• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście

Łukasz Stafiej
19 lipca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Lody nakładane szpatułką to znak rozpoznawczy rzemieślniczych lodziarni. Tutaj też znajdziemy najciekawsze i rzadko spotykane smaki. Lody nakładane szpatułką to znak rozpoznawczy rzemieślniczych lodziarni. Tutaj też znajdziemy najciekawsze i rzadko spotykane smaki.

Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.



Słony Karmel



Kupując lody kieruję się:

Lodziarnie rzemieślnicze rozbijają przyzwyczajenia stałych bywalców - każdego dnia lodowe menu różni się smakami. Dzięki takiej elastyczności lodziarze mogą dać upust swojej kreatywności.

Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.

Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6 zobacz na mapie Gdyni;
- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30 zobacz na mapie Gdańska;
- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11 zobacz na mapie Gdańska.


  • Czarna marchew z jagodą i fiołkiem (sorbet) w Słonym Karmelu.
  • Morela z marchwią i rumiankiem - jedna z lodowych ciekawostek od Słonego Karmelu.
  • Gorgonzola z gruszką
  • Czarny kokos w Słonym Karmelu

Miło Mi



Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.

Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.

Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie zobacz na mapie Gdańskanr 49 w Brzeźnie zobacz na mapie Gdańska;
- Miło Mi w PPNT w Gdyni.

  • Lodowe menu z Miło Mi w Orłowie: oryginalnie brzmią smaki pomarańcza z pietruszką oraz chałwa z czarnym sezamem.
  • Różowa czekolada, czyli lody naturalne z różowego ziarna kakaowca.

Dzień Dobry Lody



Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.

Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.

  • Bazylia z pomidorami i szalotką
  • Lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem

Tomasz Deker



Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany zobacz na mapie Gdańska.

U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.

Lodziarnie Kwaśniak



Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.

Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, FlisykowskiegoPowroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.

  • Lody od Kwaśniaka o smaku Martini z cytryną
  • Na życzenie klienta lody można posypać strzelającą słodką posypką.

Bosko



Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Ciekawostką mogą być na przykład lody o smaku Nesquika, Kinder Niespodzianki, batona Grześki czy cukierków Michałków, ale absolutnie wyjątkowych smaków spróbujemy, gdy trafimy na śmietankowe z niebieską herbatą matcha albo sorbet agrestowy czy aloesowy.

Mamma Mia



Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance zobacz na mapie Gdańska, gdzie ostatnio wprowadzono sorbet z egzotycznego dżakfruta. Zjemy tam też takie ciekawostki, jak np. lody lawendowe, o smaku czarnej herbaty czy różane z pistacją i suszoną maliną. Mamma Mia zaprasza też do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym zobacz na mapie Sopotu.

Kulki Anulki



W Kulkach Anulki przy Kościuszki zobacz na mapie Sopotu w Sopocie właścicielka lody kręci według rodzinnych receptur sprzed kilku dekad i nakłada je na wafelki gałkownicą, a nie szpatułką. Tutaj jednak romans z tradycją się kończy, ponieważ Anulka lubi łączyć nietypowe smaki. Klasyki w jej ofercie oczywiście nie brakuje, ale zjemy też np. malinę z lawendą czy rokitnik z truskawką.

  • Czarny Kokos - zeszłoroczny przebój gdyńskiej Marioli w tym sezonie również jest dostępny.
  • W Paolo Gelateria zjemy również... croissanty z lodami i dodatkami.
  • Biała czekolada z żółtą papryką
  • Smak: olej z pestek dyni
  • Piwne lody w PG4
  • Piwne lody w PG4

Inne miejsca z ciekawymi smakami



Na pewno warto odwiedzić MisiaZnane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu zobacz na mapie Gdańska i przy Unruga zobacz na mapie Gdyni w Gdyni).

Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.

A które lodziarnie lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze głosy w naszym rankingu - wyniki już 1 sierpnia.

Miejsca

Opinie (187) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Większość smaków i kolorów to syntetyczne chemiczne związki otrzymane w laboratoriach, więc bym się tak nie zachwycała. Najlepsze lody owocowe to te przygotowane bezpośrednio przed spożyciem z samymi owocami z niewielkim dodatkiem cukru.

    • 5 0

    • plus wypełniacze, głównie propylenów glikolum, syntetyczna chemia. Prawdziwe lody muszą być bardzo mocno schłodzone, po nałożeniu na wafel musza się szybko topić. Te z chemią nie topią się, zachowują stałą konsystencję bez potrzeby mrożenia, to są oszczędności w zużyciu prądu.

      • 0 0

  • Dzień dobry lody! (1)

    Najlepsze lody na świecie! Zawsze świeże, Z naturalnych składników, pyszneeeee! :-)

    • 3 4

    • Porcje ogromne ale co z tego jak smak rozmyty,ogólnie nie polecam.

      • 1 0

  • Tylko Eskimos Wrzeszcz (6)

    Kto wie ten je :). Smak ten sam od wielu lat.

    • 60 21

    • Bleh. Smakuja zle rozrobionym mlekiem w proszku. (2)

      Ja nie polecam.

      • 9 13

      • są pycha!

        absolutnie się nie zgadzam... Są akurat! Ani nie za gęste, tłuste, ciężkie... Jasne, wszystko kwestia gustu ;) Śmietankowy smakuje śmietanką, a truskawkowy samą truskawką. Te lody po prostu są pyszne :) Pozdrawiam Wszystkich wychowanych na lodach "po schodkach w dół"

        • 2 2

      • Mi też nie przypadły do gustu. Takie sobie

        • 7 7

    • Eskimos

      I te same na pętli w Oliwie.

      • 3 1

    • Eskimos Najlepszy!

      Pamiętam czasy sprzed prawie 40 lat gdy w niedzielę stało się tam godzinę w gigantycznej kolejce po lody dla całej rodziny! Kto nie był szczęśliwym posiadaczem termosu na lody z NRD brał do słoika owiniętego w gazety i pędził do domu :-))) Te wszystkie nowe lodziarnie z wymyślnymi nazwami smaków i cenami z kosmosu nie mają porównania do Eskimosa. Zrobić przepyszne po prostu śmietankowe, truskawkowe czy czekoladowe -to jest sztuka!

      • 14 6

    • a nie eskimo

      ?

      • 10 1

  • Prawdziwe lody a nie szyldy (4)

    Cukiernia Justynka. Tam to są lody. Moja znajoma pracuje w Justynce, mam stuprocentową pewność, że lody są na naturalnych składnikach (nie tylko z nazwy) i do tego robione na jajkach!

    • 9 6

    • Chyba szefa. (1)

      Najbardziej naturalne sa "Smurfy"....

      • 1 0

      • O smaku gumy balonowej zwane jednorożcami.

        • 0 0

    • Obok jajek ...

      Nawet nie leżały ...

      • 1 1

    • prawdziwych czy sproszkowanych?

      bo jeśli na prawdziwych to właśnie zapraszasz sanepid ;P

      • 3 2

  • Mariolka

    A dlaczego o niej ani słowa? W rankingu również? A lody są przepyszne!

    • 4 1

  • Część z nich to sieciówki z masową produkcją i owocami w proszku (1)

    Pojęcie "lody naturalne" i "rzemieślnicze" nie jest obostrzone przepisami, dlatego każdy może napisać to na swoim szyldzie. Z lodów wymienionych w artykule próbowałem kilku - śmietanę i owoce można wyczuć w Mariolce i Dzień Dobry Lody, lody u nich smakują jak kilkadziesiąt lat temu. Oba miejsca robią lody na podstawie śmietany, która jest sekretem pysznych lodów.

    • 7 0

    • Sprobuj Delicje - ponoc tez tylko naturalne, choc smaki tradycyjne i nie jakos intensywne.

      Moze dlatego, ze naturalne?

      • 0 0

  • (5)

    Nienawidzę lodów nakładanych szpatułką;/ Od razu się odechciewa jesc na widok takiej paci na wafelku;/ Wolę Grycana. Tam nakładają eleganckie okrągłe gałeczki.

    • 9 10

    • Grycan daje za duzo cukru, az mdli. (4)

      A co do szpatulek - pelna zgoda. Mam nadzieje, ze ta glupia moda szybko minie.

      • 8 1

      • xyz (2)

        Na południu Polski tak nakładają od wielu lat i ty to nazywasz modą xd.

        • 2 2

        • Krakusy to centusie, szkoda im pieniedzy na galkownice!

          • 2 0

        • Nakladaja bo ma to jakies zalety?

          Czy moze po prostu niektorym lodziarniom nie chce sie inwestowac 50 PLN w galkownice (taka lyzka z wypychaczem)?

          • 3 0

      • Jakoś nie wyczułam żeby aż tyle cukru dawali, ale każdy ma inne odczucie słodkości. Mi odpowiada:)

        • 0 3

  • (1)

    Na liście brak najlepszej lodziarnia w Trójmieście - osowskiej Caffè e Gelato Italia, czyżby nie sponsorowaniu artykułu? Słony Karmel, Miło Mi, U Lodziarzy... Serio, wolę pojechać do Osowy.

    • 7 1

    • Prosze o skasowanie tego wpisu - tam juz i tak sa zbyt dlugie kolejki i musze czekac..

      Ty wiesz, ja wiem - reszta nie musi.

      Trzymaj w tajemnicy to miejsce, bo sie zbiegna i beda jeszcze dluzsze kolejki!
      Z Gdyni tam jezdze na lody.

      • 1 0

  • La delice

    Pycha lody
    Na Partyzantów w Gdańsku

    • 2 0

  • Lody nakładane szpatułką to znak... hipsterskiej glupoty i kolejek. (5)

    Nalozenie 3 porcji (galek) trwa minute. Najpierw ta szpatulka obsluga skrobie w pojemniku. Potem probuje ulepic na wafelku cos w miare spojnego. Nastepnie waga. Oj, za malo. Trzeba doskrobac i dokleic. Znowu waga. Druga galka, skrobanie, klejenie, ktore juz nie jest takie proste bo brzegi pierwszej porcji zaczynaja odpadac. Wazenie. Uf, tym razem dobrze. Trzecia porcja. Skrobanie. Klejenie. Wazenie. Prosze, oto Twoje lody, ktora za chwile beda kapac z kazdej strony.

    Sa lodziarnie, ktore sobie tym strzelaja w stope. Np. Beza-Krowka. Super lody, ale jak mam z wiercacym dzieciakem stac w kolejce 15 minut a potem wycierac ten rozwalajacy sie ulepek to wole isc do lodziarni z normalnymi galkami.

    • 22 4

    • O tak

      Mam nadzieję, że ta głupia moda wreszcie zdechnie.

      • 3 0

    • (1)

      Szpatułka to dobra rzecz, tylko paniom obsługującym zwyczajnie brak umiejętności lub lody są do bani.

      • 4 0

      • W czym jest takie nakladanie lepsze?

        • 3 0

    • (1)

      He he racja, ale nigdy nie zdarzyło mi się żeby łopatką ktoś nałożył za mało i dokładał. W ich poczuciu ten wyskrobek wielkosci poł gałki to i tak za dużo. Niby ważą, ale wagi nie widać. Żenada. We Włoszech jak nakładają szpatułką to zawsze jest wiecej niz sie nalezalo.

      • 7 0

      • Zycia nie znasz.

        Mi kiedys jedna porcje dziweczyna nakladala minute. Wazyla 4x. Lacznie dokleila 3 wiorki lodow. Z czego jeden wiorek odpadl na ziemie od razu po tym jak odebralem lody.

        Glupia moda z tymi lopatkami. Chca byc trendy a wychodzi jakas karykatura.

        • 8 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane