• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święto Wegetarianizmu. Dokąd na wege obiad w Trójmieście?

Magda Mielke
1 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest pyszna, kolorowa i sycąca. Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest pyszna, kolorowa i sycąca.

Wegetarianizm - dla jednych to rodzaj diety, dla innych sposób na życie. 1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Dla tych, którzy chcieliby uczcić ten dzień wegetariańskim posiłkiem, polecamy kilka trójmiejskich restauracji specjalizujących się w takiej kuchni.



Najlepsze restauracje w Trójmieście


Czy lubisz kuchnię wegetariańską?

Ustanowione 22 listopada 1972 roku święto jest doskonałą okazją, aby odwiedzić restaurację serwującą wegetariańską kuchnię. Z roku na rok powstaje ich w Trójmieście coraz więcej. Coraz więcej też osób decyduje się na dietę wegetariańską. Jedni wprowadzają ją po to, aby odmienić swój sposób żywienia, uważając odstawienie mięsa za korzystne dla organizmu. Inni nie chcą spożywać mięsa ze względów etycznych, a niektórzy po prostu poddają się modzie.

Nie zmienia to faktu, że kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Czasy, gdy znalezienie w sklepie pasty sojowej graniczyło z cudem, minęły - dziś bez problemu znajdziemy zarówno roślinne produkty, jak i restauracje serwujące mniej lub bardziej wymyślne potrawy bezmięsne.

Raport GUS: jemy coraz mniej mięsa



Avocado



Wegańskiej restauracji Avocado nikomu w Trójmieście nie trzeba przedstawiać. Bistro mieszczące się przy ul. Wajdeloty jest przytulnym miejscem, w którym panuje domowa atmosfera. Zjeść tu można roślinne lunche i obiady, a także desery. Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu od podstaw. W menu znaleźć można takie klasyki, jak: sojowy schabowy, krokiety z różnymi farszami, przeróżne roślinne kotlety, mielone, gulasze, zapiekanki, pierogi i zupy. Poza stałą kartą codziennie pojawiają się nowe lunche i wypieki. W Avocado wybierać można także z szerokiej gamy kaw, herbat i naparów.

Tu zjesz wegetariańskie dania w Trójmieście - restauracje


  • House of Seitan to lokal ze 100-proc. roślinną kuchnią autorską.
  • House of Seitan to lokal ze 100-proc. roślinną kuchnią autorską.
  • Wegańskie mielone z kaszy gryczanej i kapusty.
  • Makaron ryżowy w sosie TOM KHA.
  • Mielone przygotowane z samych roślin.

House of Seitan



Przy Wajdeloty mieści się też wegańskie bistro House of Seitan. W niedużym lokalu zawsze panuje ruch. Jak sama nazwa skazuje, House of Seitan specjalizuje się w daniach z seitana, czyli w "chińskim mięsie" wytwarzanym z białka pszenicy. Drugim królującym tu produktem jest ziemniak. Większość propozycji to wegańskie wariacje na temat tradycyjnej kuchni polskiej. Ręcznie wypisane menu jest krótkie, ale zmienia się regularnie. Jednak w HOS są dwie niezmienne, flagowe pozycje: pyzuchyschabibi (schabowy).

Faloviec



Faloviec/kuchnia roślinna w swoim menu proponuje klasyczne dania kuchni wegetariańskiej, takie jak: podawane z hummusem falafele, sojowy schabowy czy kotlety jaglano-batatowe. Wśród obiadowych propozycji znajdziemy też pad thai tamaryndowy z makaronem ryżowym na mleku kokosowym i warzywami, curry buraczane czy tagliatelle z bakłażanem. Codziennie przygotowywany jest także inny zestaw dnia: zupa i lunch. W karcie znaleźć można także napary, smoothie, kawy i herbaty.

Hot Doggie



Hot Doggie to pierwszy w Trójmieście bar serwujący w 100 proc. roślinne hot dogi. W mieszczącym się w Gdyni przy ul. Starowiejskiej lokalu znajdziemy kilkanaście rodzajów tego popularnego dania. Od klasycznych hot dogów z wiejską kiełbaską vege, przez mad dogi i extra dogi zawierające hiszpańską kiełbaskę, po propozycje składające się z wegańskiego kurczaka.  

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa



manna 68



Bogatą ofertą dań wegetariańskich może poszczycić się manna 68. W menu znajdziemy zupy, smalec z białej fasoli i śliwek, spring rollsy oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki: jesienną czy marokańską. Wśród dań głównych prym wiodą: burger z cieciorki, ramen, burrito z kalafiora, słonecznika i fasoli czy makaron chow mein z woka. Są również dania dla najmłodszych o zabawnych nazwach: "Obojętnie mi" to quesadilla z serem, oregano i pomidorkami, a "Nie lubię tego" to miniburger z frytkami.

Szama'n



W Stacji Food Hall w Galerii Metropolia pojawiło się nowe miejsce oferujące wegańskie i wegetariańskie dania. W Szama'nie zjemy tortille w kilku wariantach, m.in. z ziołowym arancini, szarpanym bakłażanem i batatem w tempurze, krokiety i kopytka. Oferowane dania są zdrowe, ale konkretne - zwłaszcza te inspirowane polskimi tradycjami.

Atelier Smaku



W prowadzonym przez Jolę SłomęMirka Trymbulaka Atelier Smaku z kreatywnością promowana jest bezglutenowa kuchnia wegańska. W bistro-delikatesach można kupić bezglutenowe, wegetariańskie i wegańskie dania obiadowe, przetwory, ciasta oraz pieczywo, a także na miejscu zjeść gorące posiłki i desery, takie jak: pierogi z soczewicą, ciecierzycą, bliny, wegański bigos, naleśniki z nie-kaczką czy sojowy sernik.

  • Codziennie inny lunch roślinny zjemy w Falovcu od poniedziałku do piątku do 16.
  • Wizyta w restauracji manna 68 to podróż przez smaki z różnych stron świata - głównie bliższej i dalszej Azji.
  • W bistro Szama'n można spróbować wegetariańskich i wegańskich dań nie wykorzystujących żadnych półproduktów.
  • W bistro Szama'n spróbujemy tortilli w trzech smakach: z arancini, szarpanym bakłażanem i batatem w tempurze.

Niemięsne propozycje w innych lokalach



W Trójmieście znaleźć można wiele miejsc, które w swoim menu łączą kuchnię mięsną z wieloma propozycjami wegetariańskimi. Ciekawym konceptem jest Nie/mięsny, który proponuje dwa menu - mięsne i niemięsne - zapraszając tym samym wszystkich do wspólnego stołu. Potrawy inspirowane są smakami i aromatami Bliskiego Wschodu. W karcie wege znajdziemy wiele sałatek, hummusów, mis mocy i burgerów np. z serem halloumi czy kotletem z kaszy jaglanej i pokrzywy. Wiele do zaproponowania weganom i wegetarianom ma też gdańska Warzywina.

Twórcy tego miejsca inspirowali się smakami z babcinej kuchni, ale nie tylko - nie brak tu nowoczesnych kulinarnych nowinek. Wśród wegetariańskich propozycji znajdziemy burgery w różnych wersjach, m.in. z kotletem sojowym w złocistej panierce czy batatowy z kimchi, bezglutenowy czy falafel box.

W Sopocie sporo wegetariańskich propozycji oferuje Cały Gaweł. Znajdziemy tu szeroki wybór hummusów, bowl food z boczniakami, wegański udon, steki z czerwonej kapusty, pieczony kalafior, fryty z warzywami czy burgery z plackami buraczanymi. Każdego dnia oferowany jest też wegański lunch dnia. Również w Dwóch Zmianach znajdziemy wiele wegetariańskich opcji, a na wegańskie słodkości warto wpaść do kawiarni Las dolnysopotpółnoc.


W Gdyni warto zajrzeć do niedawno otwartej Naszej Kaszy, która w dużej mierze jest restauracją roślinną. Jak łatwo odkryć, główną rolę gra tu kasza podawana w różnych odsłonach, najczęściej wegetariańskich i wegańskich. Karta jest krótka, ale treściwa. Wśród dań głównych znajdują się m.in. pulpeciki soczewicowe z kaszą kuskus i marynowanymi warzywami, gulasz malijski z kaszą bulgur i warzywami korzeniowymi czy wrap nadziany po wegańsku.

  • Hot Doggie to kilkanaście rodzajów roślinnych hot dogów.
  • Hot Doggie to kilkanaście rodzajów roślinnych hot dogów.
  • Atelier Smaku oferuje bezglutenową kuchnię wegańską.
  • Chociaż nazwa tego lokalu sugeruje brak dań z mięsem - wcale tak nie jest. Nie/mięsny serwuje zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie.

Miejsca

Opinie (69) ponad 10 zablokowanych

  • Falla (4)

    Jak można nie wspomnieć o Falli :(

    • 67 7

    • nie zapłacili

      a może po prostu dorzucają do wszystkiego tyle kolendry że nie da się tego zjeść

      • 4 8

    • Dokłądnie tak Falla (1)

      Jak można ne wspomnieć o Fali - czytam i nie mogę się nadziwić, autor artykułu pominał Falę, jedno z miejsc gdzie jest przepyszne jedzenie.

      • 0 0

      • nigdy więcej Falli!!!!

        • 0 0

    • no można jak ma się bóle brzucha po ...

      • 1 0

  • Do baru mlecznego (10)

    Na placki ziemniaczane

    • 24 1

    • Ale to nie jest modne miejsce bez stoliczka na nowego Maca i wieszaku na szaliczek (4)

      • 10 3

      • (3)

        Dasz juz spokoj z ta moda i macami? Niektorzy naprawde wierza w to co robia i naprawde nie jest to kwestia mody. No ale zeby to zrozumiec trzeba ogarniac ze niektorzy robia cos bo w to wierza a nie tylko dla lansu.

        • 4 7

        • Tak tak hipsterze (2)

          • 3 1

          • Nie jestem hipsterem. Mam swoj rozum i nim sie kieruje a nie moda.

            • 2 1

          • jakiś żal, że ciebie kwalifikują wyłącznie do "januszy"?

            • 0 1

    • Ileż można jeść tylko placki ziemniaczane? (3)

      Niestety w "standardowych" knajpach starego typu do wyboru są zwykle tylko pierogi ruskie (choć często z okrasą) lub ewentualnie sałatka grecka.

      • 4 2

      • Oj bez przesady (2)

        Dobre zupy warzywne też mają, naleśniki z twarogiem, pierogi leniwe, jajka sadzone, szpinak, fasolka. Diversity pełną gębą. I klientela jest też zdecydowanie bardziej różnorodna niż w modnych lokalach z hashtagami i lajkami

        • 5 1

        • i te zupy oczywiście nie na żadnym mięsnym wywarze?

          • 3 0

        • Artykuł jest o wegańskich restauracjach

          Czyli naleśniki z twarogiem, jajka sadzone itp. odpadają w przedbiegach. A samym szpinakiem się nie najesz. Nie wspominając nawet, że posiłki powinny być prawidłowo zbilansowane, na co w diecie wege trzeba zwracać szczególną uwagę. A takie pierogi czy placki ziemniaczane to same węglowodany i tłuszcz, białka brak.

          • 1 1

    • albo w domu zjeść kanapkę z dżemem

      • 3 0

  • Manna 68 - spory zawód (1)

    Kierując się dobrymi opiniami w internecie wybrałem się na obiad ze znajomymi. Niestety spory zawód :( Avacodo na wiele wyższym poziomie.

    • 16 4

    • a ja po 3 wizytach w ciągu 3 tygodni mam same pozytywne wrażenia

      "kaczka" rewelacja

      • 2 1

  • wege tylko (1)

    Nie jem miesa i z serca polecam-fajne jedzenie i miejsca

    • 13 19

    • a co z tego serca?

      gulaszyk

      • 1 0

  • Jedno pytanie (13)

    Dlaczego dania wege są tak drogie i powodują wzdęcia?

    • 29 20

    • (5)

      Dlaczego komunikacja miejska w Gdańsku jest droga i mało komfortowa?

      • 10 2

      • Bo jest dla biednych ludzi których nie stać na samochód i parkowanie? (3)

        • 6 4

        • (2)

          posiadanie samochodu to najwyższe osiągnięcie mieszkańca miasta?

          • 6 2

          • W Gdańsku tak

            • 1 0

          • nieposiadanie go to na 95% niemożność dojścia do takiego osiągnięcia

            które wcale najwyższym nie jest

            • 1 0

      • bo mielone żrą

        • 0 1

    • zależy co jesz. mięso i nabiał to dopiero

      powoduje wzdjęcia. to trucizna

      • 9 11

    • Nie sa drogie.Ile chcesz zaplacic, 5 zl? A wzdecia mogabwynikac z wielu rzeczy, czasem trzeba poczekac az organizm przyzwyczai sie do nowych produktow, czasem to wynik choroby. Polecam wizyte u lekarza.

      • 7 9

    • Zmień pracę. Zmień florę bakteryjną.

      Będzie git.

      • 4 6

    • Bo są bardziej pracochłonne na etapie detalicznego przygotowania (3)

      Nie oszukujmy się: przygotowanie mięsa jest prymitywnie proste, z kuchnią roślinną jest więcej zabawy. Dania wegańskie wymagają często również bardziej egzotycznych (czytaj: trudniej dostępnych) składników. Co do wzdęć, to to mogą je powodować rośliny strączkowe, jeżeli są nieprawidłowo przygotowane. Ale to nie jest akurat wada tylko i wyłącznie kuchni wege, laktoza zawarta w produktach mlecznych też może przyczyniać się wzdęcia, że o zjedzeniu nieświeżego mięsa nie wspomnę.

      • 10 10

      • (2)

        Wymagają wiecej czasu aby imitować mięso którego nie chcą jeść wegetarianie...

        • 8 4

        • Niekoniecznie (1)

          Szybciej jest usmażyć schabowego niż zrobić surówkę.

          • 2 2

          • nieprawda, mi zajmuje tyle samo czasu

            kotlet dodatkowo się smaży, a ja jestem w stanie zrobić sałatkę z poniższych składników w tym samym czasie: sałata, oliwki, pomidor, cebula, ser feta, oliwa, ocet balsamiczny. Wszystko posiekane. Najwięcej czasu zajmuje krojenie fety. Dodatkowo po kotlecie trzeba dużo więcej czyścić.

            • 1 0

  • Cała nadzieje w wegetarianach, no i w cyklistach... Narōd niech się nie obraża

    • 16 3

  • jem mięso

    ale czasem wpadałem do BioWay'a na Władysława IV na pyszne enchiladas. Niestety lokal zamknięto jakiś czas temu.

    • 12 0

  • Coraz więcej osób przechodzi na wege? Ale gdzie? Jakaś ankieta była, ktoś to potwierdza? Chyba to raczej gdybanie (3)

    albo puste zdanie na potrzeby artykułu. poza tym ankieta jasno pokazuje, że jakieś 23% tak chce jeść, ale znam kilku wegetarian i regularnie lubią opi*lić jakiegoś schaba albo stejka z grilla, no nie ma rady na to, ale jakby co, to na codzień w pracy są wege! :DD Albo jestem wege ale jem RYBY ahahah

    • 12 18

    • Tak, byly duze badania przeprowadzone. Google nie gryzie.

      • 6 8

    • Więcej osób jest wege. Jednocześnie pozostałe osoby jedzą coraz więcej mięsa.
      Mniej w domach a więcej na mieście.

      Rewolucji nie ma.

      • 3 3

    • jestem w stanie od czasu do czasu zjeść dobre wege, nawet świetny kebab poznałem, o dziwo lepszy niż mięsny

      ale na dłuższą metę nie wyeliminuję mięsa. Lubię jego smak.

      • 2 0

  • House of seitan (1)

    Pyzuchy w House of seitan to jest kosmos po prostu !!!

    • 8 11

    • To zależy, który kucharz je robi. Czasami są pyszne i mają dużo farszu, a czasami jest go minimalnie.

      • 1 0

  • Co tu swietowac? (1)

    Zaburzenia odzywiania na podlozu psychicznym? Do tego jeszcze wscieklica ( od soi?) jak ktos zajada sie karkoweczka.
    Taka dieta ( styl zywota) jest dobra dla sloni- maj czas i jedza caly czas:-)
    Zawsze mnie bawia ci rewolcjonisci zywieniowi o zabarwieniu gastroterrorystycznym.

    • 14 47

    • Zawsze mnie bawią internetowe trolle, które mają problem z poprawną polszczyzną...

      Od nadmiaru mięsa wystąpił tutaj ewidentnie skutek uboczny zwany bólem d*py ;)

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane