- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (100 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (60 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Moje Miasto - rodzinna restauracja z międzynarodową kuchnią
Moje Miasto to otwarta niespełna sześć tygodni temu przez rodzinę gdynian restauracja, w której przedwojenny klimat art déco łączy się z nowoczesnymi miejskimi trendami. W menu znajdziemy smaki z różnych stron świata: od polskich przez śródziemnomorskie aż po azjatyckie.
- Tworząc Moje Miasto chcieliśmy połączyć dwie nasze rodzinne pasje: miłość do Gdyni oraz do podróżowania. Podczas wyjazdów mieliśmy okazję odwiedzać ciekawe miejsca z dobrym jedzeniem i swobodną, komfortową atmosferą, w których można spędzać czas z całą rodziną. Taki mieliśmy też cel wymyślając koncepcję naszej restauracji - tłumaczą Żaneta i Jaromir Wysoccy, właściciele restauracji Moje Miasto, którzy lokal prowadzą wspólnie z czworgiem swoich dzieci. Wszyscy uczyli się, a obecnie pracują i realizują swoje pasje właśnie w Gdyni.
Restauracja znajduje się na parterze kamienicy przy skwerze Tadeusza Kościuszki 15 (na rogu ul. Świętojańskiej). Ten znajdujący się w samym centrum Gdyni budynek jest jednym z najstarszych w mieście. Co więcej: posiada gastronomiczną tradycję. Jeszcze przed wojną funkcjonowały tutaj kawiarnie Wien, a potem Mokka.
Aby nawiązać do przeszłości, właściciele postanowili urządzić wnętrze w stylu art déco, nie rezygnując jednak ze współczesnych akcentów. Wygodne, miękkie i zarazem eleganckie fotele i kanapy oraz stylowe stoliki zostały zrobione na zamówienie, podobnie jak wszystkie inne elementy wnętrza. Nowoczesnymi akcentami jest m.in. panorama Gdyni z widokiem na Sea Towers czy znajdujący się za barem kontur planu miasta. Uwagę przyciągają też zdjęcia i plany kilkunastu miast siostrzanych Gdyni, które wiszą na jednej ze ścian.
- To nie tylko ozdoba, ale również ważny element naszej koncepcji kulinarnej - mówią właściciele. - Każdego tygodnia układamy bowiem specjalne, krótkie menu, które jest inspirowane kuchnią wybranej partnerskiej metropolii. Dzięki temu nasi goście mogli spróbować już dań kuchni rosyjskiej, chińskiej, francuskiej, amerykańskiej czy norweskiej, a w tym tygodniu brytyjskiej, m.in. fish&chips, wytrawnych muffinek czy rosołu z pulpecikami.
Codzienne menu również jest zróżnicowane i rozbudowane. To międzynarodowa kuchnia: jest kilka pozycji typowo polskich, są też dania amerykańskie czy śródziemnomorskie. Na przystawkę (16-27 zł) zjemy m.in. matiasa na salsie z ogórka i jabłek, szaszłyki z chorizo i ziemniaczków, tatar czy pieczarki z grilla z kozim serem i pesto orzechowym. Dania główne (30-69 zł) to m.in. filet z łososia z prażonym kalafiorem i boczkiem, małże w sosie szafranowym, żeberka w sosie Jack Daniels z gnocchi z kozim serem, burger, stek z polędwicy wołowej czy pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą. W karcie znajdziemy też sałatki, makarony (23-41 zł) i pizze (21-32 zł). Na przekąskę do kieliszka wina czy szklanki piwa można zamówić deskę z rzemieślniczymi wędlinami od Rudiego Schubertha i zagrodowymi serami z gospodarstwa Bury Miś.
- Nie ograniczamy się do jednej kuchni i chcemy, aby różnorodność naszej karty była naszym atutem - mówią właściciele. - Z doświadczenia wiemy, że podczas rodzinnych wyjść do restauracji każdy ma ochotę na co innego. Podobnie jest podczas wieczornych wypadów ze znajomymi: ktoś chce coś przekąsić, inna osoba ma ochotę na większy posiłek, a jeszcze inna na kieliszek wina czy ciekawy koktajl. U nas każdy znajdzie coś dla siebie.
Restauracja Moje Miasto czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23. Kuchnia przestaje przyjmować zamówienia na pół godziny przed zamknięciem.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
-
Moje Miasto Gdynia, skwer Kościuszki
Opinie (17) 1 zablokowana
-
2018-09-28 09:05
Polecam (1)
Dobre jedzenie, ceny raczej te wyzsze ale wspolmierne do jakosci.polecam suflet czekoladowy, jest boski! Mogliby popracowac nad karta drinkow bo nie ma w menu.ogolnie bylam zadowolona
- 12 2
-
2018-09-28 15:21
karta drinków
ależ mają oddzielną kartę drinków i są naprawdę smaczne :)
- 2 0
-
2018-09-28 13:31
Miedzynarodowo
Sledz po chinsku, po rosyjsku, po chinsku. Zupa sledziowa, salatka sledziowa. Danie regionalne sledz
Sledziowo- 5 7
-
2018-09-28 09:29
Sprawdzimy;)
Jesli to znowu nie będą trzy art kleksy na talerzu za 100 zl spełniające widzimisię wszechwiedzącego z dużym ego Szefa kuchni to jest szansa na sukces
- 2 2
-
2018-09-28 06:46
Nareszcie inny wystrój
Niż szarość i "drewno" z Ikea
- 14 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.