• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Mięso" roślinne we wrzeszczańskim barze

Łukasz Stafiej
22 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Burger z roślinnym mięsem: będzie go można skosztować od tego weekendu w lokalu House of Seitan w Gdańsku. Menu z produktami Beyond Meat będą dostępne jeszcze przez kilka tygodni.

Wegański bar House of Seitan we Wrzeszczu jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza do swojej oferty roślinne mięso firmy Beyond Meat, które w smaku i wyglądzie jest łudząco podobne do swojego mięsnego odpowiednika.



Czy jesz mięso?

Zastępowanie czy naśladowanie mięsa produktami pochodzenia roślinnego w kuchni wegańskiej nie jest niczym nowym. Rewolucja dokonała się kilka lat temu, gdy amerykańska firma Beyond Meat wypuściła na rynek swoje produkty.

Ich roślinne mięso produkowane jest z białka pozyskiwanego m.in. z grochu, ale dzięki specjalnemu przetworzeniu do złudzenia przypomina prawdziwe mięso - teksturą, wyglądem, ale i smakiem. W zachodnich sklepach sprzedawane jest nawet na takich samych tackach i w tych samych działach, co mięsne odpowiedniki.

Beyond Meat zachwycili się znani i bogaci, jak Bill Gates czy Leonardo di Caprio, którzy promują jego spożywanie w celu ograniczania produktów zwierzęcych w codziennej diecie. Krytyk kulinarny "The New York Times", Mark Bittman, napisał: "Nie odróżnisz Beyond Meat od kurczaka. Przynajmniej ja nie umiem, a to przecież moja praca".


Beyond Meat wykorzystywany jest również przez szefów kuchni, którzy tworzą z niego roślinne potrawy naśladujące te mięsne, np. filety z kurczaka, hot-dogi czy burgery. Tych ostatnich będzie można spróbować w sobotę i niedzielę we wrzeszczańskim barze wegańskim House of Seitan, który jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza Beyond Meat do swojej oferty. Co ważne, HoS będzie sprzedawać wspomniany produkt przez najbliższe tygodnie, a zatem ci, którzy nie załapią się na weekendową premierę, będą mieli okazję skosztować roślinnego mięsa także w późniejszym czasie.

Roślinne mięso Beyond Meat jest niemal nie do odróżnienia od swojego mięsnego odpowiednika. Roślinne mięso Beyond Meat jest niemal nie do odróżnienia od swojego mięsnego odpowiednika.
- Dieta bezmięsna jest coraz bardziej popularna nie tylko wśród wegan, ale po prostu ludzi, którzy kochają zwierzęta. Mamy pewne przyzwyczajenia, wiele smaków znamy i lubimy od dziecka, a teraz możemy je mieć nie rezygnując ze swoich przekonań i nie krzywdząc innych. Beyond Meat w tym temacie wyprzedził innych o kilka kroków, bo smakuje jak normalne mięso wołowe, jest praktycznie nie do odróżnienia - mówi współwłaścicielka HoS, Paulina Markowska.
HoS zaprasza na cheeseburgera z sosem BBQ, sosem czosnkowym, warzywami i domową bułką maślaną. W zestawie będą jeszcze pieczone ziemniaki w czosnku niedźwiedzim i surówka. Cena to 39 zł.

- Planujemy poszerzać naszą ofertę tych produktów, wszystko zależy od zainteresowania naszych gości, ale przewidujemy szczęśliwą wspólną przyszłość - dodaje Markowska.

Miejsca

Opinie (261) 10 zablokowanych

  • Robienie wegetariańskiej żywności, która wygląda i smakuje jak mięso (1)

    Wolę po prostu zjeść kawał krowy.

    • 17 27

    • jedz, ktoś ci broni? czy może jednak ty chcesz zabronić innym jedzenia czegoś, czego oni chcą?

      • 1 4

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • (4)

      Z tego samego powodu dla którego produkuje się i niektórzy piją piwo bezalkoholowe ;)
      Lubimy jakiś produkt, ale coś w nim uniemożliwia jego spożycie - tworzymy wersję która nam pasuje.

      • 10 3

      • (1)

        ale po co nazywać to znienawidzonymi mięsnymi nazwami? wegetariański smalec czy sojowy schabowy, wegetariański burger itp to oksymorony .

        • 2 2

        • Nie do końca - nazwa tego typu często odnosi się do formy/konsystencji, a nie surowca z którego potrawa powstaje :) np. kotlet z reguły kojarzy się z daniami mięsnymi, a przecież od dekad w Polsce funkcjonują kotlety jajeczne czy ziemniaczane i nikt z tego afery nie robi ;)

          • 4 1

      • Piwo bezalkoholowe, to pewien rodzaj piwa, bardzo trudny do uzyskania.

        Ale nadal jest to piwo. W piwo to nie tylko chmiel czy alkohol. Dopiero chyba od czasów produkcji przemysłowej tego napoju, zmieniło się jego postrzeganie. Kiedyś piwo zawsze było bardzo słabe...
        Smutne jest, że teraźniejsze piwo jest bezalkoholowe, tylko ze względu na prawo reklamowania piwa, a produkcja tego na skalę masową jest zupełnie inna.

        • 2 1

      • Piwo bezalkoholowe jest takim samym absurdem jak bezmięsny burger

        • 4 6

    • jestem mięsożercą, jem praktycznie wszystko z zwierzaka

      oprocz standardowych mies w Polsce , w Azji jadlem tez bardziej egzotyczne gatunki (weze,zołwie,krokodyle zaby, psy, ...), natomiast jestem świadomy jak przemysł hodowlany itd.. oraz nadmierna konsumpcja mięsa wpływa szkodliwie na środowisko, szkoda mi też że tak duzo mięsa trafia do śmieci (markety, restauracje...), w sumie to słabo że jakieś zwierze sobie zyło, zeby byc zabitym i nawet nie zjedzonym tylko trafić na śmietnik, co to za cywilizacja???
      dlatego chciałbym ograniczyć spożycie mięsa, nie że wcale, ale po prostu ograniczyć, jednak w większości dania warzywne mi nie smakują, myślę ze dobrze ze powstają takie alternatywy co przypominają w strukturze, smaku mięso, łatwiej zjeść dla takich jak ja

      • 10 3

  • a gdzie dostanę

    kapustę schabową?

    • 6 3

  • Mieso roslinne?!?!

    Co za oksymoron, albo sie je mieso z miesa albo groch z grochu po co takie oszustwa, zeby bylo modnie?!?!

    • 7 4

  • Opinia wyróżniona

    uwaga (13)

    Jeszcze warto przyjrzeć się śladów węglowemu, który zostawia codziennie przemysłowa hodowla zwierząt. I czy macie pojęcie, ile wody zużywa się przy produkcji 1 kg mięsa? Przy wołowinie 14.500L/kg mięsa, wieprzowinie 5.990L/kg, drobiu 4.330L/kg. A wody zdalnej do spożycia, na Ziemi jakoś, k***a, nie przybywa!

    • 27 8

    • A warzywa to rozumiem wody nie potrzebują?

      • 4 0

    • a ile wody ty zużywasz codziennie na kibelku? nie wstyd ci?! (7)

      byś wyławiał i zakopywał w doniczkach, wody zdalnej do picia na ziemi nie przybywa!

      • 7 5

      • (3)

        Ale też nie ubywa. Ziemia ma obieg zamknięty.

        • 5 2

        • (2)

          Ubywa człowieku, doucz się.

          • 2 3

          • Woda jest powszechnie spotykanym składnikiem w atmosferze. Występuje ona w trzech stanach skupienia ciekłym, stałym i gazowym. Z ogólnej objętości 1390 mln km3 znajdującej się na powierzchni Ziemi prawie 1370 mln znajduje się w morzach, ponad 20 mln km3 w śniegach i lodach. Niespełna pół miliona w rzekach, jeziorach, bagnach, oraz we wnętrzu skorupy ziemskiej. Ilość wód podziemnych jest jednak trudna do oszacowania. Jedynie 13 tys. km3 z ogółu wody, jaka znajduje się na Ziemi występuje w atmosferze. Wody hydrosfery są w ciągłym ruchu zwanym obiegiem wody w przyrodzie. Pewna ilość wody krąży stale pomiędzy atmosferą, hydrosferą a litosferą, przenosząc się z jednego środowiska do drugiego. Badaniem hydrosfery zajmuje się hydrografia i oceanografia. Całkowita ilość wody w przyrodzie nie zmienia się. Istnieje równowaga pomiędzy ilością wody, która paruje a ilością wody opadowej. Straty równoważone są przez zyski, natomiast ich zestawienie nazywa się bilansem wodnym.
            No i się douczylem

            • 0 0

          • Niedługo zasilą nas lodowce, więc się nie gorączkuj.

            • 0 1

      • (2)

        Do produkcji jednego mięsnego kotleta potrzeba tyle wody ile jedna osoba zużywa przez miesiąc pod prysznicem.

        • 3 3

        • (1)

          mógłbyś pokazać jakieś wyliczenie i jak się produkuje kotlety

          • 1 0

          • Jak ktoś nie ma prysznica, to wyliczenia szlag trafiają. A kto wytrzyma miesiąc pod prysznicem? Bez snu? To ja wolę swoją wannę.

            • 0 0

    • A co się z tą wodą dzieje? Znika? (2)

      Chyba jednak wraca do obiegu nie?

      • 4 0

      • Jak wraca do obiegu? (1)

        Opisz dokładnie ta ścieżkę, to bardzo ciekawe

        • 1 0

        • Leci do klopa i znika, ale w klopie wciąż jest woda, więc jednak nie znika i bilans wodny jest zachowany. A tak na prawdę, to wsiąka w glebę i po prawdzie, czy tego chcemy czy nie, wszyscy żyjemy na jednym wielkim bagnie.

          • 0 0

    • byk wazy 800 kg i chowa się go 2 lata i według twoich danych dziennie wypija lub zjada paszy do wyprodukowania której zszyto ok 16000 litrów wody - przy kurczaku jeszcze lepiej wygląda ta proporcja - te dane to kolejny dowód ze wegańska dieta nie służy rozwojowi mózgu

      • 6 4

  • 39 złotych to kosztuje kilogram wołowiny. (1)

    A kilograma to zrobię sobie burgera w wiejskim chlebie.

    • 6 5

    • Tylko się nie udław.

      • 1 3

  • Tołstoj, Da Vinci, Einstein, Kafka (9)

    ponadprzeciętni ludzie nie jedzą mięsa.

    • 13 17

    • Sławni mięsożercy (3)

      Jezus Chrystus,
      Galileo Galilei,
      Archimedes z Syrakuz,
      Tales z Miletu,
      Michael Faraday,
      Evangelista Torricelli,
      Antoine Henri Becquerel,
      Amadeo Avogadro,
      Rene Descartes,
      Louis Pasteur,
      Alfred Nobel,
      Pierre de Fermat,
      Mikołaj Kopernik,
      Johannes Kepler,
      Blaise Pascal,
      Fryderyk Chopin,
      Maria Skłodowska-Curie,
      Piotr Curie,
      Irena Joliot-Curie,
      Ludwig van Beethoven,
      Wolfgang Amadeusz Mozart,
      Johannes Brahms,
      Johann Sebastian Bach,
      Maurice Ravel,
      Artur Rubinstein,
      Giuseppe Verdi,
      Stanisław Moniuszko,
      Piotr Czajkowski,
      Aram Chaczaturian,
      Mikołaj Rimski-Korsakow,
      Antonio Vivaldi,
      Jan Kochanowski,
      Mikołaj Rej,
      Adam Mickiewicz,
      Juliusz Słowacki,
      Władysław Reymont,
      Bolesław Prus,
      Zygmunt Krasiński,
      Henryk Sienkiewicz

      • 18 3

      • Pinochet

        Stalin
        Kaczyński
        Stefan W.
        Ty
        Trynkiewicz

        • 1 1

      • (1)

        kopiuj wklej brawo za umiejętność

        • 1 12

        • Wysil się bardziej

          Ktoś wkleja pierdołę o veganach to mu odpisuje pierdołę o mięsożercach.

          • 11 1

    • Adolf Hitler (3)

      Co prawda z powodów zdrowotnych nie jadł mięsa, a nie z przekonań, ale nie jadł

      • 5 0

      • (2)

        To jest nieprawda! Jadł mięso, ludzie! Przestańcie powtarzać w kółko te głupotę!!!

        • 3 6

        • W ostatnich latach życia nie jadł (1)

          • 4 0

          • Część ludzi w ostatnich latach życia też nie je, poprzestając na bułce moczonej w mleku tudzież kaszce mannej.

            • 2 5

    • Wszyscy czterej?

      Przekonałeś mnie

      • 6 1

  • W Korei płn jak już im się uda, to też robią mięso z trawy.

    • 3 1

  • Takie tam

    Czy wysokoprzetworzone rośliny sa zdrowsze niz nieprzetworzone mieso...

    • 4 0

  • teraz czas na sałatę wołową i wieprzową rzodkiewkę? (2)

    Taka manipulacja powinna być karana

    • 19 15

    • (1)

      Dopóki jest przedrostek "wegański", "wegetariański", "sojowy" itp. albo nazwa jest w cudzysłowiu, nikt nie powinien mieć problemu z rozpoznaniem tego co je. No chyba że w grę wchodzą problemy z czytaniem ze zrozumieniem

      • 1 1

      • Ale jak napiszesz masło w cudzysłowie to już masz problem. Masło roślinne też już wypadło z obiegu, więc byłbym ostrożny.

        • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane