- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (214 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (43 opinie)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
Pięć pomysłów na smaczne i szybkie dania
Z powodu koronawirusa diametralnie zmieniło się nasze życie, także to towarzyskie. Nie spotykamy się ze znajomymi w pubie na piwo, nie idziemy zjeść kolacji na miasto. Więcej też gotujemy w domu. Przedstawiamy z tej okazji pięć pomysłów na szybkie i smaczne dania. Znajdziecie tu też przepisy, które polecają trójmiejscy szefowie kuchni.
Jedzenie na telefon w Trójmieście - aktualizacja na bieżąco
Gdańsk - jedzenie na wynos
Gdynia - jedzenie na wynos
Sopot - jedzenie na wynos
Pizza
Święto pizzy już za nami, ale kto powiedział, że nie możemy go zorganizować we własnym domu? Pizzę przygotować może każdy i mimo że pewnie będzie się różnić od tej, która wychodzi z pieca w pizzerii, to nadal może być bardzo smaczna.
Burgery
Burger w domowym wydaniu może być w bogatej wersji: dużo sera, ogórka, pomidora, cebuli i sosów. Tutaj w przygotowaniu nie ma żadnej sztuki, trzeba zadbać o odpowiednie wysmażenie kotleta, lekko podgrzać pieczywo i przygotować ulubione dodatki, również frytki. Jeśli jesteście wegetarianami, to alternatywą może być serowy kotlet lub np. z ciecierzycy czy fasoli. Dobrze sprawdzi się również hummus.
- Surfburgerowe motto jest proste: sercem dobrego burgera jest najlepszej jakości wołowina, którą wzbogacamy świeżymi warzywami, pieczywem i ulubionym sosem. Nie trzeba od razu wykupywać połowy sklepu dla wymyślnych kompozycji, bo w wielu przypadkach to zwykłe składniki są najsmaczniejsze. A z racji, że obecnie #surfujemynachacie, to domowy burger powinien składać się ze składników, które mamy pod ręką. Naszych autorskich sosów nie znajdziecie nigdzie, ale proponujemy prostotę: i tak majonez z ketchupem zrobi za sos, świeża sałata lodowa z cienką pokrojoną cebulką doda elementu chrupkości, 100 proc. wołowiny z serem (np. gouda, ementaler, carski, pleśniowy, podlaski, jaki tylko chcecie) zrobi za serce, pomidor, a na nim babciny, kiszony ogórek, który doda świeżości. Wszystko razem zamknięte w dobrej jakości bułce zrobi robotę - zapewnia Bartek Jakubiec z Surfburgera.
Jeśli spożywanie burgerów kojarzy wam się ze spotkaniami ze znajomymi, to zorganizujcie spotkanie online albo nawet wspólne gotowanie i każdy zaprezentuje pomysł na najlepszego burgera przez kamerkę telefonu lub komputera. Jeśli brakuje wam motywacji, to zawsze możecie zamówić burgera z jednej z trójmiejskich restauracji.
Risotto
W poradach dotyczących tego, co możemy gromadzić jako zapasy na kwarantannę, pojawia się m.in. ryż. Dobrze się go przechowuje i może być podstawą wielu prostych i smacznych dań. Jednym z nich jest risotto.
Z risotto jest trochę jak z pizzą: baza dla tego dania jest bardzo ważna, a potem możemy eksperymentować z dodatkami. Wersji potrawy może być nieskończenie wiele. Trzeba zrozumieć, jaką konsystencję powinno mieć samo risotto (bez dodatków). Jego przygotowanie w wersji podstawowej zajmuje ok. 20 minut.
Bazą jest odpowiedni ryż, najlepiej arborio lub carnaroli. Ugotowany powinien być al dente w środku, a miękki na zewnątrz. Musimy mieć gotowy również bulion (mięsny lub warzywny), masło, białe wino (opcjonalnie), cebulę, parmezan i ulubione dodatki, np. może to być kurczak, krewetki, cukinia lub grzyby. Tutaj panuje dowolność: wykorzystajcie to, co macie w swoich lodówkach.
Przepisem na danie z ryżu, tzw. arancini, podzieliła się z nami restauracja Aperitivo.
Jak zrobić risotto?
- ryż arborio 200 g
- 2 nitki szafranu (opcjonalnie szczypta kurkumy)
- 10 ml oliwy z oliwek
- 50 ml białego wina
- woda lub bulion do podlewania ryżu
- 50 g masła
- 50 g Grana Padano
- 1 kulka mozzarelli
- bułka tarta
- 2 jajka
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy ryż. Mieszamy, obtaczając dokładnie każde ziarenko w oliwie. Podlewamy winem tak, aby delikatnie przykryć ryż. Często mieszamy. Po wchłonięciu wina dolewamy wodę/bulion również tak, aby ryż został nią przykryty warstwą ok. 1-2 cm. Dodajemy szafran lub kurkumę do zabarwienia. Powtarzamy dolewanie wody/bulionu do momentu, aż ryż osiągnie odpowiednią miękkość (w przeciwieństwie do risotto ryż musi być mocniej rozgotowany). Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz parmezan. Dosalamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej przetrzymać przez noc w lodówce). Z zimnego ryżu formujemy w rękach placek o średnicy około 8-10 cm. W środku placka kładziemy mozzarellę i delikatnie zawijamy brzegi placka tak, by powstała nam kulka. Gotowe kulki obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru.
Frytki
Z burgerami, ale i bez nich, najlepiej smakują frytki. Grube, chrupiące, z odrobiną soli i domowym sosem, mogą stanowić dodatek do dania, np. sałatki, ryby czy kawałka steka, jak i jako samodzielne danie lub przekąskę np. do wieczornego oglądania serialu.
Jak zrobić frytki?
Składniki:
1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany bintje, fontane lub innovator),
3 l tłuszczu wołowego (ewentualnie oleju roślinnego),
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na grube słupki, ok. 1 cm, myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez 15 min. Frytki wyciągamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie w dużym garnku rozgrzewany tłuszcz do temperatury 130 stopni C. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy partiami frytki i gotujemy przez 8 min., po czym wyciągamy frytki łyżką cedzakową i pozostawiamy do schłodzenia. W tym czasie podgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 stopni C i ponownie smażymy frytki partiami, tym razem przez ok. 2 min., aż się zarumienią. Usmażone frytki odsączamy na ręczniku papierowym, solimy i podajemy najlepiej z domowym majonezem.
Dietetyk radzi: to warto mieć w domu
Makaron
Makaron znajdziemy w każdej kuchni. Spaghetti, wstążki, nitki, tagliatelle, rurki - rodzajów makaronu mamy do wyboru tyle, co pomysłów na smaczne dania z nim w roli głównej. Makaron gotuje się zazwyczaj około 15 minut - to czas na przygotowanie prostego sosu i dodatków. Tak będzie, jeśli zdecydujecie się na przygotowanie najprostszego przepisu aglio e olio - spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem, bazylią i oczywiście parmezanem. Możemy dodać do niego np. krewetki lub kawałek łososia, jeśli mamy w domu.
Dłużej nam zejdzie, jeśli przygotowujemy makaron z mięsem, np. klasyczne spaghetti z sosem bolońskim lub lasagne. Innym znanym i bardzo popularnym przepisem jest carbonara - dowolny makaron z sosem śmietanowym, podsmażonym boczkiem i przyprawami. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, to sos z łatwością zastąpi wam pesto zielone lub czerwone (kupujemy gotowe w słoiku lub robimy samodzielnie np. z bazylii lub suszonych pomidorów).
Jak zrobić spaghetti?
(przepis na jedną porcję)
- 100 g makaron spaghetti
- czosnek 2 ząbki
- 1 szt papryczki chili
- 10 g natki pietruszki
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
- ser Grana Padano (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy makaron. Mieszamy co jakiś czas, aby makaron się nie skleił. W miedzyczasie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Na zimną oliwę dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Powoli nagrzewamy oliwę, doprowadzając do smażenia dodatków. Należy uważać, by czosnek się nie zrumienił. Kiedy makaron będzie al dente, przekładamy go na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i wszystko energicznie mieszamy. Przekładamy na talerz. Opcjonalnie posypujemy startym serem Grana Padano.
Miejsca
Opinie (94) 8 zablokowanych
-
2020-03-23 15:18
Opinia wyróżniona
Fajne proste dania, też je robię :) (10)
Na mojej liście króluje makaron, dużo warzyw, bez mięsa, za to z dobrym serem i oliwą. Robię też pizzę na mące orkiszowej, dodaję sporo zieleniny, oliwki, suszone pomidory, pycha. Frytki też ekstra, posypię pietruszką i czosnkiem, sztos :) Risotto też fajne, byle było na bulionie, a przecież można go zrobić na samej włoszczyźnie, smakuje wyśmienicie. Można się najeść, przy okazji przemycić dużo warzyw, a i kasa w portfelu się zgadza :) dobrego dnia wszystkim!
- 35 3
-
2020-03-25 16:38
Się rozpromieniłem
Gdzie mozna spotkac taka kobiete? Myslisz tak jak ja przynajmniej w tym okresie zycia na temat jedzenia oraz jego przygotowania. Pozdrawiam.
- 1 0
-
2020-03-25 08:51
Sugestywna opinia (1)
180cm wzrostu 70-72kg wagi
Jak nie dostarczę organizmowi mięsnego posiłku to nawet jak zjem kilogram makaronu z warzywami to za godzinę robię następny posiłek. W dni pracujące przyjmuje nawet 10k kalorii
Bez energii w naszym klimacie nie nafikasz...
Ludzie to nie zwierzęta na pastwiskach a bardziej drapieznicy...
Ktoś180cm wzrostu 70-72kg wagi
Jak nie dostarczę organizmowi mięsnego posiłku to nawet jak zjem kilogram makaronu z warzywami to za godzinę robię następny posiłek. W dni pracujące przyjmuje nawet 10k kalorii
Bez energii w naszym klimacie nie nafikasz...
Ludzie to nie zwierzęta na pastwiskach a bardziej drapieznicy...
Ktoś próbował karmić rekiny wyłącznie planktonem a lwy na sawannie wyłącznie trawą?
Kwestia sprowadza się do stopnia przetworzenia i użytych składników...
Czysta ideologia a człowiek musi za przeproszeniem zrec mięso i kropka...
Nawet ewolucja i to gdzie jesteśmy teraz wynika wprost z tego, że człowiek zaczął jeść więcej mięsa, przyrządzać je na ogniu i przechowywać...
Tak więc ten tego.... Różnorodność w posiłkach musi być, ale mięso to kwestia primo- 1 1
-
2020-03-26 18:29
Nie masz racji.
179/86kg nie jem miesa, jem 4-5 posilkow co ok 3-3.5 h i mam energie. Co prawda musze troszke zrzucic lub pocwiczyc bo mam tkanke tluszczowa na poziomie 21-22%. Tak do 18%.
- 0 0
-
2020-03-24 23:44
Jak zwykle niby przepisy
A wszędzie wytłuszczone nazwy knajp .. reklama ?
- 1 0
-
2020-03-24 07:46
Tak... A d*pa rośnie
..
- 1 1
-
2020-03-23 16:03
Smaczności (4)
Ola, podaj ze dwa sprawdzone przepisy na makaron. Moje już mi się nudzą. Brakuje mi weny.
- 4 1
-
2020-03-23 16:24
(3)
Makaron, pieczarki, puszka tuńczyka cebula, śmietana 500ml. Makaron gotujesz, na patelni smażysz pieczarki z cebulą, kiedy są gotowe dodajesz puszkę tuńczyka Jeszcze chwilę smażysz. Zalewasz śmietaną, przegotowujesz i czekasz aż śmietana trochę zgęstnieje. Sól, pieprz do smaku. Łączysz gorący makaron z zawartością patelni, mieszu mieszu. Nakładasz
Makaron, pieczarki, puszka tuńczyka cebula, śmietana 500ml. Makaron gotujesz, na patelni smażysz pieczarki z cebulą, kiedy są gotowe dodajesz puszkę tuńczyka Jeszcze chwilę smażysz. Zalewasz śmietaną, przegotowujesz i czekasz aż śmietana trochę zgęstnieje. Sól, pieprz do smaku. Łączysz gorący makaron z zawartością patelni, mieszu mieszu. Nakładasz i jesz.
Mieloneze.
Sosy Bolońskie albo pomidorowe koncentraty płynne, 500g mięsa mielonego, cebula, czosnek, ser żółty.
Mięso smażysz z cebulą, sos gotujesz, około 500ml. Łączysz mięso z sosem wciskasz czosnek, doprawiasz oregano, bazylia, sól pieprz.
Jeżeli masz gotowy sos połączony z mięsem, gorący makaron, starty ser. Łączysz wszystko, mieszu mieszu aż ser się rozpuści. Nakładasz i jesz.- 2 0
-
2020-03-23 17:16
Dzięki (2)
Dzięki, liczył na coś mniej oczywistego
- 2 2
-
2020-03-23 17:52
(1)
Malutki problem z burgerami. Skąd wziąć świeżą bułkę bez wychodzenia z domu? Jedna szafa ryżu, druga makaronu, garderoba papieru toaletowego. Nawet 2 kg masła i sześć palet jaj w lodówce. Ale burger z pumpernikla czy chrupkiego pieczywa? Pieczywo tostowe, ser i dżem odparowały już na samym początku.
- 3 0
-
2020-03-23 23:05
chleb klasy mcdonaldsowej możesz zrobić z papieru toaletowego
ostatnio jak byłem u kumpla w bloku to na holu waliło właśnie jakby ludzie zaczeli ten papier już gotować. Więc coś jest na rzeczy. Tak mi się przypomniało więc wymyśliłem ten przepis. Smacznego
- 2 0
-
2020-03-23 14:15
Opinia wyróżniona
(3)
arborio to jedyny ryż jaki zostawał na półkach jak był szał zakupowy, szkoda, że ludzie nie wiedzą do czego to jest, risotto to bardzo dobra potrawa.
- 23 1
-
2020-03-23 17:21
(2)
drogi był, dlatego
- 4 0
-
2020-03-23 22:50
(1)
tani nie jest, ale wiem, że były inne w podobnej kategorii cenowej (jaśminowy, uncle bensy itd)
- 1 0
-
2020-03-26 13:39
bo Arborio jest włoski :)
- 0 0
-
2020-03-23 13:56
Opinia wyróżniona
Pysznie to wszystko wygląda! (2)
- 11 6
-
2020-03-23 17:57
oprócz wege to tak (1)
- 1 4
-
2020-03-23 23:07
masz dokładnie tyle samo, po prostu rolnik mniej wyprodukuje
bo i tak nie sprzeda
- 1 0
Wszystkie opinie
-
2020-05-26 19:40
hummus
Ja bardzo hummus lubię, ale mi zazwyczaj nie wychodzi. Moja miłość zaczęła się, jak byłam w Restauracji Zachodni Brzeg - fenomenalny smak, ale nie udało mi się powtórzyć :(.
- 0 0
-
2020-03-25 00:00
Pieczone ziemniaki (1)
Obrane ziemniaki pokroić w paski jak grube frytki, polać odrobiną oleju, posypać krojonym boczkiem i cebulką, przyprawą do ziemniaków (sól, pieprz, oregano, bazylia i papryka) i do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 30 minut.
- 1 0
-
2020-04-01 18:12
Mmm zjadłabym
- 0 0
-
2020-03-23 15:18
Opinia wyróżniona
Fajne proste dania, też je robię :) (10)
Na mojej liście króluje makaron, dużo warzyw, bez mięsa, za to z dobrym serem i oliwą. Robię też pizzę na mące orkiszowej, dodaję sporo zieleniny, oliwki, suszone pomidory, pycha. Frytki też ekstra, posypię pietruszką i czosnkiem, sztos :) Risotto też fajne, byle było na bulionie, a przecież można go zrobić na samej włoszczyźnie, smakuje wyśmienicie. Można się najeść, przy okazji przemycić dużo warzyw, a i kasa w portfelu się zgadza :) dobrego dnia wszystkim!
- 35 3
-
2020-03-25 08:51
Sugestywna opinia (1)
180cm wzrostu 70-72kg wagi
Jak nie dostarczę organizmowi mięsnego posiłku to nawet jak zjem kilogram makaronu z warzywami to za godzinę robię następny posiłek. W dni pracujące przyjmuje nawet 10k kalorii
Bez energii w naszym klimacie nie nafikasz...
Ludzie to nie zwierzęta na pastwiskach a bardziej drapieznicy...
Ktoś próbował karmić rekiny wyłącznie planktonem a lwy na sawannie wyłącznie trawą?
Kwestia sprowadza się do stopnia przetworzenia i użytych składników...
Czysta ideologia a człowiek musi za przeproszeniem zrec mięso i kropka...
Nawet ewolucja i to gdzie jesteśmy teraz wynika wprost z tego, że człowiek zaczął jeść więcej mięsa, przyrządzać je na ogniu i przechowywać...
Tak więc ten tego.... Różnorodność w posiłkach musi być, ale mięso to kwestia primo- 1 1
-
2020-03-26 18:29
Nie masz racji.
179/86kg nie jem miesa, jem 4-5 posilkow co ok 3-3.5 h i mam energie. Co prawda musze troszke zrzucic lub pocwiczyc bo mam tkanke tluszczowa na poziomie 21-22%. Tak do 18%.
- 0 0
-
2020-03-25 16:38
Się rozpromieniłem
Gdzie mozna spotkac taka kobiete? Myslisz tak jak ja przynajmniej w tym okresie zycia na temat jedzenia oraz jego przygotowania. Pozdrawiam.
- 1 0
-
2020-03-24 23:44
Jak zwykle niby przepisy
A wszędzie wytłuszczone nazwy knajp .. reklama ?
- 1 0
-
2020-03-24 07:46
Tak... A d*pa rośnie
..
- 1 1
-
2020-03-23 16:03
Smaczności (4)
Ola, podaj ze dwa sprawdzone przepisy na makaron. Moje już mi się nudzą. Brakuje mi weny.
- 4 1
-
2020-03-23 16:24
(3)
Makaron, pieczarki, puszka tuńczyka cebula, śmietana 500ml. Makaron gotujesz, na patelni smażysz pieczarki z cebulą, kiedy są gotowe dodajesz puszkę tuńczyka Jeszcze chwilę smażysz. Zalewasz śmietaną, przegotowujesz i czekasz aż śmietana trochę zgęstnieje. Sól, pieprz do smaku. Łączysz gorący makaron z zawartością patelni, mieszu mieszu. Nakładasz i jesz.
Mieloneze.
Sosy Bolońskie albo pomidorowe koncentraty płynne, 500g mięsa mielonego, cebula, czosnek, ser żółty.
Mięso smażysz z cebulą, sos gotujesz, około 500ml. Łączysz mięso z sosem wciskasz czosnek, doprawiasz oregano, bazylia, sól pieprz.
Jeżeli masz gotowy sos połączony z mięsem, gorący makaron, starty ser. Łączysz wszystko, mieszu mieszu aż ser się rozpuści. Nakładasz i jesz.- 2 0
-
2020-03-23 17:16
Dzięki (2)
Dzięki, liczył na coś mniej oczywistego
- 2 2
-
2020-03-23 17:52
(1)
Malutki problem z burgerami. Skąd wziąć świeżą bułkę bez wychodzenia z domu? Jedna szafa ryżu, druga makaronu, garderoba papieru toaletowego. Nawet 2 kg masła i sześć palet jaj w lodówce. Ale burger z pumpernikla czy chrupkiego pieczywa? Pieczywo tostowe, ser i dżem odparowały już na samym początku.
- 3 0
-
2020-03-23 23:05
chleb klasy mcdonaldsowej możesz zrobić z papieru toaletowego
ostatnio jak byłem u kumpla w bloku to na holu waliło właśnie jakby ludzie zaczeli ten papier już gotować. Więc coś jest na rzeczy. Tak mi się przypomniało więc wymyśliłem ten przepis. Smacznego
- 2 0
-
2020-03-23 14:15
Opinia wyróżniona
(3)
arborio to jedyny ryż jaki zostawał na półkach jak był szał zakupowy, szkoda, że ludzie nie wiedzą do czego to jest, risotto to bardzo dobra potrawa.
- 23 1
-
2020-03-23 17:21
(2)
drogi był, dlatego
- 4 0
-
2020-03-23 22:50
(1)
tani nie jest, ale wiem, że były inne w podobnej kategorii cenowej (jaśminowy, uncle bensy itd)
- 1 0
-
2020-03-26 13:39
bo Arborio jest włoski :)
- 0 0
-
2020-03-23 13:38
Qrde. Jestem taki nowoczesny i słucham się portali internetowych... (8)
W osiemnastu marketach dziś byłem żeby kupić ser Grana Padano, ryż arborio i szafran...
- 46 6
-
2020-03-23 19:28
(2)
grana padano i arborio zazwyczaj masz w lidli i biedrze, szafranu i tak nie warto, można go zastąpić kurkumą, świeżym rozmarynem i koniecznie białe wino do risotto, nie trzeba daleko szukać uwierz
- 4 0
-
2020-03-23 22:00
(1)
kompletnie nie zrozumiałeś o co chodzi
- 0 4
-
2020-03-24 22:24
żart trzeba umiejętnie stosować, inaczej wychodzi głupota, witam w Polsce XXI wieku a nie w 90's
- 0 0
-
2020-03-23 14:38
Golonka, panierowany dorsz i żurek to twój horyzont (2)
może i tak lepiej...
- 3 14
-
2020-03-23 23:10
następny co dorabia ideologię, już samo stwierdzenie że to horyzont
świadczy o tym że tak mierzysz swoje horyzonty
- 2 0
-
2020-03-23 16:50
Mój też.
Golonka jest pyszna i zdrowa. To skarbnica naturalnego kolagenu. Panierowany dorsz? Pyszne białe mięsko odchodzące płatami. Żurek? Kwint esencja sztuki kulinarnej. Najlepsza, sycaca zupa na świecie.
- 11 3
-
2020-03-23 15:41
chyba budowlanych
- 1 2
-
2020-03-23 15:07
w każdej Biedrze to dostaniesz
- 9 2
-
2020-03-24 15:22
Spaghetti di Aglio e Olio, przepis Restauracji Aperitivo
Nie znałem tego przepisu ,może to i dobrze .Słyszałem o burgerach z trawą w środku ,polecam
- 1 0
-
2020-03-23 13:36
(3)
Sorry,ale ja zamiast wegeburgera wolę schaboszczaka z pyrkami i mizerią albo golonko na piwku)Względnie wątróbkę z cebulką bądź gołąbki.Czuway!
- 37 16
-
2020-03-24 14:38
Bo jesteś ograniczony intelektualnie
Inny nie znaczy gorszy jak śpiewa Maria P.
- 1 1
-
2020-03-23 17:24
ale żeś mi smaku narobił
- 3 1
-
2020-03-23 14:08
a na pierwsze - flaczki z majerankiem
i pajdą chleba - pyszne...
- 8 3
-
2020-03-24 13:00
Surfburger
Lubię tego Bartka Jakubika. Za keczup i majonez. Widać taki chłopak z dzielni.
- 1 0
-
2020-03-24 10:59
zupa, wszyscy potrafią, dużo warzyw
najszybciej i najzdrowiej, i
- 2 0
-
2020-03-24 09:48
To teraz te niemoty co potrafią wode na kawę przypalic bedą głodowac:)
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.