• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?

JJ
18 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Pizzeria Francesco w Gdyni Pizzeria Francesco w Gdyni

Pizza z pieca opalanego drewnem to klasyk i tradycja włoskiej kuchni. Nie jest to metoda łatwa i wymaga od kucharzy sporych umiejętności i kunsztu, ale nagrodą jest wyjątkowy smak i aromat pizzy. W Trójmieście coraz więcej pizzerii decyduje się na piece opalane drewnem, a my wybraliśmy pięć z nich, w których smak pizzy z pewnością was nie zawiedzie.



Pizzerie w Trójmieście



Czym się przede wszystkim kierujesz, wybierając się na pizzę?

Piec opalany drewnem to powrót do tradycyjnego, włoskiego wypiekania pizzy. W słonecznej Italii, zarówno w dużych turystycznych miastach, jak i małych miasteczkach poza turystycznym szlakiem, to wciąż najpopularniejsza, bo wynikająca z tradycji, metoda przyrządzania pizzy. Tego typu urządzenia pozwalają na uzyskanie bardzo wysokiej temperatury niezbędnej do wypieku perfekcyjnego placka. Dodatkowo dymny, drzewny aromat nadaje pizzy unikalnego, niepodrabianego posmaku.

Wielu włoskich pizzaiolo uważa wręcz pizzę z pieca elektrycznego za profanację. Aby finalny produkt był idealny, potrzeba umiejętności popartych nie tylko kursami, ale przede wszystkim doświadczeniem. Tu liczą się takie detale, jak: kontrola wielkości płomienia, utrzymanie odpowiedniej temperatury, właściwości drewna służącego do opalania czy też odpowiednie czyszczenie pieca z popiołu. Jaka jest pizza z pieca opalanego drewnem? Miękka, chrupiąca, aromatyczna, ma lekko podniesione, zarumienione brzegi, nie jest na pewno nadmuchanym plackiem. Czy jednak smakuje inaczej niż pizza z pieca elektrycznego? Czy jesteście w stanie to rozróżnić? Zobaczcie, gdzie w Trójmieście serwują taką pizzę.

  • Viva La Pizza w Gdyni
  • Viva La Pizza w Gdyni
  • Viva La Pizza w Gdyni

Viva la Pizza w Gdyni



Duży kaflowy piec w miedzianym kolorze jest głównym elementem wystroju Viva la Pizza. To właśnie w nim pieczone są wszystkie serwowane tutaj dania. Pizza przygotowywana jest tutaj na bazie oryginalnej włoskiej mąki i składników. Tu nie ma kompromisów, wszystko musi być jak najbardziej zgodne z włoskim oryginałem. W menu znajdziemy ponad 30 różnorodnych placków, w tym pizzę rosso, bianca oraz neapolitańską. Są też propozycje wegańskie. Wśród składników między innymi salame napoli, szynka cotto, boczek pancetta i speck, pikantna kiełbaska włoska salsiccia, papryczki peperoncino, sery ricotta, taleggio, parmezan, gorgonzola i wiele innych typowo włoskich dodatków.

Viva la Pizza regularnie kusi promocjami. Aktualnie pizzą tygodnia w lokalu jest pizza na śmietanowym sosie z zapiekaną w piecu dojrzewającą pancettą (włoski boczek wieprzowy), serem ricotta, czerwonym pesto i bazylią. Placki mają wielkość 26-28 cm i kosztują od 22 do 39 zł.

Kultowe bary znikną z Sopotu. W ich miejsce powstanie nowy obiekt



  • Serio w Gdyni
  • Serio w Gdyni
  • Serio w Gdyni

Serio w Gdyni



Jakość pieca to klucz do najlepszego smaku - z takiego założenia wychodzą w gdyńskiej pizzerii Serio. Piec w lokalu zbudował Stefano Ferrara, jeden z największych autorytetów w tej dziedzinie, z szanowanej na świecie rodziny konstruktorów. Piec właściwie nigdy nie stygnie - dzięki specjalnej konstrukcji rano wciąż utrzymuje się w nim żar. Obsługa pieszczotliwie nazywa swój piec Stefanem, a ten potrafi odwdzięczyć się pizzą, której smak owiany jest już miejską legendą.

W menu 17 pozycji w cenach od 23 do 44 zł. Najbardziej włoskie smaki to Calabra (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, salame calabro, peperoncino - 36 zł), N'Duja (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, ostra kiełbasa kalabryjska n'duja, domowa ricotta, oregano i czerwona fasola - 38 zł) oraz Tartufo (pomidory san marzano, grzyby, salame calabro, salsa truflowa, grana padano - 44 zł).

W Serio również sporo promocji, m.in. w poniedziałki pizza Margherita kosztuje 15 zł. Warto także spróbować pizzy tygodnia, aktualnie jest to placek z pomidorami marzano, delikatnym serem mozzarella fior di latte, mascarpone i pomidorkami cherry.

Gdzie zjeść w Trójmieście?



  • Pizzeria Francesco w Gdyni
  • Pizzeria Francesco w Gdyni
  • Pizzeria Francesco w Gdyni

Francesco w centrum Gdyni



Pizzaiolo w gdyńskim Francesco stosuje rzadko spotykaną w Polsce metodę podwójnego wyrastania ciasta, dzięki której jest ono lżejsze i lepiej przyswajalne dla organizmu. Składniki do placków sprowadza z Włoch i - jak podkreśla - są one najwyższej jakości i jak najwięcej z nich posiada certyfikat D.O.P. Certyfikowana jest tutaj m.in. gorgonzola, parmezan, szynka parmeńska czy pomidory San Marzano, z których robiony jest sos.

Karta składa się z 21 pozycji, do wyboru pizza rosso, bianca i calzone. Ceny zaczynają się od 28 zł za margheritę, większość placków zjemy za około 38 zł, najdroższa pizza - gambarie e zucchinne (mozzarella, krewetki, cukinia, pomidorki cherry) kosztuje 47 zł. Ciekawostką jest pizza formaggi zwana serową królową - mamy w niej aż pięć gatunków sera: taleggio, gorgonzola, mozzarella fior di latte, ricotta i parmezan. Korzystając z sezonu na grzyby, Francesco zaprasza też na pizzę boscaiola, w której znajdziemy między innymi włoską kiełbasę, prawdziwki, pastę truflową i parmezan.

"Zabierz go na kawę, zanim inna zabierze go na loda". Hasła na potykaczach



  • Pizza Napoli w Gdańsku
  • Pizza Napoli w Gdańsku
  • Pizza Napoli w Gdańsku
  • Pizza Napoli w Gdańsku

Pizza Napoli w Gdańsku na Oruni Górnej



Pizza neapolitańska z pieca opalanego drewnem - czy może być coś bardziej włoskiego? To zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie. Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.

Pizza Napoli regularnie plasuje się w czołówce rankingu najlepszych pizzerii prowadzonym przez Trójmiasto.pl. Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny od 22 zł do 40 zł.

  • Oliwa do Ognia w Gdańsku
  • Oliwa do Ognia w Gdańsku

Oliwa do Ognia w samym centrum Gdańska



Oliwa do Ognia to niewielka pizzeria, której sercem jest opalany drewnem piec z cegieł szamotowych. Wypieka się w nim główne tutejsze danie - cienką i chrupiącą pizzę na niemal 20 sposobów. Jest tu klasyka w postaci margherity, quattro formaggi czy vegetariany, ale zjemy też mniej oczywiście kompozycje, jak gambero picante (mozarella, krewetki, salami picante, pietruszka i płatki chilli). Warto zwrócić uwagę na sekcję truflową - to cztery propozycje oparte o sos z czarnych trufli lub sos truflowo-śmietanowy.

Co tydzień na tablicy z menu pojawia się również propozycja tymczasowa, tzw. pizza tygodnia. Aktualnie jest to pizza z kurkami i jest to już ostatnia szansa, by jej skosztować, gdyż kurek coraz mniej. Co ważne, w promocji od poniedziałku do czwartku w godzinach 13-15 pizza tygodnia i wybrany napój kosztują tylko 25 zł. Regularne ceny za pizzę wynoszą od 21 do 39 zł.
JJ

Miejsca

Opinie (155) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Salve na Wodnika w Osowej (2)

    nowe miejsce ale mega z jakością!

    • 5 8

    • Tam nie ma (1)

      pieca opalanego drewnem.

      • 4 1

      • to co z komina dymi i skąd ogień w piecu?

        znawca

        • 0 0

  • Świeżo upieczeni

    W Gdańsku jest nawet food truck z piecem opalanym drewnem. W aucie piec -kosmos

    • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Tutti Santi na Zaspie (1)

    Najlepsza!

    • 5 6

    • To jest Strzyża, nie Zaspa, chociaż blisko przystanku SKM Gdańsk-Zaspa

      A jakość nie urywa żadnej cześć ciała. 4/5

      • 0 0

  • Tutti Santi (1)

    Tutti Santi - Wrzeszcz. Poezja dla kubków smakowych i oczu. Po kilku zachwalanych miejscach, degustacjach,
    przestałam próbować w innych miejscach. Mam ochotę na pizzę, to tylko tam.

    • 0 0

    • Sieciówka, niestety

      Nie najgorsza ale żeby aż tak się podniecać?

      • 0 0

  • opinie właścicieli-przechwałki (1)

    a tak naprawdę to wszędzie pizza dno!

    • 0 0

    • Pizza il fondo

      Po włosku nawet "pizza dno" brzmi cudnie!

      • 1 0

  • Najlepsza i tak Gdynianka!!!! (1)

    • 1 1

    • Ma takie piękne oczy!

      • 1 0

  • Najlepsza jest mrożona Riga z pieczarkami. (3)

    • 20 4

    • Nie smakuje już tak jak kiedyś.

      • 1 1

    • oj tak

      tylko ryga!!!!

      • 1 0

    • Lepsza jest po odgrzaniu.

      • 9 0

  • Masakra (23)

    40zl za picce?? Powariowali. Koszt produkcji to max 5 zł Nie kupujcie tam bo nas oszukują. Czym więcej ludzi nie będzie tam chodzić to obniżą ceny.

    • 25 62

    • Kto cię oszukuje? Menu z cenami czytasz przed zamówieniem, a cena się nie zmienia w trakcie. (5)

      • 8 0

      • Lokal (4)

        Lokal oszukuje. Wchodzę by zjeść pizze a nie patrzeć w cennik i podziękować...

        • 1 13

        • No widzisz, a restaurator nawet muzykę w lokalu ci oplaca (2)

          I terminal, żebyś mógł zapłacić kartą. Oprócz tego masę dodatkowych opłat. Koszty prowadzenia średniej wielkości restauracji mogą dobić do 60-70 tysięcy miesięcznie, a na jej otwarcie można wydać nawet około 500 tysięcy (sprzęt). Więc skończ pier.. I zrób sobie "picce"w piekarniku

          • 6 3

          • Haha (1)

            Co za bzdura totalna, piec do pizzy 500tys? A utrzymanie 70tys? Haha chyba na Manhattanie w Nowym Jorku.

            • 0 10

            • Chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem otwarcie pizzerii kosztuje około 500tyś bo za 50 tyś to ty możesz wynająć panów którzy zrobią ci remont a i to może nie wystarczyć. Zejdź człowieku na ziemie i nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz zielonego pojęcia

              • 0 0

        • Nie dziel się z nami swoim socjalistycznym podejściem do życia.

          Podstawowa zasada rynku stanowi, że towar tyle jest wart, ile za niego kupiec zapłaci. Jak kogoś nie stać na pizzę w pizzerii, to w biedrze są mrożone. Jak pizza za droga, to również bar mleczny Apis zaprasza.

          • 4 2

    • (3)

      Otwórz pizzerie i zrób mi pizze za 5 zł na dobrej jakości składnikach. Leczą mnie tacy idioci co g*wno wiedzą a sie wypowiadają na tematy o których nie mają pojęcia

      • 7 2

      • Można (2)

        Nie muszę otwierać, w Lidlu gotowa pizza 5.99zl kosztuje. Dobre składniki, salami, szynka, ser itd. 40zl to przesadza do tego ciasto ciekie ze najeść się nie idzie a sera 4 kawałki nawet po całej pizzy się nie ciągnie...

        • 1 13

        • Mnie tylko zastanawia skąd ty się urwałeś człowieku. Prowadzę pizzerie siedzę w tym od 15 lat i większych i**otyzmów jak twoje nie słyszałem. Pizza to koszt 5 zł dobra, chłopie sam karto do pizzy to obecnie koszt 1,8zł, kilogram dobrej jakości mozzarelli to 40 zł, 25 kilowy worek dobrej mąki do 160 zł, godzina pracy pizzaiolo to 22-30 zł na rękę, prąd miesięcznie to około 3000zł w małym lokalu, zus, śmieci, woda, inne opłaty, i inne składniki i ty mi mówisz że koszt zrobienia pizzy to 5 zł chyba 15 lat temu.

          • 0 0

        • I nawet parówek nie dają na wierzch... Skandal!

          • 9 1

    • Ta

      Obecnie dobra neapolitańska pizza we Włoszech w zależności od regionu zaczyna się od 7 euro a ceny sięgają nawet 15 euro. Podatek jest niższy i jest to 10%

      • 3 1

    • Janusz mistrz biznesu (7)

      Tylko koszt produkcji wliczył. Czynsz, media i wypłaty dla pizzermanow i obsługi od sponsora z Italii.

      • 16 1

      • Italia (6)

        Dobra dobra co mam Ci biznessplan cały rozpisać ? Byłem we Włoszech dwa tygodnie temu. Pizza kosztuje 5 do 7 euro! Wychodzi taniej niż w Polsce, gdzie zarobki pracowników, podatki oraz czynsze są dużo większe !! Więc proszę mnie tu nie komentować...

        • 7 15

        • (2)

          haha chyba nie zdajesz sobie sprawy ile kosztuje utrzymanie pracownika dobry jesteś bo byłeś we Włoszech na brawo brawo co to ma do twojej wiedzy, ja te byłem i co z tego takich barany się nie rodzą takich się sieje

          • 4 6

          • Biedaki (1)

            Jak kogoś nie stać na pracowników i kupno lokalu to niech nie otwiera takich biznesów... Typowi Polacy... Myślą że zrobią pizze za 40zl i zarobią krocie. Najlepiej pracowników za 10zl/h a lokal nie kupić tylko wynajmować. Zobaczcie ile takich miejsc pada? Dla czego? Za drogo i bez pomysłu. Na początku przychodzą znajomi, zachwyceni jakie pyszne jedzenie kolega ma, jaki to biznesmen a potem rzeczywistość weryfikuje. Ile lat te pizzerie już się utrzymują na rynku?

            • 3 8

            • jak Cie nie stać to jedz zapiekanki

              rynek ustala ceny, nie Ty

              • 3 1

        • 5 euro? (1)

          To było dwa tygodnie czy dwa lata temu? Januszek klamczuszek.

          • 4 4

          • Tak 5 euro

            Zapraszam, tanie loty są

            • 1 8

        • Podatki wyższe we Włoszech?

          Hmmmm, ciekawe które? I może jeszcze prąd droższy? Pomijając fakt, że prawdziwe polskie pizzerie importują składniki z Włoch.

          • 7 1

    • Pizza we Wloszech miedzy 7 a 10 euro.

      Dobilismy cenami do starej UE.

      • 3 0

    • 5zl za co?

      Maka sama to około 3zl, jakieś drozdze i masz 5zl. Głupot nie gada

      • 3 2

    • Oczywiście :)

      • 0 1

    • Brawo!

      Masz gotowy pomysł na biznes. Otwórz pizzerię i rób pizzę ze składników za 5plz i sprzedawaj po 20plz. Jak się uda, to od klientów się nie ogonisz. Na każdej masz 15plz przebitki. Zarobisz krocie.

      • 32 2

  • Drewnem Palona na Oruni Górnej

    • 0 0

  • Salve Osowa, byłem jadłem dla mnie bardzo dobra.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane