- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (237 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 4 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Oficjalne otwarcie restauracji Modern w Sopocie
Restauracja Modern Food&Wine to nie do końca nowy, ale na pewno mocno odmieniony punkt na kulinarnej mapie Sopotu. Powstała w miejscu dawnej Laguny Smaku. Oficjalne otwarcie restauracji odbyło się w swobodnej atmosferze, pod hasłem czterech zmysłów.
Restauracja Modern znajduje się tuż przy wejściu na sopockie molo, po jego prawej stronie. Wcześniej, w tym samym budynku mieścił się lokal Laguna Smaku. Poza budynkiem i pięknym widokiem, niewiele ma łączyć Modern z dawną Laguną. Nowa restauracja stawia przede wszystkim na kuchnię wykwintną.
- Stworzyliśmy nowy zespół kucharzy, z szefem kuchni na czele. Opracowaliśmy zupełnie nowe menu, co podniesie jakość serwowanych dań. Będzie bardziej elegancko i wykwintnie. Nie zmienia się natomiast doskonała lokalizacja z widokiem na morze. Mamy taras zlokalizowany na deskach molo, z którego goście chętnie korzystają latem - mówi manager restauracji Kornelia Domagalska.
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
Uroczystość oficjalnego otwarcia miała charakter tzw. standing party ze szwedzkim stołem i odbyła się pod hasłem czterech zmysłów. Za zmysł smaku odpowiadał szef kuchni Patryk Pollak. Wraz z zespołem kucharzy przygotował skromne, ale smaczne menu w formie finger foodów, na słodko i na wytrawnie. Goście mogli skosztować m.in. ryb, owoców morza, serów, sałat i słodkich deserów.
Za zmysł węchu, a jednocześnie uzupełnienie smaku odpowiadał Przemysław Gwardzik. Sommelier w humorystyczny sposób opowiedział, jak obchodzić się z procentowymi trunkami i przez cały wieczór częstował nimi wszystkich zainteresowanych gości. Zmysł wzroku pobudził Bartosz Szubert, uczestnik programu "Mam Talent" znany jako iluzjonista Mago. Po krótkim pokazie iluzjonistycznym, goście wzięli udział w loterii wizytówkowej z upominkami.
Po części oficjalnej, uczestnicy spotkania oddali się kuluarowym rozmowom przy winie. Muzycznie towarzyszyła im finalistka programu "The Voice of Poland" - Ewelina "Poblo" Pobłocka. Całość odbyła się w kameralnej atmosferze. Za organizację i prowadzenie imprezy odpowiedzialna była Paulina Marwińska.
- Założyliśmy, że dzisiejsze spotkanie będzie miało swobodny charakter, aby nasi goście mogli potraktować ten wieczór prywatnie i móc się wyluzować, a jednocześnie nawiązać fajne kontakty biznesowe - mówiła Paulina Marwińska.
Po oficjalnym otwarciu przed restauracją Modern ważne zadanie. Musi zdobyć zaufanie i sprostać wymaganiom przyszłych klientów, aby stać się mocnym punktem sopockiej gastronomii. Lokal jest kameralny, ale jak mówi manager - jest w stanie pomieścić nawet do 60 gości podczas przyjęć zamkniętych. Z górnego piętra rozpościera się widok na molo i morze. Na parterze znajduje się kilka stolików, ale ta przestrzeń będzie w niedalekiej przyszłości ponownie aranżowana.
Restauracje z ciekawym wystrojem w Trójmieście
Kuchnia w Modern będzie bardzo różnorodna. Szef kuchni na tę chwilę nie chce się zamykać w żadnych konkretnych ramach. Menu będzie odświeżane 2-3 razy w ciągu roku. Będą przygotowywane wkładki sezonowe oraz weekendy tematyczne. Są również plany, aby kucharze gotowali, uwzględniając specjalne życzenia gości.
- Będziemy korzystać z produktów z różnych regionów, w oparciu o sezonowość i świeżość. Mimo że znajdujemy się w Sopocie, co mogłoby sugerować, że nasza restauracja będzie serwowała głównie ryby, zbalansowaliśmy ich ilość na równi z mięsem. Tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W tym sezonie szczególnie polecam halibuta z ziemniaczkami Ratte w emulsji cytrynowej, z dodatkiem puree z selera, boczniaka mikołajkowego oraz musu z dynii i rokitnika (48 zł), a także karkówkę z dzika z puree z topinamburu, ziemi żytniej, demi z porto i kasztanów, wiśnią oraz babką ziemniaczaną (48 zł). Na deser polecam tartę z rokitnikiem z dodatkiem opalanej bezy włoskiej i malinowym puree (16 zł) - dodaje Patryk Pollak, szef kuchni restauracji Modern.
Miejsca
-
Modern Sopot, pl. Zdrojowy 2B
Opinie (60) ponad 20 zablokowanych
-
2019-01-31 23:37
(1)
Same znakomitosci wśród gości
- 3 1
-
2019-02-02 22:44
serio? ale trendy! woow!
no to się poocierałeś/aś chociaż... o te polskie persony.
- 0 0
-
2019-02-02 21:59
Szkoda że nie zadbano o to aby goście mogli zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia na specjalnie przygotowanej na tę uroczystość ściance.
- 0 0
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2019-02-02 22:49
jakie to moderne i trendne
a sztuczne jak kwiaty na cmentarzu
- 1 0
-
2019-02-08 18:00
hej
a kto będzie tam chodził jak żywność z dnia rośnie w górę przykład hala gdynia ziemniaki były po 1.80 tydzień później 2.00 a dzisiaj 2.50zł szok
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.