• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ofensywa sieci fastfoodowych w Trójmieście

Michał Brancewicz
10 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Tak ma wyglądać bar nowej sieci Max Premium Burgers, który zostanie otwarty w Gdańsku. Tak ma wyglądać bar nowej sieci Max Premium Burgers, który zostanie otwarty w Gdańsku.

Pierwszy w Trójmieście i drugi w Polsce bar szwedzkiej sieci Max Premium Burgers powstanie latem w Gdańsku. Z kolei w Gdyni trwa budowa nowego lokalu Burger King, który ma zostać otwarty w lutym. W obu tych miastach powstają też nowe bary KFC. Jeśli do tego dodamy niedawne otwarcie baru McDonald's na lotnisku oraz KFC na terenie dworca w Sopocie, to okaże się, że sieciowe fast-foody w Trójmieście przeszły do ofensywy.



Jaki rodzaj "szybkiego jedzenia" preferujesz?

Gdy kilka lat temu Polacy zaczęli więcej się ruszać, narodziła się moda na zdrowe odżywianie oraz jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się lokale serwujące "prawdziwe hamburgery", wydawało się, że zmierzch barów szybkiej obsługi, które od lat 90. opanowywały rynek gastronomiczny jest bliski.

Co prawda cztery lata temu zamknął się jeden McDonald's we Wrzeszczu, co wzbudziło duże zainteresowanie wśród naszych czytelników, a wiele lat temu z ul. Długiej zniknęło KFC i Pizza Hut, ale był ty raczej wyjątki.

Tymczasem w Trójmieście powstają nowe bary szybkiej obsługi. W budowie są dwa nowe lokale KFC i Burger King, czyli marki rodem z USA.

Teraz dołącza do niech europejska konkurencja. Szwedzki Max Premium Burgers niedawno otworzył we Wrocławiu pierwszy lokal w Polsce, a teraz firma otrzymała pozwolenie na budowę obiektu u zbiegu ulic Przywidzkiej i Czermińskiego zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Będzie tam można zamówić i odebrać jedzenie nie wysiadając z samochodu (drive thru). Otwarcie zaplanowano przed przyszłorocznym sezonem letnim.

Co ciekawe, w menu pierwszego polskiego baru tej marki znajdziemy nie tylko mięsne burgery, ale też wegetariańskie i wegańskie (np. burger z halloumi czy meksykański z fasolą).

Tylko w 2018 roku Max Premium Burgers planuje otworzyć w Polsce od trzech do sześciu obiektów, a  w ciągu 10 lat przynajmniej 200 barów - zarówno swoich, jak i franczyzowych.

  • Bar McDonald's na lotnisku w Gdańsku.
  • Budowa baru sieci Burger King przy al. Zwycięstwa w Gdyni.
  • Adaptacja wnętrz centrum handlowego Batory w Gdyni na bar KFC.
Od pewnego czasu trwają też prace przy al. Zwycięstwa zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, zaraz za skrzyżowaniem z ul. Wielkopolską. Powstaje tam piąty w Trójmieście bar sieci Burger King, ale dopiero drugi w wolno stojącym budynku. Obiekt ma zostać otwarty najpóźniej w lutym 2018 roku.

Ofensywę szykuje też KFC. W połowie listopada odbędzie się otwarcie dwóch nowych lokali. Jeden powstaje na rogatkach Gdańska, przy ul. Glazurowej zobacz na mapie Gdańska, obok stacji Orlenu w pobliżu węzła Kowale. Drugi znajdzie się we wnętrzach CH Batory zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Po tych inwestycjach sieć KFC w Trójmieście przekroczy liczbę 15 placówek.

Na koniec warto przypomnieć, że niedawno otwarty został 16. bar McDonald's w Trójmieście, tym razem na gdańskim lotnisku zobacz na mapie Gdańska. Natomiast na początku lata w kompleksie Sopot Centrum przy dworcu zobacz na mapie Sopotu zaczęło działać KFC. Wcześniej lokal zamknął się na Monciaku.

Opinie (96) ponad 10 zablokowanych

  • Syf (4)

    Jeżeli burger to tylko Surf Burger :)

    • 6 33

    • Zjedz gdzie indziej (3)

      Bo Surf to syf. Jadłem kilka razy zarowno w lokalach w Gdansku i Gdyni jak i z foodtracka i moze na poczatku boomu na burgery bylo to ok, ale przy obecnej konkurencji Surf to strasznie przereklamowane jedzenie. Chyba ze jako lans dla gimnazjum. Jesli chodzi o smak i jakosc to tylko Srodmiescie w Gdyni, wszystko inne lige nizej.

      • 15 2

      • Surf slabe mieso tylko sos dobry

        • 6 0

      • Zgadzam sie z przedmowca, jezdze troszke po kraju i nie jadam w sieciowkach typu burdel king ale na burgera zawsze mam ochote i kiedys myslalem ze surf jest the best ale we wrocku czy wawie czy poznaniu burgery za ta sama cene maja min 200g wolowiny i sa duzo bardziej "wyposazone" niz w surfie. Jada na fali fejmu ale to sie skonczy jak nic nie zmienia.

        • 12 1

      • !!!

        w samo sedno!! surf to tylko marketing i durne wlepki!! I barmani z koczkiem na glowie i tatuazami po licencjacie z socjologii, dramat

        • 20 1

  • (1)

    Max ma dobre burgery, więc odbieram to jako dobrą wiadomość. Tylko dlaczego na końcu świata, a nie w gdzieś bliżej centrum miasta?

    • 7 3

    • kuba

      Aby były większe korki na przywidzkiej i te w samochodach i na drodze ;)

      • 1 0

  • (1)

    Patologiczne jedzenie w ofensywie. Niesamowite, że ktoś to je z własnej woli....

    • 8 2

    • Ja czasem jadam z własnej woli - i to dla przyjemności

      Tak 1-2x w miesiącu. Na co dzień jadam zdecydowanie rozważnie i nietanio. Nawet za rozważnie. Ale nie znaczy to, że nie lubię raz na jakiś czas pożreć kury od colonela czy pizzy na grubym z dominos :)

      • 3 0

  • Chemia ,deski z budy ,kartony (2)

    Wysatarczy wam dać kawałek czegoś co wyglada na pyszniutkie mięsko i już jesteście zadowoleni .A tak żrecie odpady z chlewni ,papier ,bułkę tarta.Jak widze te osobniki zajadające sie makdonaldach to po prostu sięgam po woreczek i puszczam pawia.

    • 8 9

    • oni też puszczają

      dlatego ta pasza pakowana jest w torebki, zażrą i zaraz wyżygają i tak na okrągło

      • 0 0

    • Nie to co Ty

      mielone z biedrodnki, 60% mięsa, 40% dodatków

      • 2 0

  • podobno to grubszy szwindel.są w to wmieszane obce cywilizacje (3)

    chcą nas utuczyć.i potem zjeść

    • 20 4

    • (1)

      dziwne jak raz na pół roku jestem w mc to nie widzę grubasów.

      • 1 1

      • parówo

        nie widzisz bo są podobni do ciebie

        • 0 3

    • mnie dziwi że ludzie tę paszę jedzą. Koszt mielonego albo parówki w bułce zapakowanego w papierową torebkę podobny jak w restauracji dobry obiad podany na talerzu przez kelnera.

      • 4 0

  • żryjta to guano... (1)

    smacznego :)

    • 7 3

    • skoro ciebie tam nie będzie to chętnie zajrzę..
      (ufff.. :)

      • 0 1

  • Ja bym im nie zabraniał ale niech wliczają w koszty tego smiecio zarcia koszty leczenia przyszłych grubasów i zawałowców! (5)

    Nikt nie broni sobie szkodzic i natym jeszcze zarabiac innym ale niech ponoszą koszty swojej głupoty!!

    • 64 26

    • jaka łaska, :) pffff....
      "Ja bym im nie zabraniał "

      • 1 0

    • taki bar placi podatki

      Zatrudnia ludzi, ktorzy tez płacą, więc wymagania kolejnych danin, jest zwyklym komunizmem, jestes komunistą ?

      • 5 0

    • Sam jesteś głupi.
      Jeśli opisałbyś swoje prawdziwe życie, a nie wirtualne (młody, vege, sportowiec, bio itd.) to bez problemu można zrobić listę przez jakie czynniki ty też możesz zachorować.
      Może np. masz grzyba w domu i nie tylko w domu...

      • 9 1

    • (1)

      I sądzisz, że te brzuchy to po macu, a nie po chipsach, coli i piwie?

      • 26 0

      • po wszystkim po trochu

        • 4 4

  • KFC (2)

    W Pucku też będzie. :)

    • 15 8

    • masz w Redzie Burger King, to prawie jak w domu

      • 3 0

    • nie bedzie bo dla kogo?

      • 5 2

  • Drogo i niezdrowo a ludzi grubych coraz więcej! (5)

    • 145 36

    • To zryj swoje sałatki

      • 8 4

    • F*k slow food !:) niech zyja burgery i kebaby !!:)

      • 9 5

    • ja tam czasem lubie opierdzielić bułe z makdonaldu (2)

      • 23 13

      • (1)

        Wole bułki z piekarni Szwedka Gdynia

        • 3 14

        • max premium burgers robi z doookladnie tych samych komponentow co mcdonalds :) od tych samych dostawcow, co ciekawe wiekszosc w polsce, co mniej ciekawe, znaczna czesc z tych zakladow jest finansowana z kapitalu zagranicznego :)
          pozdrawiam

          • 9 5

  • śmieci

    Mogą powstać tysiące,niech głupie Polacy jedzą ,swiat odchodzi od tego typu żywienia,ale w Polsce to wciąż DELUX ja nawet jakby dopłacali di każdego zestawu czy kanapki na to świństwo nie skuszę się,a nosacze 500plus nawet dzieci,zaciągną ,bo zabawka do bułki gratis

    • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane