- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (16 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (26 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (139 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat
Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.
Zaczęło się od ciastek
Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.
Boazeria z dawnych lat
Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.
Kolejki największe w mieście
Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.
Włoski placek po polsku
Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy
Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2017-10-20 13:11
Dlaczego nie mozna płacić kartą? (7)
Moim zdaniem to spory minus. Gotówka jest niewygodna. Chociaż jedzenie maja dobre.
- 21 66
-
2017-10-21 10:21
A po co
A po co maja się na koszty narażać??? Nie masz kasy to wypad...następny klient szybciej zostanie obsłużony :) Tak trzymać
- 5 0
-
2017-10-20 20:21
Co za różnica? Gotówki przy sobie nie nosisz?
Ja mam zawsze i jedno i drugie - po pierwsze a bo to czasami terminale nie działają; a po drugie nawet głupio za chlebek za 3,20 karta płacić. karta powyżej 20.
Lokal zawsze ponosi pewne koszty związane z obsługa karty i w trosce o dobre ceny rezygnuje z tego. A jeśli już niektórzy bezgotówkowcy często mają zrytą banię i do 50 zł nie płacą zbliżeniowo, bo zbliżeniowe wyłączone bo pieniądze w autobusie ukradną przez torebkę, akurat dla kwot do 50 zł to szybsze niż gotówka, jeszcze jak potwierdzenia nie chcesz; a przez tych bojaźliwych nawiedzonych niezbliżeniowo - z potwierdzeniem cała operacja trwa znacznie dłużej niż wydanie reszty ze stówki.- 8 3
-
2017-10-20 19:49
To już tradycja
- 7 2
-
2017-10-20 19:18
zapewne specjalnie
nie rejestrują wszystkich przychodów nie wydając paragonów, co się nagminnie zdarza
- 3 15
-
2017-10-20 14:03
I bardzo dobrze! (1)
Po co nabijać darmozjadom z firm obsługujących karty ?
- 19 5
-
2017-10-20 19:15
i skarbowie
- 0 4
-
2017-10-20 13:26
wydziarany brodaty narzekający hipster?
- 19 9
-
2017-10-20 12:55
Odwiedziny (6)
Ojj Czy rodowity hipster (oczywiście z brodą i jakże by inaczej, wyciągniętym swetrze, z antyatletyczna budowa ciała) tam zajrzy? Nie zapominajmy, że takie towarzystwo gustuje w nowych lokalach, które tylko są celowo stylizowane na vintage.
A tak mimo wszystko, szczere gratulacje dla pizzerii i życzę kolejnych dekad sukcesów
Na pewno odwiedzę Państwa!- 87 9
-
2017-10-21 01:09
(1)
kurde, ubieram swetry i mam zarost. A Gdynianka jest zarąbista, czy mogę wpadać..?
- 6 1
-
2017-10-21 09:16
Jeśli nie jesteś zmanierowanym hipsterkiem to wpadaj.
Jeśli jesteś, też wpadaj :)- 3 0
-
2017-10-21 09:16
Nie potrzeba tu tych zboczeńców ;)
- 0 0
-
2017-10-20 13:17
Dałeś do myślenia - gruby hipster z brodą?! czy to jest możliwe? (1)
- 6 3
-
2017-10-20 19:07
jak z nadwagą wyglądałby w rurkach... no chyba, że naciągnąłby je do połowy uda i udawał, że ma haremki...
- 6 2
-
2017-10-20 13:08
taki menelek nie wrzuci fotki z Gdynianki na fejsa więć się nie wybierze:)
- 11 2
-
2017-10-21 09:10
Najlepsza pizza
Najlepsza pizza od wielu lat! Zawsze smaczna, z dużą ilością skladnikow. Obsluga zawsze usmiechnieta i mila. Zaczelam chodzic do Gdynianki ok. 15 lat temu.
- 5 1
-
2017-10-20 12:49
Dobre mają tam buły? (4)
- 118 6
-
2017-10-21 09:02
Buły mają tu najlepsze !
Serio mówię, a nie pie*rzę :)- 3 0
-
2017-10-20 13:28
tak. najlepiej wziąść na wynos (2)
bo miejsca w lokalu za mało, a jeszcze CI się siku zachche...
- 6 19
-
2017-10-20 13:31
(1)
Nic tylko braść... :)
- 40 3
-
2017-10-20 21:20
albo kradziejować
potokanymi dochówkami
- 1 0
-
2017-10-21 09:02
obowiązkowy punkt programu
przed seansem w kinie Warszawa
- 11 0
-
2017-10-20 13:32
Pierwsze zdjęcia przed otwarciem lokalu. (4)
Ja fotografowałem wnętrza przed samym otwarciem na zamówienie właścicieli jeszcze z Fotoplastyki.Dalej jest fajna pizzeria.Pozdrowienia.
- 13 4
-
2017-10-20 18:42
kogo to obchodzi (1)
- 2 6
-
2017-10-21 08:59
Na pewno
nie Ciebie bezmózgu.
- 2 0
-
2017-10-20 14:28
zapodaj foto jakieś (1)
- 2 3
-
2017-10-20 20:07
łap
odnośnik
- 0 0
-
2017-10-20 12:53
100 lat! (3)
- 145 1
-
2017-10-20 18:46
i ani dnia dłużej (2)
speluna, powinien się sanepid zainteresować tym lokalem
- 2 27
-
2017-10-21 08:54
Zaplutyk
Karlom reakcji mówimy zdecydowane dość. Idź poskarż sie Swetru
- 3 0
-
2017-10-21 02:07
30 lat się nie musiał interesować kutafonie z konkurencji.
- 6 0
-
2017-10-21 07:34
Pizzy na grubym cieście już w żadnym lokalu nie ma.
Ta Gdynianka to ostatni lokal gdzie serwują pizze na grubym cieście. Był jeszcze BIS we Wrzeszczu ale go kebab wciągną...
- 14 0
-
2017-10-20 18:00
Za komuny to może pasowało (3)
ale teraz to bym tego do paszczy nie wsadził.
Zwykły kawał ciasta z cebulą i przecierem.- 7 51
-
2017-10-20 19:17
ja tam bylem raz z mama wlasnie za komuny (2)
nigdy wiecej
kto za komuny mogl prowadzic taki biznes?? no kto???- 4 5
-
2017-10-21 06:56
TW Bagietka (1)
i TW Cebularz?
- 1 0
-
2017-10-21 07:33
TW Wolfgang
wraz z małżonką
- 0 0
-
2017-10-20 12:51
) (6)
Gratulacje)Ja jeszcze pamiętam Zorze i lody w metalowych pucharach) I dancingi w Arkadii)
- 77 5
-
2017-10-20 17:03
a tera zabita nora dechami i jedyna rozrywka to komentowanie z ronych podpisów na 3m.pl :D (1)
co za pajac z ciebie musi być
- 5 12
-
2017-10-21 01:33
Co na to twój psychiatra
- 2 0
-
2017-10-20 23:18
Ty, kiedy miałeś kasę, żeby wyjść z lepianki ?
Chory głupek bez znajomych.
- 1 4
-
2017-10-20 21:53
Ty staruszku - pewnie lodziarnie Danusia i Puchatek też pamiętasz?
- 3 1
-
2017-10-20 19:08
No to się na pewno znamy bo ja chlałem w arkadii zawdze
- 3 2
-
2017-10-20 17:15
Jejku, to ile ty masz lat? Czy z 80...
- 3 9
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.