- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat
Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.
Zaczęło się od ciastek
Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.
Boazeria z dawnych lat
Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.
Kolejki największe w mieście
Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.
Włoski placek po polsku
Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy
Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2017-10-21 13:26
Byłem tam.
Jadłem i smakowało mi, naprawdę smaczne ale.... z pizzą to nie ma nic wspólnego.
- 3 3
-
2017-10-21 12:23
Żałuję, że nie można na telefon zamawiać :(
- 5 1
-
2017-10-21 08:08
Do napinaczy (1)
Ludzie zobaczcie na godziny otwarcia Gdynianki tam ludzie pracują w normalnych godzinach pozwalają sobie na życie prywatne, a nie jak to się dzieje we wszystkich „modnych” knajpach praca po nocy, wykorzystywanie obsługi aby tylko związać koniec z końcem. Gratuluje właściciela, że w dzisiejszych czasach dalej ich interes jest rentowny i doczekał się miana kultu, nie tylko w Gdynii. Oglądając wiele programów na temat knajp w USA widziałem, iż ich wystrój nie zmienił się np od 20-30 lat i dalej potrafi przyciągać do siebie nowych klientów o starych już nie wspomnieć. Proszę mi powiedzieć ile jest takich miejsc w Trójmieście?
- 32 0
-
2017-10-21 12:22
Po prostą robią dobrą pizzę i szanują ludzi, kasa jest dodatkiem
- 5 1
-
2017-10-20 15:18
Najlepsza na świecie cebulowa (3)
- 20 5
-
2017-10-20 20:27
(1)
Mieszana to było naprawdę coś wspaniałego
- 3 0
-
2017-10-21 12:18
TAK tylko mieszana bo jest z POREM! NAJLEPSZA
- 2 0
-
2017-10-20 15:46
Pieczarkowa najlepsza
- 5 3
-
2017-10-21 12:02
Szacun
Zawsze dobra
- 3 0
-
2017-10-21 11:40
Echhh tyle wspomnień!
Często wracając po lekcjach z liceum zrzucaliśmy się we dwie-cztery osoby na jedną Gdyniankę :) To były czasy. Smak ten sam od lat - wspaniały! Teraz nasze dzieci ją uwielbiają :)
- 5 0
-
2017-10-20 16:47
Ta poprzednia Groźna Pani za ladą to była petarda ! :-D Pozdrówy dla Gdynianki ! (1)
- 42 2
-
2017-10-21 11:35
Ano, dobry i zły glina, miła pani i groźna pani :)
- 1 0
-
2017-10-21 09:57
(1)
trochę lipa że nie można płacic kartą.
Halo, właściciele - mamy XXI wiek !- 4 16
-
2017-10-21 11:22
A ja wypłacę sobie pieniądze, bo umiem to robić, i pojadę spróbować,,,,,
- 5 0
-
2017-10-20 20:36
wspomnienia (2)
Ach, te czasy liceum, wagary, pizza z Gdynianki i morze... Dawno tam nie byłam, chyba czas powrócić do tego smaku...
- 27 3
-
2017-10-21 11:20
wpadaj, pojdziemy razem
- 0 0
-
2017-10-20 23:21
Ten chory znowu zapodał..
- 0 1
-
2017-10-20 14:03
(2)
Z Pizzą to to nie ma nic wspólnego...
- 11 41
-
2017-10-21 11:11
to co to jest wg znawcy szanownego? koktajl mleczny czy kotlet schabowy?
nie znałem lokalu ale chetnie wpadnę na cebulową i inne
- 4 0
-
2017-10-20 14:24
pizza oraz placki pizzopodobne podbiły cały świat (swoją drogą nie wiem czemu), w każdym miejscu są inne
- 9 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.