszne:).
- 7 187
-
2016-06-14 13:29
hahahaha (1)
nestle wykorzystuje dzieci, o nie.. to że wykorzystuje dzieci, będzie waszym najmniejszym problemem jeżeli dalej będziecie żreć maxi kingi i mleczne kanapki :D jak was łatwo wziąć pod ch to jest niemożliwe.. kto tu komentuje te artykuły? skąd wy się bierzecie?
- 6 6
-
2016-06-14 18:48
Aleś spięty.
- 6 1
-
2016-06-14 15:41
pewnie jesteś spaślonym nudziarzem
a w Twych żyłach płynie syrop glukozowy.
Mont Blanc...hue hue....Nestle....Brawo Ty!- 11 2
-
2016-06-14 13:10
mhmm (1)
Przecież od razu widać, że pisze to ktoś z tego mont blanca/neste itp.
Dowalić konkurencji i wyjść na swoje, żenada...
bede odradzać WSZYSTKIM
Nestle to podpadający koncern- 19 2
-
2016-06-14 13:39
nie wiem, u nas jest Corte D'or ale jadłem lepsze
Hagen Dazs przereklamowane,
najlepsze były włoskie z budki 25 lat temu ;P- 10 5
-
2016-06-14 10:52
(1)
Chemicznie wychowane dziecko nie wie co to prawdziwy smak
- 60 2
-
2016-06-14 13:24
nie musi, ma tylko ciągnąć pług
- 27 0
-
2016-06-14 10:40
Nestle - czyli polska firma ;-) Poza tym dla poprawienia samopoczucia napisze Tobie - że to jeden z koncernów mocno podpadający za wykorzystywanie do pracy dzieci.
A już pomijając to zdecydowanie sanepid łatwiej "ominąć" takiej dużej firmie, bo na kombinowanie małych po prostu nie stać.
W większości przypadków zdecydowanie wolę małe firmy- 66 1
-
2016-06-14 16:25
(1)
A gdzie lody u Kwaśniaka w Gdynia Grabówek?
- 8 1
-
2016-06-14 17:20
Równoległa do Komandorskiej, druga ulica powyżej Clinica Medica, ul. Wąsowicza jeśli dobrze pamiętam
- 1 0
-
2016-06-14 15:46
Spoko lody w Sopocie
Baccio Di Caffe...polecam, naturalne i pyszne (bazyliowe=petarda!) )choć ceny pod turystów z Kościerzyny i Warszawki, ale wole dać dwa zety więcej za małą porcję i ten smak niż za zamrożoną chemię w Srycanach i Zielonych Srudkach.
Poza tym nieśmiertelne ESKIMO p/pętli tramwajowej w Oliwie=smak dzieciństwa.- 2 3
-
2016-06-14 15:17
Columbus Coffee w CH Morena
Jak dla mnie najlepsze... Smaki z dzieciństwa, w tym "werther's original". Omnomnom :)
- 1 1
-
2016-06-14 14:19
jak lody to calipso tylko (1)
- 4 0
-
2016-06-14 14:46
Kiedyś tak ....
Na razie zrezygnowałam - jak dopatrzyłam się w składzie badziewnego syropu glukozowo-fruktozowego... Z resztą to samo g.. dodają do homogenizowenego serka z Maćkowych :(- 1 2
-
2016-06-14 11:54
Paulo Gelateria - nic specjalnego (1)
Kupiłam z mężem lody śmietankowe i snikers. Bardzo przeciętne lody i do tego za cenę 4,5 zł mała porcja. Oprócz ładnego wystroju nic specjalnego.
- 20 4
-
2016-06-14 14:36
niestety potwierdzam
Czekoladowe to paskudne kakaowe.
A palone masło smakowało jak zjełczałe masło.
Niestety zawiodłam się mocno, a wiązałam spore nadzieje z tą lodziarnią.
Zdecydowanie lepsze lody w altanie smaku.- 7 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.